Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 286

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dobra wiadomość. Właśnie w związku z aberracjami i innym wątkiem uruchomiłem program DxO Optics Pro 6. Aberracje z tego obiektywu są korygowane programowo praktycznie do zera, a już na pewno do poziomu niezauważalnego na zdjęciach. Przy okazji rośnie ostrość i "czyszczą się" kolory. Niestety oprogramowanie nie należy do tych tanich - dla D700 jest to wersja Elite kosztująca 300 dolarów. Nie używałem dawno Capture NX, możliwe, że tam też jest taki poziom usuwania aberracji wbudowany.

Oto przykład (wycinki oczywiście 100%) z początku wątku (różny WB - nie udało mi się na szybko doprowadzić go do zgodności):

Oryginał i korekta LR:

Oryginał i korekta DxO (tu ładnie koszula straciła trochę kolorowej dominanty również):

I powtórka dla przypadku, w którym LR sobie nie poradził z korektą (jest taka jak na oryginale). Fragment poza głębią ostrości.
    Tu oryginał i DxO, znów warto zerknąć na kolor pasków koszulki:

Oczywiście wada (AC) jest wadą i fajnie gdyby jej nie było wcale. Natomiast jak już jest, to warto wiedzieć, że można z nią skutecznie i dość prosto walczyć.
    Oba programy nie radzą sobie z eliminacją zielonych obwódek. Na szczęście w tym obiektywie są one na bardzo niskim poziomie i nie będą przeszkadzały w realnym wykorzystaniu zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 13-04-2010 o 21:04

Uprawnienia umieszczania postów