Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie D90 mc-dc2 czy ML-L3

Czy może mi ktoś wyjaśnić czym sie rożni MC-DC2 od ML-L3 ? Oczywiście pomijając fakt, że jeden jest bezprzewodowy. Klikam od godziny po różnych stronach i dalej nie wiem czy ML-L3 to taki bezprzewodowy MC-DC2, czy może czymś się różnią i któryś z nich ma dwustopniowy spust ? Czy przy korzystaniu z w/w wymagane jest używanie zaślepki w wizjerze?
    Proszę o jakiś pomocny link lub podpowiedź.

Domyślnie

Główna i praktycznie jedyna różnica to, że jeden jest na kabelku a drugi bez kabelka Ja ML-L3 używam z D70s i się bardzo dobrze sprawuje. Jedyną wadą tego pilota jest fakt, że musisz go skierować z przodu aparatu, bo tam jest czujnik podczerwieni. Co do zasłaniania wizjera, to na pewno to nie zaszkodzi, jeśli masz jakieś mocne światło za sobą.

Oszczędny w słowach Awatar korzen121
    Miasto
    Chwaliszów|Wrocław

Domyślnie

no właśnie i tu ML-L3 traci przynajmniej dla mnie ponieważ np mi chodzi o to by nie poruszyć fotki a nie robić sobie autoportrety, a pilot jest uciązliwy gdy może działać tylko od przodu aparatu:/ dlatego zależy co kto i do czego potrzebuje ja zamówiłem sobie na fotoaparaciki.pl MC-DC2 ale narazie czekaja na dostawe z Nikon Polska i czekam i czekam doczekań sie nie mogę:/
    d90 | nikkor 18-105 | nikkor 60 Micro | SanDisk Extreme III SDHC | LowePro Compu Rover |

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korzen121 Zobacz posta
    no właśnie i tu ML-L3 traci przynajmniej dla mnie ponieważ np mi chodzi o to by nie poruszyć fotki a nie robić sobie autoportrety, a pilot jest uciązliwy gdy może działać tylko od przodu aparatu:/ dlatego zależy co kto i do czego potrzebuje ja zamówiłem sobie na fotoaparaciki.pl MC-DC2 ale narazie czekaja na dostawe z Nikon Polska i czekam i czekam doczekań sie nie mogę:/
    Operowaanie pilotem z przodu nie oznacza, ze musisz stanac frontem do "wylotu obiektywu" i dopiero zadziala. Odbiornik podczerwieni jest w okolicy napisu "D90" na korpusie i mozna rowniez stojac nieco z boku go uaktywniac.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Szczytna / Wrocław

Domyślnie

Miałem do czynienia z jednym i z drugim. Na co dzień używam wężyka spustowego. Jego przewaga nad pilotem jest taka, że ma dwustopniowy spust i do tego jeszcze blokadę. Jest to wygodne rozwiązanie w przypadku częstego robienia zdjęć ze statywu. Pilot w takich warunkach sprawdza się gorzej. Nadrabia natomiast w przypadku autoportretu oraz sytuacji gdy chcesz wyzwalać migawkę stojąc daleko od aparatu. 0,5-metrowy kabel od wężyka nie daje ci zbyt dużych możliwości manewrowania.

Oszczędny w słowach Awatar korzen121
    Miasto
    Chwaliszów|Wrocław

Domyślnie

zgadzam się z wami wszystkimi no i tak jak conrado napisał to to ze węzyk spustowy, a dwustopniowy spust migawki to zdecydowanie przemawia za zakupem własnie tego kablowego urządzenia dlatego kupujmy to co komu bardziej odpowiada i to co komu bardziej jest przydatne
    d90 | nikkor 18-105 | nikkor 60 Micro | SanDisk Extreme III SDHC | LowePro Compu Rover |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korzen121 Zobacz posta
    Kupiłem jakiś ekwiwalent oryginalnego pilota za 17 zł i ten, przy nowych bateriach, wyzwala migawkę nawet gdy jestem z pilotem z tyłu aparatu. Nie wiem jak to możliwe ale tak jest, pewnie łapie również odbicia, bo
    próbę robiłem w pomieszczeniu.
    Piotr

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Też kupiłem podróbę, która działa tylko na nowej baterii. Po 2 dniach nie działa wcale, mimo, że bateria ma ciut ponad 3v. Przed wywaleniem do lamusa zaprogramowałem pilota od TV tym do aparatu i działa - nawet z tyłu i nawet po kilku miesiącach.
    Jeśli chodzi o działanie od tyłu to na 100% łapie odbicia. W moim pokoju gdzie bym nie stanął i gdzie nie wycelował - zawsze działa!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Też kupiłem podróbę, która działa tylko na nowej baterii. Po 2 dniach nie działa wcale, mimo, że bateria ma ciut ponad 3v. Przed wywaleniem do lamusa zaprogramowałem pilota od TV tym do aparatu i działa - nawet z tyłu i nawet po kilku miesiącach.
    Jeśli chodzi o działanie od tyłu to na 100% łapie odbicia. W moim pokoju gdzie bym nie stanął i gdzie nie wycelował - zawsze działa!

A czy ktoś pamięta na jaki kod urządzenia należy zaprogramować pilota uniwersalnego, aby działał z D90 ?

Pamiętam, że ktoś pisał o tym na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć tego postu...

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    A czy ktoś pamięta na jaki kod urządzenia należy zaprogramować pilota uniwersalnego, aby działał z D90 ?

Pamiętam, że ktoś pisał o tym na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć tego postu...

pozdrawiam,
    http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-756.html

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4808

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9350
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów