Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Volterra Motor Vintage 2016

Nie tak dawno zadebiutowałem w tym dziale przedstawiając Wam Fiata 600. To był tylko jeden z wielu starszych pojazdów, które zobaczyłem tego dnia. W trakcie zwiedzania Toskanii natrafiliśmy na pokaz starych samochodów, tym bardziej atrakcyjny, że również kierowcy i ich pasażerki byli odpowiednio ustylizowani. Wsiąkłem w ten klimat i fotografowałem bez opamiętania, ale w tych emocjach pewnie popełniłem kilka błędów. Poniżej kilka zdjęć z tej imprezy. Dotychczas, jak już wspominałem, nie zajmowałem się fotografią motoryzacyjną, więc ciekawy jestem Waszej opinii na temat tych zdjęć, zarówno kadrów jak i obróbki.

Domyślnie

Cisza, nikt nic nie pisze - boją się, bo wiedzą, co wyprawiasz w innym dziale

To może ja się odważę
    Na pierwszych kadrach zauważyłem, że lubisz blisko podchodzić do swojego obiektu na czerech kółkach, mieszcząc go jednocześnie całego w kadrze - jedno, dwa zdjęcia na "sesję" wystarczą. Zamiast tego albo daj nieco oddechu, albo skup się na jakimś detalu - atrapa, znaczek, krągłości nadwozia itp.
    Obróbkowo jednak chyba nieco za ciepło na większości zdjęć, choć 4 jest znów trochę zimnawa (niebieskawe opony) - WB najbardziej pasuje mi na 6. Kadrowo podoba mi się 5 i 7, choć 7 nieco szerzej bym widział z prawej strony, bo Lady in Red jest ciut za blisko krawędzi, a stanowi niezłe uzupełnienie tej scenki rodzajowej

I tak na marginesie: masz zjęcie Lady in Red od "twarzy strony?"
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

A zdjęcia 2 3 to jakim szkłem popełnione bo coś mi koło się za duże wydaje, ale może tylko wydaje
    poza tym dobre jest to co widzę, na pewno nie umiałbym lepiej, ani kadrować ani stylu jakiegoś zachować
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

@notdot: 1,2,3,5 - Sigma 10-20 (starsza), reszta N18-200. Niestety miałem ze sobą tylko te dwa szkła, mój ulubiony N70-300 nie zmieścił się w turystycznym ekwipunku na ten wypad. Zdjęcia zrobione w trakcie zwiedzania, nieplanowane, szczęśliwie miałem ze sobą statyw i polar. Dzięki za miłe słowo.

@SerU: Bardzo dziękuję za spostrzeżenia i wskazówki, większość z nich zgadza się z tym co podskórnie czuję i widziałem także u innych. Faktem jest, że cholernie lubię przerysowanie jakie daje szeroki kąt, może to tani efekt ale często dodaje mocy lub pozwala spojrzeć inaczej na coś, co już znamy. Pewnie u mnie takich kadrów będzie więcej niż "zwyczajowo", ale będę się starał nad tym panować. Zdjęcia detali też mi się podobają, tutaj się nie podjąłem - warunki, czas, brak odpowiedniego szkła... tak, tłumaczą się winni, ale będę miał lekcję na przyszłość
    Może faktycznie część zdjęć zbytnio ociepliłem, było już po zachodzie, w cieniu, a chciałem dodać trochę tego toskańskiego kolorytu... przesadziłem?

Ośmielony ciepłym przyjęciem pozwolę sobie dorzucić jeszcze kilka zdjęć, które pierwotnie odrzuciłem aby nie przytłoczyć...

11

12 - SerU, dla Ciebie

13

14 - przytłoczony ilością samochodów, a z drugiej strony poganiany przez rodzinę (i tak żona wykazała sporo cierpliwości, a dzieci litości), poległem w kwestii zdjęć detali, chociaż próbowałem...

15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez creep Zobacz posta
    Faktem jest, że cholernie lubię przerysowanie jakie daje szeroki kąt, może to tani efekt ale często dodaje mocy lub pozwala spojrzeć inaczej na coś, co już znamy.
    W sumie o to właśnie mi chodziło, aczkolwiek nie wiedziałem czy specjalnie czy przypadkowo czy mi się zdaje tylko. Ale też nie twierdziłem, że źle to wyszło na 2 i 3.
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

16 - i więcej nie będzie