Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39
    Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie FA, FE, FG... co wybrać?

Witam.
    Temat już co nieco zdradza o co chodzi, ale…
    Planuję zakup manualnego analoga w celach hobbystyczno eksperymentatorskich, stąd budżet w okolicach 300 zł.
    Przeczytałem co się dało w necie, także dość świeży wątek o FM na niniejszym forum, i FM raczej odpada - chciałbym coś więcej niż tylko tryb M, na FA raczej stać mnie nie będzie (choć posiadanie trybu S kusi), toteż zastanawiam się między FE, FE2, FG i FG-20.
    Skłaniam się ku FG, korci mnie żeby sprawdzić jak działa tam tryb P no i jego rocznik - 1982 to też mój rocznik .
    Jeśli dobrze wyczytałem, to FG-20 posiada guzik, który daje prześwietlenie +2EV, a jak jest w tych modelach z kompensacją ekspozycji, bo z tego co widzę, to FG posiada korektę od -2 do +2 EV. Czy jest taka możliwość w FE, FE2 i FA?
    Jak jest z działaniem światłomierzy i ogólną „kontrolą” w tych aparatach?
    Co i dlaczego polecacie, Panowie i Panie?
    Liczę na sugestie i uwagi.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

FG-20, FE-10 - odpusc sobie, to wyroby Cosiny, plastik fantastik

FG - dobry ale trudno kupic, a jak ktos sie pozywa to czesto zwloki
    FE - staruszek, szkoda kasy
    FA - super ale cena chora
    FE2 - mozna latwo trafic zajechane

FE2 i FA to blizniaki, z tym, ze FA ma dostatkowo 2 automatyki P, program S, kurtyne w wizjerze i swiatlomierz na LCD, oraz jest cholernie ciezki. Pomijam cechy wspolne takie jak: synchro 1/250, czas mechaniczny 1/250, TTL blysku, program A, korekcja -2...+2, pomiar CW 60/40

wiec pozostaje Nikon F-301 serio
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 29-01-2009 o 01:25

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

gALL: dzięki wielkie.
    Czyli teraz do dylematu pomiędzy FA i FG dochodzi jeszcze F301. Fakt, też się zastanawiałem. Ceny niższe, ale sam nie wiem... wygląd już trochę taki... nowoczesny.
    Ale rzeczywiście, warto się zastanowić...

Ok, jeszcze jedno pytanko, bo widzę że na znawce tematu trafiłem.
    Od którego roku, lub od którego modelu Nikona występuje potwierdzenie ostrości na MF? Cyfraki - wiadomo, jest to w moim F80, ale idąc wstecz? Zwłaszcza interesuje mnie jak się to ma do modeli, o których tu rozważamy.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    ...Od którego roku, lub od którego modelu Nikona występuje potwierdzenie ostrości na MF?
    FA nie ma potwierdzenia, F90x ma

Domyślnie

F90x - to taka platforma pośrednia, między Nikonami mechanicznymi a tymi całkiem elektronicznymi - dobra odskocznia w kierunku "cyfry"
    Opinia prywatna.
    Piotr
    Piter

Domyślnie

Electronic rangefinder, czyli elektroniczne potwierdzenie ostrości w trybie MF było w N8008 (F801), a potem w F4 (tu zielona kropka, a kierunek ostrości wskazywały czerwone kliny). Nieco prymitywniejsze potwierdzenie ostrości na MF było już w pierwszym Nikonie AF - F501.
    W FA jest kompensacja ekspozycji +/- 2. FA nie był ciężkim aparatem, ledwo 625 g. Ciężka była wersja Gold, także dla kieszeni.
    Z tych puszek właśnie FA jest, IMO, najlepszy.

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    F90 to zdecydowanie nie to, co mnie interesuje, mam już F80, F-501 to też nie to czego szukam. Chcę body manualne, szukam raczej odskoczni od cyfry niż w kierunku cyfry.
    Po przeczytaniu opinii gALL'a interesuje mnie coś z: FA, FG lub F-301 (choć tu jest automatyczne przewijanie filmu), ale jeśli dobrze wykumałem, to w żadnym z tych modeli nie ma mowy o elektronicznym potwierdzeniu ostrości?
    Wiem, że to może dziwne, bo z jednej strony chcę mieć full manual, a z drugiej to elektroniczne potwierdzenie ostrości, no ale...

Domyślnie

Ale przecież w modelach FA, FE (2), FM (2), F2, F3 przeważnie jest (a jak nie ma, to można kupić) matówka z rastrem i klinem. Po co Co dodatkowo potwierdzenie 'na kropkę' ??? Przecież klin jest dużo lepszy i dużo łatwiej się nim posługuje niż szukanie wzrokiem kropki gdzieś u dołu wizjera...

EDIT

Prywatnie - bardzo subiektywnie - brałbym w tej kolejności:

FM3a
    F2
    FA
    F3
    FE2 / FM2

reszty nie brałbym pod uwagę...
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 29-01-2009 o 22:28

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

spiritwood:
    serdeczne dzięki za Twoją odpowiedź, ale w życiu nie miałem żadnego z tych aparatów w dłoniach, i matówka z rastrem i klinem naprawdę niewiele mi mówi...
    do kropki jestem przyzwyczajony i wiem o jej istnieniu, dlatego o nią pytam. Poza tym, łatwość w obsłudze jest pojęciem bardzo względnym.
    Natomiast co do polecanego przez Ciebie FM3A czy F2... sądzisz że się zmieszczę w moim budżecie 300 zł, o którym pisałem w pierwszym poście?

Domyślnie

Wybacz,
    budżet przeoczyłem... Mea culpa.
    Co do rastra i klina: różnica między posługiwaniem się tym tandemem a wspominaną przez Ciebie 'zieloną kropką' polega na tym, że klin masz w centrum kadru i niejako patrzysz przez niego. Korzystając z kropki niejako odwracasz wzrok od kadru / kompozycji i skupiasz się (przynajmniej częściowo) na kropce. Przy wizjerach tak dużych jak w w/w analogach latałbyś gałką oczną w górę i w dół - wiadomo, że trochę*przesadzam, no ale to tak aby lepiej zobrazować problem.

Klin działa trochę jak dalmierz: zsuwasz dwie połówki obrazu aby do siebie pasowały. Zwykle zajmuje on jakieś (strzelam, bo procentowo nigdy tego nie obliczałem) 5 - 10% w centrum kadru i jest w formie kółka przedzielonego poziomo, pod skosem lub też podwójnie pod skosem (krzyżyk). Posługiwanie się tym ustrojstwem jest łatwe, szybkie, nieinwazyjne i co najważniejsze - pewne. Odsetek zdjęć nieostrych jest naprawdę niewielki.
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 29-01-2009 o 23:54

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów