Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Nikkor 18-200 VRII FF / BF

Proszę o ocenę ostrości i FF/BF mojego zestawu D300/Nikkor 18-200 VRII martwi mnie trochę kiepska ostrość zdjęć i nie wiem czy to norma czy coś z moim sprzętem?
    Zdjęcie zrobione na f5.6 czujnik ostrzy na końcówkę długopisu , aparat pod kątem 45 stopni

Jak dla mnie oszczy do tyłu.
    SB-800 NIKON D300 - Nikkor 85/1,8 - Tamron 17-50/2,8

Domyślnie

Jeżeli test jest przeprowadzony poprawnie to wykazuje BF. Sprawdź czy pomoże korekcja FF BF w korpusie czy ewidentnie nie obejdzie się bez serwisu.

Pozdrawiam Paweł

Domyślnie

Poczytaj sobie na forum jak przeprowadzić test na FF/Bf. Test przeprowadzony w ten sposób najwyżej może świedczyć o umiejętnościach autora, a nie o prawidłowości działania AF-a. A tak na marginesie co to jest "oszczy" ?

Red face

Uważasz że test przeprowadzony jest nie prawidłowy? Aparat był ustawiony na statywie pod kątem 45 stopni. Centralny czujnik aparatu wycelowany był w końcówkę długopisu,f 5.6, zdjęcie to jest oczywiście cropem, według mnie test jest poprawny. Wiem że jest do tego specjalna tablica z podziałką, ale miara zastępuje to równie dobrze. Jeżeli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu. Wiem że pięknie fonetycznie napisałem "ostrzyć" serdecznie przepraszam
    Ostatnio edytowane przez Kistek ; 26-01-2009 o 11:01

Domyślnie

Zauważyłem jeszcze cos takiego że ustawiając FF/BF na przysłonie 5.6 jest ok ale na przysłonie 8 ostrość i głębia ostrości uciekają strasznie do tyłu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kistek Zobacz posta
    Uważasz że test przeprowadzony jest nie prawidłowy? Aparat był ustawiony na statywie pod kątem 45 stopni. Centralny czujnik aparatu wycelowany był w końcówkę długopisu,f 5.6, zdjęcie to jest oczywiście cropem, według mnie test jest poprawny. Wiem że jest do tego specjalna tablica z podziałką, ale miara zastępuje to równie dobrze. Jeżeli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu. Wiem że pięknie fonetycznie napisałem "ostrzyć" serdecznie przepraszam
    Zwróć uwagę, że nasze forum przeglądają też obcokrajowcy którzy studiują w Polsce, być może dla Ciebie jest to pięknie fonetycznie dla innych głupota i brak szacunku dla siebie samego i tych którzy używają na co dzień języka polskiego .

Domyślnie

te 45° to masz na jakiejsc skali? w sensie czy odmierzone czy na oko? korekcja AF w D300 wylaczona? jesli wszytsko na "tak" to zamiast sie dreczyc oddaj szklo do serwisu jesli jest na gwarancji. jak nie mozesz/chcesz to zrob sobie test z okna i zobacz czy faktycznie na zdjeciach to widac. takie focenie linijek to raczej do frustracji prowadzi bo malutka niedokladnosc potrafi dac efekt jak u ciebie.

tsd: 45° to jedno, ale linijka tez powinna byc na osi obietywu. bo jak robisz nawet odrobine z boku tez kaszana wyjdzie
    Ostatnio edytowane przez Valwit ; 26-01-2009 o 15:55
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Panowie czytając rożne posty tego forum zauważyłem, że bardzo lubią się wypowiadać osoby na temat nie dotyczący meritum sprawy to do Pana "Kalmar". Ta cześć forum dotyczy spraw technicznych i jeżeli ktoś stricte w tym temacie nie ma nic do powiedzenia niech milczy. "Kalmar" zauważ że natychmiast poprawiłem się w kolejnym poście. "Zwróć uwagę, że nasze forum przeglądają też obcokrajowcy którzy studiują w Polsce, być może dla Ciebie jest to pięknie fonetycznie dla innych głupota i brak szacunku dla siebie samego i tych którzy używają na co dzień języka polskiego" Czy zagraniczniacy i młodzież czytają tylko pierwszy post danego tematu?
    Wracam do mojego problemu. Kąt odmierzony na głowicy statywu i za pomącą dużej(wielkiej)ekierki

Oszczędny w słowach Awatar buntux
    Miasto
    Płock
    Wpisów
    1

Domyślnie

IMO z tego zdjęcia nie można nic stwierdzić: czy to BF czy FF.
    XT4 + X100F + D750 (Sprzedane: Z6, F100 || Posiadane, ale nieużywane: D300s)

Domyślnie

Raczej BF, ale faktycznie ciężko to rozpoznać, nie wiem gdzie popełniam błąd?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów