Zobacz pełną wersję : [ Portret ] A.
Takie jedno do obejrzenia i oceny.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img142.imageshack.us/my.php?image=lachoncorsscostam2stempo.jpg)
Mnie nie powala :D
Jak Wam sie widzi?
Aaaa, byłbym zapomniał!
Wielkie podziękowania dla Phoenixa za opisywanie procesu obróbki fot przy okazji ich publikowania na forum. Starałem sie tutaj osiągnąć podobny efekt, ale procesu nie kopiowałem, tylko dostosowałem do swojego widzimisie:). (chcialem wylapac jak osiagnac takie charakterystyczne ziarno i hmmm miekkosc?)
Mam nadzieje, że nie Phoenix nie bedzie miał nic przeciwko takiemu uczeniu sie od niego:)
no nic. Moze nastepnym razem bedzie lepiej:P
Kraftsman
10-05-2009, 18:58
Dziwnie ucięte. Ale światło fajne.
No niestety miałem taki dzień, że wszystko bardzo ciasno kadrowałem (a widziałbym ten kadr nie tyle z wiekszą ilością prawej, co w ogóle nieco szerzej),a mam przyzwyczajenie z mojego ukochanego starego średniego formatu, żeby od razu w wizjerze kadrować tak, żeby potem nie trzeba było przycinać. Zazwyczaj się sprawdza, tutaj nie wyszło yhm, idealnie:P.
Dzieki za uwagi:)
Przed przeczytaniem podziękowań pomyślałam, że ktoś się tu w phoenix'ową obróbkę bawi, ale średnio mu to wychodzi ;). Światło faktycznie ładne, ale buzia i ręka wyglądają na przepalone (pewnie Ci to wyszło w czasie obróbki dopiero). Pomęcz jeszcze trochę tą dziewczynę, bo wygląda na to, że warto.
:).
Ale tu nie ma ani jednego przepalonego piksela przeciez. Aż otworzyłem plik i sprawdziłem.
Nie starałem się klonować "efektu phoenix'a" :D. Taką koncepcję na "fakture" na zdjęciu miałem ochotę już dawniej (bo sam cross to nieodłączna cecha moim portretów, jeśli niej jest to BW. Jakos tak narazie wychodzi, mam nadzieje, ze nei bedzie tak zawsze...) ale nie wiedziałem jak to osiągnąć. Phoenix przyszedł z pomocą:).
Dzieki, ale meczyc jej chyba już nie bede. Mam spooore zaległości szufladowe,a ten kadr mnei nie zachwyca, jak juz napisałem:).
Pozdr.
alfapasje
11-05-2009, 21:00
mnie nie podoba się ten przepał i hmm... niby nie powienienem wytykać wad modelki, bo oceniam forografie, ale fotograf powinien dbać przede wszystkim o detal... wiec jest to dziura między zebami modelki. Skutecznie przykuwa uwage, a chyba niepotrzebnie..
zawsze chetnie slucham krytyki, ale juz drugi raz mowie, ze tu nie ma zadnego przepalonego piksela... :) MONITORY DO KALIBRACJI :D
Z dziura masz racje. Jak gdzies bedzie jeszcze wrzucane, to poprawie.
Dzieki za opinie.
Ja nie twierdzę, że są przepalone tylko że tak wyglądają ;). Nawet na crt ;).
no, właśnie wiem, ze nawet na CRT, już dostałem cynk.
Aaaale- przeprowadziłem mała analize i doszedłem do przyczyn takiego wrażenia:
Przy "standardowej" obróbce dociągniecie histogramu do prawej strony przy odpowiednim kontraście powoduje, że jest pare małych przestrzeni, gdzie piksele "wygladaja na prześwietlone" - a sa na granicy. Nie ma sie wtedy wrazenai przeswietlonego zdjecia, bo widac tuz obok tych jasnych ciemniejsze piksele.
Jak sie obrabia tak jak tutaj - a twarz jest w "highlights" - bo takie jest po prostu w kadrze światło, to ta obróbka nieco "spłaszcza" światło i przez to wiecej obszarów w owe "highlights" sie zalapuje- a ze nie ma obok ciemniejszych pikseli - to wrecz wali po oczach "niby-przejaraniem".
Strasznie chaotyczny i nie wiem czy komukolwiek potrzebny wywód, ale co tam:).
Vodafone
11-05-2009, 23:28
Kadr pełna lipa... nie podoba mi się cięcie w ten sposób...
noo, PEŁNA LIPA. Uciete tło, koraliki, ucho, głowa, a co najgorsze - w tym portrecie uciałem... modelke... i to prawie na pół. Musiało boleć :).
Vodafone - jak zwykle zabójczo konstruktywna krytyka i wyważone słowa:), ale ciesze się, że na swój sposób się ze mną co do tego kadru zgadzasz. (tak, pisałem o tym wcześniej)
pozdr:)
Vodafone
12-05-2009, 00:07
noo, PEŁNA LIPA. Uciete tło, koraliki, ucho, głowa, a co najgorsze - w tym portrecie uciałem... modelke... i to prawie na pół. Musiało boleć :).
Vodafone - jak zwykle zabójczo konstruktywna krytyka i wyważone słowa:), ale ciesze się, że na swój sposób się ze mną co do tego kadru zgadzasz. (tak, pisałem o tym wcześniej)
pozdr:)
Bez urazy, ale nie mam czasu na kurtuazję a tym bardziej na czytanie tego co wcześniej było napisane :-) Napisałem co myśle a to, że się zdublowało... to dobrze ;-) przynajmniej wiesz, że idziesz w dobrym kierunku który wskazuje Ci... Vodafone :-)
Nie słódź sobie, Vodafone z tym pokazywaniem palcem tam, gdzie inne już wskazują. Żadna sztuka :). I nie trać już tutaj czasu, miło Cie było gościc w moim wątku, spotkamy się w następnym, może nawet Ci sie zdjęcie spodoba:).
Zbigniew
12-05-2009, 11:40
Jarema - ja również traktuję zdjęcia Phoenixa jako jeden ze wzorców i wg mnie dobrze wykonałeś kilka operacji obróbkowych. Ocieplenie, cross i podobne (przynajmniej mi się tak to widzi) nadają zdjęciu odpowiedniego klimatu - idziesz w dobrą stronę. Widziałbym tutaj pewne niedociągnięcia, ale to drobiazgi (typu za jasna skóra miejscami, trochę za ciemno w oczach i okolicach), ale też zdaję sobie sprawę skąd to się bierze.
Ogólnie na plus i powodzenia w kolejnych walkach obróbkowych :)
Kwiatek111
12-05-2009, 21:49
ja nie widze zadnego przepalu jedynie ta dziura miedzy zebami przeszkadza