Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Panorama dobre oprogramowanie

Mam pytanie
    potrzebuje wykonać zdjęcie panoramiczne wnętrza. Mój pomysł to statyw obiektyw przynajmniej 17 i kilka zdjęć obracając aparatem. Potem trzeba to jakoś połączyć i tu pytanie jaki program zrobi to w miarę łatwo i dobrze ?
    D600+D300+ N24-70 2.8 - marzenie spełnione,N70-200 2,8 VRII - kolejne marzenie spełnione S10-20 3,5+S85 1,4+N35 1,8 + SB600+SB800+SB900+HOYA SLIM polar+parasolki,statywy,radioodpalacze....itp.

Domyślnie

jak chcesz wnetrze to musialbys jeszcze zadbac o obrot aparatu nie w lini matrycy a mniej wiecej w lini przyslony poniewaz przy laczeniu zdjec wyjdzie mala kicha..
    ja do laczenia uzywam PSa
    D60 + SDHC 4GB | N18-55(KIT) | T17-50 F2.8 | S70-300 APO | SB600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dar3k Zobacz posta
    jak chcesz wnetrze to musialbys jeszcze zadbac o obrot aparatu nie w lini matrycy a mniej wiecej w lini przyslony poniewaz przy laczeniu zdjec wyjdzie mala kicha..
    Czy moglbys to rozwinac lub rzucic jakims linkiem ze zrozumialym tekstem
    nie ma doswiadczenia z panoramami (najwyzej takie z dwoch trzech ujec, nie wnetrza tylko krajobrazy)
    a chetnie bym sie dowiedzial czegos nowego

Domyślnie

szukaj w necie pojęcia punktu nodalnego, acha i przygotuj się na wydanie kasy na głowicę panoramiczną.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

PTgui, autopano, hugin(free)
    S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100
    https://radoslawsobik.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Czy moglbys to rozwinac lub rzucic jakims linkiem ze zrozumialym tekstem
    Jeśli może być ruchomy obraz i dźwięk zamiast tekstu, to tutaj jakiś dobry człowiek zamieścił kilka linków, ściągnij sobie odcinek o panoramowaniu i chyba tam masz bardzo obrazowo pokazane na czym rzecz polega.

Domyślnie Link starego typu :)

jak dla mnie najbardziej wyczerpujące źródło wiedzy na temat panoramy to:

Boncler Tadeusz "Zasady fotografii panoramowej" Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych Warszawa 1963

nie spotkałem się z bardziej kompetentnym i precyzyjnym opracowaniem na ten temat. Rzecz jest bardzo trudna do zdobycia w bibliotekach - niestety. Ale warto, a wiedza zdobyta przy odrobinie wysiłku dłużej zostaje w głowie i bardziej cieszy.
    oczywiście mowy o oprogramowaniach jakichkolwiek w tej książce nie ma
    POZDRAWIAM
    myślę co piszę

Domyślnie

Ptgui możesz ściągnąć w wersji trialowej (http://www.ptgui.com/beta.html) i wypróbować. We wnętrzach będziesz musiał robić kadry pionowe szerokokątnym obiektywem; poziome mają za duże dystorsje, których nie da się obciąć.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie Podstawy fotografii panoramicznej.

W internecie spotyka się szereg materiałów dotyczących teorii i metodyki fotografii panoramicznej, w których występują nie do końca poprawne lub błędne dane, przeprowadziłem pewną systematyzację pojęć (określeń).
    W miarę możliwości podając poprawne określenia polskie i odpowiadające im określenia w j. angielskim.

Z góry zakładałem, że będzie to materiał dla dociekliwych, którzy pragną wiedzieć dlaczego i jak.
    Nie zakładałem podania metod realizacji wszystkich rodzajów panoram np. panoram QTVR czy panoramy HDR.
    Praktyczną część skierowałem głównie do posiadaczy SP-570UZ, ale każdy może wykorzystać wiedzę w zakresie swojego aparatu.
    Poradnik jest w formacie pdf.
    http://zbyma.republika.pl/pdf/Podsta...oramicznej.pdf
    Życzę przyjemnej lektury.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    jak dla mnie najbardziej wyczerpujące źródło wiedzy na temat panoramy to:

Boncler Tadeusz "Zasady fotografii panoramowej" Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych Warszawa 1963

nie spotkałem się z bardziej kompetentnym i precyzyjnym opracowaniem na ten temat. Rzecz jest bardzo trudna do zdobycia w bibliotekach - niestety. Ale warto, a wiedza zdobyta przy odrobinie wysiłku dłużej zostaje w głowie i bardziej cieszy.
    oczywiście mowy o oprogramowaniach jakichkolwiek w tej książce nie ma
    POZDRAWIAM
    Dzisiaj była do sprzedania na Allegro

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów