Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
    mierzenp
    Gość

Domyślnie D60 problem z wbudowana lampa / flashem

Witajcie,

Od dluzszego czasu tylko wertuje forum aby czegos sie nauczyc, natomiast moj post pisze z jakiegos powodu. Od pewnego czasu uzywam D60 z kitowym 18-50 oraz tamron 70-300. W sumie na poczatek wystarczy ale juz widze ze kitowy jest sredni wiecie, czym wiecej sie bawie tym wiekszy bakcyl

No ale do rzeczy, wlasnie robie foteczki i flash otwarty ale nie chce sie wyzwolic. jeszcze kilka minu temu byl zamkniety i uzywalem go, tym razm po otwarciu (flash w gorze) ponownie chce sie otworzyc (specyficzne zwolenienie spustu przez blokade) i tak caly czas. Chcialby ale nie moze, mimo tego ze uniesiony, nie wyzwala swiatla bo zdaje mu sie ze nadal jest opuszczony i chce go otworzyc. Wyglada to ze cos mechanicznie, a moze jakis trik o ktorym nie wiem ?

body mam na gwarancji tylko nie chce mi sie jechac na drugi koniec miasta zeby to reklamowac

Jest z tego jakies wyjscie czy jednak musze sie przebijac przez korki ? aha , moje pytanie jest powyzej

Pozdrawiam !
    Ostatnio edytowane przez mierzenp ; 28-12-2008 o 03:16

Domyślnie

A sprawdź czy nie pokręciłeś kółkiem i po prostu nie wyłączyłeś flesza...? Wyciągnij go i powiedz jaka jest ikonka. Jak przekreślony piorunek to wyłączyłeś.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

jak nie pomoże to możesz zawsze zresetować ustawienia nikona i przywrócić fabryczne. Chyba właśnie po to jest ten przycisk szybkiego resetu w d60 :P

mierzenp
    Gość

Domyślnie

Czesc,

Jest w trybie auto, czy w manualu wlaczalem go, a scenariusz wyglada tak
    - robie zdjecie w trybie pol automat, wlaczam flash
    - spust do polowy na zlapanie ostrosci (astygmatyzm wiec AF musi byc) flash sie otwiera
    - spust do konca i slychac tak jakby chcial go ponownie zwolnic z blokady w celu uniesienia lamy, no ale on juz jest w gorze, i nie wyzwala go. martwy

tak to wyglada na filmie: http://www.youtube.com/watch?v=kvgHxR9Vr8w

Cytat Zamieszczone przez alarec Zobacz posta
    jak nie pomoże to możesz zawsze zresetować ustawienia nikona i przywrócić fabryczne. Chyba właśnie po to jest ten przycisk szybkiego resetu w d60 :P
    Niestety, reset nie pomaga. nadal efekt ten sam
    Ostatnio edytowane przez mierzenp ; 28-12-2008 o 04:16

Domyślnie

to sprawa mechaniczna poprostu otwiera lampe ale cos nie styka i nie widzi ze jest juz otwarta nie wiem czy sam to naprawisz . Spruboj otworzyc ja guzikiem recznie moze to cos da , ale mi to wyglada ze cos nie styka

mierzenp
    Gość

Domyślnie

No dobrze w poniedzialek jedzie do Nikon Polska, sam "psuc" nie bede. Poinformuje was co bylo przyczyna. Za dobre checi wszystkim dziekuje

Domyślnie

i jak tam z tym serwisem? Mam dokładnie ten sam problem, tylko że w D70S.
    Ostatnio głównie zewnętrzny flash i nawet nie zauważyłem kiedy się to stało. Miałem tu nawet pytać czy mechanizm otwierania lampy klika za każdym razem, nawet gdy flash jest już otwarty - złapałem schiza i nie pamiętałem jak było gdy jeszcze lampa strzelała :P. Ale po tych postach wnioskuję, że tak nie jest?

Cholera, miałem nadzieję, że po prostu przepaliłem lampę... Mój już po gwarancji więc jeśli dowiesz się co się stało, to daj proszę znać... W takim razie jeszcze nie rozgrzebuję aparatu, jeszcze :]

mierzenp
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nax Zobacz posta
    i jak tam z tym serwisem? Mam dokładnie ten sam problem, tylko że w D70S.
    Ostatnio głównie zewnętrzny flash i nawet nie zauważyłem kiedy się to stało. Miałem tu nawet pytać czy mechanizm otwierania lampy klika za każdym razem, nawet gdy flash jest już otwarty - złapałem schiza i nie pamiętałem jak było gdy jeszcze lampa strzelała :P. Ale po tych postach wnioskuję, że tak nie jest?

Cholera, miałem nadzieję, że po prostu przepaliłem lampę... Mój już po gwarancji więc jeśli dowiesz się co się stało, to daj proszę znać... W takim razie jeszcze nie rozgrzebuję aparatu, jeszcze :]
    Właśnie, i co z aparatem ? heh no lezy i zupelnie o nim zapomnialem bo mam zastepczy co plusuje u nikona Postaram sie jeszcze w tym tygodniu odebrac aparat i dac tu znac.

Jak masz gwarancje to pogadaj z nimi na infolinii, zapakuj gwarancje ze sklepu + gwarancja europejska i wyslij im ladnie zapakowane z opisem. Ja akurat osobiscie pojechalem z tym problemem jak i rowniez pokazujac, mowia ze to normalna usterka w sytuacji gdy aparat np upadnie lub dozna szoku - no ale w tym wypadku tak nie bylo, bo to moje oczko, taka perelka... chce zeby mi sluzyl po prostu.

pozdrawiam

Domyślnie

no niestety - jak pisalem juz pooo gwarancji
    moj takze nigdzie nie upadl, ale moze go trzasne mlotkiem to sie naprawi xD.
    czyli pewnie cos sie blokuje...? to by bylo nawet pozytywne, zamiast jakiegos uszkodzenia elektronicznego czy cos.

bede wdzieczny za wszelkie info

mierzenp
    Gość

Domyślnie

Zupelnie zapomniałem o aparacie że leży w serwisie, jutro podjade w ciągu dnia załatwić sprawę. Huh... Link z ulubionych mi przypomina o takich rzeczach

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów