Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wink Wspomnienia z Gór

Pare fotek z ost. lata wrzucam do oceny.
    bo jako świeżakowi na pewno mi się to przyda
    szkoda, że sprzetem nie dysponowałem wtedy lepszym ale i tak czekam na oceny i rady.

1

2

3

4

5

6

7

Z góry wielkie dzieki za każdą konstruktywną krytykę. bo na pochwały to nie licze
    D80, 50 1,8D, 18-55 , Nikon/M42 , Helios 44-2 + dużo wyobraźni, mało pieniędzy i jeszcze mniej wolnego czasu...

Domyślnie

Ze zdjęciami w górach jest ten problem, że zazwyczaj mamy do czynienia z kontrastującymi ze sobą planami. U Ciebie widać to aż nadto. W sumie, MZ, można cieniami podkreślać motyw główny ale to musi mieć sens. W innym wypadku mamy zdjęcie w części dobre technicznie, a w części przepalone lub niedoświetlone. Są na to sposoby. Najprostszy to chyba w warunkach górskich filtr połówkowy. Z resztą o sposobach to z pewnością napiszą Ci bardziej doświadczeni forumowicze. Kolejna sprawa - KADROWANIE. Z tymi uciętymi oknami to już przesadziłeś. Zdjęcie nr 3. Motyw niby fajny ale źle dobrany balans bieli i brak kontrastu zabił tą fotę. Ja dzisiaj co prawda wsadziłem na forum zdjęcie prawie zupełnie bez kontrastu ale chciałem żeby takie było, taki miał być efekt (chyba się nie spodobało) Acha ... i nie boimy się programów do obróbki zdjęć. Tyle mogę pomóc, bo wiedzę mam mizerną. Witam na forum.

Domyślnie

Programów się nie boje jednak mam trochę inny problem bo mam dość ciemny monitor i nie chce za bardzo ingerować w zdjęcia dopoki go nie wymienie. ponieważ mogę jedynie w ten sposob zniszczyc całe zdjecie. no z tymi oknami to przyznam się szczerze nawet nie zwróciłem jakiejś szczególnej uwagi na to. az wstyd się przyznac
    D80, 50 1,8D, 18-55 , Nikon/M42 , Helios 44-2 + dużo wyobraźni, mało pieniędzy i jeszcze mniej wolnego czasu...

Rozmowny Awatar maddnes
    Miasto
    Bournemouth uk

Domyślnie

ja jestem na NIE a czemu.........?mam prawie pdobne ujecia z wyjazdu.....a poza tym na zdjeciach brak akcjii......

Domyślnie

A mi się 3 podoba. Ostatnio widziałem podobne - moja ciotka ma archiwum zdjęć z lat 70 z Tatr. Podobnie to wygląda. Klimat jest - i jeszcze ta kraciasta koszula.
    Pytanie tylko, czy te lata 70 chciałeś osiągnąć...

Reszta na "nie".
    oko | obiektywy | komputer | lampa | aparat | //kolejność wyraża raczej dążenie niż sprawozdaje dokonania...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maddnes Zobacz posta
    ja jestem na NIE a czemu.........?mam prawie pdobne ujecia z wyjazdu.....
    widzę, że paradoksalnie to, iż są podobne nie działa na ich korzyść.

a co do zdjęcia nr 3 taki mniej wiecej miał być efekt. pokazania małości człowieka na tle potężnych gór, co jest niezmienne od wieków... mam nadzieje że mniej więcej zrozumiale to napisałem :P

Domyślnie

Tylko,właśnie, trójka...
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Uprawnienia umieszczania postów