PDA

Zobacz pełną wersję : Priorytet spustu czy ostrosci???

DzejBi
19-05-2009, 12:16
Jako ze przy wszystkich bolaczkach zazwyczaj wstukuje ten link, tak tez robie i teraz.
Fotografuje d700, ale w weekend mialem przyjemnosc takze d3 ze szklem 24-70.
Mam do Was pytanie, czy Wy macie ustawiony priorytet spustu czy ostrosci, czy jeszcze inaczej?
Chodzi mi o to, ze w ciemnych pomieczeniach troche deneruje mnie to, ze wciskajas spust czeasami czekam i czekam zanim wyostrzy.
Z drugiej jednak strony przy waznych ceremoniach zalezy mi bardzo na ostrych fotach:)
Jak Wy do tego podchodzicie?
Dzieki
Pozdr
J

alan85
19-05-2009, 12:27
priorytet ostrości - co z tego, że migawka "klapnie" jak ostrość bedzie na kosmosie ..

Ymanuel
19-05-2009, 13:04
Jak Wy do tego podchodzicie?

Bez generalizacji IMHO. Tak jak mówisz, nie raz nadzwyczajność chwili wymaga cykania, a nie dwa razy, trzy i piętnaście nawet;) potrzebuję ostre zdjęcia, więc w drugą stronę.. Tak więc wielce dyplomatyczna odpowiedź: "to zależy!". Jeśli to nie problem, to ostrość na manualu - i wszystko zależy od Twojej konkretnej preferencji :)

Pozdrawiam

adrian
19-05-2009, 13:31
Ja mam priorytet spustu - jak są szybkie sceny to lepiej strzelić fotę wyostrzoną gdzieś indziej niż nie zrobić jej wcale, poza tym czasem ma się f/8 na szerokim szkle i wtedy punkt ostrości traci na znaczeniu ;-)

maki
19-05-2009, 15:39
Przy AF-S - ostrość, przy AF-C spust+focus

Noe
19-05-2009, 17:24
Dokładnie tak jak maki napisał.
AF-S - przy single zazwyczaj robimy statyczne obiektyw, wiec priorytetem jest ostrość.
Przy AF-C zazwyczaj musimy nadążyć za poruszającym się obiektem i lepiej uchwycić kadr niż przy szybkim strzale nie złapać dokładnej ostrości i nie zrobić zdjęcia wcale.

kichu
19-05-2009, 17:31
Przy AF-S - ostrość, przy AF-C spust+focus

Przy czym jesli chodzi o opcje spust+focus to warto wiedziec co to dokladnie robi. Nie jest tak, ze aparat pozwoli wyzwolic spust dopiero jak bedzie ostrosc. WYzwolic mozna zawsze. Przy ustawionej opcji spust+focus w ciaglym AF aparat bedzie przy slabym swietle zmiejszal ilosc klatek na sekude, jesli wg jego oceny warunki nie beda pozwalaly czy tez beda utrudnialy ustawienie ostrosci.

Chodzi o to, ze jesli strzelamy iles klatek na sekunde w trybie ciaglym, to autofocus dziala realnie tylko wtedy kiedy lustro jest na dole, czuli widzimy obraz z wizjerze... i chodzi o to, aby zwiekszyc ilosc czasu, kiedy lusto bedzie opuszczone i czujniki AF beda widzialy obraz.

Natomiast nalezy pamietac, ze w trybie spust+focus priorytet i tak ma wyzwolenie migawki, wiec klepnac fotke mozemy zawsze nawet jak nie ma ostrosci.

Takie nazwanie tej opcji czesto bywa mylone wlasnie z tym, ze niektorym wydaje sie, ze dzieki temu beda mieli wiekszy odsetek udanych zdjec robiac seria przy cialgym AF Generalnie jest to
raczej malo prawdopodobne :)

fafniak
20-05-2009, 07:26
Przy czym jesli chodzi o opcje spust+focus to warto wiedziec co to dokladnie robi. Nie jest tak, ze aparat pozwoli wyzwolic spust dopiero jak bedzie ostrosc. WYzwolic mozna zawsze. Przy ustawionej opcji spust+focus w ciaglym AF aparat bedzie przy slabym swietle zmiejszal ilosc klatek na sekude, jesli wg jego oceny warunki nie beda pozwalaly czy tez beda utrudnialy ustawienie ostrosci.

Chodzi o to, ze jesli strzelamy iles klatek na sekunde w trybie ciaglym, to autofocus dziala realnie tylko wtedy kiedy lustro jest na dole, czuli widzimy obraz z wizjerze... i chodzi o to, aby zwiekszyc ilosc czasu, kiedy lusto bedzie opuszczone i czujniki AF beda widzialy obraz.

Natomiast nalezy pamietac, ze w trybie spust+focus priorytet i tak ma wyzwolenie migawki, wiec klepnac fotke mozemy zawsze nawet jak nie ma ostrosci.

Takie nazwanie tej opcji czesto bywa mylone wlasnie z tym, ze niektorym wydaje sie, ze dzieki temu beda mieli wiekszy odsetek udanych zdjec robiac seria przy cialgym AF Generalnie jest to
raczej malo prawdopodobne :)

hmm dzieki za informacje - choc jest ona dla mnie troszke "smutna"
Natomiast jestem zadowolony z metody ktora ktos z forum zaproponowal - tzn. AF jest uruchamiany przez AF-ON (i jest w trybie AF-C) a spust - wiadomo :mrgreen:
jedyna niedogodnosc to zmiana punktu AF - jest niewygodnie