Zobacz pełną wersję : Wybór
Witam was:)
Mam pytanie...gdybyście mieli wybierać pomiędzy:
-Nikon D80 + Nikkor 18-105mm VR
-Nikon D80 + Nikkor 18-200mm VR
-Nikon D90 + Nikkor 18-105mm VR
To co byście wybrali, dlaczego? Co by przemawiało za tym żeby akurat taki zestaw kupić? I nie chodzi mi o przeznaczenie itd tylko prosze o wszelkie argumenty za tym żeby akurat taki zestaw kupić:) I czy lepiej razem czy osobno taki zestaw?
pieczarek
10-05-2009, 17:42
Gdybym miał wybierać, to wybrałbym D90 + 18-105VR. Mam taki zestaw (między innymi, bo mam i inne), a skoro mam, to znaczy, że jest dobry. Więc polecam go także innym.
Skoro chcesz kupić jeden korpus i jeden obiektyw, to lepiej osobno. Przynajmniej nauczysz się mocować obiektyw do korpusu. Pieniądze nie grają roli, bo ta umiejętność może się kiedyś okazać bezcenna.
velaskez
10-05-2009, 18:03
D90, większe używalne ISO.
Skoro chcesz kupić jeden korpus i jeden obiektyw, to lepiej osobno. Przynajmniej nauczysz się mocować obiektyw do korpusu. Pieniądze nie grają roli, bo ta umiejętność może się kiedyś okazać bezcenna.
Eee, jak kupujesz w zestawie to i tak trzeba połączyć obiektyw z body:-| Co ćpałeś...
Blasius.G
10-05-2009, 18:04
Aparat... sam nie wiem. Zalezy ile chcesz dac. Obiektyw- raczej 18-200. 105 przestanie ci szybko wystarczac, a 200 da wieksze mozliwosci.
D80 + 18-105, do tego zakładając, że masz na D90 + 18-200 czyli jakieś 5200zł starczy na jakieś dwie stałki albo np. lampkę ;)
SlaWasII
10-05-2009, 18:59
W tych pieniądzach widzę jedno sensowne rozwiązanie: D80 + Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO. Bawiłem się kilka razy tym zestawem - poezja.
PS
Dawać ponad 2kzł za tego uniwersalnego Nikkora 18-200 (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=366&typ=0&moc=0) IMO się nie opłaca, choć to ciekawe szkiełko. Na jednym końcu mydło, na drugim ciemno... ;)
velaskez
10-05-2009, 19:08
Aparat... sam nie wiem. Zalezy ile chcesz dac. Obiektyw- raczej 18-200. 105 przestanie ci szybko wystarczac, a 200 da wieksze mozliwosci.
Z zakresu 18-135 najczęściej używałem 18-70...
35 i 50 i 85 i więcej do szczęścia nie potrzeba;) No może jakieś 10-20...
gdybyście mieli wybierać pomiędzy:
-Nikon D80 + Nikkor 18-105mm VR
-Nikon D80 + Nikkor 18-200mm VR
-Nikon D90 + Nikkor 18-105mm VR
To co byście wybrali, dlaczego?
Skoro zadajesz tak postawione pytanie, to znaczy, że nie do końca w tym momencie masz ukierunkowane własne potrzeby fotograficzne. W związku z tym ja, na Twoim miejscu, wybrałbym pierwszy zestaw (Nikon D80 + Nikkor 18-105mm VR), natomiast naddatek gotówki, jaki Ci zostanie, na razie zachowałbym sobie. Po jakimś czasie zorientujesz się, czego Ci brakuje (czy lampa, czy jakieś stałe albo inne zmienne szkło, może jaśniejsze szkło...) i tym właśnie uzupełnisz sobie zestaw. A może w międzyczasie jakaś dodatkowa kasa się pojawi...
Zdecydowanie 3ci zestaw. Zalet D90 wzgledem D80 nie musze chyba wymieniac. A jak troche pofotografujesz wchloniesz jakas wiedze i nabedziesz praktyki to sobie dokupisz szklo ktorego bedziesz potrzebowal - 18-105 spokojnie na poczatku Ci wystarczy.
D.Anihilati
10-05-2009, 23:40
Ja bym bral D90 + N18-105.
Uzasadnienie:
Jak wynika, z testow oraz s przykladowych zdjec, chociazby pokazywanych na tym forum - optycznie N18-105 jest lepszy od N18-200.
Zatem zostaja mi juz tylko dwie mozliwosci:
- D80 + N18-105,
- D90 + N18-105.
Gdybym nie mogl skorzystac z roznicy w cenie (np. w celu zakupu jeszcze jednego szkla lub lampy blyskowej) to bralbym D90, bo:
- nowsza matryca CMOS - nie dosc, ze wieksza rozdzielczosc (zawsze to wiekszy margines na ewentualne przekadrowanie) to jeszcze mniejsza szumy,
- lepszy wyswietlacz LCD,
- system czyszczenia matrycy - choc roznie sie spisuje, to jednak nie szkodzi, zeby byl,
- LV - miec a nie miec jest roznica, nawet jesli mialbym korzystac z tego sporadycznie,
- filmy - a zeby powkurzac tych purystow co uwazaja, ze lustrzanka z mozliwoscia nagrywania filmow to obraza boska.
(Nie sa to wszystkie roznice miedzy tymi modelami, wybralem tylko te ktore dla mnie mialyby jakies znaczenie).
KOZI2000
11-05-2009, 00:14
Polecam zestaw D90 + N18-105, mam takowy i jestem na maxa z tego zestawu zadowolony:)
Bo chodzi też o to żeby robił znośne zdjęcia tzn. jasne itd :)
D.Anihilati
16-05-2009, 08:49
Ee... mozesz rozwinac to "itd."?
Taaa... a nie wpadles na to, ze to Ty bedziesz robil zdjecia tym aparatem?
D90 18-105 to najlepszy wybor. Od niedawna bawie sie D90 i jestem naprawde pod wrazeniem.
Nadal mam D40, mialem D200 ale zakonczyl swoj zywot....(dluga hist.)...
D90 na moje oko ma swietna matryce.....duzy zasieg tonalny, wiekszy niz D200 co jest zauwazalne na RAWach.....LV nie wiem nigdy nie uzylem....no raz zeby zobaczyc czy dziala, filmy tez raz zeby sprawdzic z ciekawosci:D....
Jednak nie tak dawno mialem okazje bawic sie D80 ktory jest swietnym aparatem ale niestety D90 go przewyzsza.....udany kolejny model Nikona z serii amatorskiej.
Polecam ten aparat......co do zakupu osobno jak juz ktos pisal to zastanowil bym sie gdyz cenowo to wyjdzie gorzej niz w Kicie......
18-105 jest calkiem fajnym obiektywem......VR dziala wzorowo....ostrzy ladnie....dobra spacerowka!
Mialem go na moim body z 2h ale wrocilem do mojego ulubionego TAMRONA:D