Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdjecia makro. Heliso + konwerter ???

snikers
18-05-2009, 23:27
chodzi mi o konwertery m42. moze o tym juz bylo pisane, jesli tak to wybaczcie:) mam pytanie. Posiadam Heliosa M44-2 i Nikona D50. Chcialbym zapytac co lepiej zakupic. czy konwerter z soczewka ktory kosztuje 100-120 zl i ma "niby" ostrzenie do nieszkonczonosci czy wystarczy kupic konwerter ktory kosztuje 30zl, ale jest bez soczewki. Chodzi mi przede wszystkim o zdjecia makro. Czy ten konwerter z soczewka rzeczywiscie z tym obiektywem ostrzy na nieskonczonosc, czy to poprostu jest chwyt. I odrazu pytanie. Czy najlepiej wtedy jest kupic pierscienie pod M42? ostatnio probowalem robic zdjecia poprostu przykladajac Heliosa do Kitowego obiektyw 18-55 i wychodzilo calkiem fajnie, ale to jednak trzymanie obiektyu w rece. Jak najlepiej (niskim kosztem) robic takie zdjecia makro. Mozecie mi pomoc?

Dark
19-05-2009, 08:07
chodzi mi o konwertery m42. moze o tym juz bylo pisane, jesli tak to wybaczcie:) mam pytanie. Posiadam Heliosa M44-2 i Nikona D50. Chcialbym zapytac co lepiej zakupic. czy konwerter z soczewka ktory kosztuje 100-120 zl i ma "niby" ostrzenie do nieszkonczonosci czy wystarczy kupic konwerter ktory kosztuje 30zl, ale jest bez soczewki. Chodzi mi przede wszystkim o zdjecia makro.
Jeśli do makro, kupuj w ciemno bez soczewki.

Czy ten konwerter z soczewka rzeczywiscie z tym obiektywem ostrzy na nieskonczonosc, czy to poprostu jest chwyt.
Tak, z soczewką będzie ostrzył na nieskończoność, ale w zależności od modelu będzie Tobie mydlił na 2-3 największych otworach przysłony.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1031226&postcount=158
(polecam poczytać cały wątek, może odpowiedzieć na wiele Twoich wątpliwości)

I odrazu pytanie. Czy najlepiej wtedy jest kupic pierscienie pod M42? ostatnio probowalem robic zdjecia poprostu przykladajac Heliosa do Kitowego obiektyw 18-55 i wychodzilo calkiem fajnie, ale to jednak trzymanie obiektyu w rece. Jak najlepiej (niskim kosztem) robic takie zdjecia makro. Mozecie mi pomoc?
Możesz kupić pierścienie M42 i w zależności od potrzeb dokupić jeszcze pierścień odwrotnego mocowania (do przystawiania obiektywu "mordką" do pierścieni), większość obiektywów daje wtedy jeszcze większe skale odwzorowania.

mpwt
19-05-2009, 10:32
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11300 i luknij na koniec. Wrzuciłem linka z porównaniem przejściówek.

snikers
19-05-2009, 15:53
A powiedzcie mi jak wyglada sytuacja gdybym chcial kupic pierscienie posrednie na normalny gwint nikonowski? chodzi mi o to ze one nie przenosza automatyki (nie chce wydac na nie ponad 200zl) Wiec przyslona trzeba sterowac recznie. Natomiast moje obiektywy (opis) nie posiadaja takiej mozliwosci. Jest jeszcze jakas inna opcja?

mpwt
19-05-2009, 15:59
Z obiektywami Gie masz problem. Musisz mieć co przenoszą automatykę. W przypadku szkieł typu D nie ma problemu z używaniem. Czyli patrząc na Twoją stopkę masz problem... :(