Od razu napiszę, że już sporo tu wyczytałem ale jednak zadam to pytanie. Mam D40 i chcę kupić do niego lampę zewnętrzną. Wiem, że niezwykle polecane są wszystkie SB od 600 w górę. Niestety mój budzet jest skromny i nawet na 600 nie ma kasy. !!! Opcja dozbierania złotówek, kupienia na raty odpada !!! Kwota do wydania to max 300 pln i sprzęt ma być NOWY. No i tu powstaje dylemat ... co wziąć ? do wyboru nie ma zbyt wiele:
- SB-400 za 199 pln (kupię normalnie w sklepie we Wroclawiu)
- SUNPAK RD2000 za 239 pln + koszty wysyłki (allegro)
- SUNPAK PF30X za 309 pln + koszty wysyłki (allegro) przekroczony budżet, ale jesli naprawde warto to przeżyję
i to chyba na tyle, bo Tumax'y mają złą opinię z tego co czytałem tutaj. Na temat SB-400 i PF30X trochę opinii jest na forum ale ta lampka RD2000 jest chyba pomijana (albo coś przeoczyłem). Lampa będzie używana do zdjęć w mieszkaniu w powiedzmy normalnych warunkach, jestem świadomy jej wad i zalet ale ... CLS mnie nie interesuje, w wielkich pomieszczeniach zdjęć raczej robić nie będę, brak możliwości odchyłu na boki przeżyję.
Obiektyw jaki mam to N 18-55 f/3.5-5.6, i to wszystko narazie, za pare miesięcy chce dokupić N 55-200 f/4-5.6 i na tym prawdopodobnie poprzestane.
Podpowiedzcie, którą lampę kupić![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami