Zobacz pełną wersję : Eksperyment z crossem
W zasadzie, to zdjęcie by się chyba bardziej nadawało do działu "obróbkowego", ale jak by nie patrzeć, fotka jest okolicznościowo - pamiątkowo - albumowa. Udało się bowiem na niej uwiecznić kompletny squad z moich czasów studenckich (tylko troszke innaczej ubrani jesteśmy ;) ). Żeby przytrafiła się taka sposobność, ktoś się musiał ożenić. ;) Zdjęcie cyknęła nam moja żona (ja to ten drugi od lewej), dodatkowo troszkę musiałem podciąć boki, więc kadrowo nie jest może idealnie, ale nie w tym rzecz.
To jest mój eksperyment z crossowaniem. Nie każde zdjęcie się do tego nadaje, ale akurat tego nie widzę innaczej, niż właśnie jako xpro. Tym bardziej, że nikomu przykrości raczej tym nie wyrządzę, chłopaki zrozumieją mój głód wiedzy. ;) Więc zacząłem sobie majdrować delikateni krzywymi, jakiś filterek itd... Zamysł był taki, żeby zdjęcie obróbkowo było nieco oldschoolowe (wiem, to już jest passé, ale "oldschool" to takie nasze słowo - klucz z dawnych lat). Chciałbym, żebyście ocenili efekt. Czy nie przegiąłem pały?
I jak już wcześniej wspomniałem. Nie patrzcie aż tak bardzo na kadr (jakiś tragiczny nie jest, choć mógłby być lepszy), ani na "rekwizyty" w zębach. Po prostu zaczęliśmy się wygłupiać, moja żona złapała aparat i cyknęła nam kilka fotek.
A oto zdjęcie:
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/049-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2009/05/049.jpg)
Proszę o komentarze, rady, co, jak i dlaczego, gdyby w przyszłości przyszło mi jeszcze do głowy kogoś "ukrzyżować". ;)
Vespalock
21-05-2009, 19:58
A może taki delikatniejszy cross?
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Zdjęcia oglądam na laptopie i mogą być przekłamane kolory, ale jak dla mnie propozycja Vespalock wydaje się fajniejsza.
Na twarzach sympatycznych kolegów nie króluje zielony, a zdjęcie nadal ma klimat o który chodziło w pierwszym podejściu.
Hmm... 250 odsłon i tylko Wy dwaj się zainteresowaliście. Dzięki.
A wracając do zdjęcia... Tak patrzę na wersję Vespalocka i mam ambiwalentne uczucia, muszę przyznać. To zdjęcie zbliżyło się do fotografii monochromatycznej, a raczej nie o to mi chodziło. Jest ok, ale za mało crossowe. Cross processing ma to do siebie, że właśnie daje taki od czapy zafarb (tzn nie jest tak do końca od czapy, ale inny, niż byśmy się spodziewali), co wynika reakcji między emulsją światłoczułą i "nieodpowiednim" odczynnikiem. Tak to przynajmniej było w fotografii analogowej. Ten zafarb bywał właśnie taki zielonkawo - żółty (w zależności od tego, co i jak się "pomieszało").
No nie wiem... To moje pierwsze podejście do cyfrowego crossowania, więc chciałbym, żeby się ktoś jeszcze wypowiedział...
Chyba, że to taki fajans, że nie ma o czym pisać.
pokaz oryginal to sie zrobi jakiegos crossa :)
z tych dwoch wersji wyzej to zdecydowanie Twoja Majek jest lepsza.
Vespalock twoja wersja to juz taki sredni cross ;)
Mówisz i masz... ;)
1a.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/049a-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2009/05/049a.jpg)
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
to ja podrzucam dwie moje wersje crossa :)
pierwsza jest mysle podobna do twojej.
ale ogolnie jest twoj cross jest jak najbardziej na tak. jest oldschool a o to chodzilo :)
1.
2.
Khehe...
Dzięki Zuzus.
Pierwotna wersja mojej wersji była niemalże identyczna, jak Twoja pierwsza wersja (hihi...). W ostatniej chwili przed wrzuceniem w sieć zmniejszyłem do 2% przezroczystość multiplayowanej żółtej warswty. :) Tak więc, jak najbardziej mi się podoba, bardzo długo nie mogłem się zdecydować, czy pokazać bardziej żółtą, czy bardziej zieloną wersję. Teraz chyba widzę, że jednak ta bardziej żółta podoba mi się bardziej.
Co do drugiej Twojej wersji to... Hmm... Że się tak wyrażę, czytałeś w moich myślach. Mam z tejże imprezy jeszcze kilka fotek, takich już, powiedzmy, oficjalnych, do pokazania młodym (z resztą, to zdjęcie też już widzieli), gdzie nieco rozochocony i rozentuzjazmowany też sobie troszkę pojechałem z obróbką. Miejscami właśnie w takie magentowe klimaty. Szczególnie, że kilka kadrów idealnie mi pasuje do takiej obróbki. Jak skończę obrabiać całość, to pewnie pokaże cały secik.
Jeszcze raz dzięki za te kilka poświęconych chwil. :)
Uuu... Tajmałtowało mi możliwość edycji...
Żeby nie być gołosłownym, to dorzucam drugi krosik. Ten w nieco innym klimacie tak, żeby nie było monotonnie... ;)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/058-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2009/05/058.jpg)
I również proszę o ocenę...
Hmm... Że się tak wyrażę, czytałeś w moich myślach.
czytałaś ;)
2 calkiem przyjemna, aczkolwiek nie wiem czy nie za rozowa..
Al Bundy
22-05-2009, 17:46
Niestety zobacz jak to wygląda na papierze - nie jest już tak ciekawie ;)
czytałaś ;)Oops... :oops: Pardonsik. ;)
Miało być różowo, bo te baloniki w tle mnie tak nastroiły. :)
Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie.
EDIT:
Al Bundy, prawdę mówiąc, to nie obrabiałem akurat tych zdjęć pod kątem robienia odbitek. Na papier pójdą inne, mniej "pojechane".
Vespalock
23-05-2009, 10:17
Vespalock twoja wersja to juz taki sredni cross ;)
Hehe nie aspirowałem do zrobienia crossa, bo to już zrobił Majek i jak na cross wyszło mu dobrze. Ale są ludzie, którzy nie lubią takich eksperymentów (m.in. ja) więc pokazałem inną, delikatniejszą wersję "majekowej" obróbki. Nie chodzi tu o to czy to moje coś jest crossem czy nie :P
Żeby było ciekawiej, ja też za taką obróbką nie przepadam. Tzn. nie przepadałem, bo chyba 90% crossowanych zdjęć, które widziałem, było crossowane na siłę i od czapy. Do takiej obróbki kadr musi być naprawdę starannie dobrany, żeby całość dobrze wyglądała. Oczywiście kryteria takigo doboru są bardzo subiektywne, ale mam nadzieję, że mnie się udał uniknąć wspomnianego wyżej crossowania na siłę. Wydaje mi się, że taka obróbka akurat do tych zdjęć pasuje. Dlatego poprosiłem Was o ocenę, żebyście mnie w razie czego z błędu wyprowdzili. ;)
jestem za 2... Lubie w ogóle crosy... To jakiś inny wymiar..