Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie obiektyw do d80 duzy zoom

witam..... jako ze jestem zupelnym amatorem mam problem....
    posiadam nikon d80 + obiektywy nikon 18-135; nikon 70-300 VR;

glownie korzystam z tego 18-135, jakosc zdjec mi odpowiada... ale nie ma on za duzego zoomu ok 7,5 raza....
    teraz chce zakupic cos z wiekszym zoomem. mialem na (domowych testach) nikon 18-200 ale zoom nie jest sporo wiekszy niz w 18-135...
    czy myslicie ze tamron 18-270 bedzie dobrym wyborem??
    chodzi mi o parametry tego obiektywu: jasnosc, przeslona itd zupelnie nie znam sie na tym
    ps na poczatku myslalem ze sprawe zalatwi telekonwertor ale teraz juz wiem ze przy takich obiektywach jest to nie mozliwe /
    no chyba ze jakies szklo powiekszajace z przodu...ale nie wiem czy to dobry pomysl-widzialem cos takiego na aukcjach
    dziekuje za pomoc
    Ostatnio edytowane przez krupcia22 ; 11-01-2009 o 21:16 Powód: dopelnienie tematu

Domyślnie

Poczytaj sobie na Optycznych o tym tamronie.

A do czego potrzebujesz to szkło?
    Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? A.E.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krupcia22 Zobacz posta
    witam..... jako ze jestem zupelnym amatorem mam problem....
    posiadam nikon d80 + obiektywy nikon 18-135; nikon 70-300 VR;

glownie korzystam z tego 18-135, jakosc zdjec mi odpowiada... ale nie ma on za duzego zoomu ok 7,5 raza....
    teraz chce zakupic cos z wiekszym zoomem. mialem na (domowych testach) nikon 18-200 ale zoom nie jest sporo wiekszy niz w 18-135...
    czy myslicie ze tamron 18-270 bedzie dobrym wyborem??
    chodzi mi o parametry tego obiektywu: jasnosc, przeslona itd zupelnie nie znam sie na tym
    ps na poczatku myslalem ze sprawe zalatwi telekonwertor ale teraz juz wiem ze przy takich obiektywach jest to nie mozliwe /
    no chyba ze jakies szklo powiekszajace z przodu...ale nie wiem czy to dobry pomysl-widzialem cos takiego na aukcjach
    dziekuje za pomoc
    Czytając Twój post mam wrażenie, że niepotrzebnie kupiłeś lustrzankę. Olympus ma kompakty z zoomem nawet 130krotnym w zakresie 26-1149 i to jest chyba rozwiązanie.
    Jeżeli chcesz robić zdjęcia lustrzanką to generalna filozofia takiej fotografii to szkła. Jeżeli ma to być jeden i tylko jeden obiektyw do wszystkiego to sprzedaj lustrzankę i kup kompakt. Tamron 18-270 może być obiektywem, ale tylko w wyjątkowych sytuacjach - na spacer i nic więcej.

Domyślnie

nie potrzebnie kupiles lustrzanke... odpowiadajac na tak postawione stwierdzenie: nie kazdy musi byc zawodowcem i odrazu wykorzystywac sprzet w 100%... to nie znaczy ze nie chce sie nauczyc....
    czy nie mieliscie czasami ochoty pojsc gdzies np przytaczany spacer, impreza, wyjazd z 1 obiektywem bez zbednego bagazu?? czy posiadacz lustrzanki skazany jest na bagaz kilkunastu obiektywow????

Domyślnie

Posiadasz już tzw. spacer zoom 18-135.
    Kupno t 18-270 to dla mnie dublowanie ogniskowych, przecież posiadasz 18-135 i 70-300 VR
    Taki to już urok body z wymienną optyką.
    No chyba, że chcesz mieć "Wash and Go" .
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-01-2009 o 00:28 Powód: orto. ("przecierz")
    Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? A.E.

