Zobacz pełną wersję : balans kolorow
Witam
Co to za akcja z tym zoltym w D700? Mam lampy studyjne o temperaturze 5500, ustawiam puche na 5500 patrze w Lightroomie a skora zolta.... tez to macie? Jak sobie z tym radzicie?
.. Mam lampy studyjne o temperaturze 5500, ustawiam puche na 5500...Tyle to one mają wg instrukcji. W body możesz obniżyć WB do okolic 5000 K - będzie lepiej. Ale zapomnij o tym, w studiu używaj WB PRE.
ale recznie ustawiam puszke na 5500, nie kumam
"jeśli fakty nie pasują do teorii - zmień teorię" - Albert Einstein. Sprawdź więc czy rzeczywiście owe "studyjne lampy" mają taką właśnie temperaturę.. (miernik balansu bieli) Bo rozumiem że wszelkie inne ustawienia są default-owe? Dodatkowo jeszcze możesz sprawdzić z innym aparatem (jeśli podejrzewasz puszkę o nadinterpretację...)
Pozdrawiam
czego nie kumasz?
jak widać 5500 K w nikonie nie jest równe 5500 K producenta lamp. I w praktyce nic dziwnego, mnie sie tez to nie zgadza na różnych body i różnych lampach. Temp barwowa uwzględnia bardziej równowagę na linii niebieski - żółty (w przybliżeniu), a trzeba tez zbalansować czerwony z zielonym - dlatego PRE jest wskazane (zawsze i wszędzie gdzie sie praktycznie da, a w studiu da sie najlepiej)
sprawdzalem na innym body wlasnie. Kolorometrem tez :)
Ta żółć to już legenda Nikona ;) za kolegami ustaw sobie pre i po problemie w d700 masz kilka pre zdefinuj sobie jeden do studio i po kłopocie, albo rób rawy i później dopieszczaj, lampy mogą nie dawać dokładnie tyle ile jest napisane, nie wiem jakie masz, ale te tanie na pewno nie trzymają temp. To nie powód do paniki oczywiście, ot rozbieżność mieszcząca się w granicach normy ;) ze wszystkim tak jest, ostatnio nawet czytałem inny wątek, że f2,8 w jednym szkle nie jest równe f2,8 w innym.
no chyba tak trzeba zrobic. Ustawic jakis kompromis. Ostatnio focilem na lampach Profoto wiec nie sa ani tanie ani koreanskie :)
robin102
19-05-2009, 14:41
Zmień żółty pasek na jakiegoś MATINA i od razu po problemie. Z tego paska te cholerstwo przechodzi :) ;)
Balans bieli należy zawsze ustawiać na dobrą, szarą kartę, a nie na "Zdrowaś Mario". Temperatura barwowa bieli tyczy się barwy światła emitowanego przez rozgrzane radiatory (ciała idealnie czarne), a nie lamp wyładowczych - w ich przypadku można mówić jedynie o skorelowanej temperaturze barwowej.