Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: D50 czy D60?

Domyślnie D50 czy D60?

Witam,
    szukam dalej lustrzanki i jak trochę poczytałem to zauważyłem, że Canon 400D, który mnie interesował z KIT'owym obiektywem wypada gorzej od Nikonów oraz ma mniejszy wybór tańszych obiektywów. Dlatego chyba wrócę do poszukiwań D50 lub D60, problem w tym, że nie wiem, który będzie lepszy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelcz-Laskowice

Domyślnie

A ile chcesz ogólnie na sprzęt wydać ?

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

D50 pomimo iż ma mniejszą matrycę i jeśli nie jesteś pikselomanem to 6 Mp w zupełności wystarczy.. Dobrze pracuje - jedno z ciekawszych tanich body, a poza tym ma napęd również na śrubokręt, będziesz miał do wyboru większą gamę starszej optyki.

Domyślnie

Również mogę polecić D50. Mam go od kilku lat. Przez jakiś czas miałem okazję pracować D60, niby lepsza matryca, więcej funkcji, D-lighting, ale ergonomia i wygoda obsługi przemawiają za D50. (D50 jest większym korpusem - lepiej leży w ręce).
    Uważam ten aparat za naprawdę udany.
    Przesiadając się na D90 nie zdecydowałem się na sprzedaż D50 i został jako zapas.

Domyślnie

Mam 1500zł do wydania. Szukam ofert z dolnośląskiego, bo chcę odebrac osobiście (wolę zaobaczyc to, co chcę kupic).

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Trudny wybór.
    D50 kupisz używane z jakimś tam przebiegiem (sic!).
    Za ok 1400 masz D60 - nówka nie śmigana na gwarancji. Mam takiego i jestem zadowolony. Cena do przełknięcia. I tak na szkiełka wydasz co najmniej drugie tyle. Co do ergonomii to nie sądzę, że w D60 jest dużo gorsza od D50.
    Summa sumarum: oba mają swoje wady i zalety.

Edyta:
    Jak pisałem tego posta, postawiłeś dodatkowy warunek brzegowy: 1500zł. W takim układzie pomyśl o D40x... bo od body ważniejsze szkiełko!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 10-05-2009 o 19:37
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Tak, wiem. Ale zanim uzbieram na szkiełko, chcę się nauczyc obsługi aparatu i robienia zdjęc na KIT'owym obiektywie. A D60 pełno nowych, to racja, ale body. Natomiast nigdzie nie mogę znaleźc ciekawych propozycji D50.

Domyślnie

Spokojnie.. na pewno jest do wyłuskania jakieś body D50. I jednak lepiej leży w łapie niż coś z serii 40/40x/60..
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Ponieważ d50 to już "leciwy" sprzęt, (sam miałem taki kilka latek temu) Tobie polecam d60 z uwagi na to że jest to aparat nowy a funkcjonalnością nie dużo ustępuje d50. Jeżeli chodzi o szkiełka to rzeczywiście 50-tki nie podepniesz a to cudne szkiełko jak na początek, ale inne można znaleźć z silniczkami na zastępstwo. Mam kilku znajomych posiadających d60 i wszyscy bardzo go chwalą. pozdrawiam
    puszka plus słoiki

Domyślnie

Nie chcę body, bo body są czasem droższe od tych z KIT'em 18-55... Poza tym Body + dobry obiektyw = duużo więcej ni jeżeli ja mam kasy. Problem w tym, że na allegro wszystkie fajne D60 (do góra 1600zł) to są Body albo na drugim końcu Polski. D50 już lepiej. Mam jeszcz eokazję wziąźc Canona 400D z KIT'em. Ale wolałbym chyba D50/D60.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów