Zobacz pełną wersję : Chrzest
tomek20stencel5
16-05-2009, 20:31
Witam. Mam jutro fotografować chrzest dla rodziny. Szczerze mówiąc troszkę czytałem, ale pewny nie jestem.
Mam daw problemy:
1. D40 + kit mam dopiero drugi dzień (ale na szczęście przeczytałem instrukcje no i jakieś podstawy szybciej miałem).
2. Co do obiektywu mam tylko kit, więc niezbyt wielki wybór :mrgreen:.
Ja się zabrać. Kościół nie należy do najciemniejszych, znam go bardzo dobrze (w końcu co niedziela tam jestem :D). Myślałem żeby ISO do ok. 800 max. 1600, zdjęcia robić z światłem, oraz zapisywać w NEF + jpg. Co o tym myślicie. Proszę o jakieś wskazówki, bo jeszcze nie opanowałem do końca aparatu. No i pytanie - jaki będzie najlepszy af (pomiar mam zamiar zastosować głównie matrycowy)?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
[edit.] jeśli można proszę też o jakieś przykładowe kadry.
myśle, ze bedziesz miał mniej problemów, jezeli pożyczysz od kogos zwyczajny kompakt.
tomek20stencel5
16-05-2009, 20:38
Dlaczego? Mam kompakta, ale nie chce go używać. Moim zdaniem tu mam większe możliwości, a w razie problemów daję auto i koniec, a poza tym jak już próbowałem to robię już zdjęcia d40 lepsze niż kompaktem.
[edit]Może myślałeś, że jest to pierwsze moje spotkanie z bardziej zaawansowanymi ustawieniami (mogłeś to wywnioskować że zdania że mam aparat dopiero 2 dni), ale miałem już hybrydę fuji, więc już coś potrafię.
tomek20stencel5
16-05-2009, 21:59
Może ktoś jeszcze coś napisze? :) Bardzo proszę o rady.
gadzeciarz
16-05-2009, 22:30
Ze swojego "rodzinnego" doświadczenia,jak już masz zrobić te fotki to moja rada użyj opcji BEZ LAMPY lub DZIECKO&PORTRET
Jak brak wiedzy o ustawieniach to daruj sobie tryby manualne.
Kompakt w porównaniu z tą lustrzanką to niech sobie w buty wsadzą ci co tak doradzają.
Dobry aparat,i cholerna przy tym różnica miedzy kompaktem,oczywiście na korzyść D 40.
Ustaw centralny tryb ostrości w tych trybach i koniecznie kilka fotek na próbę!
W kościele jest stałe światło więc ekspozycję bym ustawił raz i na manualu robił.. bo kontrasty (białe ubranko dziecka, ciemne rodziców itp) będą światłomierz oszukiwać.. w miarę szeroki kąt masz to sobie poradzisz.. ostatnio robiłem i w zasadzie 35 i 85mm starczyło.. (efekty tu (http://www.marcinkowalczyk.com/blog/?p=352)).. i wszystko w RAW, na NEF + jpg szkoda karty..
Ze swojego "rodzinnego" doświadczenia,jak już masz zrobić te fotki to moja rada użyj opcji BEZ LAMPY lub DZIECKO&PORTRET
Jak brak wiedzy o ustawieniach to daruj sobie tryby manualne.
Kompakt w porównaniu z tą lustrzanką to niech sobie w buty wsadzą ci co tak doradzają.
Dobry aparat,i cholerna przy tym różnica miedzy kompaktem,oczywiście na korzyść D 40.
Ustaw centralny tryb ostrości w tych trybach i koniecznie kilka fotek na próbę!
a na czym gadzeciarzu polega ta cholerna róznica na korzysc d40 (z wysokim iso, ciemnym obiektywem i autoprogramem), przy robieniu okolicznosciowych fotek w kosciele ?
gadzeciarz
16-05-2009, 23:29
Niedawno robione zdjęcie nikonem D 90 i nikkorem 18-200+sb 600
tryb portret
to co prawda komunia ale na chrzest siostrzenicy już za późno;-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://www.iv.pl/images/xk4v80vb8zoehxn53wju.jpg]źródło ([URL=http://www.iv.pl/viewer.php?file=xk4v80vb8zoehxn53wju.jpg)[/URL]
fotka wykadrowana,odległość około 5m a za plecami inni zapaleńcy ;-)
Arturs twoje fotki "tu" bardzo ładne,czerń i biel bardzo mi się podoba.
Piotrek Charchuła
16-05-2009, 23:34
Piękne zdjęcie :-D
W sam raz na nk.
Potwierdza ono jedynie słuszność słów lechupe
myśle, ze bedziesz miał mniej problemów, jezeli pożyczysz od kogos zwyczajny kompakt.
gadzeciarz
16-05-2009, 23:47
Czy takie czy owakie to już sobie każdy odpowie,a mi chodzi o to że kompaktem raczej bym nie zdążył,nie mówiąc o kilku zdjęciach raz po razie.
Lustrzanką te najważniejsze zdjęcie z komunii wujek pstryknął.
A co do reszty to tak jak wspomniałem,ja się dopiero uczę a w takich sytuacjach zawierzyłem automatyce,drugiej szansy nie było więc nie odważyłem się na ustawienia manualne.
tomek20stencel5
17-05-2009, 07:04
Co do ustawień to już raczej sporo poznałem, bo zdążyłem obrobić multum kombinacji, bo przez dwa dni w plenerku, wnętrzach itp. zrobiłem ok. 1000 zdjęć po to aby potrenować wszystkie możliwości. Co do światła to nie powinno być problemu bo w tym kościele jest dość jasno. Co powiecie: http://www.kronikabudowy.webpark.pl/galeria31sier.htm
gadzeciarz
17-05-2009, 08:28
Ilu oglądających tyle opinii.
W mojej ocenie fajny kompromis między ciemnym a jasnym.
A ta mgiełka to efekt jakichś kadzideł?
Generalnie widać wszystko a kolory wydają się być neutralne.
Jest jeszcze jedno pytanie które sobie zadaje,te wszystkie okolicznościowe zdjęcia na ogół nie dają nam zbyt wiele czasu na zastanawianie się nad tym w jakiej tonacji mam je zrobić,generalnie ma być widać co się działo w danej chwili a dzieję się dość szybko.
Uchwycona chwila z takich imprez to forma reportażu,ma być wyraźnie,kolorowo i ładnie skadrowane.
I te najważniejsze momenty;-) dla których to całe zamieszanie.
A cała dyskusja czy na naszą klasę czy na bilbordy MM ???
w rodzinnym albumie O.K.
Mi osobiście w takich okolicznościach nie chce się eksperymentować,więc wspieram się automatyką.
tomek20stencel5
17-05-2009, 08:39
Te zdjęcia oczywiście nie były robione przeze mnie.