Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Fuji S5 Pro - pytanie do hackerów

S5 ma jedną wadę (wśród paru istotnych zalet) - prędkość zdjęć seryjnych wynosi 3kl/s, a dla zdjęć z dynamiką 400% tylko 1,5 kl/s.

Ponieważ mechanicznie jest to klon D200, to migawka jak sądzę potrafiłaby zrobić te nikonowe 5 kl/s.
    Ograniczenie wynika pewnie z wolniejszego procesora, no ale wydaje mi się że dane z martycy trafiają najpierw do bufora (o pojemności zaledwie 6 klatek), a potem dopiero są przetwarzane przez procesor.

Na oko wygląda mi to że prędkość zdjęć seryjnych może być ograniczona programowo, by te 6 klatek nie wyszło za szybko. Ciekawe czy dałoby się to jakoś obejść?

3 kl/s przy pełnej dynamice tegoż korpusu, to byłoby już nieźle.

Słyszał coś ktoś o takich próbach?

Tak tylko pytam, swojego czasu hackerzy "odblokowali" Canona 300D, więc może......
    D200 i trochę różności.

Domyślnie

A wiesz że zarówno stacja robocza w mojej pracy jak i mój PC w domu radzi sobie z 12mpxowymi rawami z d3 szybciej niż z 12(2x6)mpxowymi plikami z fuji...ba nawet ogromne 21mpxowe pliki z c5dmk2 obskoczy szybciej - a co ma powiedzieć mały aparacik ze swoim malutkim procesiuniem ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldo11 Zobacz posta
    Na oko wygląda mi to że prędkość zdjęć seryjnych może być ograniczona programowo
    Ale po co niby? Fuji ma lepszą lustrzankę?

Wyjaśnienie już podano - zobacz sobie ile zajmuje zwykły i dopalony RAW.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Wg mnie ta predkosc zalezy tez od DR

Domyślnie

A wg Thoma Hogana zależy to od kiepskiej przepustowości miedzy prockiem a buforem. A tak w ogól to już kolejny temat o S5 - nie można tego scalić w 1 megawątek? Bo zaczyna się bajzel robić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mishieck Zobacz posta
    A wg Thoma Hogana zależy to od kiepskiej przepustowości miedzy prockiem a buforem. A tak w ogól to już kolejny temat o S5 - nie można tego scalić w 1 megawątek? Bo zaczyna się bajzel robić...
    czy nie można złączyć wszystkie wątki z d700 w tytule bo robi się mega bajzel ? Ale jak chcesz to może scal wszystkie wątki dot. fot. ślubnych w jeden mega wątek!!!

Domyślnie

może wogóle całe forum scalić w jeden wątkek przecież w kółko jest o tym samym - fotografii

Domyślnie

No właśnie bez sensu propozycja, bo jak jest wątek zajmujący kilka stron to mało kto go czyta, bo jest o wszystkim i o niczym. Po to są fora, aby każdy znalazł wątek dla siebie. Zwłaszcza, że jest to dział oinnych systemach, więc i tak nie jest jakoś specjalnie zaśmiecany. No a teraz na temat...

Na prędkość ma wpływ wiele czynników, a dopiero na końcu jest migawka, która spokojnie się wyrobi nawet przy 24kl/s. Fuji ma wolniejszy system, czy też wolniejszy procesor, co można odczuć podczas przeglądania zdjęć. Dodatkowo pliki z Fuji są większe i jakby tego było mało to zdają się być bardziej skomplikowane. To wszystko decyduje o tym, że aparat jest taki wolny. Tutaj się zhackować nic nie da.

Domyślnie

Chyba ze stworzyc nowy soft Btw fuji to nie inny system a ciagle sie tu znajduje. Chyba powinien byc traktowany na rowni z d200 itp itd ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów