Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Odbitki 60 x 40 - jak przygotowac ?

Witam!

Mam pytanie. Chce zrobic kilka odbitek B&W o wymiarze 60x40 cm.

Posiadam skany z negatywu o nastpujacych parametrach:
    - rozdzielczosc: 72 DPI
    - wymiary w pikselach: 2240 x 3360

Skanowane na FujiFrontier - jesli dobrze odczytalem w Exifie.

Pytanie: czy oddac pliki do labu takie jakie sa czy zmienic w nich
    DPI (na 300 ?) i zwymiarowac w mm ?

Z gory dziekuje za oswiecenie,

Pozdr
    McE

bombel
    Gość

Domyślnie

60 cm = 23,62 cala. Czyli na długości 23,62 cala chcesz zmieścić 3360 pixeli. Czyli na jeden cal długości przypada 142,25 pixela.

Jak na razie to powyżej, to są najbardziej suche fakty.

Teraz pytanie: skąd pomysł, żeby w to wszystko wmieszać jakąś mityczną rozdzielczość 300 dpi, i po co? Gdybyś miał zrobić z tego rozdzielczość 300 dpi, a obsługa labu była pijana i wzięła to na poważnie, jaką odbitkę byś dostał?*

*To proste do policzenia: 3360 pixeli długości boku, przy upakowaniu 300 pixeli na cal da długość 11,2 cala, czyli 28,44 centymetra.

Domyślnie

Dzieki za troche oswiecenia, nie mniej nadal nie wiem jak pliki przygotowac!

W labie, w ktorym robilem mniejsze (i glownie kolorowe) odbitki i z ktorego
    jestem zadowolony powiedzieli mi, ze taki format (60x40) robia w 254 DPI.

Skoro skan jest w 72 dpi i maja go "przerabiac" w labie to moze lepiej
    zrobic to samemu ? Jesli ustawie wymiar zdejcia 60x40 i 254 dpi to rozmiar
    w pixelach od raxu skacze na 6000 x 4000 (co latwo na piechote policzyc)
    i wazy tez sporo!

Nie robilem dotad tak duzych powiekszen - stad moje pytanie, zeby nie bylo
    potem rozczarowania.
    Robilem do tej pory maks 20x30 z 6 mpix matrycy i 300 dpi - tak jak byly
    zarejestrowane i zapisane przez aparat.

pozdro
    McE

Ps. 300 dpi wrzucilem tak przykladowo

pebees
    Gość

Domyślnie

Olej te 300 dpi. Jeśli masz te 3000x2000 punktów (6mpix), oddaj takie zdjęcie i poproś o tę odbitkę 60x40, bez kombinowania. Lab sam dokona koniecznych interpolacji i innych -acji. Chyba, że bardzo Ci zależy na jakimś konkretnym sposobie skalowania, ze względu na jakoś itp, wtedy przeskaluj. Z tego co piszesz domniemuję jednak, że nie bardzo Cię to interesuje na tę chwilę

Domyślnie

Ja na tę okazję zrobiłbym nowy, duży skan - skany z Frontiera jakoś mnie nie powalają, a 60x40 cm to już konkretna wielkość i wszystkie buble będą doskonale widoczne.
    Ostatnio edytowane przez glenio ; 04-12-2008 o 11:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Olej te 300 dpi. Jeśli masz te 3000x2000 punktów (6mpix), oddaj takie zdjęcie i poproś o tę odbitkę 60x40, bez kombinowania. Lab sam dokona koniecznych interpolacji i innych -acji. Chyba, że bardzo Ci zależy na jakimś konkretnym sposobie skalowania, ze względu na jakoś itp, wtedy przeskaluj. Z tego co piszesz domniemuję jednak, że nie bardzo Cię to interesuje na tę chwilę

I to jest konkretna odpowiedz!

Skany sa 2240pix x 3360pix i 72 DPI (jak pisalem na poczatku).
    Skoro lab nie spieprzy - a zalozmy, ze nie - to rzeczywiscie oddam tak jak sa.

Dzieki i pozdro
    McE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glenio Zobacz posta
    Ja na tę okazję zrobiłbym nowy, duży skan - skany z Frontiera jakoś mnie nie powalają, a 60x40 cm to już konkretna wielkość i wszystkie buble będą doskonale widoczne.
    Czy zatem skan z maszyny Nikon LS-9000 ED (TIFF: 4000 DPI ) bedzie wystarczajaco dobrej jakosci do odbitki 60 x 40 ?

pozdr
    McE

Domyślnie

Myślę, że jeśli operator się postara to skany z Nikona zmiażdżą i zmiotą te z Frontiera. Frontier z tego co obserwowałem, lubi sobie poszumieć w cieniach (czyli dodaje coś, czego na filmie nie uświadczysz), poza tym skany z niego mają charakterystyczną fakturę (pewien specyficzny rodzaj ziarnistości). Konkludując - uważam, że skan na Nikonie to dobry wybór dla takiego powiększenia.

Domyślnie

Jeśli masz możliwość zeskanowania tego na skanerze Nikona/Minolty/Epsona dedykowanym do filmów to to zrób. Najlepiej skanując jako pozytyw RGB i później odwracając w Szopie czy innym graficznym cudzie.
    Jeszcze lepiej zrobisz, gdy zlecisz zrobienie prawdziwej odbitki z tego negatywu. Cena zapewne sporo wyższa, ale zobaczysz, że warto.

I napisz jeszcze jaki to film.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    I napisz jeszcze jaki to film.

Kodak T-max 400.
    [Naswietlany Kijevem ]

pozdr
    McE

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów