Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie D70 na D200: warto?

taki mam właśnie dylemat. Warto przesiąść się z d70 na d200? Obecnie do dostania za 1000 zł z ogonkiem. Zajmuję się głównie składem pod druk. Ponad 90% zdjęć to > ISO 640. Czasami przy zdjęciach na okładkę katalogu (A3) lub kalendarz (>A) (zwłaszcza gdy są dodatkwo stylizowane w programie graficznym) już widzę, że przydało by się te parę Mpx więcej. Choć przy umiejętnie powiekszonych plikach z D70 nie jest źle.
    Nie wiem teraz czy jednak cierpliwie odkładać na D300 (ale z pół roku minimum to potrwa bo wydatków nie brakuje) czy kupić sobie na nowy rok d200?
    staruszek D70, D90 + SB 600 + 4 zoomy + 5 stałek

Domyślnie

Jeśli chodzi Ci wyłącznie o ilość MPix to chyba nie tak trudno to policzyć...
    D200 jest fantastycznym aparatem i jeszcze długo takim pozostanie.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Warto,warto,warto...
    Sam się przesiadłem a reszty wyszukaj w istniejących wątkach.
    NIKON D300 | NIKKOR | 50 1.8D | SIGMA 18-50 2.8 | NIKKOR 16-85 VR | NIKKOR 80-200 2.8D ED

Domyślnie

pewnie, że warto. Poza wspomnianymi pikselami jest dużo argumentów za D200, oj dużo. W telegraficznym skrócie, to zupełnie inna konstrukcja.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

wojteh
    Gość

Domyślnie

warto !!!! na milion procent - to jest wspaniała maszyna ....

Domyślnie

nie warto. Przy potrzebie wyższych ISO kupuj CMOSa D90 lub D300.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przy wielu zaletach D200 ma on niestety jedną podstawową słabość - mocno zaszumione wysokie ISO, ale za to reszta to bajaka. Dla mnie. Przesiadłem się na D200 z D70s i nie ma porównania szczególnie jeżeli chodzi funkcjonalność, klawiszologię, szybkość, jakość zastosowanych materiałów. Osobiście nie zaprzątałbym sobie głowy D300, a postawiłbym sobie pytanie: wystarczy mi D200 czy potrzebuję D700?
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Wkradł mi się błąd do posta większość moich zdjęć to poniżej ISO 640, choć jak przeglądam zdjęcia to jest sporo sytuacji w których powinienem podciągnąć iso, a nie podciągnąłem z obawy przed szumem. Alexkoz - D700 pewnie, ale nie mam zakresu pokrytego pod FX, więc dochodzi zakup obiektywu (a najlepiej ze dwóch), tyle szybko nie uzbieram, a aparat potrzebny do pracy.
    staruszek D70, D90 + SB 600 + 4 zoomy + 5 stałek

puchbeary
    Gość

Domyślnie

W takim razie jednak D300 lub D90. ISO 400 było dla mnie granicznym w D80 (jeśli chodzi o poziom szumów to aparat porównywalny z d200). Powyżej ISO 800 było absolutnie nieakceptowalne. D300 to kosmos w porównaniu do D200 (piszę wyłącznie o kwestii szumów!!) Natomiast niskie ISO w d200 to bajeczka. Dla landszafciarza, portrecisty plenerowego, do studia - aparat idealny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    W takim razie jednak D300 lub D90. ISO 400 było dla mnie granicznym w D80 (jeśli chodzi o poziom szumów to aparat porównywalny z d200). Powyżej ISO 800 było absolutnie nieakceptowalne. D300 to kosmos w porównaniu do D200 (piszę wyłącznie o kwestii szumów!!)
    puchbeary, wiesz do szumologii różnie się podchodzi. Moim zdaniem i ISO640 i ISO800 w D80 jest akceptowalne, ale oczywiście wszystko zależy z jakim przeznaczeniem go używasz. Napewno D80 kwestię szumu rozpracowuje lepiej niż D70. Faktem jest, że poziom szumu D80 jest bardzo podobny z tymi z D200 (kiedyś specjalnie robiłem sobie testy tych dwóch puszek), choć tak wnikliwie ma on inny charakter.

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    Dla landszafciarza, portrecisty plenerowego, do studia - aparat idealny.
    Tutaj oczywiście zgadzam się.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów