PDA

Zobacz pełną wersję : ps- jpg problem

tomett
16-05-2009, 01:37
Witam,
pierwszy raz spotylam sie z takim problemem:
po obrobce fotki (jpg) w PS2 nie moge jej zapisac, mam komunikat: " nie mozna wykonac polecenia poniewaz wystapil blad programu "
Po obrobce kilkunastu fotek wystapilo to samo na drugim komputerze, z niewiadomej przyczyny, wczesniej wszytko chodzilo bez problemu.
moge ja zapisac w formacie psd... ale nie w jpg.
Na dyskach twardych jest duzo miejsca wolnego....
Czy spotkalo kogos cos podobnego?

Jacek_Z
16-05-2009, 11:27
jpg wymaga 8 bitowego koloru. Upewnij się, czy nie pracujesz na 16 bitowym.

tomett
17-05-2009, 02:09
kolor jest wlasciwy... co dziwniejsze czasem dziala poprawnie ale zwykle nie, trudno wykazac jakas prawidlowosc w tym...
googlojac napotkalem sie na podobne problemy, ale bez wskazania rozwiazania:
http://www.gthelp.com/showthread.php?t=4436&page=3&pp=10
http://forums.creativecow.net/thread/244/855100
moze ktos rozwiazal to lepiej?

Al Bundy
18-05-2009, 15:42
Spłaszcz obraz - prawdopodobnie masz warstwę a nie masz tła... Też kilka razy miałem ten problem a to tylko wynik niedopatrzenia podczas obróbki...

samek
18-05-2009, 15:52
...co dziwniejsze czasem dziala poprawnie ale zwykle nie, trudno wykazac jakas prawidlowosc w tym...

Jakie pochodzenie fot? Wszystkie z tego samego źródła? Spotkałem się kiedyś z podobnym problemem z fotami przepisywanymi w Picassie. Photoshop po otwarciu i jakiejś zmianie w focie nie potrafił tych fot zapisać ponownie jako jpg.
Zakładam, że nie popełniasz 'głupiego' błędu jak wskazane powyżej - ale zacytowany komunikat shopa raczej na to nie wskazuje.

fLIKu
11-06-2009, 17:23
zakładam że masz oryginał photoshopa, jeśli nie to rozwiązaniem jest inny aktywator (zabezpieczenie w tagach zdjęcia), inne możliwości to takie jak opisano wyżej, proponuje spróbować zapisać w photoshopie starszej wersji (do ściągnięcia trial z sieci) ,a następnie otworzyć przez nowszą. Powinno podziałać

sdnk
16-06-2009, 10:10
image->mode->8 bits/channel

i powinno banglać

nikoniara
24-06-2009, 18:44
help ! mam ten sam problem w niektórych plikach , siedziałam nad obróbka przeszło godzinę i to na pliku na którym mi zależy i tu taki błąd ! I to w dodatku zdjęcia ŚLUBNE ! KATASTROFA ! kolor 8 bit , wszystko jak powinno być , spłaszczone itd, muszę na pt oddać zdjęcia :/ wywoływane w lightroomie . Bardzo proszę o pomoc !

póki co do tiffa zapisane :( może coś z pamięcią ?

sdnk
27-06-2009, 10:05
spróbuj zapisać w innym miejscu na dysku, ew pod inną nazwą.

Al Bundy
27-06-2009, 10:12
Brak miejsca na dysku też objawia się takim problemem.

Paweł Kania
27-06-2009, 11:11
To samo miałem wczoraj.

Zapisywałem w PSD, a potem konwersja FastStone na jpg :)