Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: Zdjęcia z D300

Domyślnie Zdjęcia z D300

Witam,
    Mam problem, może ktoś na forum będzie w stanie powiedzieć o co chodzi bo mnie trafia.

Kupiłem sobie ostatnio D300 (wcześniej był D70s), wybrałem się dzisiaj na pierwsze próby, by zobaczyć jak się w ogóle z nim pracuje, zrobiłem zdjęcia, teraz je otwieram na kompie i zwięźle mówiąc jest "kupa" (przepraszam za słowo) zdjęcia wyglądają jak z telefonu, a nie aparatu tej klasy.

Przykłady:
    http://i4.photobucket.com/albums/y11...g?t=1229278971
    http://i4.photobucket.com/albums/y11...g?t=1229281419 (to jest przy iso 2000)

Teoretycznie zawsze aparat podawał, że ostrość jest, iso są wysokie, ale nie przekraczają 3200.
    To samo wyszło na 2 szkłach 70-300 z VR i 50 1,8. Na różnych dystansach, na preselekcji przesłony i na automacie (P)
    Zdjęcia były na jakości zdjęć FINE i wielkości M.

Domyślnie

Odpowiedz:
    1/80sek przy ogniskowej 112mm? Ja rozumiem ze ufasz VR - ale on nie zamrozi konia w ruchu. Iso 3200 tylko pogorszyło sytuacje - może masz tam jeszcze jakieś odszumianie na high?

W drugim zdjęciu nie ma EXIFa. ale wygląda trochę na to samo. Spróbuj zrobić fotki z czasem 1/500, niskim iso i sprawdź czy dobrze ostrzy - stawiam, że tak.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

mz zbyt długi czas naświetlania wybrałeś 1/80 w pierwszym zdjęciu (w drugim brak exifu ale podejrzewam że to samo). czas naświetlania powinien być odwrotnością długości ogniskowej a więc w pierwszym zdjęciu oogniskowa była chyba 112mm więc czas powinien być coś koło 1/125 lub nawet 1/250. na dodatek obiekt był w ruchu. podstawy fotografii się kłaniają. pozdrawiam
    puszka plus słoiki

Domyślnie

Niestety ostatnio zauważyłem wysyp takich tematów. Okres prezentów świątecznych?
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Ja wiem, że tu są skrajne czasy itd, jeszcze mnie trochę przerasta przejście na D300, ale to pierwsze wygląda gorzej niż z mojego telefonu, może coś w ustawieniach zrobiłem, skończy się na resecie i zobaczymy, dzięki za pomoc

I to nie kwestia prezentów, tylko tego, że D70 zaczęło się kończyć i trzeba było szybko zmieniać, a teraz można taniej

Domyślnie

pow napisał że miał d70s więc nie wiem skąd te problemy chyba że wcześniej robił tylko latem w słońcu
    puszka plus słoiki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pow Zobacz posta
    Ja wiem, że tu są skrajne czasy itd (...)
    To nie są skrajne czasy. One są po prostu źle dobrane do zastanej sytuacji.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com

Domyślnie

High ISO NR, czyli odszumianie, zabiło Ci większość szczegółów w tych zdjęciach.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayem Zobacz posta
    To nie są skrajne czasy. One są po prostu źle dobrane do zastanej sytuacji.

Jasne, zgadzam się, ale mimo tego, moim telefonem robię lepsze zdjęcia.
    ale nic, resetuje ustawienia i powoli jeszcze raz będę ostawiał wszystko dzięki wszystkim za pomoc
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 14-12-2008 o 22:34 Powód: orto.

Domyślnie

Ok, no to jeszcze raz napisze coś co ktoś napisał w prawie identycznym wątku.

Użyłeś Auto (P). Wybiłeś ISO na ile mogłeś. Program otworzył obiektyw na tyle na ile mógł (f/4.. Jedyne co mu potem pozostało to zjechać z czasem. No i zjechał - bo tak mu kazałeś - nieświadomie, ale jednak kazałeś, bo postawiłeś automatykę przed wyzwaniem niemożliwym. Jakbyś strzelał szkłem 2.8 miałbyś nieco lepszy czas i mniejsze mydło. Niestety fotografowanie ruchu konia to nie jest coś na 1/80s. Resztę załatwiło odszumianie wspomniane przez ekonet.

Mówię cały czas o zdjęciu 1. Zdjęcie 2. bez EXIF nic mi nie mówi - ale na oko - ten sam problem. Pokaż coś z 50/1.8 co uważasz za skopane.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów