PDA

Zobacz pełną wersję : Spacerniak parkowy

Majek
15-05-2009, 21:32
Hmm... Ciąg dalszy moich obróbkowych eksperymentów.
Da radę? 85-ka tym razem na pełnej dziurze.

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/188-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2009/05/188.jpg)

jacek.gold
15-05-2009, 21:37
;) fajny kadr

downunder
15-05-2009, 21:47
;) fajny kadr
I zdjęcie bardzo ładnie naświetlone.
Zero uwag, piekna pamiątka dla synka. :D

mirov
15-05-2009, 22:10
kadr bardzo, bardzo ale mi w odbiorze zakłóca nieco ten fragment tła z prawej strony (może obróbka w PS? )

Majek
16-05-2009, 00:37
Dzięki. Fajno, że się podoba. To znaczy, że chyba podążam w dobrym kierunku z obróbką.
Te dwie jasne plamy to pewnie samochody stojące w słońcu na skraju parku. Raczej ich nie da rady "wyszopować", można ewentualnie próbować jakoś ściemnić, ale nie wiem, czy całość na tym nie straci (będzie widać, że coś było kombinowane).

Archibald
16-05-2009, 13:19
...85-ka tym razem na pełnej dziurze.

I o to chodzi! Duuuużo lepiej jest :)

...Te dwie jasne plamy to pewnie samochody stojące w słońcu na skraju parku. Raczej ich nie da rady "wyszopować", można ewentualnie próbować jakoś ściemnić...

...lub w tym miejscu usunąć niebieski kolor i nie będą się tak rzucać w oczy ;)

...kurczak, zapomniałem Ci wysłać printscreena z tamtej obróbki, wieczorem to naprawię, ale i tak widzę poprawę ;)

Pzdr.

Majek
16-05-2009, 13:44
No niby tak, ale nie lubię bardzo mieszać lokalnie. Jak bym zdjął niebieski na całości, to by paski na czapce wyblakły i bluza by wypłowiała.

Dokładam jeszcze jedno zdjęcie z tego samego spacerku. Tutaj były już zupełnie inne warunki oświetleniowe.

2. Mamusiu, proszę, przyniosłem Ci kwiatuszka.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/189-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2009/05/189.jpg)

Coś mi tu jednak nie gra... Nie potrafię na to obiektywnie spojrzeć.

Roman K.
16-05-2009, 14:46
Gdybyś podszedł nieco bliżej, tło wyszłoby bardziej miękko. Ale nie ma się czego czepiać, bo to są zdjęcia sytuacyjne, a nie pozowane. Zresztą, przynajmniej jest jakiś porządek w tle. Dobrze jest ;)

Vespalock
16-05-2009, 15:04
Bardzo mi się podoba jedyneczka. Dwójka też fajna.

NBA
16-05-2009, 18:30
Jedyneczka - Gillette..

Kąś
16-05-2009, 22:17
Jedynka śliczna,a co do dwójki - nieprzyjemnie zimna twarz dziecka, wręcz magentowato niebieska (możliwe, że to wina mojego monitora, bo aktualnie korzystam z laptopa). A kadr na obydwu bardzo ladny

myfriend
16-05-2009, 23:37
Jedynka śliczna,a co do dwójki - nieprzyjemnie zimna twarz dziecka, wręcz magentowato niebieska (możliwe, że to wina mojego monitora, bo aktualnie korzystam z laptopa). A kadr na obydwu bardzo ladny

Ja takiego koloru u mnie dopatrzec sie nie moge...raczej widze naturalny cielisty kolor :)
Oba zdjecia swietne, ale zdecydowanie jedyneczke najlepsza. Bardzo dobrze oswietlone zdjecia, piekne kolory, a o ostrosci nie wspomne...gratki:)

ASAHI
16-05-2009, 23:49
Ładnie rozmyte tło.. na 2 faktycznie ciut bliżej gdybyś był byłoby juz naprawdę super.

Majek
17-05-2009, 22:29
Dzięki wielkie jeszcze raz.
Franek szalał po parku, jakby ktoś mu mały motorek odpalił. Więc sobie siadłem na trawniku w zasięgu operacyjnym syna, przylepiłem wizjer do oka i czekałem na moment. Dlatego na odległość miałem ograniczony wpływ. Przy okazji jeszcze sobie testowałem automatykę puszki. Nigdy nie korzystałem, a wiem, że np. w D300 fajnie działa. Chciałem sprawdzić czy 80-ka też da radę. Chodzi mi ciągły autofokus ze śledzeniem wszystkimi polami. Niestety, w połączeniem z tym konkretnym obiektywem nie jest to pewny sposób. Wiele zdjęć wyszło przestrzelonych w jedną lub w drugą stronę. A szkoda, bo kadry z parku fajne. Kiedyś będę musiał powtórzyć taką sesję wziąwszy pod uwagę Wasze rady. No i wyłączyć automatykę. ;)

Ale jak już wspomniałem, dla mnie najważniejsze jest to, że z obróbką idę w dobrą stronę. Że zdjęcia (sam to teraz widzę) nabrały wyrazu, w porównaniu do tych, które pokazywałem jeszcze jakiś czas temu. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za komentarze.