Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dawid w roli...
myfriend
12-05-2009, 20:09
cowboya :) Prosze o ocene portretu.
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Kadr bardzo fajny, model pierwsza klasa... ale albo mi się wydaję, albo zaziarniło troszkę tą fotkę.
myfriend
12-05-2009, 20:53
Kadr bardzo fajny, model pierwsza klasa... ale albo mi się wydaję, albo zaziarniło troszkę tą fotkę.
Tak zaziarnilo, ale to celowo tak zrobilam ;)
Dzieki za komentarz.
Bardzo ładny portret. Jestem na tak :) Pzdr.
Stylizacja - wybacz kiczowa - ale foto jaknajbardziej OK
myfriend
12-05-2009, 21:43
Stylizacja - wybacz kiczowa - ale foto jaknajbardziej OK
Co jest wedlug Ciebie kiczowate, pytam z ciekawosci, bo sama sie ucze i wolalabym wiedziec na przyszlosc czego unikac. Obrabiajac ow zdjecie mialam kilka pomyslow, np sepia, badz dodanie mocniejszego zaziarnienia. Chodzilo mi o wydobycie klimatu Dzikiego Zachodu jak ze starej gazety z czasow Washingtona. Ale jednoczesnie chcialam zachowac kolor z racji iz jest to portret dziecka.
myfriend
12-05-2009, 23:53
Ponad 100 wyswietlen i tylko 3 komentarze...az tak zle jest to zdjecie?
Co jest wedlug Ciebie kiczowate, pytam z ciekawosci, bo sama sie ucze i wolalabym wiedziec na przyszlosc czego unikac. Obrabiajac ow zdjecie mialam kilka pomyslow, np sepia, badz dodanie mocniejszego zaziarnienia. Chodzilo mi o wydobycie klimatu Dzikiego Zachodu jak ze starej gazety z czasow Washingtona. Ale jednoczesnie chcialam zachowac kolor z racji iz jest to portret dziecka.
Stylizacja chłopaka na kowboja - kicz - ale ja w jego wieku byłem taki sam, więc się nie dziwię... To taki klasyk portretowy... trudno coś zarzucić, ale nie powala... To wszystko co można napisać IMHO
bardzo dobra stylizacja.. ładnie doświetlona fotka.. i aż żal że nie w B&W..pzd
Stylizacja chłopaka na kowboja - kicz - ale ja w jego wieku byłem taki sam, więc się nie dziwię... To taki klasyk portretowy...
No to klasyk czy kicz? Nie rozumiem takich opinii...
To portret dziecka więc można go wystylizować na kowboja, batmana, smoka wawelskiego czy inną postać - chłopczyk na pewno będzie zadowolony ze zdjęcia a i przy jego tworzeniu też pewnie miał sporo radości.
Technicznie zdjęcie też przecież jest OK, ładnie oświetlone, ostre, widać nawet fakturę skóry kapelusza.
Dla mnie na plus :-D
Nieźle technicznie, choć trochę mnie kolor skóry niepokoi, tak jakby trochę zły balans był lub obróbka. Ziarno w tle chyba trochę za duże. Ogólnie w porządku.
Jak chcesz mieć coś z klimatu dzikiego zachodu to wyjdź ze studia ;) w samo południe oczywiście ;). Tu klimatu nie ma wcale - nawet ziarno nie pomaga. Choć portrecik sam w sobie bardzo przyjemny.
myfriend
14-05-2009, 09:02
Dziekuje wszystkim za komentarze. Dzieciak podczas calej sesji mial swietna zabawe, zreszta ja tez. Nie uwazam, ze proby kreowania jakiegos bohatera moga byc kiczowate, wrecz przeciwnie, dzieci bardzo to lubia.
Wklejam jeszcze do oceny wersje b&w:
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Ja z tych dwóch wybieram kolor. Ładne oświetlenie, naturalne kolorki, szkoda to mz tracić przy b&w. A może to tylko kwestia sposobu konwersji
Zastanawia mnie czy w tej konkretnej sytuacji używałeś d-lighting czy też miałeś jakieś światełko z prawej strony modela?
Kiedyś w jednej z książek Scott Kelby traktując o kwadrychromii wspomniał, że nadaje się ona znakomicie do przedstawiania na zdjęciach Dzikiego Zachodu. Jako, że niedowiarek jestem - sprawdziłem. I tak samo jak Pan Kelby, nie wiem dlaczego tak jest, ale uzyskane zdjęcie idealnie oddawało westernowski klimat. Może tą drogą obróbki pójdziesz?
A fotka ładna, dobrze oświetlona. Nie wiem, czy to mój monitor w pracy, ale nieprzyjemne wrażenie MZ robi fioletowa dominanta na zdjęciu kolorowym oraz brak szczegółów na lewej stronie twarzy chłopca na B&W (trochę zbyt kontrastowo to B&W poszło w konwersji).
EDIT:
Tutaj masz przykładowego linka z małym kwadrychromicznym tutorialem:
http://www.fotografuj.pl/Article/Warsztat_Szybkie_tonowanie_zdjec_w_Photoshopie/id/93/page/3
W wersji Scota Kelbiego, wykorzystane było jedno z domyślnych ustawień do imitacji ww. klimatu, nie trzeba było nic samemu szukać kombinować. Jak wrócę do domu, to sprawdzę, które z predefiniowanych to było.
myfriend
15-05-2009, 00:13
Ja z tych dwóch wybieram kolor. Ładne oświetlenie, naturalne kolorki, szkoda to mz tracić przy b&w. A może to tylko kwestia sposobu konwersji
Zastanawia mnie czy w tej konkretnej sytuacji używałeś d-lighting czy też miałeś jakieś światełko z prawej strony modela?
Dziekuje za komentarz. Ciesze sie ze zdjecie sie podoba. Jesli chodzi o oswietlenie to uzylam 60cm soft box z prawej strony aparatu jako key light, z lewej parasolka jako fill, a z gory SB600 jako hair light. W aparacie D-Lighting mam ustawione jako automatyczne.
Mam nadzieje ze pomoglam :)
Pozdrawiam
myfriend
15-05-2009, 00:15
Kiedyś w jednej z książek Scott Kelby traktując o kwadrychromii wspomniał, że nadaje się ona znakomicie do przedstawiania na zdjęciach Dzikiego Zachodu. Jako, że niedowiarek jestem - sprawdziłem. I tak samo jak Pan Kelby, nie wiem dlaczego tak jest, ale uzyskane zdjęcie idealnie oddawało westernowski klimat. Może tą drogą obróbki pójdziesz?
A fotka ładna, dobrze oświetlona. Nie wiem, czy to mój monitor w pracy, ale nieprzyjemne wrażenie MZ robi fioletowa dominanta na zdjęciu kolorowym oraz brak szczegółów na lewej stronie twarzy chłopca na B&W (trochę zbyt kontrastowo to B&W poszło w konwersji).
EDIT:
Tutaj masz przykładowego linka z małym kwadrychromicznym tutorialem:
http://www.fotografuj.pl/Article/Warsztat_Szybkie_tonowanie_zdjec_w_Photoshopie/id/93/page/3
W wersji Scota Kelbiego, wykorzystane było jedno z domyślnych ustawień do imitacji ww. klimatu, nie trzeba było nic samemu szukać kombinować. Jak wrócę do domu, to sprawdzę, które z predefiniowanych to było.
Dzieki za tutoriala. Musze troche poprobowac z tym kwadrychromatycznym tonowaniem zdjec. Jak bede miala jakies ciekawe rezultaty to sie z pewnoscia pochwale :D
Pozdrawiam
Amadeusz
15-05-2009, 00:31
Kolor lepszy dla mnie, ziarno nie przeszkadza bo lubię, choć zdjęcie kowboja zwykle jest "brudne" a tu sterylne.
Fajne zdjęcie ale akurat te zmarszczki na kapeluszu odciągają moją uwagę.
Bl 541 513 5773.ado - to nazwa tego pliku z ustawieniami (mówię o PS3). Znajduje się w katalogu PANTONE z ustawieniami dla kwadrychromii.
myfriend pomogłaś, dziękuję. Popróbowałem tego samego na głowie manekina :) efekt identyczny prawie. Prawie, bo mniejszy był cień na oku. Pewnie D-L automatyczny nie zawsze uznaje za stosowne ingerować. Pozdrawiam
myfriend
15-05-2009, 12:35
Jeszcze raz dziekuje za komentarze.
AScally ciesze sie, ze pomoglam.
Clusca serdeczne dzieki za te namiary...na pewno skorzystam.
Pozdrawiam