PDA

Zobacz pełną wersję : D50 czy D60?

Bos
10-05-2009, 17:24
Witam,
szukam dalej lustrzanki i jak trochę poczytałem to zauważyłem, że Canon 400D, który mnie interesował z KIT'owym obiektywem wypada gorzej od Nikonów oraz ma mniejszy wybór tańszych obiektywów. Dlatego chyba wrócę do poszukiwań D50 lub D60, problem w tym, że nie wiem, który będzie lepszy.

Zychu
10-05-2009, 17:35
A ile chcesz ogólnie na sprzęt wydać ?

wist
10-05-2009, 18:52
D50 pomimo iż ma mniejszą matrycę i jeśli nie jesteś pikselomanem to 6 Mp w zupełności wystarczy.. Dobrze pracuje - jedno z ciekawszych tanich body, a poza tym ma napęd również na śrubokręt, będziesz miał do wyboru większą gamę starszej optyki.

rlat
10-05-2009, 19:03
Również mogę polecić D50. Mam go od kilku lat. Przez jakiś czas miałem okazję pracować D60, niby lepsza matryca, więcej funkcji, D-lighting, ale ergonomia i wygoda obsługi przemawiają za D50. (D50 jest większym korpusem - lepiej leży w ręce).
Uważam ten aparat za naprawdę udany.
Przesiadając się na D90 nie zdecydowałem się na sprzedaż D50 i został jako zapas.

Bos
10-05-2009, 19:33
Mam 1500zł do wydania. Szukam ofert z dolnośląskiego, bo chcę odebrac osobiście (wolę zaobaczyc to, co chcę kupic).

SlaWasII
10-05-2009, 19:34
Trudny wybór.
D50 kupisz używane z jakimś tam przebiegiem (sic!).
Za ok 1400 masz D60 - nówka nie śmigana na gwarancji. Mam takiego i jestem zadowolony. Cena do przełknięcia. I tak na szkiełka wydasz co najmniej drugie tyle. Co do ergonomii to nie sądzę, że w D60 jest dużo gorsza od D50.
Summa sumarum: oba mają swoje wady i zalety.

Edyta:
Jak pisałem tego posta, postawiłeś dodatkowy warunek brzegowy: 1500zł. W takim układzie pomyśl o D40x... bo od body ważniejsze szkiełko!

Bos
10-05-2009, 20:35
Tak, wiem. Ale zanim uzbieram na szkiełko, chcę się nauczyc obsługi aparatu i robienia zdjęc na KIT'owym obiektywie. A D60 pełno nowych, to racja, ale body. Natomiast nigdzie nie mogę znaleźc ciekawych propozycji D50.

Albert44
10-05-2009, 20:43
Spokojnie.. na pewno jest do wyłuskania jakieś body D50. I jednak lepiej leży w łapie niż coś z serii 40/40x/60..

asterixII
10-05-2009, 20:49
Ponieważ d50 to już "leciwy" sprzęt, (sam miałem taki kilka latek temu) Tobie polecam d60 z uwagi na to że jest to aparat nowy a funkcjonalnością nie dużo ustępuje d50. Jeżeli chodzi o szkiełka to rzeczywiście 50-tki nie podepniesz a to cudne szkiełko jak na początek, ale inne można znaleźć z silniczkami na zastępstwo. Mam kilku znajomych posiadających d60 i wszyscy bardzo go chwalą. pozdrawiam

Bos
10-05-2009, 21:00
Nie chcę body, bo body są czasem droższe od tych z KIT'em 18-55... Poza tym Body + dobry obiektyw = duużo więcej ni jeżeli ja mam kasy. Problem w tym, że na allegro wszystkie fajne D60 (do góra 1600zł) to są Body albo na drugim końcu Polski. D50 już lepiej. Mam jeszcz eokazję wziąźc Canona 400D z KIT'em. Ale wolałbym chyba D50/D60.

ragnar
10-05-2009, 21:03
Chcesz dobre i tanie obiektywy? To proste zapomnij o D60, kup D50 a na pewno nie będziesz żałował.

remnaj
10-05-2009, 21:05
jesli masz mozliwosc zakupu 400d to bralbym canona. w canonie nie masz tego problemu zwiazanego z subokretem czy bez. fakt faktem zle lezy w lapce ale i tak za jakis czas bedziesz chcial cos z wyzszej pułki.

Bos
10-05-2009, 21:06
A dlaczego tak? Czemu obiektywy do D50 są tańsze niż do D60?

Soryza takie pytania, ale się nie znam ;)

remnaj
10-05-2009, 21:11
bo do d60 wejda telko z AFs te bez wlasnego napedu jak AF50mm 1.8 czy 85mm 1.8 i wiele innych ni wejdzie

SlaWasII
10-05-2009, 21:14
Bo D60 nie ma tzw. śrubokręta. Czyli możesz do niego podpiąć tylko obiektywy z własnym napędem, a one są ciut droższe.

Bos
10-05-2009, 21:22
No to D50. http://allegro.pl/item630293585_nikon_d50_tamron_18_200_wroclaw_bcm. html - tu mam gościa we Wrocku, czyli w domu. Napisałem za ile da i jaki ma przebieg. Za ile go brac, a za ile już nie? I czy w ogóle warto?

Do czego nadają się takie obiektywy? Pytam, bo im dłuższe tym droższe.

snikers
11-05-2009, 13:44
Moze ja sie wtrące:) Ja posiadam Nikona od jakiegos czasu. Narazie z kitowym obiektywem 18-55 i jestem z niego bardzo zadowolony. Mimo ze to kitowy obiektyw potrafi zrobic kilka fajnych fotek, nawet makro;) teraz jestem na kupnie Tamrona 55-200. Jesli chodzi o ten obiektyw z aukcji to slyszalem opinie o nim ze jak jest czegos po troche to tak naprawde nie ma nic. Obiektyw 18-200 3,5-6,3 to duza rozbieznosc. Bo troche to mija sie z celem zeby teleobiektywem robic np.zdjecia makro. Ale rozumiem, w tym wypadku nie masz wyboru. Nie mialem osobiscie do czynienia z d60 ale tak jak wyzej pisali, do D50 mozna kupowac obiektywy bez silniczka gdyz sama D50'a go posiada i tu jest plus jesli chce sie choc troszke przyoszczedzic na obiektywach w przyszłości. A na poczatek chyba nie beda Ci potrzebne bajery ktore D60'a posiada (o ktorych jest napisane wyzej). W kazdym razie jak na poczatek polecam Nikona D50. Warto bedzie pozniej kupic jakis obiektyw staloogniskowy np. NIkkora 50mm 1.8, bo tez potrafi fajne zdjecia z tym aparatem zrobic. Kwestia do czego chcesz go uzywac. Mam nadzieje ze dobrze to opisalem, jesli cos napisalem nie tak to prosze o korekte bardziej doswiadczonych :) A co do ceny, to jak wiekszosc aparatow poszlo wszystko w gore, wiec sadze ze cena 800-900zl (max 1000zl) bedzie do zniesienia o ile po obejrzeniu go na miejscu bedzie wszystko w porzadku.

sokrates
11-05-2009, 13:58
Chcesz dobre i tanie obiektywy? To proste zapomnij o D60, kup D50 a na pewno nie będziesz żałował.

które to? bo jak masz na myśli "wyświechtana" 50 f1,8 to wybacz ale nie warto dla tego szkła kupować D50. Generalnie brak śrubokręta to najmniejszy problem D60. Bardziej będzie brakowało choćby górnego wyświetlacza, ergonomii czy dostępu do gripa z prawdziwego zdarzenia. Ale jeśli powyższe ci nie przeszkadzają to śrubokrętem się nie przejmuj i kupuj D60.

Bos
11-05-2009, 15:53
A to prawda, że nie warto kupowac 4 letniego aparatu? Bo ten z aukcji ma fajny obiektyw, ale ma 4 lata...
Ciągle się zastanawiam - bo Canon 400D jest spoko, ale podobno są do niego drogie obiektywy. Jednak mam możliwośc kupienia owego Canona na gwarancji i z małym przebiegiem (2000 zdjęc).

EDIT: Ten z aukcji ma zrobionych ponad 20 000 zdjęc, więc się na niego nie piszę..

http://allegro.pl/item631660587_nikon_d40_nikkor_18_55_55_200_akceso ria_gwarancja.html
Znalazłem ciekawą aukcję, jednak jest to D40. Co o nim sądzicie? Mam 3 miechy, dwa obiektywy.

EDIT2: Znalazłem coś bardzo ciekawego. Otóż nowy Nikon D60 z 18-55 za 1650zł. http://allegro.pl/item629998349_nikon_d60_18_55_af_s_wroclaw_sklep_p romo.html

wist
11-05-2009, 18:54
BOSS - Widzę, że jesteś z Wrocławia, wsiadaj w niedziele w pociąg do Warszawy - Giełda w Stodole i tam masz szanse w dobrej cenie znaleźć dobrą D50. Nawet kilkuletni D50 z niewielkim przebiegiem może jeszcze długo pracować. Weź ze sobą laptopa i wszystko przy okazji sobie sprawdzisz. (Stracisz najwyżej dzień na dojazd i powrót)
Mam D50 pozostawioną jako rezerwa. A co do kitowych obiektywów Nikona to na początek oferują niezłą jakość optyczną ( czytałem opinie iż Nikonowskie kity są lepsze niż np. Canona.

Bos
11-05-2009, 19:05
Powiedzmy, że mi ten pomysł nie podpadł (nie mam jak). A powiedzcie mi. Jakbym się zdecydował na D60 to http://allegro.pl/item628333519_tamron_55_200_mm_f_4_5_6_di_ii_ld_wr oclaw_2_lata.html ten TAMRON będzie dobry? Bo dośc tani, dlatego będę go mógł sobie za miesiąc sprawic. I co sądzicie o takim komplecie?

telly
11-05-2009, 19:26
Czasem mam wrażenie, że tu na forum powinien powstać jeszcze jeden dział, osobny pod nazwą "D60 - pręgierz", w którym możnaby do woli krytykować ten aparat. Na przykład za to, że "zupa była za słona". Albo za Kaczyńskiego, albo Tuska - wszystko jedno. Czasem można odnieść wrażenie, że wszystkiemu winni żydzi, masoni, cykliści i d60... Swego czasu kilka osób próbowało bronić tego aparatu, wskazywać jego zalety (bo takie niezaprzeczalnie ma), jednak brak śrubokrętu itd.
A na optyczni.pl nie mieli odwagi napisać, że ten "złom" robi po prostu dobre zdjęcia, dlatego ujęli to wśród wad pisząc "bardzo prawdopodobna ingerencja oprogramowania aparatu w pliki RAW" (wyjątkowa głupota, ale to inny temat).
Jeżeli kupisz d60 to za np. 3 lata będą Ci doskwierać jego ułomności. Alę będziesz wtedy posiadał 3-letnie d60, a nie np.7-letnie dcoś (o ile jeszcze to dcoś będzie funkcjonowało).
Obiektyw kitowy jest okropny. Bo ani to jasne szkło, ani stałka, ani sensowny zoom. Ale jeśli nie stać Cię na nic lepszego, przeglądnij zdjęcia zrobione tym kitem - niektóre potrafią zagotować głowę, tak są dobre.
To tyle ode mnie.

Bos
11-05-2009, 19:34
TELLY - wszystko fajnie i spoko, tylko że nic mi to nie dało, bo za 3 lata na pewno zmienię aparat. A pytałem o TAMRONA 55-200. Ja potrzebuję dobrą lustrzankę na ok. 2 lata do nauki fotografowania. Za pare miesięcy jak już opanuję sam aparat, dokupię jakiś obiektyw. Ludzie polecają ten 55-200, ale nie wiem jak jest w realu.

telly
11-05-2009, 19:37
ten TAMRON będzie dobry?
Jeżeli ma kto Ci pomóc dobrać, to może być dobry. Jeśli miałbyś to robić sam - Tamron, Tokina czy inna Sigma mogą Cię skutecznie zniechęcić do fotografowania.

ps. A co do mojego poprzedniego wpisu - założyłem tam też, że sam będziesz dokonywał zakupu.

sokrates
11-05-2009, 19:39
telly - było d40, teraz jest d60, jutro będzie d5000.... chłopiec do bicia dla niedowartościowanych fiotografów musi być i basta :-)

lewAp7
11-05-2009, 19:48
Ten Tamron jest niezły jak na swoją cene - jest o nim trochę na forum. Poszukaj. Jednak z d40/60 ostrzenie będzie tylko manualne...

telly
11-05-2009, 19:51
za 3 lata na pewno zmienię aparat... Ja potrzebuję dobrą lustrzankę na ok. 2 lata do nauki fotografowania.
Za 2 lata np. prędzej sprzedasz dwuletni aparat niż 6 letni (jeśli ten 6letni dożyje).
Może żeby być precyzyjnym: po pierwsze chodzi mi o to, że d60 nie jest aż tak tragiczne, jak tu czasem można wyczytać, a po drugie, jeśli nie masz doświadczenia i nie ma Ci kto pomóc w zakupie sprzętu używanego - uważaj.

Za pare miesięcy jak już opanuję sam aparat, dokupię jakiś obiektyw. Ludzie polecają ten 55-200, ale nie wiem jak jest w realu.
Aparat opanujesz za parę dni, nie za parę miesięcy (obojętnie który). Natomiast jeśli chodzi o umiejętność robienia zdjęć - nawet parę lat może być za mało.
A 55-200? A to zależy do czego.

Bos
11-05-2009, 19:52
Dzięki, że robicie ze mnie jakieś niewiadomo co...

Było D40, tylko jak mi zaczęli mówic, że to, że tamto, że to najgorszy z serii D itp. to szukałem dalej. Jako że D50 są już tylko używane i to z dużym przebiegiem, zdecydowałem się albo na D60, albo na Canona 400D (bo jest oferta). Ale że obiektyw KIT'owy jest słaby, szukam czegoś nie drogiego, ale dośc dobrego. Dobrą opinię ma ten TAMRON 55-200, dlatego pytam czy warto.

Chcę znaleźc, co będzie dobre, a nie co mi ktoś wciśnie. A że się na tym nie znam to piszę TU.

Może tak: bo przeczytałem powyższą wiadomośc. Używam aparatu do wszystkiego, raczej do krajobrazów, makro i na różne okazje. Ogólnie używam aparatu do wszystkiego. Do czego nada się 55-200? Tylko teraz pytanie: czy 1650 zł za D60 (nowy) + 18-50 (nowe) i do tego 55-200 (nowe) za 500zł to nie za dużo(jak na ten aparat)?

Ktoś napisał, że z D40/D60 ostrzenie będzie manualne. Ale przecież obiektyw ma AF, więc powinno byc automatyczne, prawda?

SlaWasII
11-05-2009, 19:53
ten TAMRON będzie dobry?
Taki sam Nikkor będzie lepszy, choć ciut droższy.
Tak jak tu już bylo napisane: Tamrony, Sigmy itd. są tańsze, całkiem niezłe ale mają ułomności - główna to BF/FF. O3wiście producent za darmo koryguje te sprawy i jak ktoś chce oszczędzić parę groszy to warto to rozważyć. Jednak w epoce AF, FF/BF jest wielkim kłopotem. Ręcznie korygować się nie za bardzo da... chyba, że przełączysz na manual... a i tak będzie to trudne, bo ruszenie pokrętłem o ułamek milimetra powoduje duże zmiany ostrości.
Zamienniki mają też zalety: czasem są ostrzejsze, jaśniejsze...

PS
Jak masz na obiektyw parę stówek, to kitowy będzie rewelacyjny! Naturalnie, w porównaniu z obiektywami z minonej epoki. Jak je porównasz do tych z najwyższej półki, to faktycznie można powiedzieć: be... mydło, ciemno itd.
Ale czy Cię stać na szkiełko w cenie samochodu?! :mrgreen:

telly
11-05-2009, 20:03
Chcę znaleźc, co będzie dobre, a nie co mi ktoś wciśnie. A że się na tym nie znam to piszę TU.
I my Ci próbujemy pomóc - każdy na swój sposób. I każdy ma dobre chęci.
Istnieje wiele niebezpieczeństw, ot choćby to, na co zwrócił uwagę lewAp7. Dlatego np. MZ kit na początek nie jest zły. Bo generalnie sprzętowo nie jest zły, a poza tym unikasz pewnych nieporozumień, jak np. zakup szkła, które nie do końca będzie współpracować z korpusem. Albo trafi Ci się szkło z FF/BF... to są rzeczy, które mogą zniechęcić, które denerwują...

było d40, teraz jest d60, jutro będzie d5000.... chłopiec do bicia dla niedowartościowanych fiotografów musi być i basta
to prawda hahahahahaha

Tylko wydaje mi się, że czasem trzeba wyjść poza schemat.

Bos
11-05-2009, 20:08
Rozumiem. Dlatego na razie kupię BODY + KIT, a potem będę rozważał kupno obiektywu.

Znalazłem bardzo ciekawą aukcję. Gościu sprzedaje D40 za 1000zł z KIT'em i to we Wrocku (mi to odpowiada). Zainteresowała mnie ta aukcja, bo jak kupię tańsze BODY + KIt, będzier więcej na akcesoria, w tym obiektyw. http://allegro.pl/item633417549_nikon_d40.html

Nie skaczę od modelu do modelu, ale po przeczytaniu waszych postów doszedłem do wniosku, że nie będę na siłę szukał obiektywu. Jak już kupię aparat i będę wiedziec ile przeznaczyc na obiektyw i co najlepiej mi się fotografuje, zapytam. :)

EDIT: Kobieta sprzedająca tego D40 za 1000zł napisała mi, że aparat ma gwarancję. Brac?

igg
11-05-2009, 20:29
Jak możesz odebrac osobiście to duzy plus.
W tej cenie na szybko na alle... nic konkurencyjnego nie znalazłem.

Bierz, najwyżej sprzedasz, moze stracisz stówkę, a moze nie...

Bos
11-05-2009, 20:52
Biorę, umówiłem się już na piątek. Aparat bł prawie nieużywany. Teraz tylko problem obiektywu i koniec. :) (przynajmniej do momentu kiedy nie poczuję potrzeby posiadania czegoś lepszego:P).

demer
11-05-2009, 22:50
A co powiecie na temat Canona 350d? tak w porównaniu do Nikona D50? Oprocz paskudej i tandetnej obudowy, to calkiem przyzwoity aparat!