Close

Zobacz kanał RSS

Sendilkelm

d3/s/x - d300/s - d90

Oceń wpis
Czytając dziś forum, tak czytam codziennie, kolejny już raz w jednym z [B]tysięcy wątków[/B] na temat zmiany sprzętu na "lepszy" (czyli ten z innym numerkiem, który to świadczy o profesjonalizmie puszki) [B]po raz tysięczny[/B] spotykam się z tą samą opinią. Już pewnie każdy wie z jaką :)

- "Po co Ci d3s, d300 robi gorsze zdjęcia ?"
- "Myślisz, że jak kupisz d3s to będziesz miał lepszy obrazek?"
- ...

Powiem szczerze, że troszkę mam już dość takich opinii wałkowanych [B]tysiące razy[/B]. Im więcej tego czytam, tym coraz bardziej mam wrażenie, że opinie te faktycznie są podyktowane niemożnością posiadania takiego sprzętu. Przepraszam Was bardzo, ale jeśli fotograf robiący zdjęcia na ślubie posiada d300s i np. d90 jako drugie body, zastanawia się czy nie lepiej byłoby zmienić d300 na d3s i co więcej, stać go na to, to czemu większość odradza mu to (tych którzy mają d300s i im to "niby" wystarcza), bo d3s to jest to samo co d300s. W domyśle to samo, bo nie generuje lepszego obrazka. To ja się zapytam inaczej. Po co Nikon wydał d3s, który jest trzy razy droższy i tak naprawdę według większości jest taki sam ? A co gorsza, ileż to ludzi go już kupiło !!!!

Sprostowanie: tak wiem, że d3 to FX, a 300 DX. Chodziło mi o pokazanie "czegoś" innego. Tym bardziej, że dziś przeczytałem w gąszczu wątków właśnie o opini d3 -> d300.

Podsumowując :) Bardzo się cieszę, że mam d90. Dlaczego pytacie ? Ponieważ 90% uważa, że d90 to prawie to samo co d300 (ma taką samą matryce), a d300 to prawie to samo co d3 ... czyli moje d90 to prawie to co d3 :) I to tylko za 2 tysiące złotych z groszami.
Kategorie
Bez kategorii

Komentarzy

1. Awatar Robko
    Bardzo ladnie napisane,tez sie tak czasem zastanawiam dlaczego co niektorzy pytaja o tanie rzeczy skoro pisza ze stac ich na drozsze i lepsze ?
  2. Awatar gregzorba
    no to będę musiał zakupić naklejkę D3s, bo jak D90 to to samo co D3s, to wole mieć naklejkę D3s....

Nieźle to wykombinowałem co?

p.s. oczywiście to jest mały żarcik
  3. Awatar Clive
    Idąc dalej tym tropem - jestem dumny ze swojego D5000 ...
  4. Awatar nazgul
    O wyborze decydują niuanse - D90 ma przewagę nad D5000 w postaci "śrubokręta", D300(s) ma przewagę nad D90 w postaci uszczelnień (przydały mi się zimą jak diabli), AF i mikrokalibracji szkieł. D700/D3 z kolei to większa klatka dająca o wiele większe możliwości kreatywnego wykorzystania parametrów obiektywu. Ale zgadzam się z jednym - D90 da się robić świetne zdjęcia. Da się też Smieną i Druhem. Da się i pudełkiem do butów z dziurką...

Ale kupiłeś cyfraka :D
  5. Awatar popi
    D90 jest świetnym aparatem, jak zresztą każda lustrzanka. Trzeba tylko umiejętnie wykorzystać jej zalety i nie płakać nad wadami, które posiada również każda lustrzanka.
    Updated 08-07-2013 at 22:07 by popi