Zobacz pełną wersję : Mam problem z niewiem czym...
MariuszB
11-05-2009, 11:54
Posiadam obiektyw Sigmy 120-400mm f/4.5-5.6 DG APO OS i pewien problem, a mianowicie po podpięciu go pod body (D80) bardzo szybko rozładowują mi się akumulatory, podobna sytuacja jest przy Sigmie 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS.
Dzieje się tak przy włączonej stabilizacji, obiektywem 120-400 jestem w stanie, przy świeżo naładowanych akumulatorach zrobić 2-3 zdjęcia a 18-200 jakieś 8-10 szt.
Po odpięciu obiektywu z OS i podpięciu obiektywu bez stabilizacji wszystko jest OK, używam oryginalnych akumulatorów (kupione w styczniu), i przez jakiś czas było wszystko w porządku, czy muszę co kilka miesięcy kupować nowe aku:???: ??
a wyłącz stabilizacje i zobacz czy jest to samo
MariuszB
11-05-2009, 13:26
Hmmm, 120-400 z wyłączoną stabilizacją dalej pokazuje rozładowaną baterię, a przy 18-200 pokazuje się naładowana...
Wojtek Mąka
11-05-2009, 14:34
jedyne co mi przychodzi do głowy to podpięcie innej 120-400 i sprawdzenie, czy coś sie zmieni
jacek.gold
11-05-2009, 14:40
bo kto to widział kupować sigmy? jeszcze nie miałem dobrego szkła od sigmy
Trochę nie chce się wierzyć, żeby obiektywy rozładowywały akuymulator w tym tempie,
nie wiem czy możliwy jest wogóle taki duży pobór prądu nawet przy jakimś uszkodzeniu.
Ty sprawdź lepiej, czy ładowarka Ci doładowuje akumulatory, albo czy te akumulatory to nie jakiś
podrobiony lub weyksploatowany krzak.
Słuchaj a nie jest to problem z body, bo chyba nowy firmware do D80 naprawiał tego błędu z migającym wskaźnikiem baterii ??
Pozdr
kowalski
11-05-2009, 15:22
To samo mogę powiedzieć o Canonie - też jeszcze dobrego szkła do nich nie miałem...
Facet ma konkretny problem, opinia w stylu barowym mu nie pomoże :)
Można spróbować pójść do jakiegoś sklepu foto i zapytać, czy pozwolą Ci przypiąć własny obiektyw do sklepowego body. Chyba, że znasz kogoś, kto Ci udostępni aparat. Wtedy wyeliminujesz problem body. Jeśli dzieje się to na 2 obiektywach, to mniej prawdopodobne, że wina jest po ich stronie.
Ale nie szerz takiej demagogii. Sigmy: 100-300, 50-150, 150 - bardzo dobre szkielka nie majace odpowiednikow u Nikona.
Ja sam obecnie posiadam 10-20 i jestem z niej bardzo zadowolony.
MariuszB
11-05-2009, 15:25
Ja mam dwa body. Na D70S jest to samo. :-(
jacek.gold
11-05-2009, 15:26
To samo mogę powiedzieć o Canonie - też jeszcze dobrego szkła do nich nie miałem...
Facet ma konkretny problem, opinia w stylu barowym mu nie pomoże :)
a dlaczego?
może wyciągnie i z mojej wypowiedzi wniosek i nie kupi już sigmy
i już będzie pożytek
luźniej KOWALSKI
MariuszB
11-05-2009, 15:29
Mam jeszcze dwa inne szkiełka Sigmy kóre jak na moje potzreby są bardzo dobre to: 10-20/4-5.6 EX DC HSM i 24-70/2.8 EX DG MACRO. To drugie szczególnie upodobałem sobie do wnętrz.
Na Nikkora jakoś mnie nie stać...
pzdr
M
Cytat:
Napisał kowalski
Facet ma konkretny problem, opinia w stylu barowym mu nie pomoże
a dlaczego?
może wyciągnie i z mojej wypowiedzi wniosek i nie kupi już sigmy
i już będzie pożytek
Pożytek w Twojej subiektywnej ocenie
Ja mam dwa body. Na D70S jest to samo. :-(
A akumulatory te same na obu body?
Nie jestem pewien ale chyba pasują te same do D80 i d70s, więc czy nie jednak tu szukać przyczyny?
spróbuj zrobić aktualizację korpusu d80 http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/25893
MariuszB
11-05-2009, 15:52
A akumulatory te same na obu body?
Nie jestem pewien ale chyba pasują te same do D80 i d70s, więc czy nie jednak tu szukać przyczyny?
Nie zamieniałem tych akumulatorów w D70S mają dwa piny a D80 trzy.
Jadę dziś kupić nowy komplet i poeksperymentuję...
pzdr
M
velaskez
11-05-2009, 16:03
Ktos juz wspominal. Jaki masz firmware?
MariuszB
11-05-2009, 17:28
Ktos juz wspominal. Jaki masz firmware?
A jak mogę to sprawdzić??
pzdr
M
velaskez
11-05-2009, 17:46
Wchodzisz do menu aparatu i tam bedzie wersja firmaware. Przedostatnia zakladka w menu bodajze Ustawienia;) Jak nie masz 1.11 to zaktualizuj i powinno byc ok. Wlasnie w wersji 1.11 usunieto problem z migajaca bateria, sprobuj;)
MariuszB
13-05-2009, 10:14
Z nowymi bateriami jest dokładnie to samo :-(
A
W menu ustawienia nie mam zakładki "Firmware version (Wersja oprogramowania)" ??? O co chodzi??
Mam tam tylko:
-Menu ustaw. osobistych
-Formatowanie karty
-Czas na świecie
-Jasność monitora LCD
-Tryb wideo
-Język (LANG)
-USB
Jak mam sprawdzić wersję oprogramowania?
pzdr
M
Nie wiem gdzie tego szukasz, ale to jest to "setup menu" tutaj pośrodku strony:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page10.asp
Zaraz po battery info
MariuszB
13-05-2009, 14:19
Hmm. Menu w moim aparacie jest ubogie w porównaniu z tym co widzę....
W Menu ustawienia mam tylko siedem pozycji (takie jak napisałem wcześniej)
W Menu ustawień osobistych tylko 11 (na dpreview jest ich 33) ????
pzdr
M
stachmuszel
13-05-2009, 14:21
Trzeba włączyć tryb menu rozszerzonego i będzie ich wtedy 33 :-). Sięgnij do instrukcji.
mateo912
13-05-2009, 14:38
Ustawienia-> menu ostawień osobistych->pełne-> ok
a następnie przedostatnia opcja w tym menu to wersja oprogramowania
Jeśli nie masz A 1.11 B 1. to zaktualizuj do tej wersji
MariuszB
13-05-2009, 16:29
OK, dzięki, Mam A1.10 B1.10 Bedę próbował zaktualizować...
Niestety instrukcję obsługi przeczytał mój synek :evil: skutecznie....
pzdr
M
velaskez
13-05-2009, 17:03
No! to aktualizuj do 1.11;)
Co do szybkiego "zjadania" baterii w nikonach przy współpracy z obiektywami VR było już na tym forum parę postów z których ja osobiście skorzystałem. W moim akurat przypadku problem dotyczył obiektywu 18-200VR który zjadał baterię w tempie ekspresowym. Co pomogło ??? Otóż pomogło wyczyszczenie styków spirytusem zarówno w body jak i obiektywie. W tym akurat opisywanym przez kolegę problemie nieco zbija mnie z tropu fakt ,że dzieje się to na 2 różnych korpusach - może trzeba dobrze styki szkieł wyczyścić, a może i szkła i oba korpusy (?), nie wiem czy pomoże ale na pewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam