Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

Bardzo dobre i co najważniejsze, odważny i trafiony kadr.
    Gdyby jeszcze bruk był mokry ehhh... ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Jarku - ale one tam były - naprawdę!
    A ja myslałem że je domalowałeś żeby mi przeszkadzały
    Ale skoro były to niech już tak zostanie

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Nie oceniam kolorów, plastyki etc - rzecz gustu. Jeśli się fotografuje architekturę trzeba albo mieć dedykowany ku temu obiektów, albo umieć ustawić tak kadr, aby skompensować jego brak. Software niczego tutaj nie zmieni. Jak dla mnie fota jest fatalna, kompletny brak zachowania proporcji - wieże są węższe u podstawy niż u góry, prawa strona robi przytłaczające wrażenie.
    Chyba, że taki był zamysł autora (nie sądzę)
    Pozdrawiam - uzma

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    Udało Ci się znów zrobić kadr z podłogą!
    Taa. Znów mi się udało Farciarz ze mnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    To ten sam? Zrob go jeszcze w tamtym stylu...
    Tak, to ten sam. Zamiast grzebać w tym, pokażę inny kadr tego samego Wkrótce..

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    niezle - widze ze ten sposób focenia i obrobki zagoscił u Ciebie na dobre
    Za wcześnie na takie refleksje Dzięki!

Cytat Zamieszczone przez uzma Zobacz posta
    Jeśli się fotografuje architekturę trzeba albo mieć dedykowany ku temu obiektów, albo umieć ustawić tak kadr, aby skompensować jego brak.
    Jak widać na tym obrazku - nie mam dedykowanego obiektywu do architektury, albo nie umiem ustawić kadru by skompensować jego brak.

Smile

Mam wrażenie, że nastąpiło małe nieporozumienie:
    1. Zdjęcia na forum wstawiamy, aby uzyskać (jakże cenne) uwagi osób, które:
    - emocjonalnie nie są związane ze zdjęciem, więc mogą dokonać obiektywnej jego oceny,
    - mają większe doświadczenie, wiedzę, a więc i kompetencje by to zrobić (pomijając komentarze typu "extra", "fajne" lub "podoba mi się", bo jak wspomniałem o gustach się nie dyskutuje, poruszamy się w obszarze techniki wykonywania zdjęć

2.

Jak widać na tym obrazku - nie mam dedykowanego obiektywu do architektury, albo nie umiem ustawić kadru by skompensować jego brak.[/QUOTE]

Nie było moim zamierzeniem wytykać Ci brak właściwego obiektywu, a jedynie wskazać niewłaściwy dobór kadru. Twój link powyżej pokazuje, że jeśli kadry jest poprawny (bo wynika z zamierzenia autora zdjęcia i tego, co za jego pomocą chce przekazać innym) obiektyw odgrywa mniejszą rolę, a pierwsze skrzypce grają intuicja i sposób pokazania tematu.

3. Głównym celem mojego poprzedniego komentarza (mea culpa, że nie wyraziłem tego dostatecznie jasno) było wskazanie na stosowanie umiaru w nadrabianiu niedostatków sprzętowych lub kadrowania obróbką w programie graficznym. Od prostych linii czasem lepsze są krzywe wynikające z naturalnej perspektywy i właściwości optyki

Podsumowując - cokolwiek byśmy nie chcieli powiedzieć o tym zdjęciu dobrego nie zmieni to faktu, że jest po prostu słabe, zwłaszcza jeśli porównamy je ze wskazanym w linku powyżej - nie ten klimat, nie ten bruk, nie te kolory, o kadrze już wspominałem. W zasadzie nie wiadomo, co jest przewodnim tematem zdjęcia (pierwszy plan) - bruk jest w tym akurat ujęciu nieciekawy i jest go za dużo (jeśli to kościół jest głównym tematem a bruk jedynie wprowadzeniem).

Trochę się rozpisałem ale to w końcu forum, a wszystko co zawiera powinno pozwolić nam robić lepsze zdjęcia, czego z okazji zbliżających się świąt Tobie, sobie i wszystkim forumowiczom serdecznie życzę.
    Pozdrawiam - uzma

autograf
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wskazówki. Następnym razem się poprawię

kulten
    Gość

Domyślnie

Nie lubię sakralnych budowli ale Twój kadr i wizja mi się podobają.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Olac dedykowane obiektywy do architektury Ja jestem na TAK!

Smile

Cytat Zamieszczone przez Radek_1 Zobacz posta
    Ekstra, chciałbym tak umieć prostować
    Właśnie!

Pozdr.
    Nikon System

autograf
    Gość

Domyślnie

Fumio - linkowałem tutorial niejakiego Bombla. To nic trudnego, serio

Tylko trza chcieć i spróbować

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni