Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie Co zamiast 85 na fx do portretu

No i zostałem ofiarą formatu FX. Moja 85 jest jednak za krótka do portretu i zastanawiam się na co ją zamienić. Chciałbym mieć dalej małe szkło, ponadto nie dysponuje zbyt dużym budżetem. Co można kupić za powiedzmy 1500-2000zł zamiast wspomnianej 85mm? Nie wchodzą w rachubę żadne manuale, może być zoom.
    D750
    flickr

Domyślnie

W takim razie musisz trochę dołożyć i szukać używanego nikkora 105/2 lub 135/2. Oba są świetne

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Tylko jak to wytłumaczyć żonie, że taki wspaniały, cudny obiektyw, po kupnie kolejnego wspaniałego, megawypasionego korpusu, już nie jest wspaniały i trzeba kupić dużo droższy
    D750
    flickr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    śląsk i zagłębie

Domyślnie

nie tłumacz, stwarzaj fakty
    Przemo K.
    F801s/ELAN7/C5DMk2 + szkła

Domyślnie

Kurcze, rzeczywiście 85mm jest za krótki do portretu? Zamiaruję za jakiś czas nabyć 85mm właśnie z takim przeznaczeniem (do FX)... Przecież za czasów analoga to było właśnie szkło do tego, czyż nie?

Domyślnie

Ja ten problem rozwiązałem w ten sposób: do przycisku funkcyjnego przypisałem sobie zmianę z FX na DX - wiec jak jest za szeroko to myk i jest dobrze W wizjerze pokazuję ci się prostokąt do kadrowania w trybie DX więc nie ma problemu że przez przypadek coś wyjdzie po za kadr.

(z lewej) D700+N85/1.8 FX (z prawej) D700+N85/1.8 DX
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 30-12-2008 o 10:58

Domyślnie

105/2 DC jest r-e-w-e-l-a-c-j-n-y ,u mnie zastapił 85-ke i to na cropie !

Domyślnie

Może to kwestia przyzwyczajenia. Ale tak jak miałem dx to przeliczałem z ogniskowej nominalnej na dx a teraz przeliczam jaki to byłby odpowiednik na dx Wychodzi mi, że 85mm to trochę za krótko i na fx trzeba za blisko podchodzić do dziecka na przykład. Jeśli chodzi o pozostałe sprawy to działa fajnie na D700. Mając taką sigmę 70-200 można sprawdzić jaka ogniskowa pasuje.
    D750
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniksk Zobacz posta
    Może to kwestia przyzwyczajenia. Ale tak jak miałem dx to przeliczałem z ogniskowej nominalnej na dx a teraz przeliczam jaki to byłby odpowiednik na dx Wychodzi mi, że 85mm to trochę za krótko i na fx trzeba za blisko podchodzić do dziecka na przykład. Jeśli chodzi o pozostałe sprawy to działa fajnie na D700. Mając taką sigmę 70-200 można sprawdzić jaka ogniskowa pasuje.
    Niestety, po przesiadce na FX też 85 stał mi się za krótki, dlatego kupiłem 105/2.0, który jest równie rewelacyjny jak 85. Ja się wychowałem na analogu więc nie mam problemów z przeliczaniem, ale kiedyś pod pełną klatkę jako obiektyw portretowy uważało się przedział 85-135 wg potrzeb.

Domyślnie

koniksk - "pocwicz" troche te 85mm - to tylko kwestia zmiany przyzwyczajen z DXa

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów