Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Problem z D80 i Metz 44 AF4 N

Witam, wszystkich forumowiczów.

Od niedawna stałem się posiadaczem nowego nikona D80, mam problem z lampą METZ 44 AF 4N. Lampa ta gdy ją ustawie w trybie TTL wogle przestaje pracować (tj. aparat nie robi zdjęcia), przy ustawieniach manualnych zdjęcia jakoś wychodzą (prześwietlone lub niedoświetlone) ale to nie jest to. Mam pytanie czy ta lampa może wogle współpracować z D80, może ja nie umiem ustawić odpowiednio aparatu, który jak dla mnie początkującego fotografa jest troszkę za skomplikowany. Wcześniej pstrykałem F75 i tą lampą, bardzo mi się to podobało. Jeżeli ktoś ma na ten tema jakąś wiedzę, proszę o pomoc.

Domyślnie

No to masz problem, bo lampy dedykowane do analogów nie chodzą z cyfrakami.. Ja tak miałem z F60 i lampą dedykowaną Sunpak, po podpięciu najpierw do d70 a teraz do d 300 zdjęcia można robić tylko w manualu, ale co i jak to powiedzą mądrzejsi ode mnie, bo ja to amator jestem.

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Możesz z tą lampą "Metz 44 AF4 N" pracować w "półautomatyce" Ustaw lampę na automat, ISO - takie jak w aparacie. Aparat ustaw na automatykę przysłony "A" z jakąś wartością np> 4.0 i to samo ustaw na lampie.
    Lampa doświetli Ci zdjęcie w automatyce, tak że nie musisz korygować mocy lampy w zależności pd odległości obiektu.
    Ja tak przez długi okres czasu pracowałem z cyfrą i Sunpakiem PZ5000. Prawie wszystkie zdjęcia wychodziły poprawnie naświetlone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wist Zobacz posta
    Możesz z tą lampą "Metz 44 AF4 N" pracować w "półautomatyce" Ustaw lampę na automat, ISO - takie jak w aparacie. Aparat ustaw na automatykę przysłony "A" z jakąś wartością np> 4.0 i to samo ustaw na lampie.
    Lampa doświetli Ci zdjęcie w automatyce, tak że nie musisz korygować mocy lampy w zależności pd odległości obiektu.
    Ja tak przez długi okres czasu pracowałem z cyfrą i Sunpakiem PZ5000. Prawie wszystkie zdjęcia wychodziły poprawnie naświetlone.
    Wszystko było by OK, gdyby nie mały szczegół...ta lampa nie ma własnej automatyki. Jest to lampa dedykowana do analogowych lustrzanek z TTL i D-TTL, jadnak w trybie manual współpracuje rownież z lustrzankami cyfrowymi (np. D200...)

Domyślnie

Jeżeli to nie jest Metz 44 AF4 Ni z softem minimum V3 to raczej nie zadziała (chyba, że poćwiczysz w puszce ustawianie lampy na manual i lampa też na manual , powinno zadziałać ale nie gwarantuję..). Adaptery SCA też niestety chyba nie pomogą.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Albert44 Zobacz posta
    .....Adaptery SCA też niestety chyba nie pomogą.
    Jak pisałem wyżej, następny szczegół, ta lampa nie ma wymiennych stopek SCA. Aparat wyzwoli TYLKO błysk lampy usawionej na manual, żadna inna funkcja nie będzie działać.
    Ostatnio edytowane przez XXL ; 05-01-2009 o 10:32

Domyślnie

Jednym słowem muszę zmienić lampę. Może mi coś zaproponujecie, co mam kupić w rozsądnych cenach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harnaś Zobacz posta
    Jednym słowem muszę zmienić lampę. Może mi coś zaproponujecie, co mam kupić w rozsądnych cenach?
    Metz Mecablitz 48 AF 1 Digital lub SB600 (740-780 PLN),
    klasa wyższa to: Metz Mecablitz 58 AF 1 Digital lub SB800 (1100-1200 PLN), potem już SB900.. powyżej 1300 PLN
    Pozostaje jeszcze np. Sgma EF-530 DG Super (950 PLN)

Ceny podane to ceny "sklepowe" w necie na pewno znajdziesz taniej.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Uprawnienia umieszczania postów