cowboyaProsze o ocene portretu.
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Szukaj
cowboyaProsze o ocene portretu.
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 07-11-2025 o 12:42 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting
Kadr bardzo fajny, model pierwsza klasa... ale albo mi się wydaję, albo zaziarniło troszkę tą fotkę.
D90 + N18-105VR + SDV - 10 | Canon 50D + C17-85 + Sherpa 250R
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Bardzo ładny portret. Jestem na takPzdr.
D300s, S50-150/2.8 HSM II, 50/1.4G, 35/1.8G, SB600 i FF/BF
Stylizacja - wybacz kiczowa - ale foto jaknajbardziej OK
Co jest wedlug Ciebie kiczowate, pytam z ciekawosci, bo sama sie ucze i wolalabym wiedziec na przyszlosc czego unikac. Obrabiajac ow zdjecie mialam kilka pomyslow, np sepia, badz dodanie mocniejszego zaziarnienia. Chodzilo mi o wydobycie klimatu Dzikiego Zachodu jak ze starej gazety z czasow Washingtona. Ale jednoczesnie chcialam zachowac kolor z racji iz jest to portret dziecka.
Ponad 100 wyswietlen i tylko 3 komentarze...az tak zle jest to zdjecie?
No to klasyk czy kicz? Nie rozumiem takich opinii...
To portret dziecka więc można go wystylizować na kowboja, batmana, smoka wawelskiego czy inną postać - chłopczyk na pewno będzie zadowolony ze zdjęcia a i przy jego tworzeniu też pewnie miał sporo radości.
Technicznie zdjęcie też przecież jest OK, ładnie oświetlone, ostre, widać nawet fakturę skóry kapelusza.
Dla mnie na plus![]()
Nikon+Nikkory
Pozdrawiam, Marek
Kiedyś w jednej z książek Scott Kelby traktując o kwadrychromii wspomniał, że nadaje się ona znakomicie do przedstawiania na zdjęciach Dzikiego Zachodu. Jako, że niedowiarek jestem - sprawdziłem. I tak samo jak Pan Kelby, nie wiem dlaczego tak jest, ale uzyskane zdjęcie idealnie oddawało westernowski klimat. Może tą drogą obróbki pójdziesz?
A fotka ładna, dobrze oświetlona. Nie wiem, czy to mój monitor w pracy, ale nieprzyjemne wrażenie MZ robi fioletowa dominanta na zdjęciu kolorowym oraz brak szczegółów na lewej stronie twarzy chłopca na B&W (trochę zbyt kontrastowo to B&W poszło w konwersji).
EDIT:
Tutaj masz przykładowego linka z małym kwadrychromicznym tutorialem:
http://www.fotografuj.pl/Article/War...e/id/93/page/3
W wersji Scota Kelbiego, wykorzystane było jedno z domyślnych ustawień do imitacji ww. klimatu, nie trzeba było nic samemu szukać kombinować. Jak wrócę do domu, to sprawdzę, które z predefiniowanych to było.
clusca
Fufu X
Skontaktuj się z nami