Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wybór

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelcz-Laskowice

Arrow Wybór

Witam was

Mam pytanie...gdybyście mieli wybierać pomiędzy:

-Nikon D80 + Nikkor 18-105mm VR
    -Nikon D80 + Nikkor 18-200mm VR
    -Nikon D90 + Nikkor 18-105mm VR

To co byście wybrali, dlaczego? Co by przemawiało za tym żeby akurat taki zestaw kupić? I nie chodzi mi o przeznaczenie itd tylko prosze o wszelkie argumenty za tym żeby akurat taki zestaw kupić I czy lepiej razem czy osobno taki zestaw?

Domyślnie

Gdybym miał wybierać, to wybrałbym D90 + 18-105VR. Mam taki zestaw (między innymi, bo mam i inne), a skoro mam, to znaczy, że jest dobry. Więc polecam go także innym.

Skoro chcesz kupić jeden korpus i jeden obiektyw, to lepiej osobno. Przynajmniej nauczysz się mocować obiektyw do korpusu. Pieniądze nie grają roli, bo ta umiejętność może się kiedyś okazać bezcenna.

Domyślnie

D90, większe używalne ISO.

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    Skoro chcesz kupić jeden korpus i jeden obiektyw, to lepiej osobno. Przynajmniej nauczysz się mocować obiektyw do korpusu. Pieniądze nie grają roli, bo ta umiejętność może się kiedyś okazać bezcenna.
    Eee, jak kupujesz w zestawie to i tak trzeba połączyć obiektyw z body Co ćpałeś...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Aparat... sam nie wiem. Zalezy ile chcesz dac. Obiektyw- raczej 18-200. 105 przestanie ci szybko wystarczac, a 200 da wieksze mozliwosci.

Domyślnie

D80 + 18-105, do tego zakładając, że masz na D90 + 18-200 czyli jakieś 5200zł starczy na jakieś dwie stałki albo np. lampkę

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

W tych pieniądzach widzę jedno sensowne rozwiązanie: D80 + Sigma 18-50 f/2.8 EX DC MACRO. Bawiłem się kilka razy tym zestawem - poezja.

PS
    Dawać ponad 2kzł za tego uniwersalnego Nikkora 18-200 IMO się nie opłaca, choć to ciekawe szkiełko. Na jednym końcu mydło, na drugim ciemno...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 10-05-2009 o 19:02
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blase.g Zobacz posta
    Aparat... sam nie wiem. Zalezy ile chcesz dac. Obiektyw- raczej 18-200. 105 przestanie ci szybko wystarczac, a 200 da wieksze mozliwosci.
    Z zakresu 18-135 najczęściej używałem 18-70...
    35 i 50 i 85 i więcej do szczęścia nie potrzeba No może jakieś 10-20...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zychu Zobacz posta
    gdybyście mieli wybierać pomiędzy:

-Nikon D80 + Nikkor 18-105mm VR
    -Nikon D80 + Nikkor 18-200mm VR
    -Nikon D90 + Nikkor 18-105mm VR

To co byście wybrali, dlaczego?
    Skoro zadajesz tak postawione pytanie, to znaczy, że nie do końca w tym momencie masz ukierunkowane własne potrzeby fotograficzne. W związku z tym ja, na Twoim miejscu, wybrałbym pierwszy zestaw (Nikon D80 + Nikkor 18-105mm VR), natomiast naddatek gotówki, jaki Ci zostanie, na razie zachowałbym sobie. Po jakimś czasie zorientujesz się, czego Ci brakuje (czy lampa, czy jakieś stałe albo inne zmienne szkło, może jaśniejsze szkło...) i tym właśnie uzupełnisz sobie zestaw. A może w międzyczasie jakaś dodatkowa kasa się pojawi...

Domyślnie

Zdecydowanie 3ci zestaw. Zalet D90 wzgledem D80 nie musze chyba wymieniac. A jak troche pofotografujesz wchloniesz jakas wiedze i nabedziesz praktyki to sobie dokupisz szklo ktorego bedziesz potrzebowal - 18-105 spokojnie na poczatku Ci wystarczy.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ja bym bral D90 + N18-105.

Uzasadnienie:
    Jak wynika, z testow oraz s przykladowych zdjec, chociazby pokazywanych na tym forum - optycznie N18-105 jest lepszy od N18-200.
    Zatem zostaja mi juz tylko dwie mozliwosci:
    - D80 + N18-105,
    - D90 + N18-105.
    Gdybym nie mogl skorzystac z roznicy w cenie (np. w celu zakupu jeszcze jednego szkla lub lampy blyskowej) to bralbym D90, bo:
    - nowsza matryca CMOS - nie dosc, ze wieksza rozdzielczosc (zawsze to wiekszy margines na ewentualne przekadrowanie) to jeszcze mniejsza szumy,
    - lepszy wyswietlacz LCD,
    - system czyszczenia matrycy - choc roznie sie spisuje, to jednak nie szkodzi, zeby byl,
    - LV - miec a nie miec jest roznica, nawet jesli mialbym korzystac z tego sporadycznie,
    - filmy - a zeby powkurzac tych purystow co uwazaja, ze lustrzanka z mozliwoscia nagrywania filmow to obraza boska.
    (Nie sa to wszystkie roznice miedzy tymi modelami, wybralem tylko te ktore dla mnie mialyby jakies znaczenie).
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów