Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 105

Domyślnie D700 - punkty ostrości przesunięte

Dzisiaj robiłem sobie test na FF/BF i okazało się, że w wizjerze wysokość punku ostrości różni się (o jego wysokość) od punktu wskazanego na podglądzie zdjęcia. Przy maksymalnym powiększeniu obrazka w aparacie środek zdjęcia wychodzi tam gdzie pokazuje podgląd a nie wizjer. Punkt ostrości wskazany na podglądzie jest wyżej niż w przypadku tego, co pokazuje wizjer. W D300 tego nie ma. Feler? Co robić. Aparat dotarł w poniedziałek.
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Myślę , że nie feler. Trza by koniecznie zweryfikować na innym egzemplarzu z Twojej okolicy.
    Nie wiem czy dobrze skumałem, że rozchodzi się o to iż ostrząc na jakiś punkt to co widzisz w wizjerku nie pokrywa się idealnie z tym co potem pokazuje apart już na LCD, a pokazuje po ustawieniu automatycznego powiększenie do kontroli poprawności ogniskowania jak to opisano w linku ponizej. Ustaw sobie tak jeśli nie masz ustawionego. Potem tylko jeden klik na wybierak i powinien pokazać gdzie ogniskował
    http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...11&postcount=1
    Czasem mi się tez to nie pokrywa w pionie, ale generalnie punkt na który ostrzyłem łapie się w GO więc do głowy nie biorę.
    Te aparty Nas kiedyś zamęczą. Marzy mi się Practika MTL z matrycą D3X i więcej nic żeby nie było w aparacie, aaaa jeszcze tylko karta i akumulator

Domyślnie

Sprawdziłem to u siebie i na maksymalnym powiększeniu zdjęcia w aparacie środek zdjęcia jest tam, gdzie centralny punkt ostrości.
    Illuminatio per scientia et technicae...

Domyślnie

Było już o tym jakiś czas temu. Nic z dyskusji nie wynikło. Mam podobnie, inni też mają, czyli norma
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81534
    NIKON

Domyślnie

troche nie zrozumialem problemu, ale moze ma sie to jakos do faktu ze wizjer to nie 100% ?
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siupes Zobacz posta
    troche nie zrozumialem problemu, ale moze ma sie to jakos do faktu ze wizjer to nie 100% ?
    Chodzi o to, że ramka ostrości która jest wyświetlana na podglądzie zdjęcia, nie pokrywa się z ramką w wizjerze podczas ostrzenia-robienia zdjęcia. Inaczej tłumacząc, ramka na podglądzie jest przesunięta troszkę w lewy górny róg.
    Ostatnio edytowane przez Patrykok ; 21-01-2009 o 22:12
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    ...że rozchodzi się o to iż ostrząc na jakiś punkt to co widzisz w wizjerku nie pokrywa się idealnie z tym co potem pokazuje apart już na LCD..
    Czasem mi się tez to nie pokrywa w pionie, ale generalnie punkt na który ostrzyłem łapie się w GO więc do głowy nie biorę.
    Generalnie obraz się pokrywa z tym co w wizjerku, jednak ostrząc na środkowym (iinnymi) punktem łapie ostrość na środkową linię tej popularnej tablicy ostrości, a wizjerze (stawiłem sobie by pokazywał punkt ostrzenia) punkt leży sobie na linii, wyżej gdzieś o wyskość tego punktu.
    Może drobiazg ale w D300 jest idealnie pod tym wzhlędem. A co będzie podczas fotografowania drobnych detali, na przykład śrubek i srubeczek jak ostatnio robiłem?

Nie wiem dokładnie jak się umieszcza takie obrazki, ale chyba, widac o co chodzi. Czerwone - punkt ostrości widziany w wizjerze, zielone - punkt ostrości pokazywany juz na podglądzie zdjecia. Jeśli ustawiam na punkt centralny, to w powiekszeniu na srodku jest to co pokazywal wyswietlacz, a nie wizjer.
    Ostatnio edytowane przez Jolania ; 21-01-2009 o 22:18
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Faktycznie zauważyłem to i u siebie
    Illuminatio per scientia et technicae...

Domyślnie

Mam to samo u siebie - przesunięcie w pionie.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

no to jak wy tak macie, to ja nie sprawdzam bo nie chce sie stresowac.
    czy znaczy to ze wyswietlacz jest zle ustawiony czy wizjer?
    Andrzej

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów