Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Priorytet spustu czy ostrosci???

Jako ze przy wszystkich bolaczkach zazwyczaj wstukuje ten link, tak tez robie i teraz.
    Fotografuje d700, ale w weekend mialem przyjemnosc takze d3 ze szklem 24-70.
    Mam do Was pytanie, czy Wy macie ustawiony priorytet spustu czy ostrosci, czy jeszcze inaczej?
    Chodzi mi o to, ze w ciemnych pomieczeniach troche deneruje mnie to, ze wciskajas spust czeasami czekam i czekam zanim wyostrzy.
    Z drugiej jednak strony przy waznych ceremoniach zalezy mi bardzo na ostrych fotach
    Jak Wy do tego podchodzicie?
    Dzieki
    Pozdr
    J
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Oszczędny w słowach Awatar alan85
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

priorytet ostrości - co z tego, że migawka "klapnie" jak ostrość bedzie na kosmosie ..
    Aparat w plecaku
    Pozdrawiam Michał N.

Oszczędny w słowach Awatar Ymanuel
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DzejBi Zobacz posta
    Jak Wy do tego podchodzicie?
    Bez generalizacji IMHO. Tak jak mówisz, nie raz nadzwyczajność chwili wymaga cykania, a nie dwa razy, trzy i piętnaście nawet potrzebuję ostre zdjęcia, więc w drugą stronę.. Tak więc wielce dyplomatyczna odpowiedź: "to zależy!". Jeśli to nie problem, to ostrość na manualu - i wszystko zależy od Twojej konkretnej preferencji

Pozdrawiam

Domyślnie

Ja mam priorytet spustu - jak są szybkie sceny to lepiej strzelić fotę wyostrzoną gdzieś indziej niż nie zrobić jej wcale, poza tym czasem ma się f/8 na szerokim szkle i wtedy punkt ostrości traci na znaczeniu
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Przy AF-S - ostrość, przy AF-C spust+focus
    D800

Oszczędny w słowach Awatar Noe
    Miasto
    Żyrardów, Grodzisk Maz.

Domyślnie

Dokładnie tak jak maki napisał.
    AF-S - przy single zazwyczaj robimy statyczne obiektyw, wiec priorytetem jest ostrość.
    Przy AF-C zazwyczaj musimy nadążyć za poruszającym się obiektem i lepiej uchwycić kadr niż przy szybkim strzale nie złapać dokładnej ostrości i nie zrobić zdjęcia wcale.
    D300, S10-20, S30/1.4, N35/1.8, T90/2.8, SB-900, MF 055ProB, GP YH301, Naneu Pro Alpha, Beta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Przy AF-S - ostrość, przy AF-C spust+focus
    Przy czym jesli chodzi o opcje spust+focus to warto wiedziec co to dokladnie robi. Nie jest tak, ze aparat pozwoli wyzwolic spust dopiero jak bedzie ostrosc. WYzwolic mozna zawsze. Przy ustawionej opcji spust+focus w ciaglym AF aparat bedzie przy slabym swietle zmiejszal ilosc klatek na sekude, jesli wg jego oceny warunki nie beda pozwalaly czy tez beda utrudnialy ustawienie ostrosci.

Chodzi o to, ze jesli strzelamy iles klatek na sekunde w trybie ciaglym, to autofocus dziala realnie tylko wtedy kiedy lustro jest na dole, czuli widzimy obraz z wizjerze... i chodzi o to, aby zwiekszyc ilosc czasu, kiedy lusto bedzie opuszczone i czujniki AF beda widzialy obraz.

Natomiast nalezy pamietac, ze w trybie spust+focus priorytet i tak ma wyzwolenie migawki, wiec klepnac fotke mozemy zawsze nawet jak nie ma ostrosci.

Takie nazwanie tej opcji czesto bywa mylone wlasnie z tym, ze niektorym wydaje sie, ze dzieki temu beda mieli wiekszy odsetek udanych zdjec robiac seria przy cialgym AF Generalnie jest to
    raczej malo prawdopodobne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Przy czym jesli chodzi o opcje spust+focus to warto wiedziec co to dokladnie robi. Nie jest tak, ze aparat pozwoli wyzwolic spust dopiero jak bedzie ostrosc. WYzwolic mozna zawsze. Przy ustawionej opcji spust+focus w ciaglym AF aparat bedzie przy slabym swietle zmiejszal ilosc klatek na sekude, jesli wg jego oceny warunki nie beda pozwalaly czy tez beda utrudnialy ustawienie ostrosci.

Chodzi o to, ze jesli strzelamy iles klatek na sekunde w trybie ciaglym, to autofocus dziala realnie tylko wtedy kiedy lustro jest na dole, czuli widzimy obraz z wizjerze... i chodzi o to, aby zwiekszyc ilosc czasu, kiedy lusto bedzie opuszczone i czujniki AF beda widzialy obraz.

Natomiast nalezy pamietac, ze w trybie spust+focus priorytet i tak ma wyzwolenie migawki, wiec klepnac fotke mozemy zawsze nawet jak nie ma ostrosci.

Takie nazwanie tej opcji czesto bywa mylone wlasnie z tym, ze niektorym wydaje sie, ze dzieki temu beda mieli wiekszy odsetek udanych zdjec robiac seria przy cialgym AF Generalnie jest to
    raczej malo prawdopodobne

hmm dzieki za informacje - choc jest ona dla mnie troszke "smutna"
    Natomiast jestem zadowolony z metody ktora ktos z forum zaproponowal - tzn. AF jest uruchamiany przez AF-ON (i jest w trybie AF-C) a spust - wiadomo
    jedyna niedogodnosc to zmiana punktu AF - jest niewygodnie

Uprawnienia umieszczania postów