Zobacz pełną wersję : statyw - porada
hunter77
16-05-2009, 08:04
chcę kupic statyw w związku z tym proszę o porade i podpowiedzi.
Zastanawiam sie nad Manfrotto 055XPROB Professional + głowica Manfrotto 486RC2
Co o tym zestawie sądzicie czy warto? moze ktoś...
Moim zdaniem bardzo dorby zestaw wybrałeś...
grudzinsky
16-05-2009, 20:08
zestaw bardzo dobry i nic innego juz bym pod uwage nie bral...
watkow o statywach bylo kilka, warto do nich pozagladac...
Statyw solidny i stabilny.
Głowicy używam 488RC4 i też obleci :-)
IMHO dobry wybór.
Również używam 055XPROB +486RC2 - dość dobrze mi służy - bardzo solidny sprzęt
hunter77
17-05-2009, 08:21
dzięki za odpowiedzi chodziło mi właśnie o ty by ludzie którzy tego używają podpowiedzieli jak się toto sprawuje czyli plusy i minusy
hunter77
17-05-2009, 08:38
ktoś z kolegów uzywa głowicy 486RC2? jak to chodzi ? warto?
Dla mnie podstawowym minusem tego zestawu (mam go) jest jego waga. Chodzenie z nim na dłuższą meta staje sie uciażliwe. Poza tym stabilnosc jest OK. Sama głowica też daje rade, choc nie jest to "najwyzsza półka".
Potwierdzam pozytywne opinie. Moje poszukiwania statywu skonczyly sie gdy miałem okazje organoleptycznie zbadac 055XPROB + 486RC2 . Decyzja była prosta - zakup ! Spełnia wszystkie moje oczekiwania i jak dla mnie minusów brak. Odnosnie wagi rowniez bo dodaje to stabilnosci.
Potwierdzam za kolegą Pawel92, -waga!; statyw z tą głowicą super ale trzeba mieć tragarza, z tych powodów sprzedałem taki nowy zestaw niedawno na Forum dużo poniżej ceny zakupu. Trzeba będzie uderzyć w najwyższą półkę-lekkość kosztuje...
Zależy do czego będziesz używał. Ja potrzebowałem na wyjazdy (góry) i rower, więc wybrałem coś dużo lżejszego. Drugą sprawą jest głowica, a właściwie szybkozłączka. Kupując Manfrotto skazujesz się na tę firmę i ewentualnie kiepski Goldfoto. Mnie zależało na złączkach typu Arca Swiss.
Zobacz wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85009&page=2