Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Objektyw Macro

Wink Objektyw Macro

Witam.
    Chciałbym a byście mi pomogli w kupnie Obiektywu Macro aktualnie posiadam Nikon D-80 18-135 mm AF-S DX
    Czy macie może jakiś obiektyw do polecenia?? Aparatu ( D80 ) nie mam zbyt długo wiec za bardzo nie mam pojęcia jaki obiektyw by najbardziej ,,pasował "xD
    Ostatnio edytowane przez galczus ; 01-02-2009 o 03:35
    Nikon D-80 18-135 mm AF-S DX
    Canon PowerShot S5 IS

Domyślnie

ty nie wiesz, a skad my mamy to wiedziec? zadales sobie chociaz trudu by poszukac odpowiedzi? pytan na temat obiektwu makro bylo ostatnio bardzo duzo
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Wiesz pytam osob które maja pojecie o fotografii i chciałbym usłyszec ich polecen bo zawsze znajdzie sie ktos lepszy od nas i warto posłuchac jego propozycji. to jest forum chyba po to by sie konsultowac i pytac jak sie czego nie wie. Czekam na ciekawsze wypowiedzi niz twoja
    a po 2 jestem na tym forum nawy wiec nie wiem czy było pytan na ten temat duzo
    Canon PowerShot S5 IS

Domyślnie

Pomyśl o Nikkorze 60mm f2.8. W DX-ie będziesz miał odpowiednik 90mm (z analoga), a w "analogowych czasach" macro w okolicy 90mm - 105mm to był standard (oczywiście odwzorowanie 1:1).
    Z "niezależnych" polecam Tamrona.
    Gdybyś w przyszłości planował przejście na FX (pełną klatkę), to radzę od razu rozważać zakup czegoś w ogniskowej 90mm - 105mm.
    Pozdrawiam, TB.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Domyślnie

Najbardziej będzie pasował Nikkor 105/2.8 A z tańszych to Tamron 90/2.8
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galczus Zobacz posta
    Wiesz pytam osob które maja pojecie o fotografii i chciałbym usłyszec ich polecen bo zawsze znajdzie sie ktos lepszy od nas i warto posłuchac jego propozycji. to jest forum chyba po to by sie konsultowac i pytac jak sie czego nie wie. Czekam na ciekawsze wypowiedzi niz twoja
    a po 2 jestem na tym forum nawy wiec nie wiem czy było pytan na ten temat duzo
    jak sobie wyobrazasz forum kiedy co 15 min jakis NOWY zadawalby pytanie: "kupilem d80, potrzebuje szklo makro, jakie?", nie zadajac sobie nawet minimum trudu by poszukac czy ktos wczesniej nie zadal podobnego.

wyszukanie tego zajelo mi 2 min:
    http://nikon.org.pl/showthread.php?t...obiektyw+makro
    http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1085500&postcount=5

mozna by tak dlugo...

To ze jestes nowy to ciebie nie usprawiedliwia, ja rowniez nie jestem tutaj weteranem, zasady obowiazuja kazdego.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Obowiązują, bo potem siedzisz na tym forum dłuższy czas i średnio raz na kilka dni widzisz taki wątek i krew zalewa. A wkurzeni użytkownicy do pomocnych nie należą I nie powiedziałeś jaki masz budżet...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

No wsumie macie racje a na niego przeznaczone mam 1500 zł
    Canon PowerShot S5 IS

Domyślnie

Rzecz w tym, że to jaki obiektyw będzie najlepiej pasował, zależy głównie do Ciebie, tzn. od tego, co i jak masz zamiar nim fotografować. Ja mam 60/2,8 i taka ogniskowa najbardziej mi pasuje, bo używam go prawie wyłącznie do studyjnych zdjęć obiektów o wymiarach rzędu kilku-kilkunastu cm. Czasem jest to coś większego, wtedy odsuwam się na metr czy dwa i też jest ok. Mając obiektyw makro o większej ogniskowej, musiałbym dla większych obiektów zmieniać go na coś krótszego albo wyburzyć ścianę lub sufit
    Ktoś inny za to robi głównie robaczki, więc woli dłuższą ogniskową, bo to pozwoli na zachowanie większej odległości od obiektu i rzadsze spłoszenie delikwenta. Jak nie wiesz co chcesz focić, albo nastawiasz się głównie na żywe obiekty, wybierz ogniskową w okolicach 90-105mm.

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Skoro 1500zł ,to ja polecę Tamrona 90 , mam i bardzo sobie chwalę
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów