Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Dzięki, super...
    rozumiem że korzystasz z DCR-250? Masz dodatkową soczewkę powiększającą? Lampe błyskową do makro posiadasz?
    Jakoś zniechęcają mnie te brzegi kadru i chyba rybie oko się robi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez excentryk Zobacz posta
    Dzięki, super...
    rozumiem że korzystasz z DCR-250? Masz dodatkową soczewkę powiększającą? Lampe błyskową do makro posiadasz?
    Jakoś zniechęcają mnie te brzegi kadru i chyba rybie oko się robi?
    Rybiego oka nie zauważyłem, lampy do makro nie posiadam. Co do zaciemniania brzegów - fakt, jest to irytujące, ale ja po zrobieniu robię crop i po problemie No i racja - korzystam z DCR-250.
    D90 + 18-105

Domyślnie

Ale zaciemnienie rogow znika wraz ze zwiekszaniem ogniskowej. I oczywiscie mowie tu o obiektywach o srednicy filtra np 52-55 mm. Co do 18-106, to z tego ma on srednice filtra 67 mm, zatem zaciemnienie niestety pozostaje. Mimo, iz Raynox DCR 250 wedlug wlasnej specyfikacji ma zakres od 52 mm do 67 mm srednicy filtra obiektywu, to absolutnie nie polecam montazu na obiektywy powyzej 55 mm. Mam tego Raynoxa w domu, mam tez obiektywy 16-85 ze srednica filtra 67 mm oraz obiektyw 55-200 ze srednica 52 mm. O ile ten ostatni spisuje sie znakomicie (chociaz dopiero od okolo ogniskowej 100-120), tak 16-85 niestety wypada juz zle. Za duze szklo obiektywu i za male Raynoxa powoduje, ze w calym zakresie ogniskowej wystepuje zaciemnienie. Moze niektorzy to zaakceptuja, ja tego w tamim zestawie nie polecam.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów