Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fuji S5 Pro - pytanie do hackerów

Waldo11
12-05-2009, 22:24
S5 ma jedną wadę (wśród paru istotnych zalet) - prędkość zdjęć seryjnych wynosi 3kl/s, a dla zdjęć z dynamiką 400% tylko 1,5 kl/s.

Ponieważ mechanicznie jest to klon D200, to migawka jak sądzę potrafiłaby zrobić te nikonowe 5 kl/s.
Ograniczenie wynika pewnie z wolniejszego procesora, no ale wydaje mi się że dane z martycy trafiają najpierw do bufora (o pojemności zaledwie 6 klatek), a potem dopiero są przetwarzane przez procesor.

Na oko wygląda mi to że prędkość zdjęć seryjnych może być ograniczona programowo, by te 6 klatek nie wyszło za szybko. Ciekawe czy dałoby się to jakoś obejść?

3 kl/s przy pełnej dynamice tegoż korpusu, to byłoby już nieźle.

Słyszał coś ktoś o takich próbach?

Tak tylko pytam, swojego czasu hackerzy "odblokowali" Canona 300D, więc może......

tomitom
12-05-2009, 23:02
A wiesz że zarówno stacja robocza w mojej pracy jak i mój PC w domu radzi sobie z 12mpxowymi rawami z d3 szybciej niż z 12(2x6)mpxowymi plikami z fuji...ba nawet ogromne 21mpxowe pliki z c5dmk2 obskoczy szybciej - a co ma powiedzieć mały aparacik ze swoim malutkim procesiuniem ;) ?

verus
12-05-2009, 23:30
RAW w Fuji ma 25MB a w D200 ?

mathu
13-05-2009, 00:01
Na oko wygląda mi to że prędkość zdjęć seryjnych może być ograniczona programowo
Ale po co niby? Fuji ma lepszą lustrzankę?

Wyjaśnienie już podano - zobacz sobie ile zajmuje zwykły i dopalony RAW.

vinci99
13-05-2009, 01:22
Wg mnie ta predkosc zalezy tez od DR

mishieck
13-05-2009, 08:14
A wg Thoma Hogana zależy to od kiepskiej przepustowości miedzy prockiem a buforem. A tak w ogól to już kolejny temat o S5 - nie można tego scalić w 1 megawątek? Bo zaczyna się bajzel robić...

tomitom
13-05-2009, 17:57
A wg Thoma Hogana zależy to od kiepskiej przepustowości miedzy prockiem a buforem. A tak w ogól to już kolejny temat o S5 - nie można tego scalić w 1 megawątek? Bo zaczyna się bajzel robić...

czy nie można złączyć wszystkie wątki z d700 w tytule bo robi się mega bajzel ? Ale jak chcesz to może scal wszystkie wątki dot. fot. ślubnych w jeden mega wątek!!!

verus
13-05-2009, 18:09
może wogóle całe forum scalić w jeden wątkek przecież w kółko jest o tym samym - fotografii :mrgreen:

Michał Jędrak
13-05-2009, 18:13
No właśnie bez sensu propozycja, bo jak jest wątek zajmujący kilka stron to mało kto go czyta, bo jest o wszystkim i o niczym. Po to są fora, aby każdy znalazł wątek dla siebie. Zwłaszcza, że jest to dział oinnych systemach, więc i tak nie jest jakoś specjalnie zaśmiecany. No a teraz na temat...

Na prędkość ma wpływ wiele czynników, a dopiero na końcu jest migawka, która spokojnie się wyrobi nawet przy 24kl/s. Fuji ma wolniejszy system, czy też wolniejszy procesor, co można odczuć podczas przeglądania zdjęć. Dodatkowo pliki z Fuji są większe i jakby tego było mało to zdają się być bardziej skomplikowane. To wszystko decyduje o tym, że aparat jest taki wolny. Tutaj się zhackować nic nie da.

karabud
13-05-2009, 18:20
Chyba ze stworzyc nowy soft :D Btw fuji to nie inny system a ciagle sie tu znajduje. Chyba powinien byc traktowany na rowni z d200 itp itd ?

Waldo11
13-05-2009, 19:52
Btw fuji to nie inny system a ciagle sie tu znajduje. Chyba powinien byc traktowany na rowni z d200 itp itd ?

No właśnie, degradacja Fuji do "innych systemów" jest nieco niesprawiedliwa (dla innych systemów:-D).
W zasadzie jako korpusy wykorzystujące bagnet i wszystkie inne przyległości osprzętowe Nikona mógłby być traktowany przez nas jako "Nikonopodobny". Może Aministracja zgodziłsaby się utworzyć dział "Fujji S2 S3 S5" obok korpusów Nikona?

Kto jest za?

A moje "pytanie do hackerów" było conieco przekorne, zdaję sobie sprawę że na prędkość zwłaszcza zapisu w DSLR wpływa w dużej mierze wydajność procesora, ta w S5 w stosunku do jego 25MB RAW-ów nie jest za wysoka.
Nie wiem dokładnie na jakim etapie przepływu danych tenże procesor ogranicza ich transmisję, ale teoretyzując:

- Jeśli dane z matrycy przepływają najpierw do bufora, a potem w jakiś sposób przetwarza je procesor (może przecież obliczać JPG-a lub nie) to ograniczenie w postaci owego procesora występuje za buforem. O ile przepływ danych z matrycy do bufora nie jest ograniczony jakimś innym czynnikiem - można zacząć podejrzewać iż oferowana przez S5 liczba klatek na sekundę w ilośći aż 1,5 wynika z:
a) świadomej decyzji Fujii wynikającej ograniczonej pojemności samego bufora (7-8 RAWów po 25MB) oraz jego powolnego opróżniania (w tempie jakieś 5s na jedną klatkę). Chodziło zapewne o ograniczenie możliwości zapychania tegoż bufora przez zbyt szybko napływające dane.
b) decyzji wymuszonej przez Nikona (pamiętajmy że S5 to korpus D200, obydwa miały premierę mniej więcej w tym samym czasie, a ponieważ Fujii nie produkuje własnego korpusu, musiało go kupić, a tu "rozdającym karty" mógł być Nikon, teorię ta uprawdapodabnia również wysoka początkowa cena S5 (gdy D200 było konkurencją) oraz spadek tej ceny gdy D200 zostało zastąpione przez dużo ciekawsze D300.
Okoliczności a) lub b) przy spełnieniu wyżej podanych założeń przepływu danych wskazywałyby na programową redukcję FPS, więc tu może byłaby szansa na zwiększenie tego parametru przez ingerencję w soft.

-Jeżeli dane z matrycy są przetwarzane przez procesor zanim trafią do bufora powyższe rozważania tracą oczywiście sens, ciekawe natomiast jak jest w rzeczywistości, ktoś dysponuje głębszą wiedzą na ten temat?

zurek17
13-05-2009, 20:25
Proponowałbym by założyć osobny dział Fuji S2 PRO, S3 PRO i S5 PRO bo one tutaj wzbudzają najwięcej pytań. Mają również ten sam bagnet, korzystają z tych samych akcesoriów i mają te same puszki.

mathu
13-05-2009, 21:30
Ale skąd wiesz co siedzi w buforze? Skąd wiesz że w trybie 100% odczytywane są tylko piksele S?

tomitom
13-05-2009, 23:43
fuji s5pro stał się strasznie popularny pod koniec swojego życia na rynku, myślę że nowych wątków na jego temat będzie przybywać bo to super alternatywa dla niektórych korpusów nikona no i wyjątkowość tego aparatu też robi swoje.
P.S
a pamiętam jego cenę 6000zł i myśl że nigdy mnie nie będzie na niego stać a tu taki psikus :D

!AGresT
14-05-2009, 09:56
pamiętam jego cenę 6000zł i myśl że nigdy mnie nie będzie na niego stać a tu taki psikus :D

Ja kupiłem za 7200 :)

Sebastiann
14-05-2009, 11:23
to ja się ze swoim nowym za 2300 nie wychylam:P

lisek00
14-05-2009, 14:26
to ja się ze swoim nowym za 2300 nie wychylam:P

za późno :)

Okoliczności a) lub b) przy spełnieniu wyżej podanych założeń przepływu danych wskazywałyby na programową redukcję FPS, więc tu może byłaby szansa na zwiększenie tego parametru przez ingerencję w soft.

Takie gdybanie dobre jest dla zwolenników teorii spiskowych.
Ciągnąc temat można stwierdzić z wielkim prawdopodobieństwem, że nikon nie da Fuji nowego body do s6 pro bo dla nich to konkurencja.
Wszystko było ok jak s5 pro kosztowało 6000zł. A teraz? Sam sobie Nikon zrobił konkurencję niechcący :) Co mnie bardzo cieszy :)

zielin
14-05-2009, 19:07
nie wiem po co te dywagacje. i tak nie ma czlowieka ktory wzialby soft do fuji deasemblowal go, zrozumial, szklaną kulą poznał hardware który jest w korpusie a potem w ciemno przerobil tak zeby dzialało. to se nie da.

alan85
19-05-2009, 12:54
o se nie da.

a z canonem 300D się udało ;)

michal8791
19-05-2009, 13:30
Zacytuje może jedną z opinii z jednego z serwisów o fotografii. Autorem jest niejaki "mumin" - "Wady: Drogie akumulatory. Nieco wolny. Strasznie powolny soft. (Na szczęćie można go zastąpić innym, znacznie szybszym)", nie wiem co chodziło po głowie autorowi tej wypowiedzi ale wychodziłoby z tego że jest to możliwe aby S5-tka ruszyła z kopyta.

Sebastiann
19-05-2009, 13:53
Zacytuje może jedną z opinii z jednego z serwisów o fotografii. Autorem jest niejaki "mumin" - "Wady: Drogie akumulatory. Nieco wolny. Strasznie powolny soft. (Na szczęćie można go zastąpić innym, znacznie szybszym)", nie wiem co chodziło po głowie autorowi tej wypowiedzi ale wychodziłoby z tego że jest to możliwe aby S5-tka ruszyła z kopyta.

a nie chodziło czasami mu o soft HS-V3 który jest wolny, ale można go zastąpić CameraRaw czy innymi programami do obróbki RAF'ów? Wg mnie o to chodzi w tej wypowiedzi.

artful
19-05-2009, 14:25
a nie chodziło czasami mu o soft HS-V3

prawdopodobnie o to autorowi właśnie chodziło:-)