Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Granice makro <, >, =;

Może już ktoś o to pytał, w każdym razie ja nie wiem gdzie leżą granice makro. Chodzi mi o wielkość fotografowanych obiektów, no bo np. żaba może być w dziale makro (a ptak może być wielkości żaby, ale ptaka nie widziałem nigdy w dziale makro) i np oko ważki lub pchła też - a to są diametralne różnice w wielkości. Nie pytam o tematykę, a o stronę techniczną czyli też o obiektywy, ale w szczególności właśnie o rozmiar / przybliżenie danego obiektu. Obiektywy podchodzące pod tele są często obiektywami makro, a i portretówki tez mają takie określenie. Co więcej można przecież podpiąć dowolny obiektyw stalo czy zmienno ogniskowy np. do mieszka i wtedy też będzie makro. Hmm..

I dodam coś od siebie, sezamek

Ostatnio edytowane przez magicduh ; 23-12-2008 o 21:02
    All we are saying is give peace a chance...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magicduh Zobacz posta
    Może już ktoś o to pytał, w każdym razie ja nie wiem gdzie leżą granice makro. Chodzi mi o wielkość fotografowanych obiektów, no bo np. żaba może być w dziale makro (a ptak może być wielkości żaby, ale ptaka nie widziałem nigdy w dziale makro) i np oko ważki lub pchła też - a to są diametralne różnice w wielkości. Nie pytam o tematykę, a o stronę techniczną czyli też o obiektywy, ale w szczególności właśnie o rozmiar / przybliżenie danego obiektu. Obiektywy podchodzące pod tele są często obiektywami makro, a i portretówki tez mają takie określenie. Co więcej można przecież podpiąć dowolny obiektyw stalo czy zmienno ogniskowy np. do mieszka i wtedy też będzie makro. Hmm..

I dodam coś od siebie, sezamek

Ja uważam,że nieważne co, ważne jak jest pokazane. Skala powiększenia nie robi na mnie wrażenia, jeżeli to tylko odzwierciedlenie możliwości technicznych sprzętu, jak w tym przypadku...Gdzie idea tego ujęcia?
    "Makro jest jednym z tych gatunków fotografii, który niemal zawsze rzuca na kolana. Fotografującego"(autor:ja)
    D300 i trochę szkieł, ostatnio Sigma 24-35 F2 DG HSM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polmus Zobacz posta
    Ja uważam,że nieważne co, ważne jak jest pokazane. Skala powiększenia nie robi na mnie wrażenia, jeżeli to tylko odzwierciedlenie możliwości technicznych sprzętu, jak w tym przypadku...Gdzie idea tego ujęcia?
    Czyli twoim zdaniem nawet hmm zdjęcie kury czy kota można zaliczyć do makro, jeśli jest pięknie pokazane? - moim zdaniem to bez sensu. Co do zdjęcia - tak, pokazałem możliwości sprzętu, na mnie robi wrażenie, zawsze robiąc makro i inne pokazuje się możliwości sprzętu heh, a idea, powiedzmy ze chodziło mi o nagość... Poza tym pisząc tego posta zapomniałem, że ten dział powinien zawierać zdjęcia więc dodałem te, zalicza się ono do makro czy nie? Nie pytam o subiektywne oceny, właściwie w ogóle nie pytam o ocenę a o to o co pytam w pierwszym poście, czyli o eh..... GRANICE!

Domyślnie

Granic chyba nie ma. Jest przecież jeszcze hmm... mikrofotografia (?) np. spod mikroskopu.
    Ważne jest odwzorowanie obiektu, a przede wszystkim pokazanie go w interesujący sposób (jak każdego tematu fotograficznego).
    Według mnie, zdjęcie kury to nie za bardzo makro, ale np. zdjęcie jej oka, albo piórka w naturalnej wielkości - tak!
    Masz rację- makro jest nierozerwalnie związane ze sprzętem. Krajobraz możesz cyknąć prawie dowolnym obiektywem, makro - nie. No i to klęczenie przed aparatem....

Domyślnie

Panowie, ale to nie ten dział forum. Tu prezentujemy zdjęcia i o tych zdjęciach dyskutujemy.
    Przenoszę wątek tam, gdzie ta dyskusja, moim zdaniem, powinna się toczyć.
    Jacek

Domyślnie

chyba troche matryca brudna hihi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bahuone Zobacz posta
    chyba troche matryca brudna hihi
    Obiektyw radziecki a w nim pełno pyłku który się pojawia wtedy kiedy nie trzeba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magicduh Zobacz posta
    Obiektyw radziecki a w nim pełno pyłku który się pojawia wtedy kiedy nie trzeba.
    aha na makro sie nie znam ale chcialbym cos liznac tego tematuu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bahuone Zobacz posta
    aha na makro sie nie znam ale chcialbym cos liznac tego tematuu
    Jak to się nie znasz, zdjęcia pstrykasz tym samym palcem, tyle że aparat bliżej i nieraz dziwna poza. Znasz się! A co do lizania to chyba muszę liznąć ten obiektyw coby brudów na nim nie było..

Domyślnie

5 minut szukania i juz wiesz , ze :

Makrofotografia – rodzaj fotografii, w której fotografowany obiekt zostaje odwzorowany w naturalnych rozmiarach, lub jest nieznacznie powiększony. Na ogół zakres powiększenia waha się w granicach od 1:1 do 10:1 – od wielkości naturalnej do 10-krotnego powiększenia (dla małego formatu obszar 24×36-2,4×3,6 mm). Często rozszerza się ten obszar do zbliżeń wymagający obiektywów z funkcją makro lub dodatków na od 3:1 do 1:30. Większe powiększenia uzyskuje się za pomocą mikroskopu w mikrofotografii.
    Aby uzyskać wystarczające powiększenie, konieczne jest na ogół znaczne przybliżenie aparatu do obiektu fotografowanego. Zazwyczaj odległość fotografowania w przypadku makrofotografii jest mniejsza niż 30 cm. Aby umożliwić tak duże zbliżenie, konieczne może być zastosowanie specjalnego obiektywu. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie obiektywu standardowego zamocowanego przy pomocy pierścieni pośrednich albo mieszka, które zwiększają dystans pomiędzy obiektywem a błoną fotograficzną. W aparatach kompaktowych z obiektywem o zmiennej ogniskowej dostępne jest specjalne ustawienie ostrości oznaczone jako "macro".
    Innym sposobem jest użycie soczewek nasadkowych (soczewki dodatnie), które skracają ogniskową obiektywu. Soczewki te umieszczamy bezpośrednio na przedniej soczewce obiektywu. Soczewki nasadkowe mogą być stosowane razem z innymi urządzeniami do fotografii z bliskiej odległości (tubusy, nasadki).
    Podstawowym problemem jaki występuje przy tego typu fotografii jest mała głębia ostrości. Z tego względu bardzo ważne jest precyzyjne ustawienie ostrości.

Tekst ten pochodzi z : WIKIPEDIA

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów