Zobacz pełną wersję : zdjecia w kosciele
Witam
Jestem amatorem, tzn lubie robic zdjecia ale moja wiedza na temat ustawiania aparatu jest biedna, a moj przyjaciel poprosil mnie zebym zrobil troche zdjec na jego slubie a nie chce dac plamy, czy mozecie mi pomoc?
Pozyczylem aparat Nikon D90 z obiektywami Nikon 50mm F1.8D AF i Tamron 17-50mm F2.8 XR Di II LD, czy mozecie mi podpowiedziec jak ustawic najlepiej apart to zdjec w takim kosciele?
http://jimart.org/2008-may09%20123_resize.jpg
http://jimart.org/2008-may09%20122_resize.jpg
http://jimart.org/2008-may09%20126_resize.jpg:???:
Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
Było takich wątków sporo. Nie nauczysz się tego z pigułki.
A pierwsze zdjęcie dyskwalifikuje Cię z tego zajęcia.
Poza tym myślę, że najlepiej będzie zadać to pytanie na forum Olympusa - i robić jednak tym, co się ma i zna.
Wiem ale te zdjecia nie ja robilem tylko kolega, poprosilem go o zrobienie kilku zdjec zebym wiedzial mnie wiecej jak jest w srodku.:( Poniewaz ja nie moge tam jechac bo jest dosc daleko prawie 230 km.
A jaki problem? Ustawiasz na "zielone" lub jak czujesz się bardziej zaawansowany na "P" i dajesz :) po cóż więcej kombinować?
Jedynie, że dostaniesz lampę. Wtedy odchylasz lampę do góry lub na ścianę i gnasz do przodu
tomek20stencel5
16-05-2009, 08:36
No, ale w kościele to bardzo ciężko od sufitu odbijać ;). Co innego już na przyjęciu. A co do ustawień, to jak koledzy mówią na P i dawaj :D
gadzeciarz
16-05-2009, 08:50
Spróbuj opcje automatyczne jedna to BEZ LAMPY druga to PORTRET.
Jak masz lampę błyskową zewnętrzną to ja proponuję pochyloną ku górze około 45-60stopni z wysuniętym dyfuzorem.
A i jeszcze jedno bo się czasem czepiają,warto z młodym do księdza podejść i zapytać czy możesz pstrykać,na ogół wymagają pozwolenia kościołowego ale tu każdy klecha indywidualnie podchodzi do tematu;-)
A ma prawo wyprosić jak mu zaczniesz w ślepia błyskać,mnie to nie spotkało ale już widziałem dwa razy taką akcję,szczególnie w małych miejscowościach!
proponuję pochyloną ku górze około 45-60stopni z wysuniętym dyfuzorem.
Doskonały sposób, aby uzyskać przepalone twarze i ciemny dół.
gadzeciarz
16-05-2009, 09:19
Ale to zależy od odległości w jakiej się stoi od pary młodej.
Jak blisko to dyfuzor położyć na lampie wtedy ładnie rozproszy światło.
Generalnie trzeba wypróbować i kilka fotek próbnych zrobić.
Zdjęcia ślubne a na dodatek fajne to trudna sztuka!
ja bym na Twoim miejscu bardzo szybko powiedział znajomemu że nie podejmujesz się tego. No chyba, ze bardzo Ci zależy na pogorszeniu stosunków z kolegą. Spierdzielenie zdjęć ślubnych to coś co dosyć długo zostaje w pamięci. Nawet znajomym.
Leiej się do tego nie zabieraj jeśli nigdy nie robiłeś takich zdjęć. Automatyka aparatu w takich warunkach najczęściej się nie sprawdza.
Maciek R
16-05-2009, 12:51
Witam, przyłączę się do wątku.
W niedzielę mój kuzyn ma Pierwszą Komunię i pomyślałem, że zrobię mu parę zdjęć.
Z góry mówię: nie biorę za to pieniędzy, będzie jeszcze inny fotograf - ja robię dodatkowo, bez żadnych większych oczekiwań ani ŻADNYCH zobowiązań. Po prostu podejdę tam 'na doczepkę'.
Posiadam dość mocną lampę Pentax AF-500FTZ, która z moim D80 i kitowym 18-55 tworzy zestaw, z którym tam 'wyskoczę'.
Kościół jest dość wysoki i duży i teraz moje pytanie. Ustawić lampę na 1/1 mocy i błyskać w sufit? http://www.tkk.net.pl/koszalinek/strony/eh/4660/DSC02590.JPG - to jest ten kościół, niestety wnętrza zdjęć nie mam.
Nie mam dyfuzora na lampę, bo dopiero sie do niej dobrałem i raczej nie zdążę nigdzie kupić.
Moglibyście dać mi jakieś rady/podpowiedzi? Chciałbym po prostu młodemu zrobić jakąś pamiątkę, którą mógłbym mu pokazać. :)
Kurcze,a nie można w lampie zmniejszyć siły błysku?Nie mam pojęcia bo się na tym nie znam ,ale ja bym tak kombinował..
Hanneggem
16-05-2009, 14:58
Stock ma całkowitą rację - jeśli nigdy nie robiliście ślubu, a ktoś Was namawia - to uciekajcie głośno krzycząc! Pomijając kwestie techniczne, trzeba choćby wiedzieć gdzie stanąć, żeby zrobić ujęcie, a i księdza nie wk...wiać ;) Niektórzy są dość przewrażliwieni na tym punkcie. A wchodzić do kościoła z pożyczonym, nieprzetestowanym sprzętem, nie znając wnętrza i warunków na miejscu - klęska na 99% pewna.
Dziekuje za rady i krytyki, ale jednak sie tego podejme, poniewaz bardzo bym chcial zaczac robic zdjecia na slubach. Bede chcial zaczac jakas szkole w tym kierunku albo kurs.
A kiedys bedzie trzeba zaczac, no a kolega wie jaka jest sytuacja tak wiec bedzie dobrze.:) A sprzęt cos nie cos znam bo mam Nikona d40 wiem ze to nie to samo ale ja zanim biore sie za nowy sprzet to najpierw musze wiedziec duzo o nim.
Dziekuje i pozdrawiam.
Przemek Paśnik
16-05-2009, 15:43
Życzę powodzenia. Jeśli będziesz miał lampę zewnętrzną, przetestuj jak się będzie dogadywała z Tamronem. Jeśli zauważysz,że obiektyw źle ostrzy, wyłącz wspomaganie AF w lampie. Dobrze, że się zdecydowałeś. Kiedyś trzeba zacząć :-)
Dziekuje, po prostu nie lubie stac w miejscu, trzeba gnac do przodu.
A propos lampy mam Speedlight SB-600, mysle ze bedzie OK8).
Bardzo dziekuje, bardzo mi pomogliscie, dziekuje wszystkim.
Sorry kolego ale dla mnie to jest jakaś masakra.
Wygląda to tak że mam jakiś aparat to postanowiłem zostać fotografem ślubnym.
Można to porównać do sytuacji że na znalazłeś się w New Yorku i masz prawo jazdy i zostaniesz taksówkarzem. Nie wiesz oczywiście gdzie pojechać, jaka droga krótsza, szybsza ale przecież kiedyś trzeba zacząć!!! :)
Dodam że jestem amatorem i mam w miarę sprzęt i zawsze odmawiam jak mnie znajomi proszą abym robił im zdjęcia na ślubach(czasem wezmę aparat jako gość a i wtedy nie wcinam się głównemu fotografowi tylko robię sobie fotki z boczku i po cichu) . Nie czuje się na siłach i tyle. Podziwiam Cię za wiarę w siebie ale obawiam się że wynika to głównie z niewiedzy jak trudny to temat.
Mimo wszytko życzę Ci powodzenia!!!
Mariusz
Ok spox, ale teorie to mam opanowana, tylko chcialem sie dowiedziec jak to jest w praktyce.
A jak juz bedzie po to wstawie kilka fotek i ocenicie:???:
Bo czlowiek uczy sie na bledach a wiemy doskonale ze teoria to teoria.
No wiesz moj przyjaciel wie doskonale jaka jest sytuacja a nie robie za pieniadze.
Bo zanim sie zgodzilem to dlugo z nim rozmawialem co jest i jak jest.
No ale nic wlasnie wiem mniejwiecej co i jak dzieki wam wszystkim.
Wiem ze bedzie ciezko ake bardzo chce nauczyc fotografii, bo to jest suuuper hobby.
dziekuje i pozdrawiam:)
gadzeciarz
16-05-2009, 21:25
A ja tylko dodam że praktyka i doświadczenie,a jak to zdobyć,to proste.
Trzeba robić zdjęcia,oglądać fotki robione przez innych,uczyć się na własnych błędach i tu właśnie najważniejsze
Ja osobiście nigdy nie twierdziłem że np.kochani ale wam super fotki walne,zobaczycie
osobiście jestem entuzjastą fotografii,to moje hobby i ukojenie po tygodniu spędzonym w robocie
a jak nadarza się okazja popstrykać to podejmuje wyzwanie lecz tak jak już wspomniałem na innym wątku mam dość liczną rodzinę i różne imprezy z tym związane.
Zawsze informuję czy to bliskich czy to znajomych że lepiej jak będzie jakiś prawdziwy fotograf.
Ja mogę popełnić jakieś błędy i o tym informuję,a zarazem czerpię naukę ze wszystkich nadarzających się okazji.
Żadnej kasy nie biorę,tak jak wspomniałem,prace mam.
A zarazem nie wykluczam że może kiedyś jak będę w miarę pewien że to co utrwalam na zdjęciach jest robione poprawnie i podoba się ludziom
z czasem zaowocuje jakimiś dochodami,ale na to trzeba czasu oraz nauki,czyli trzeba robić zdjęcia i wyciągać odpowiednie wnioski.
Czytając posty takich ludzi jak w tym wątku zaczynam się zastanawiac po co w ogóle wymyslili fora?
Przeciez temat jest jasno sformułowany, a nikt nie udzielil odpowiedniej wyczerpującej odpowiedzi. Jest może kilku amatoro-profesjonalistów, którzy uznają się za wielkich fotografów i oczywiście, zamiast pomoc młodym potrafią jedynie krytykowac, że to, tamto i w ogole po co focisz, zadzwon do mnie ja przyjade i wezme 340 za paliwo.
Tez jestem tematem zainteresowany, ale niestety ciezko znalezc info w stylu, jak ustawic aparat optymalnie, jak focic w kosciele, jak, jak, jak... bo sie trafia na takich jak tu którzy tylko krytyke wiedzą jak się stosuje.
niestety ciezko znalezc info w stylu, jak ustawic aparat optymalnie, jak focic w kosciele, jak, jak, jak...
Odpowiedź na to jest bardzo prosta - odpowiednio do akurat panujących warunków.
I nikt nic bardziej uniwersalnego nie wymyśli. Nie ma jednolitej recepty. Każda sytuacja jest inna.
gadzeciarz
24-05-2009, 18:06
Odpowiedź na to jest bardzo prosta - odpowiednio do akurat panujących warunków.
I nikt nic bardziej uniwersalnego nie wymyśli. Nie ma jednolitej recepty. Każda sytuacja jest inna.
TAK,TAK,TAK choć wydawać by się mogło że uroczystość do uroczystości podobna to w rzeczywistości za każdym razem nowe doświadczenia się zdobywa.
Można jakiś tam bardzo ogólny plan działania założyć ale życie i tak je na gorąco zweryfikuje!
Juz jestem po slubie, para mloda jest zadowolona, badzo wam dziekuje za porady i krytyki ( ktore jeszcze bardziej mnie zmotywowaly) a oto i moje efekty pierwszej pracy na slubie :)
http://jimart.org/1.jpg
http://jimart.org/2.jpg
http://jimart.org/3.jpg
http://jimart.org/4.jpg
Prosze o opinie i porady jakie zrobilem bledy, bo jak to juz kazdemu wiadomo ze czlowiek uczy sie cale zycie a najlepiej na wlasnych bledach.
Dziekuje bardzo wszystkim i pozdrawiam.
jak na pierwszy raz to tragedii nie ma. Uratował Cię w miarę jasny kościół :) Teraz popracować nad kadrami, wyłapywaniem emocji, ujarzmianiem światła i praktyka, praktyka, praktyka... :)
Tyle że z 3/4 tych zdjęć to ujęcia "grupowe" pokaż coś w akcji :)
świetny pomysł z tą grupówka w kościele
technicznie bez zarzutu, ładnie ponaświetlane
no, całkiem nieźle jak na 1 raz :)
mnie on czeka 12 czerwca... ciągle jeszcze nie zdecydowałem się na optymalne ustawienie palnika lampy... a lightsphere z papieru raczej nie będę robić...
Bladyrunner*
25-05-2009, 12:20
Jest straszna winieta na zdjęciach poziomych w prawym górnym rogu i w lewym dolnym, coś mi się zdaje, że miałeś krzywo założonego tulipana ;)
gadzeciarz
25-05-2009, 18:03
Brawo,jak na pierwszy raz to biedy nie ma.
Całkiem ładnie.
tylko trzeba było usunąc to pudełko z pierwszego zdjecia z puzzlami ;) bo odciąga wzrok od PM ;) a 4 zdjęcie fajna koncepcja :)
i następne zdjecia daj już do odpowiedniego działu czyli fotografii okolicznościowej