Zobacz pełną wersję : co wybrac...
Nie bijta :) nie tluczta ;) ale mam ochote wrocic do B&W analogowego :) pytam sie szanownych panstwa co sobie kupic...generalnie chce podpiac pod takie cos jakies rybie oczka manualne jakiegos shifta i szerokie katy manualne....zastanawialem sie nad F3 ale moze jest jakas alternatywa...co potrzebuje:
duzy wizjer :D
porzadny kawal body lubie czuc cos w lapsku :)
no i to tyle...ma ktos propozycja odmienna niz f3?
FE2, FA lub FM3a ... wiecej w archiwum forum
gALL, generalnie kiedys kojarze w jakims temacie o f3 wspominales cos a jakiejs super jasnej matowce do niego....kojarzysz moze co polecales?:)
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrr swego czasu sie nie zle wyprodukowalem na ten temat.
Zaleznie co potrzebujesz to bierzesz: F3, FE2, FA lub FM3a
ale w tych kryteriach (wszystkich) które podał shakk to raczej tylko f3 sie mieści ("kawał body") .. no a jak kawał body + wielkie mozliwości to moze f4 ? teraz są w tej samej cenie lub taniej niz f3
Ale kolege SHAKKa ciagnie chyba do manuali.... chce to poczuc. Lepiej F3 chyba zatem niz F4.... bo przeciez ma juz AFa - S3
A FM2 i FE2 tez sa spore naprzyklad z wygodnym MD12.... co dodatkowo da wygodny duzy uchwyt i ponad 3 klatki na sekunde...
Ja bralbym F3! Jednak mam FMki bo czasem uzywam lampy, a jakbym mial zaslaniac korbke zwijania filmu lampa czy stopka(przejsciowka) to bym sie pewnie niezle wkurzal.
W F3 tylko to jedno mi sie nie widzi.... jakas dzika stopka do lampy :wink: choc korpus to wysmienity, jesli nie najlepszy!
slaw74, ostatnio na Alledrogo leżał F3P ze standardową (choć nie-TTL) stopką na pryzmacie :)
dokladnie mnie bardziej ciagnie do manuali...f4 tez jest fajny ;) ale to juz nie to samo co F3 :)
shakk,
Zatem tak jak gALL pisal! Dodam tylko ze:
Jesli nie przeszkadza Ci to ze F3 ma nietypowa stopke do lampy to bierz F3 wersje HP czyli High Eyepoint.... wielki wizjer ktory mozesz obserwowac jak TRINITRONA z odleglosci!!!!
Druga opcja to FM2 lub FM3a z winderem MD12 jesli chcesz miec "klamota" co wazy ponad kilo!!!! bardzo wygodnie sie to trzyma a i przy.... mozna komus :wink:
Jesli chcesz miec cos lzejszego to odczepiasz winderek i smigasz maluszkiem!
A z manualnych szerokich to bralbym AIS 24mm 2,0 z CRC - male toto a duzo potrafi!
[ Dodano: Czw 14 Wrz, 2006 ]
Co do wersji F3P hmmmm... chyba bym nie bral. Jest to korpus przeznaczony dla fotografii prasowej. Stopka do lampy normalna ale brak na przyklad samowyzwalacza i wielokrotnej expozycji. Choc z drugiej strony posiada liczne uszczelnienia. Jest ponoc trodny do dostania i poszukiwany przez kolekcjonerow.
A skoro to wersja Press to istnieje mozliwosc ze bedzie w nieciekawym stanie i ze sporym przebiegiem! SHAKK mam nadzieje ze cos wezmiesz i pochwalisz sie nam fotkami i aparatem! Pozdro!
tak jak mowisz F3HP najprawdopobniej z winderem :) pochwale sie :) poki co zapraszam do fotek z cyfry :) cos napewno wezme...tesknie do ziarna,ilforda,zapachu chemii :)
tylko gdzie dostac 24/2.0 2.8 z CRC jest od za@#$%^nia ale 2.0 dawno nie widzialem nigdzie
shakk, a tak na predce cos tu znalazlem : http://cgi.ebay.pl/Nikon-AI-2-24mm-Nikkor_W0QQitemZ330026287521QQihZ014QQcategoryZ937 80QQrdZ1QQcmdZViewItem
Ja juz drugi obiektyw ostatnio z ebaya bralem! Sprzet maja w lepszym stanie niz na allegro i wybor wiekszy. ps F3jek tez jest tam sporo, mozna poprzebierac.
Pozdrawiam!
porzadny kawal body lubie czuc cos w lapsku :)
jakis zenit. na pewno go poczujesz :lol:
Tylko F3 z wizjerem HP, ze trzy matówki (wszystkich jest 23), kostka do lamp AS-17...
No, shakk, niezły wybór...
Pozdrawiam
Vadim, nareszcie na forum kolego, dawno Cie nie bylo. :grin:
Witaj slaw74. Też chciałbym być tutaj częściej, ale mam teraz ważniejsze sprawy na głowie, które nie pozwalają mi na zbytnią aktywność w nikonowskiej społeczności :sad:
Mam nadzieję, że wkrótce wszystko się wyprostuje i znowu będę mógł troszeczkę poprzynudzać na forum...
Pozdrawiam
Vadim, zycze powodzonka i sukcesu!!! zawsze z przyjemnoscia czytam Twe posty. Pozdrawiam!
tak sobie mysle...moze wejsc w sredni format....Kievy88 nie sa wcale drogie....ew.moze jakas Mamiya C-220...
shakk, a tu dotknales juz tematu z innej beczki....
sam bylem kiedys zauroczony duzym formatem.... z negatywow i slajdow to chyba ideal, bez porownania z filmem 35mm. Odbitki jakie ogladalem z szerokich negatywow byly nie osiagalne dla malego obrazka.... tyle ze.... kto to dzis Ci jeszcze obrobi....
Wiem, wiem profilaby i inne..... tyle ze drogo. Jesli tu sa forumowicze, ktorzy narzekaja na nieekonomicznosc filmu 36 klatkowego.... bo na cyfrze maja setki fotek!!!
O tyle przy filmie 120mm bedzie jeszce gorzej... 9, 12 lub 16 fotek na rolce... czy to Wam forumowicze dzis wystarcza??? :wink: :wink: :wink:
slaw74, b&w w domciu....a slajdy i crossy w profilabach i innych siuwaksach :)
jak sprzedawalem f100 nie sadzilem ze wroce do negatywow,pozytwow,slajdow,wywolywaczy :)))
shakk,
jak sprzedawalem f100 nie sadzilem ze wroce do negatywow,pozytwow,slajdow,wywolywaczy ... jak BUMERANG :wink:
Jesli chodzi o Kievy slyszalem ze potrafia byc w roznym stanie.... od bardzo dobrych egzemplarzy po cienkie i wadliwe. U ruskich chyba tak bywalo, ze jak sie Waniuszka nie przylozyl albo byl na kacu to puszczal buble z tasmy produkcyjnej albo co gorsze jeszce puszczal.... hihihi
Nie mam własnych doświadczeń z Kijewami (przepraszam, w nowej obowiązującej transkrypcji: Kievami) 6x6, ale wiem, że mogą być bardzo zawodne. Zwłaszcza model 88; Kiev 6S (wzorowany na Pentaconie Six i podobno kompatybilny z nim osprzętowo) był podobno nieco lepszy. Kiedyś w miesięczniku Sovetskoye Foto (tak się chyba teraz transkrybuje Sowietskoje Foto :wink: ) był artykuł w kilku odcinkach o samodzielnej naprawie Kijewa 88 - to naprawdę piekielnie skomplikowany mechanicznie i dość niewdzięczny w naprawie aparat, w którym ma się co psuć. Swego czasu sprzedawali (a może i nadal sprzedają) w UK i w US; gdyby udało się zdobyć egzemplarz eksportowy, można liczyć na nieco mniejszą awaryjność. Jakąś tam zaletą jednego i drugiego systemu Kijewów jest to, że są adaptery pozwalające montować ich obiektywy do Nikonów małoobrazkowych. W przypadku Kijewa 6S masz też do dyspozycji wszystkie obiektywy do Pentacona Six (i chyba także Exakty 66).
kapselkk
19-09-2006, 22:16
F3 to piekna sztuka:) polecam i zazdroszcze jesli sie zdecydujesz oczywiscie:)
klamka zapadla kupuje f3+binder+100 2.8E w dosc dobrej cenie :) dziekuje wszystkim za porady :)