Domyślnie

nie potrzebnie kupiles lustrzanke... odpowiadajac na tak postawione stwierdzenie: nie kazdy musi byc zawodowcem i odrazu wykorzystywac sprzet w 100%... to nie znaczy ze nie chce sie nauczyc....
    czy nie mieliscie czasami ochoty pojsc gdzies np przytaczany spacer, impreza, wyjazd z 1 obiektywem bez zbednego bagazu?? czy posiadacz lustrzanki skazany jest na bagaz kilkunastu obiektywow????
    Nie, lustrzanka to nie jest aparat tylko dla zawodowca ( ja sam jestem typowym amatorem ), ale filozofia fotografowania lustrzanką i kompaktem jest właśnie zupełnie inna.
    Firmy produkujące lustrzanki produkują do nich obiektywy, aby zaspokoić wymagania w dziedzinie ( temacie ) fotografowania, stąd obiektywy szerokokątne, standardowe, tele, makro itp. Przy okazji tej produkcji wytwarzane są obiektywy potocznie nazywane spacerzoomami, które się zabiera dla wygody na spacer, ale nie są to jedyne i podstawowe szkła do lustrzanek. Dla wygody ktoś wymyślił kompakty, które są dużo bardziej uniwersalne do codziennego użytku.
    Sam posiadałem na DX Tamrona 18-250, a teraz do FX używam Tamrona 28-300, ale tylko zastępczo i dla wygody. Te obiektywy mają niestety parę wad ( o których jak się wie to można sobie trochę pomóc ) w szczególności światło i jakość uzyskiwanych zdjęć, a zdecydowanie dwie zalety: duży zakres ogniskowy i waga.
    Gdyby istniał super obiektyw do lustrzanki to po co targać cały zestaw kilku obiektywów?
    Na wyjazd nigdy nie zabieram tylko jednego obiektywu do lustrzanki. Zawsze kilka obiektywów, w tym koniecznie spacerzooma.
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 11-01-2009 o 22:41

Domyślnie

ok rozumiem co chcecie powiedziec.... i po przemysleniu przyznam racje....
    ale wtakim razie zadam inaczej pytanie...(dla niektorych zapewne banalna bedzie odpowiedz a mnie jednak nurtuje- ale poto jest forum zeby korzystac z wiedzi bardziej doswiadczonych kolegow i kolezanek)

w takim razie.... idac np na wesele... zaznaczam ze nie jako fotograf profesjonalny tylko gosc... i chcecie porobic kilka fajnych fotek... jakie obiektywy zabierzecie ze soba???

Domyślnie

ok rozumiem co chcecie powiedziec.... i po przemysleniu przyznam racje....
    ale wtakim razie zadam inaczej pytanie...(dla niektorych zapewne banalna bedzie odpowiedz a mnie jednak nurtuje- ale poto jest forum zeby korzystac z wiedzi bardziej doswiadczonych kolegow i kolezanek)

w takim razie.... idac np na wesele... zaznaczam ze nie jako fotograf profesjonalny tylko gosc... i chcecie porobic kilka fajnych fotek... jakie obiektywy zabierzecie ze soba???
    Przede wszystkim jasne, f/1.8 2.0 2.8. Zakres 17 18- 50 55 70 w zupełności wystarczy i do tego lampa.
    Z tym zestawem jako fotograf amator chcący sobie zrobić fotki na ślubie da radę.

Domyślnie

Wybierając z mojej skromnej szklarni to Tamron 17-50 ze względu na jasność obiektywu i szeroki kąt.

Domyślnie

z gory dziekuje ze ze stoickim spokojem czytacie moje pytania... :P
    a jeski zestaw zabral by profesjonalista??
    a 2 pytanie zapewne jasne obiektywy do robienia wewnatrz a co jesli chodzi o zdjecia portretowe plener???

wilk 325 czy taki bedzie oki? 24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 12-01-2009 o 00:45 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów