Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 105

Domyślnie

Ramka wyświetlana na podglądzie jest tam gdzie umieścił ja programista. Jeśli czujnik centralny, to jak mniemam wyświetla się symetrycznie co do piksela. A matówka i układ AF, no cóż, tutaj mamy już mechanikę i pewne tolerancje wykonawcze. Podświetlenie punktu AF na matówce wcale nie musi odpowiadać (i często nie odpowiada) obszarowi na którym aparat będzie ostrzył. Zależy ono przecież zarówno od prawidłowego ustawienia lustra jak i samego układu AF. Stąd bardzo często rodzą się opinie o FF i BF kiedy testerzy ustawiają ostrość na płaszczyznach nierównoległych względem matrycy.
    W miarę dokładnie można sprawdzić faktyczne położenie czujnika, a ściślej obszaru matówki, na którym będzie ustawiana ostrość. Wystarczy na białym czystym tle, w odległości np. 0,5 m od obiektywu zbliżać stopniowo z każdej ze stron badanego czujnika biały patyczek np. od lizaka, z pomalowaną w czarne paski końcówką. Jakże często okaże się iż aparat ostrzy chętniej obok wyświetlanego punktu AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siupes Zobacz posta
    no to jak wy tak macie, to ja nie sprawdzam bo nie chce sie stresowac.
    czy znaczy to ze wyswietlacz jest zle ustawiony czy wizjer?
    Mnie się zdaje, że w moim przypadku wystarczy nieco zmienić kąt nachylenia lustra - skoro i tak jest półprzepuszczalne to zabieg taki nie powinien mieć wpływu na ustawianie ostrości. W zenicie była taka mała śrubeczka (opierało sie o nią lustro), której lekkie przekręcenie sprawiało, że lustro pochylało się bardziej lub mniej. To mogłoby pomóc. Tylko czy podobnie jest w D700? Kto ma zacięcie do majsterkowania, może rzuci okiem. Ja mogę zepsuć już samym patrzeniem...
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jolania Zobacz posta
    Mnie się zdaje, że w moim przypadku wystarczy nieco zmienić kąt nachylenia lustra - skoro i tak jest półprzepuszczalne to zabieg taki nie powinien mieć wpływu na ustawianie ostrości. W zenicie była taka mała śrubeczka (opierało sie o nią lustro), której lekkie przekręcenie sprawiało, że lustro pochylało się bardziej lub mniej. To mogłoby pomóc. Tylko czy podobnie jest w D700? Kto ma zacięcie do majsterkowania, może rzuci okiem. Ja mogę zepsuć już samym patrzeniem...
    Zmiana kata dolnego lustra AF rzeczywiście będzie rzutować na moduł AF inny obszar obrazu, ale jednocześnie rozreguluje cały układ pomiarowy. By dokonać takich regulacji potrzebny jest specjalny serwisowy wzornik i kolimator.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patrykok Zobacz posta
    Mam podobnie, inni też mają, czyli norma
    W sprzęcie za takie (dla mnie ogromne) pieniądze nic takiego nie powinno mieć miejsca. Przyznam, że podejście takie jak wyżej cytowane, lekko mnie znerwia. Przecie są okoliczności, w których punkt na który ostrzę, faktycznie powinien być tym, który widzi aparat.
    Co to jest ten kolimator?
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Takie ustrojstwo, które generuje wiązkę światła równoległego lub o ustalonej zbieżności.
    Ja myślę, że zjawisko niepokrywania się punktów na matówce z punktami w czujniku AF bardziej może wynikać z niedokładności ustawienia matówki, niż lustra. Ale któż to wie..
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Jest rzeczywiście bardzo delikatne przesunięcie, przy czym po włączeniu VR (sprawdzałem na 105-ce) występuje tylko w płaszczyźnie poziomej i u mnie jest pomijalne - max. 1/4 szerokości punktu, ale na pewno nie sąsiedni punkt.

Można zgłosić do Nikona - może poprawią w nowej wersji FW.
    Ostatnio edytowane przez wielicki ; 21-01-2009 o 23:46

Domyślnie

W sprzęcie za takie (dla mnie ogromne) pieniądze nic takiego nie powinno mieć miejsca. Przyznam, że podejście takie jak wyżej cytowane, lekko mnie znerwia. Przecie są okoliczności, w których punkt na który ostrzę, faktycznie powinien być tym, który widzi aparat.
    To czy aparat ostrzy w tym punkcie co widzisz na matówce a wyświetlana ramka w podglądzie, to są dwie różne rzeczy. Super jak się wszystko pokrywa, ale niestety tak nie jest. Najważniejsze, żeby nie było różnicy między ramką na matówce a sensorem AF. Jak Cię to tak irytuje, to zadaj pytanie Nikonowi w pomocy technicznej i zobaczymy co odpowiedzą.
    NIKON

Domyślnie

Tak powinno być, ale jak widać nie jest. Sam jestem ciekaw (nie mam D700) jak duże są faktyczne przesunięcia podświetlanego punktu względem obszaru na którym aparat ustawia ostrość. Jeśli ktoś zmierzy niech podzieli się wynikami.
    Kolimator jest pomiarowym przyrządem optycznym do pomiarów nierównoległości bądź przesunięć powierzchni.

Domyślnie

poczekajcie, przeciez to podswietlanie pokazuje tylko ktory punkt byl aktywny a nie to co jest ostre, co za roznica wiec czy prostokacik jest troche w lewo ?
    Andrzej

Domyślnie

Dziś dowiedziałem się w rozmowie z ludzmi Nikona, że taka możliwość jest, aczkolwiek takowa wada jest mało prawdopodobna
    Każdy musi sobie sam sprawdzić czy ma taki problem...................... np poprzez serwis

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów