Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Chrzest

Domyślnie Chrzest

Witam. Mam jutro fotografować chrzest dla rodziny. Szczerze mówiąc troszkę czytałem, ale pewny nie jestem.
    Mam daw problemy:
    1. D40 + kit mam dopiero drugi dzień (ale na szczęście przeczytałem instrukcje no i jakieś podstawy szybciej miałem).
    2. Co do obiektywu mam tylko kit, więc niezbyt wielki wybór .
    Ja się zabrać. Kościół nie należy do najciemniejszych, znam go bardzo dobrze (w końcu co niedziela tam jestem ). Myślałem żeby ISO do ok. 800 max. 1600, zdjęcia robić z światłem, oraz zapisywać w NEF + jpg. Co o tym myślicie. Proszę o jakieś wskazówki, bo jeszcze nie opanowałem do końca aparatu. No i pytanie - jaki będzie najlepszy af (pomiar mam zamiar zastosować głównie matrycowy)?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[edit.] jeśli można proszę też o jakieś przykładowe kadry.
    Ostatnio edytowane przez tomek20stencel5 ; 16-05-2009 o 20:35

Domyślnie

myśle, ze bedziesz miał mniej problemów, jezeli pożyczysz od kogos zwyczajny kompakt.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Dlaczego? Mam kompakta, ale nie chce go używać. Moim zdaniem tu mam większe możliwości, a w razie problemów daję auto i koniec, a poza tym jak już próbowałem to robię już zdjęcia d40 lepsze niż kompaktem.

[edit]Może myślałeś, że jest to pierwsze moje spotkanie z bardziej zaawansowanymi ustawieniami (mogłeś to wywnioskować że zdania że mam aparat dopiero 2 dni), ale miałem już hybrydę fuji, więc już coś potrafię.
    Ostatnio edytowane przez tomek20stencel5 ; 16-05-2009 o 20:47

Domyślnie

Może ktoś jeszcze coś napisze? Bardzo proszę o rady.

Domyślnie

Ze swojego "rodzinnego" doświadczenia,jak już masz zrobić te fotki to moja rada użyj opcji BEZ LAMPY lub DZIECKO&PORTRET
    Jak brak wiedzy o ustawieniach to daruj sobie tryby manualne.
    Kompakt w porównaniu z tą lustrzanką to niech sobie w buty wsadzą ci co tak doradzają.
    Dobry aparat,i cholerna przy tym różnica miedzy kompaktem,oczywiście na korzyść D 40.
    Ustaw centralny tryb ostrości w tych trybach i koniecznie kilka fotek na próbę!
    -"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Domyślnie

W kościele jest stałe światło więc ekspozycję bym ustawił raz i na manualu robił.. bo kontrasty (białe ubranko dziecka, ciemne rodziców itp) będą światłomierz oszukiwać.. w miarę szeroki kąt masz to sobie poradzisz.. ostatnio robiłem i w zasadzie 35 i 85mm starczyło.. (efekty tu).. i wszystko w RAW, na NEF + jpg szkoda karty..
    Czerwony agent : 5DmkII|5DmkI|16-35f2.8L|C24f1.4L|C35f1.4L|C85f1.2L|C135f2L|580ExII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadzeciarz Zobacz posta
    Ze swojego "rodzinnego" doświadczenia,jak już masz zrobić te fotki to moja rada użyj opcji BEZ LAMPY lub DZIECKO&PORTRET
    Jak brak wiedzy o ustawieniach to daruj sobie tryby manualne.
    Kompakt w porównaniu z tą lustrzanką to niech sobie w buty wsadzą ci co tak doradzają.
    Dobry aparat,i cholerna przy tym różnica miedzy kompaktem,oczywiście na korzyść D 40.
    Ustaw centralny tryb ostrości w tych trybach i koniecznie kilka fotek na próbę!
    a na czym gadzeciarzu polega ta cholerna róznica na korzysc d40 (z wysokim iso, ciemnym obiektywem i autoprogramem), przy robieniu okolicznosciowych fotek w kosciele ?
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Piękne zdjęcie
    W sam raz na nk.

Potwierdza ono jedynie słuszność słów lechupe

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    myśle, ze bedziesz miał mniej problemów, jezeli pożyczysz od kogos zwyczajny kompakt.

Domyślnie

Czy takie czy owakie to już sobie każdy odpowie,a mi chodzi o to że kompaktem raczej bym nie zdążył,nie mówiąc o kilku zdjęciach raz po razie.
    Lustrzanką te najważniejsze zdjęcie z komunii wujek pstryknął.
    A co do reszty to tak jak wspomniałem,ja się dopiero uczę a w takich sytuacjach zawierzyłem automatyce,drugiej szansy nie było więc nie odważyłem się na ustawienia manualne.
    -"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów