Zobacz pełną wersję : 1 Lustrzanka Cyfrowa Nikon
cambridgei
08-05-2009, 23:53
Witam . Jestem tutaj nowy .Chciałbym kupić moją 1 lustrzankę cyfrową Nikon . Zafascynowałem się lustrzankami kiedy zobaczyłem aparat kolegi Nikon D200 i zdjęcia jakie robi . WYPAS !!!!
i Sprawa wygląda tak .Parę osób których znam poleciło mi D5000 w zestawie z 18-105 vr.
Czy wy też byście polecili mi D5000 ? ( wiem że D90 jest lepszy bo ma tam jakieś bajery na lampy itp ale mi tego raczej nie potrzeba nie będę kupował lepszej lampy itp . ) może jakieś inne obiektywy tylko :)
Paprycjusz
08-05-2009, 23:55
(...)Chciałbym kupić moją 1 lustrzankę cyfrową Nikon . Zafascynowałem się lustrzankami kiedy zobaczyłem aparat kolegi Nikon D200 i zdjęcia jakie robi . WYPAS
Jakie aparat robi zdjęcia... Polecam zenita.
cambridgei
08-05-2009, 23:57
nie rozumiem ?
No tak bo kolega ma taki....i robi taaaakie foty....
Może ktoś ma checi coś innego napisać.
cambridgei
08-05-2009, 23:59
poprostu chciałem zapytać czy Nikon D5000 nadawał by się na 1 lustrzankę + 18 - 105
Paprycjusz
09-05-2009, 00:08
Tak, nadaje się idealnie.
Podobnie zresztą jak D40, D60, D90, D300, D700, D3 i D3x.
Kup sobie. D5000 to z pewnością świetny aparat. Ja też, gdybym miał pieniądze, zamieniłbym moją starą Astrę na nowego Porsche, chociaż kierowcą jestem takim sobie. Każdemu wolno przecież jeździć czym chce, chociaż nie wszyscy to rozumieją.
Zwłaszcza posiadacze lustrzanek.
IIGrzesiekII
09-05-2009, 00:27
Jako pierwszą lustrzankę kupiłem D90 i 18-105, uczę się cały czas (jest mobilizacja) i efekty coraz lepsze ;)
Witam . Jestem tutaj nowy .Chciałbym kupić moją 1 lustrzankę cyfrową Nikon . Zafascynowałem się lustrzankami kiedy zobaczyłem aparat kolegi Nikon D200 i zdjęcia jakie robi . WYPAS !!!!
i Sprawa wygląda tak .Parę osób których znam poleciło mi D5000 w zestawie z 18-105 vr.
Czy wy też byście polecili mi D5000 ? ( wiem że D90 jest lepszy bo ma tam jakieś bajery na lampy itp ale mi tego raczej nie potrzeba nie będę kupował lepszej lampy itp . ) może jakieś inne obiektywy tylko :)
Kiedy czytam Twoją wypowiedź jestem w stanie stwierdzić jedno: Tobie podoba się aparat kolegi. Bo a) robi wypas zdjęcia - a spytałeś kolegi ile w tym siedzi i jak to robi, że zdjęcia są takie WYPAS !!!! ???
b) wygląda pro - jak kupisz sobie 1 lustrzankę też będziesz PRO!
Jeżeli chcesz D5000, masz tyle kasy i jesteś gotów aby wejść w świat fotografii, to nie pytaj tylko kupuj. D5000 zagwarantuje Ci wszystko. Jednak cena D5000 jest spora więc zastanów się lepiej z 10x czy wykorzystasz możliwości D5000.
Koledzy natomiast starają Ci się wytłumaczyć, to iż lepszy aparat z pełną gamą funkcji ma tylko pomagać Ci zrobić zdjęcie. Twoim zadaniem jest wprowadzenie odpowiednich danych do korpusu i zrobienie fotki.
Jak mam Ci polecić aparat na który się nie wykosztujesz, to bierz D40, D50, D60, D70/70s, D80 - wszystko to używki kupisz do 2000zł.
Najlepiej by było gdybyś sprecyzował co będziesz fotografował - (zastanów się! Odpowiadając wszystko zrobisz z siebie błazna, odpowiadając nie wiem - idiotę) Lepiej powiedz na czym Ci zależy, a każdy z nas doradzi Ci co masz wybrać. Dodaj także informację o funduszach - ile chcesz przeznaczyć na pierwsze body. Dochodzi do tego torba, z czasem statyw, a potem nawet i lampa gdyż wbudowana nie spełnia wszystkich wymogów.
Co do Twojej wypowiedzi o D90 - tak znajdą się tacy, co powiedzą, że D90 jest lepsze. Toć to przecież taka lepsza lustrzanka. D80 też niczego sobie - chociaż już dziadkiem został i wnuczęta ma. STANOWCZO ZALECAM CI ABYŚ ZASTANOWIŁ SIĘ NAD TEMATAMI SWOIM ZDJĘĆ I PODAŁ FUNDUSZE. Przemyśl też jakie ogniskowe będziesz wykorzystywał.
cambridgei
09-05-2009, 00:59
Tomek B dzięki ! masz racje
Co fotografować ! Sporo podróżuje zależy mi na krajobrazach i zwierzętach głównie w tym fotki makro !
A co do funduszy 3500 zł
http://sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D5000-18-105mm/
Koledzy natomiast starają Ci się wytłumaczyć, to iż...
... to Ty robisz zdjęcia, a nie aparat. Że dobre zdjęcia możesz zrobić nawet zenitem, jak też to, że posiadanie najlepszego aparatu nie gwarantuje Ci, że Twoje foty będą dobre.
Sporo podróżuje zależy mi na krajobrazach i zwierzętach głównie w tym fotki makro !
Bierz D5000 - on ma przecież program: portret zwierzęcy :mrgreen:
... to Ty robisz zdjęcia, a nie aparat. Że dobre zdjęcia możesz zrobić nawet zenitem, jak też to, że posiadanie najlepszego aparatu nie gwarantuje Ci, że Twoje foty będą dobre.
święta racja.
Hmm, niewiele napisałeś o Twoich wcześniejszych doświadczeniach - ale gdybyśmy, czysto hipotetycznie, przyjęli następujące założenia:
1. nie robiłeś nigdy w sposób kreatywny zdjęć lustrzanką (pomijając pstrykanie w trybie AUTO)
2. Twoja wiedza o fotografii cyfrowej jest raczej podstawowa
3. chcesz osiągać dobre efekty, ale nie wiesz czy spodoba Ci się taki tryb fotografowania (dużo więcej wysiłku włożonego zarówno przed jak i zrobieniu zdjęcia niż w przypadku "małpki")
4. fotografię traktujesz wyłącznie jako hobby
..to sugeruję na początek zainwestować jak najmniejsze środki i nie dać skusić od razu na puszki typu D300 i jasne szkła takie jak N 17-55 czy N 24-70. Jak już będziesz wiedział dokładnie czego chcesz, jakie zdjęcia robisz i co Cię ogranicza - wówczas będziesz mógł podjąć decyzje świadomie i nie sugerując się doświadczeniami innych, które mogą nijak przystawać do Twojej sytuacji.
Na początek polecałbym:
1. NIKON D40 (świetna puszka jako pierwsza lustrzanka dla amatora)
2. NIKON AF-S 18-70
3. NIKON AF-S 35/1.8 G
4. SB-600/800/900
4. statyw, torba, karty pamięci i inne drobiazgi :)
cały zestaw możesz spokojnie skompletować za ok. 3500 tys zł (jeśli niekoniecznie w 100% ma to być sprzęt ze sklepu)
pozdrawiam,
cambridgei
09-05-2009, 11:48
Nie miałem kontaktu wcześniej z lustrzankami
jestem gotowy na wysiłek ( podoba mi się ustawianie wszelakie , staranie aby fotka była fajna )
Zależy mi też na tym video bo z tego co wiem to starsze modele mają gorszą matryce i nie mają video
D5000 ma matrycę z D300, więc rzekłbym, że zawodową. Ten aparat jest stworzony, by być pierwszą lustrzanką. 18-105 również zbiera pochlebne opinie. Myślę, że będziesz zadowolony z takiego zestawu
Jeśli jednak nie jest Ci konieczne wideo i udziwnione tryby tematyczne, to spokojnie wystarczy Ci D40 czy D60. do tego powiedzmy 18-55 VR (pomimo narzekań "profesjnalistów" którzy nigdy go w ręce nie mieli fajny obiektyw) i do tego jeszcze powiedzmy stałka 35/1.8 AF-S lub lampa SB-600 / Metz 48 AF-1
D.Anihilati
09-05-2009, 13:23
D5000 ma matrycę z D300, więc rzekłbym, że zawodową.
Tak samo jak D80 mial matryce z D200, a D60 z D80 (ergo D60 mial matryce z D200) czyli rzeklbym "zawodowa".
Jakby mnie bylo stac na zabawke za 3500 PLN to bralbym tego D5000 i sie nie zastanawial.
cambridgei
09-05-2009, 13:26
dzięki za odpowiedzi :) jak zakupie napisze post i postaram się cyknąć jakieś fajne fotki
pieczarek
09-05-2009, 13:55
...
cały zestaw możesz spokojnie skompletować za ok. 3500 tys zł (jeśli niekoniecznie w 100% ma to być sprzęt ze sklepu)...
Za 3,5 mln złotych, to ma zapewnione spełnianie wszelkich fotograficznych zachcianek do końca życia.
cambridgei
09-05-2009, 14:06
za tyle to aparat by za mnie fotki robił :D
Uwazam, ze warto kupic ten zestaw bo daje duze mozliwosci rozwoju.18-105 tez niezle szklo fajny spacerowy zakres.
cambridgei
10-05-2009, 13:03
już się nie mogę doczekać ! :)
Blasius.G
10-05-2009, 18:10
już się nie mogę doczekać ! :)
Jestesmy z toba. Trzymaj sie;>
Na początek czemu, nie. Trzeba iść z duchem czasu. Skoro video odgrywa taką ważniejszą rolę, to trzeba zaopatrzyć się w takie cudo. Osobiście jestem przeciwny wszelkim nowym technikom typu video w aparacie. Rozumiem, że wiele osób mnie poprze lub naskoczy na moją osobę za takie treści. Dla mnie D80 to już wyżyna, zapewne za te kilka lat będę przesiadał się na coś pokroju D300 (może i będzie D400 wtedy) Kupiłem go ze względu na jego cenę 2099 zł w EURO. Teraz waha się pomiędzy 3000zł w co niektórych sklepach - masakra.
Jak już kupisz D5000, to napisz nam trochę jakiż to on jest fajny (nie naśmiewam się!) i jak sprawuje się ekran. - Powodzenia i miłego wejścia w świat foto.
Gdybyś nie chciał video, to tak jak kolega powyżej napisał: D40 + zestaw akcesoriów i możesz lecieć w plener.
cambridgei
11-05-2009, 12:03
Spoko napiszę jak tylko go dostane i postaram się cyknąć fajne foty :) !!!!! chcę już aparattt ! :)
Hey. Fociłem K200D, D80, D90 no i posiadam D5000. Powiem tak, K200D fajny korpusik +KIT ale jego stabilizacja cieniutka jak nici. Przez 6 miechów posiadałem D60 +kicia 18-55 ED II, teraz znalazłem kupca na niego i posiadam od 3 dni D5000 +18-105. Tak co dla mnie jest na + to to : Cmos, 11 AF, szybsze szkiełko tzn. AF, LV ale to rzadko będę używał. A że nie ma silnika hehe kupię szkło z AF-S :-) no lub tego pełnego CLS, jedynie co zauważyłem w porównaniu z 18-55 to to że 18-105 jak jest blisko mocnego światła robi przekłamania ,bliki na szkiełku. D80 i D90 lepiej się trzyma. ale to kwesti przyzwyczajenia. D5000 to lustereczka dla tatusiów co mają córki, dlatego LV, filmy i 18-105.
Heja.
O, fajnie, widać zapał:).
Aleee - tylko jedną rzecz chciałem od siebie dodać - 18-105 jest naprawde fajne na początek (wiem, sa używam), ale do makro sie raczej nie nadaje...
Przekonamy się po zdjęciach wykonanych przez kolegę (kupującego). Dopiero, co się uczę w makro - więc nie mam co porównywać - chyba będzie musiał dokupić Raynoxa.
Chyba wolę klasyczny wizjer i przeglądanie później na ekranie. Live view to nie dla mnie - zbyt smętnie. Filmy tym bardzej nie grają dla mnie żadnej roli. Wątpię abym korzystał z takich gadżetów skoro posiadam kamerę. Ale każdy ma swój gust. Wolę poczekać, aż wypuszczą korpus z piekarnikiem, to może i dla przyszłej żony się przyda ;-)
cambridgei
11-05-2009, 16:55
Do makro i obiektyw szerokokątny w swoim czasie :) jak tylko dostane go zamieszczę foty !
cambridgei - nie śpiesz się z umieszczaniem zdjęć na tym forum, uwierz mi.
Opiszę ci moją historie z zakupem prawdziwego aparaty fotograficznego.
Zaczęło się niewinnie, gdy mój wysłużony Canon A510 wydał mi się niewystarczający mimo trybu manual.
Do zakupu przymierzałem się około roku czasu.
Pierwszy typ padł na Canona 1000D, po wielu lekturach dowiedziałem się jak mało wiem ( ile lustrzanka ma zuma itd.)
No i zaczęło się pod górkę. Czytanie artykułów, opisów, testów. ostatecznie wybór padł na Nikona D90 z 18-105. ( budżet przekroczony 2,5 krotnie, od planowanego na początku.
Z głową pełną wiedzy, z pustym kontem i wymarzonym aparatem, poszedłem CYKNĄĆ FOTY.
Jakie było moje zdziwienie jak swoje pierwsze wypociny obejrzałem na monitorze komputera.
Blade to takie, kadry nieciekawe. Ze zdjęć wieje nudą jak z polskich filmów. Po prostu Zgroza, Zgroza, Zgroza.
Zachodząc w głowę doczytałem na końcu instrukcji do aparatu, małym druczkiem , że to nie aparat robi zdjęcie tylko ja. A aparat jest tylko narzędziem. ( wiem, że nie ma, Ale powinno być. I to na pudełku Grubą czcionką).
Przyszedł czas na teoretyczną naukę robienia zdjęć. I tu zaczęła się jeszcze większa górka.
Pomimo wiedzy teoretycznej zdjęcia nadal wychodzą mi nijakie, i nie lepsze jak gdybym kupił sobie małpkę za 500 PLN.
Ale ( i tu trochę przemyśleń dla ciebie, zanim wydasz pieniądze ) cieszę się z każdego dobrze zrobionego zdjęcia nawet jednego na sto.
Chcę się uczyć dalej, i choć trochę zbliżyć się średniej na tym forum.
Nie zrażam się nieudańcami, bo dzięki nim dowiaduję się co robię źle.
Dopiero teraz wiem, że naprawdę się uczę tego ciężkiego hobby.
A teraz krótkie podsumowanie.
1. Pomimo zakupu lustrzanki, na początku nie będziesz robił lepszych zdjęć niż na zwykłej małpce.
2. Aparat to tylko narzędzie, im lepsze kupisz tym na dłużej na początek ci starczy ( i ile się nie zniechęcisz )
3. Oglądaj zdjęcia na forum i czytaj co w nich jest nie tak ( z przesiewem informacji )
4. Ucz się. ucz się i jeszcze raz ucz się.
5. Zbieraj pieniądze. ( bo ja swój budżet z przed półtora roku temu przekroczyłem 2,5 krotnie. A za tydzień po zakupie dodatkowego obiektywu i lampy będzie już 5 krotnie).
6. Czytaj forum i nie pisz jak byś dzięki nowemu aparatowi złapał boga za nogi, bo nie zrobisz tutaj na nikim wrażenia, a tylko się spalisz.
Życzę powodzenia.
krzysztofz24
12-05-2009, 11:55
Temat w zasadzie juz wyczerpany,pare osob wykazalo chec pomocy,udzielilo porad itd ...tylko jeszcze ja sie spytam po co takie posty jak Ten ? - jesli chesz zadrwic z niedoswiadczonej osoby ,ktora pyta sie o rade bardziej obeznanych w temacie to moze lepiej nic nie pisac...jak mawiaja , milczenie jest złotem
Paprycjusz
12-05-2009, 14:29
To była odpowiedź na pytanie, czy D5000 nadaje się na pierwszą lustrzankę do robienia zdjęć. Wcześniej autor wątku pisał, że aparat jego kolegi robi pięęęękne zdjęcia. Więc napisałem, że każdy z tych aparatów nadaje się do robienia dobrych zdjęć, w domyśle miałem: jeśli tylko fotograf będzie umiał je wykorzystać. Strasznie jestem wrażliwy na twierdzenie, że aparat robi zdjęcia.
Można by ciągnąć temat długimi autostradami i cytować każde słowo użytkowników. Ważne, iż amator kupi sprzęt i się za niego zabierze z chęciami. Tak jak powyżej wspominają ludzie tak i ja powiem. Warto inwestować w technologię, warto kupować nowszy sprzęt (o ile będzie miał starczyć na dłużej i ma się zasoby), warto także pytać gdyż polecić można każdy aparat, ale i tak Ty drogi czytelniku będziesz pstrykał, a aparat jako narzędzie będzie tylko pomagać Twoje marzenie zapisać i odpowiedni naświetlić, etc, etc. Nie ma się co czepiać. Może i już zaczynam się rządzić (chociaż dopiero, co się uczę), to temat o lustrzance do 3000zł byłby zdatny (upowany co jakiś czas - nawet byłbym w stanie się tego podjąć).
A ja mam taki problem :) : kupić D90 z N18-200 czy D300 z 50/1.8.... Cena tego pierwszego zestawu ok.5800, a drugiego w promocji 5999zł. Jak kupię drugi zestaw, to w tym roku nie będzie już kasy na większą ogniskową :(. Nie wiem co robić... :(
Ja bym się nie zastanawiał i brał D300:-)
D300 ma lepszą matrycę i jest zestawem takim hmm już bardziej PRO. Chociaż jeżeli masz zooma z VR 18-200 Nikonowskiej produkcji i bardzo dobre body, to nie masz co się ekscytować D300 tylko brać D90. Jedynie, że skusisz się nabyć D300 ze stałką, a następnie się jej za pomocą internetu pozbyć.
northrop
15-05-2009, 02:23
^^na pierwszy aparat to bym i tak proponowal komus zakup wlasnie D90/D5000 i jakis lepszy obiektyw, niz D300 z jakims 18-55 czy innym podobnym tworem wyobrazni (bez urazy dla posiadaczy kitowych zestawow, bo sam takowy posiadam 18-135). sam od kilku lat pstrykam D80 i w zupelnosci mi to wystarcza, a miedzy czasie wole rozbudowac szklarnie. aparaty sie wymienia co rusz, ale dobre szklo zostanie.
velaskez
15-05-2009, 03:39
cambridgei - nie śpiesz się z umieszczaniem zdjęć na tym forum, uwierz mi.
Nie rozumiem dlaczego...boisz się konstruktywnej krytyki? Do następnego zdjęcia drzewa dorzuć rady, które tu dostałeś i będzie lepiej;)
A ja mam taki problem :) : kupić D90 z N18-200 czy D300 z 50/1.8.... Cena tego pierwszego zestawu ok.5800, a drugiego w promocji 5999zł. Jak kupię drugi zestaw, to w tym roku nie będzie już kasy na większą ogniskową :(. Nie wiem co robić... :(
A może D90 body 3000zl, N18-105 1000zl, N50/1.8 500 zł, SB900 1500 zł, razem ok 6000 i masz cacy na poczatek.
Nie rozumiem dlaczego...boisz się konstruktywnej krytyki? Do następnego zdjęcia drzewa dorzuć rady, które tu dostałeś i będzie lepiej;)
Nie chodzi o konstruktywną krytykę, bo tej się nie boję.
Tylko o to, żeby nie wrzucać pierwszych lepszych zdjęć, żeby udowodnić wszystkim, że mój aparat też robi zdjęcia.
A takie wrażenie odniosłem czytając posty założyciela wątku.
A tak kończąc OT.
Zaczynam odnosić wrażenie, że nowe, tanie aparaty zmierzają w kierunku dotykowego ekranu, odtwarzacza mp3 itd.
Dla mnie już LV to trochę niewłaściwa droga.
Właśnie przed chwilą byłem w MM i potrzymałem (:mrgreen:) D300 i D90. Bez dwóch zdań, lepiej leży w ręku D300....
Do D90 kupisz grip i też będzie Ci dobrze leżał w dłoni;) Na początek kup D90. Jak napisał kolega powyżej, aparat możesz zawsze wymienić, a szkła zostają. Dlatego może stwórz sobie zestaw:
D90 + grypa(grip;p) + SB-900 + 18-200 OS* + stałka 50 1.8 = zadowolony klient. To dobry start i gwarantuje Ci, iż więcej nie będziesz potrzebował. D300 -to bardzo dobry aparat, tylko z kitem już nie będzie grał. Nie wykorzystasz możliwości aparatu z tym szkłem. Co do proponowanego przez Ciebie zestawu, to ograniczy Cię te 50mm - stałka. 18-55VR - ten kit (nie narzekam) nie spełni wymogów aparatu.
*bardzo fajne szkiełko - staram się na nie zbierać,
cambridgei
15-05-2009, 12:26
A powiedzcie mi jeszcze proszę do tego zestawu - http://sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D5000-18-105mm/
dowiedziałem się , że będę potrzebował solidną torbę na aparat i obiektyw , 2 filtry ( UV i polaryzacyjny do fotek nieba ) , szybką kartę pamięci , zestaw do czyszczenia i jakiś mały statyw .
Czy potrzebuje coś jeszcze ? coś jeszcze jest ważnego ?
Powiem wprost: D5000 słuszny wybór, no i zaleta matryca CMOS i odchylany ekran przy owym LV się sprawdzi (nadal nie wierzę w to co mówię). Obiektyw na pewno też spełni swoją rolę. Kiedy będziesz potrzebował lepszego, to dokupisz.
AD.xx - po pierwsze mogę się założyć, iż z filtra polaryzacyjnego nie będziesz korzystał tyle razy - przeleży w torbie kawał czasu zanim nauczysz się aparatu i kolejny kawał jak sobie o nim przypomnisz. Jak szybką kartę pamięci? Sandisk Extreme II/III maks. Więcej nie wykorzystasz - profesjonalistą nie jesteś prawda? - to po co przepłacać. Zestaw do czyszczenia, to bardziej jakiś płyn do obiektywu + ściereczka i może w przyszłości DUST-AID. Statyw? Skoro ma być coś pewnego to może ze stajni Manfrontto? (poprawcie mnie jeśli źle napisałem!) czy pomniejszego Velbona - sam stosuję DF-40 i na razie po 2 latach jestem zadowolony.
Co jeszcze jest ważne?! Potrzebujesz czasu, sporo czasu aby się uczyć. Na pewno przy da Ci sie lampa. W to radziłbym zainwestować nawet spore pieniądze, gdyż lampa jak i obiektywy zostanie.
Dam radę na początek, nie kupuj plecaka, tylko torbę aby pomieściła to wszystko. Może dodatkowy akumulator - zawsze się przyda.
A jak coś Ci zostanie, to resztę funduszy przeznacz na piwo dla wypiowiadających się w tym wątku:-D:-D
cambridgei
15-05-2009, 13:05
Dzięki bardzo tomek b :) tzn. lampa ja głównie chcę fotografować za dnia w słońcu więc chyba lampa mi nie potrzebna ( chyba , że do makro ?? ) Sporo podróżuję i filtr polaryzacyjny mi doradzono do nieba bo ładnie przekształca kolory . Również mieszkam nad morzem i tutaj mam piękne niebo :) a dokładnie na wyspie uznam hehe :)
Jeżeli chcesz mieć dobrze wyglądające osoby i tło pod słońce (np. widok zachodzącego słońca i ładnie uśmiechnięta żona), to zainwestuj w lampę. Do zdjęć wewnątrz na pewno tez Ci się przyda.
Jeszcze wspomnę, to czego nie zrobiłem w poprzednim poście, nie kupuj plecaka tylko torbę. Lub to i to. Pojawienie się w garniturze i plecaku na imprezie nie należy do przyjemnych. Do makro, to wolę pierścieniowe. A właśnie, skoro chcesz rozpocząć przygodę z makro, to może raynoxa jakiegoś?! Przyda się i jest dosyć tani.
cambridgei
15-05-2009, 13:35
nie mam żony :D mam 19 lat ( 5 czerwca hehe ) Świeżak po maturce :P hehe . Co do "rayonxa" nie wiem co to jest hehehe ale doradzono mi abym do Nikona kupował jedynie obiektywy Nikkor .Następne obiektywy jakie będę chciał kupić są ( Nikkor 70 - 300 VR ) jakiś makro nikkora , szerokokątny i stałka . Wiem że to parę lat potrwa zanim je zdobędę ale takie planuje :)
Hmm raynox jest konwerterem, powiększa obraz przy makro daje bardzo dobre rezultaty. O jak miło rozmawiam z rówieśnikiem. Co do obiektywów, to sporo tracisz na innych obiektywach gdyż za mniejsze pieniądze możesz mieć obiektywy o lepszych parametrach niż nikorry. 70-300VR powiadasz? Do fotografii sportowej się nie zda. Uzytkowałem go przez pewien okres czasu (czyt 3-4 tygodnie). Stałkę to 50mm musisz kupić - to Twój obowiązek;)
cambridgei
15-05-2009, 14:34
OK !! :) spoko . Co do 70-300 VE chodzi mi o fotografowanie ptaków i innych zwierząt na drzewach itp. Dużo podróżuje i interesują mnie fotki w lasach deszczowych , dżunglach itp . Mając na ostatniej podróży przysłowiową "małpkę" przegapiłem tyle pięknych zwierząt skaczących i żyjących na drzewach :( ale nadrobię to :) P.S z tego co widziałem również piękne filmy kręci !!
A co do stałki to NIKON 35mm f/1.8G AF-S DX jest lepszy niż 50mm ?
Zależy na jakiej długości jest Ci dobrze. Jak wolisz szeroko to 35, jak już tak bliżej to 50. Możesz też skusić się na 85, f/1.8 szkło warte swojej ceny.
velaskez
15-05-2009, 16:37
Właśnie przed chwilą byłem w MM i potrzymałem (:mrgreen:) D300 i D90. Bez dwóch zdań, lepiej leży w ręku D300....
Wez w rece D3 to sie zakochasz.
To idź jeszcze raz, i powieś sobie jeden a później drugi na szyi, z obiektywem przez, pól godziny.
I oceń jak który leży.
Piotr
D.Anihilati
15-05-2009, 17:12
dowiedziałem się , że będę potrzebował solidną torbę na aparat i obiektyw
Na pewno przyda sie Ci cos, w czym bedziesz przenosil swoj sprzet (co najmniej aparat z podpietym obiektywem). Niektorzy poleca Ci klasyczne torby, inni - "kabury", jeszcze inni powiedza, zeby brac plecak, a jeszcze inni, ze jesli plecak - to raczej typu slingshot. W zaleznosci od tego ile bedziesz mial sprzetu i ile z niego bedziesz chcial ze soba zabierac oraz jaki bedzie cel Twoich podrozy z aparatem, rozne moga byc wlasciwe rozwiazania. Niektorzy kupuja torby fotograficzne i kiedy potrzebuja nosic sprzet na plecach wkladaja takowe do zwyklych plecakow.
2 filtry ( UV i polaryzacyjny do fotek nieba ) ,
Odnosnie filtru UV - w zasadzie sluzy on tylko jako zabezpieczenie przodu obiektywu, a co za tym idzie zdania do zasadnosci jego stosowania sa podzielone.
Rzeczywiscie filtr polaryzacyjny moze Ci sie przydac, ale czy juz od razu bedzie Ci niezbedny, to rowniez mialbym watpliwosci.
Tak czy inaczej jesli myslisz o zakupie filtrow, to nie oszczedzaj na nich. Nie warto lakomic sie na taniutkie oferty bezmarkowych filtrow, bo okaze sie, ze to pieniadze wyrzucone w bloto, zamiast byc pomocne, okaze sie, ze tylko przeszkadzaja.
szybką kartę pamięci ,
karte pamieci? to chyba oczywiste
IMHO markowa karte pamieci.
Czy szybka? Tak, ale chyba bardzo szybka juz nie jest konieczna, pewnie Ultra II albo Extreme III w zupelnosci Ci wystarcza. A jesli okazaloby sie, ze nie, to akurat zaden problem, bo kart pamieci nigdy za malo.
zestaw do czyszczenia
W zasadzie jakas szmatka do czyszczenia optyki (taka jak do okularow) powinna wystarczy (i do obiektywu i do lcdka), ewentualnie troszke jakiegos szybkoparujacego alkoholu. Ewentualnie mozesz pomyslec o LensPenem. Za zestawami do czyszczenia matryc bym sie nawet nie rozgladal, zwlaszcza jesli jestes poczatkujacym.
i jakiś mały statyw .
Dlaczego maly? Raczej dostosowany do wzrostu, zebys nie musial sie garbic.
Dobrze tez, zeby byl solidny - skoro bedziesz fotografowal w wiekszosci na dworze, to nie moze nim byle wietrzyk majtac. Dobrze, tez, zeby mial sensowny udzwig - zwlaszcza jesli zamierzasz pozniej dokupowac jakies ciezsze szkla (teleobiektywy). I uwazaj, bo nie wystarczy, zeby statyw mial napis Manfrotto lub Velbon - statywy sa tez produkowane z mysla o aparatach kompaktowych, a w tym przypadku wymagania, np. odnosnie dopuszczlnego udzwigu, zwykle sa mniejsze.
Temat odnosnie statywu pod D90 byl walkowany np.
tutaj (http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/27723d6b41ef8716), zwroc uwage na stwierdzenie, ze statyw powinien kosztowac co najmniej 10% wartości sprzetu, ktory bedzie dzwigac.
Co do lampy blyskowej - nie rezygnowalbym z niej tak latwo, dobry flesz przydaje sie rowniez w terenie.
Jednak te wszystkie zakupy, poza karta pamieci i moze jakas torba, IMHO nie sa zakupami pierwszej potrzeby. Stwierdzenie, ze bedziesz potrzebowal, zamienilbym na - pewnie Ci sie przyda. Ale zestaw kompletowalbym powoli, w miare odczuwanych potrzeb, a nie od razu.
kurde a ja d80 kupilem jako pierwsza :D
cambridgei
15-05-2009, 17:40
Dzięki za odp. D.Anihilati . o takim małym statywie to myślałem nad tym czymś - http://www.allegro.pl/item629319486_statyw_prof_154cm_futeral_2poziom_gw ar_gratis_gdy.html albo taki - http://www.allegro.pl/item630371841_nowosc_statyw_gietki_uniwerslany_wie lofunkcyjny.html co sądzisz o tym ?? na pewno na chwile dzisiejszą nie mam szans zakupić statywu za 300 zł .. sam aparat to bardzo bardzo dużoo
Leatherface
15-05-2009, 22:35
A czemu odrazu 300zł? ;) Ja mam statyw Hama za ok 150zł (nie pamiętam dokładnie ile...) i sobie chwalę. A taki za paredziesiąt zł to bym odpuścił. Nie wiadomo czy się zaraz nie rozsypie ;)
D.Anihilati
16-05-2009, 00:04
Dzięki za odp. D.Anihilati . o takim małym statywie to myślałem nad tym czymś - http://www.allegro.pl/item629319486_statyw_prof_154cm_futeral_2poziom_gw ar_gratis_gdy.html
Wyglada "swietnie"... na papierze... a papier cierpliwy i wszystko zniesie. Nawet nie zawracalbym sobie glowy. IMHO 50 zlotych wyrzucone w bloto. Aluminiowe nogi, a reszta plastik i to pewnie niezbyt wytrzymaly, takze szczerze watpie w udzwig rzedu 15kg, chyba ze autor mial na mysli 1,5kg. Srednica nogi - 20 cm? Toc to gigant... pewnie chodzilo o 20mm. Nogi aluminiowe? Zadna rewelacja - niby sprawiaja, ze statyw jest lekki, ale dzieki temu malo stabilny i podatny na drgania. Glowica - pewnie wiekszosc elementow do regulacji plastikowych i latwo je polamac. Poziomice - fajny bajer... tylko ciekawe czy poziom wskazuja (pewnie jakis Chinski poziom). Maksymalna wysokosc - 145 cm to nie jest duzo - jesli do tego dodasz ok. 10 cm na wysokosc, na ktorej znajduje sie wizjer liczac od spodu aparatu oraz jesli uwzglednisz, ze oczy masz ok. 10 cm od czubka glowy, to wyjdzie Ci, ze zeby sie nie schylac do statywu robiac zdjecia powinienes miec nie wiecej niz 165 cm.
Podsumowujac: nie zawracaj sobie tym "statywem" glowy, szkoda zachodu i pieniedzy. Kiepski statyw szybciej zaszkodzi niz pomoze.
albo taki - http://www.allegro.pl/item630371841_nowosc_statyw_gietki_uniwerslany_wie lofunkcyjny.html co sądzisz o tym ??
Ciekawa propozycja, w oryginale to byl chyba JOBY Gorillapod, ktorego cena jest kilkukrotnie wyzsza. AFAIR byly odmiany dla kompaktow i dla lustrzanek, ale zadna z nich nie miala udzwigu powyzej 1kg. Podpada mi to (cena i parametry) i przyznam, ze balbym sie zainstalowac lustro za pare tysiecy na podrobce za 25 zlotych, wiec moze lepiej niech wypowie sie ktos, kto sprawdzil ten statywik (mam na mysli tutaj konkretny, wskazany przez Ciebie model, a NIE Gorillapoda).
Nalezy tez pamietac, ze zastosowanie tego wynalazku jest dosc ograniczony w stosunku do tradycyjnego statywu. Trzeba bo w koncu do czegos przymocowac, w dodatku to "cos" powinno byc dosc pewnym punktem zaczepu, zeby nie bylo niespodzianki w stylu - statyw z aparatem twardo trzyma sie galezi, tylko galaz przestala trzymac sie drzewa i calosc gruchnela o ziemie ;-).
na pewno na chwile dzisiejszą nie mam szans zakupić statywu za 300 zł .. sam aparat to bardzo bardzo dużoo
Ja, w takim przypadku, radzilbym Ci poczekac, az uzbierasz te pare stowek na cos sensowniejszego.
Poczytałem troszkę o tym wynalazku (gorillapodzie). Na Polski rynek oczywiście wkroczyły podróbki, które wręcz przypominają go - tylko względy jakościowe - w dotyku części i tak zwane "kulki" (analne;p) są gorszej jakości. Sam nie wiem nigdy nie miałem tego w ręce.
Wyróżnia się aż 3 wielkości:
# Gorillapod S: to niewielki statyw, który uniesie przeciętny kompakt cyfrowy o wadze do 275 gram;
# Gorillapod L przeznaczony jest dla lustrzanek oraz kamer video, których waga nie przekracza 1200 gram;
# Gorillapod XL: poradzi sobie z lustrzankami z założonymi długimi obiektywami typu zoom, maksymalne obciążenie to aż 3kg;
Osobiście bym i kupił taki gadżet, ale do aparatu + kit'a gdyż do czegoś cięższego, to tym 3kg nie ufam niestety
cambridgei
16-05-2009, 11:06
OK . Dzięki za info !! rozumiem :) Teraz pozostaje mi tylko czekać !! :) ( aparat ma być prezentem za maturę mam nadzieje ze wszystko pójdzie ok :) )
Moja D80 też miała być prezentem po maturze. No ale skoro ceny strasznie miały skoczyć, to lepiej było ją nabyć od razu.
cambridgei
16-05-2009, 22:18
myślisz , że do 30 czerwca ten zestaw D5000 + 18 - 105 pójdzie w górę ?
Kup sobie D80 - są tanie jak barszcz teraz. D5000 to taka kompakto-lustrzanka. Jak nie masz kamery to też sobie możesz kupić ;-)
cambridgei
16-05-2009, 22:30
biorę D5000 ! !!! :) i już nie zmienię zdania ! już się doczekać nie mogę !
Co ?! D80 tanie jak barszcz? przecież jego wartość na ceneo wynosi coś koło 3000zł - to jest tanie?
Kiedyś owszem - styczniu - teraz ściągają za nią, chociaż niedługo już jej w ogóle nie zobaczymy.
500zł więcej i masz D5000.
velaskez
18-05-2009, 18:00
Kup sobie D80 - są tanie jak barszcz teraz. D5000 to taka kompakto-lustrzanka. Jak nie masz kamery to też sobie możesz kupić ;-)
Ja tam widzialem zestawy D80 po 4500...tanio, bym nie powiedzial.
Co do filtrow UV to tez nie mozna kupic tej totalnej taniochy po 20-40zl bo one lubia wrecz psuc obraz:twisted: A co do statywu jak kupisz porzadny to starczy Ci na dluuugo. Statywy Hama sa moze i fajne, ale nogi polaczone ze soba sa niewygodne. Statyw foto powinien, wg mnie, miec niezalezne nogi, tak zeby mogl go postawic gdziekolwiek. Statywy Hama bardziej nadaja sie na kamery...Moze odpusc sobie statyw i kup pozniej jakies porzadne nogi Manfrotto i glowice do tego i styknie.
ze szkłem ok 3 tys, a z lepszym pod 4 tys. D90 body kosztuje teraz 3200-3400, ja zapłaciłem 2888 ;-) Ale co dalej mówić - D80 to D200 w amatorskiej puszcze http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/777/overview.html podobnie jak D90 dziedziczy po (o ile się nie mylę D300). D5000 ciężko ustalić. Po D60? No ale display się odchyla, można go schować więc się nie porysuje i film też nakręci, pewnie lepiej niż D90 :> Więc tylko brać i focić! ;-)
cambridgei
18-05-2009, 23:12
Wiele Osób mi doradziło D5000 jako 1 lustrzankę . Pytałem o D80 ale mówili , że ma gorszą matrycę i w ogóle starszy model i mniej opcji
Piotrek Charchuła
18-05-2009, 23:16
Kto Ci doradził to ? Chyba kącik porad z Pani domu. Jak masz kasę na D5000 to kup sobie D90.
cambridgei
18-05-2009, 23:33
ale D5000 to okrojony D90 tak słyszałem . Nie potrzebne mi są 2 ekraniki jakieś śrubokręty ( sam mogę sobie ostrość ustawić ) albo funkcje do wyzwalania lamp bezprzewodowych . Więc prostszy aparat na pewno będzie lepszy dla mnie
D.Anihilati
18-05-2009, 23:44
Kto Ci doradził to ? Chyba kącik porad z Pani domu. Jak masz kasę na D5000 to kup sobie D90.
D90 + N18-105VR - 4100 PLN
D5000 + N18-105VR - 3400 PLN
W tym tempie to niedlugo do D300 dojdziemy, a jak dolozy pare groszy to jeszcze i D700.
cambridgei
18-05-2009, 23:47
dokładnie ; ) jeszcze trzeba przecież kartę kupić , pokrowiec i zestaw do czyszczenia :)
carantoni
19-05-2009, 08:42
Fuji s5 pro, radzę się spieszyć bo niedlugo już to cudo na rynku będzie.
cambridgei
19-05-2009, 12:48
Jednak zostane przy D5000 - Do tego dorzucę mały statyw velbon , pokrowiec , 2 filtry , karta pamięci no i może w "niedalekiej przyszłości stałkę 50 mm.
A czy wszystkie na chwilę obecną obiektywy pasują do D5000 ? czy muszę tylko Nikkor kupować ?
D.Anihilati
19-05-2009, 13:00
"niedalekiej przyszłości stałkę 50 mm.
To moze byc "bolesne" dla D5000 (bo albo obiektyw bedzie tani, albo bedziesz mial AF).
A czy wszystkie na chwilę obecną obiektywy pasują do D5000 ? czy muszę tylko Nikkor kupować ?
Nie, byle mocowanie pasowalo. Natomiast, jesli nie bedzie mial wlasnego napedu AF, to ustawianie ostrosci moze byc "bolesne" ;-)
Piotrek Charchuła
19-05-2009, 13:32
Właśnie o tym myślałem cambridgei.
Kupisz sobie D5000 i po jakiś 3 miesiącach odkryjesz takie cudeńko za 400 zł które nazywa się 50 1.8
I wtedy zadasz sobie pytanie, dlaczego ja nie kupiłem sobie D90 ?:-P
cambridgei
19-05-2009, 13:41
nie rozumiem ? czy tak trudnym problemem jest manualne ustawienie ostrości ?? ;> przyjemnością wręcz będzie kręcenie i szperanie podczas zdjęć robienia
cambridgei
19-05-2009, 13:46
kurde sam już nie wiem wszyscy nawołują do tego D90 <ściana>
kurde sam już nie wiem wszyscy nawołują do tego D90 <ściana>
...bo koszt trochę większy, ale półka o wiele wyższa. Stracisz "tylko" obracany LCD :)
cambridgei
19-05-2009, 14:01
no ale wtedy bym nie miał kasy na kartę pamięci , torbę i inne te rzeczy..
no ale wtedy bym nie miał kasy na kartę pamięci , torbę i inne te rzeczy..
karta niezbędna, torba też się przyda.... Poszukaj sponsora :). Inne rzeczy dokupisz z czasem...
D.Anihilati
19-05-2009, 14:03
nie rozumiem ? czy tak trudnym problemem jest manualne ustawienie ostrości ?? ;> przyjemnością wręcz będzie kręcenie i szperanie podczas zdjęć robienia
Zalezy kto co lubi.
Lepiej miec mozliwosc automatycznego ostrzenia i z niej nie korzystac, nic nie miec.
Sek w tym, ze jesli rzeczywiscie mierzysz w szkla, ktore nie posiadaja wlasnego napedu autofocusa, to moze sie to okazac pewna niedogodnoscia. Co prawda w D60 (nie wiem jak w D5000, ale pewnie podobnie), jest taki zgrubny "elektroniczny dalmierz" (ktory pozwala okreslic - ile trzeba jeszcze pokrecic pierscieniem ostrosci, zeby zlapac ostrosc), a nie samo potwierdzenie ostrosci.
Oczywiscie mozna kupowac szkla z wlasnym napedem AFa (ktore zwykle sa troszke drozsze, 50-tki nie dostaniesz za 500 PLN), wowczas to co zyskasz na korpusie zaraz "stracisz" na szklach (a i tak nie wszystkie beda mialy odpowiedniki z napedem).
D.Anihilati
19-05-2009, 14:08
...bo koszt trochę większy, ale półka o wiele wyższa. Stracisz "tylko" obracany LCD :)
A czym objawia sie ta "wielo-wyzszosc"?
cambridgei: Najlepiej zapytaj SlaWasII, ktory stal przed analogicznym dylematem D60 czy D80? Zdecydowal sie na tego pierwszego i teraz moze Ci powiedziec czy zaluje.
cambridgei
19-05-2009, 14:09
to co uważacie , że lepiej D90 + 18 - 55 ?
Ja dodam swoje kilka słówek. Jeżeli już Ci tak bardzo zależy na D5000 to bierz od razu, bo coś czuje, że to na D40x się skończy. Nigdy, przenigdy aparat nie zrobi za Ciebie doskonałego zdjęcia. To Ty będziesz musiał je zrobić. Dlatego jeżeli D5000, wydaje Ci się słusznym wyborem i jesteś w stanie odpuścić AF w korpusie dla odchylanego LCD (jak sam wspominałeś, chcesz pobawić się w makro!), więc nie zastanawiaj się i bierz D5000. Lustro na początek dobre i powinno Ci starczyć na wiele. Z czasem pojawią Ci się wymagania, co do szkieł. Kupisz te lepsze (z silnikiem to jak widzę każda Sigma i prawie każdy Tamron wychodzi - to już będzie standard!). Po pewnym czasie stwierdzisz czego Ci brakuje w swojej puszce i kupisz coś lepszego, a szkła zostaną. Dlatego nie czekaj i kupuj!
Co do zestawu czyszczącego - nikt nie mówił, że od razu w PROfesjonalistę się będzie bawił i czyścił matrycę do efektów odbicia! Wystarczy zwykła ściereczka od okularów i środek czyszczący = jakieś 20zł. Torba taka wielka kolejne 80-100zł z wysyłką - czyli jakieś 100-150zł pójdzie na te bajerki. Statyw też ze 100zł i filtry POLAR kupisz HOYA'i a UV Hamy i kropka!
Tak jak mówiłem wcześniej możesz kupić sobie full zestaw - ale czy będziesz umiał go wykorzystać?!
Kraftsman
19-05-2009, 18:13
D300 ma lepszą matrycę
Jest akurat na odwrót, w D90 jest ta sama matryca z nieco nowszym softem. Znaczy się odrobinę lepsza.
Tyle, że to Drogi kolego odnosiło się do D80...
Kraftsman
19-05-2009, 18:51
No patrz -- zdarza się, że gubię wątek w wątkach sprzętowych ;-)
No patrz -- zdarza się, że gubię wątek w wątkach sprzętowych ;-)
Akurat niczego nie zgubiłeś:)
Chyba troche mistrzu się pomyliłeś ,bo pisałeś o D90. Przeczytaj sobie poniżej co napisałeś. Ja tu nie widzę słowa o D80:mrgreen:
D300 ma lepszą matrycę i jest zestawem takim hmm już bardziej PRO. Chociaż jeżeli masz zooma z VR 18-200 Nikonowskiej produkcji i bardzo dobre body, to nie masz co się ekscytować D300 tylko brać D90. Jedynie, że skusisz się nabyć D300 ze stałką, a następnie się jej za pomocą internetu pozbyć.
cambridgei
19-05-2009, 23:08
Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi . Tak wybór już na amen padł na D5000 za 3399 zł z 18 - 105 VR + przesyłka gratis ! Do tego karte kupię , torbę , statyw velbon mini , 2 filtry ! i nie mogę się doczekać jak ruszę w teren !!!!! wiem , że czeka mnie dużoooo pracy ! ale jestem gotowy i mam wielkie chęci !! :)
Bobek1971
19-05-2009, 23:23
ja się zastanawiam nad kupnem d5000 lub canon 500D bądź canon 50D. macie jakieś argumenty , który z nich najlepszy?
D.Anihilati
20-05-2009, 00:56
ja się zastanawiam nad kupnem d5000 lub canon 500D bądź canon 50D. macie jakieś argumenty , który z nich najlepszy?
D5000, bo ma najwiekszy numerek.
alternatywnie:
D5000, bo to Nikon.
A powaznie - to zalezy do czego. Bo C 50D do krecenia filmow to taki mizerny raczej. Jakbys potrzebowal odchylanego ekranika do LV, to zaden Canon sie nie spisze. I jeszcze dlugo mozna by tak. Okresl swoje zainteresowania i potrzeby, to Ci powiemy, ktory z nich bylby najlepszy.
Po pierwsze D5000 i 50D to dwie odmienne bajki. To nie ta sama półka. Porównać trzeba 500D i D5000. Canon maluje kolory na żółto - ociepla to wszystko, a Nikon pokazuje świat w realny sposób na czerwono. Powinieneś opisać czego żądasz od aparatu, jakie kryteria stawiasz. Czytając wątek powinieneś o tym wiedzieć, a nie pytać prosto z mostu bez jakiejkolwiek wiedzy.
Bobek1971
20-05-2009, 10:02
Oki..zatem opiszę ciut więcej...
Do tej pory robiłem zdjęcia na Canonie 350D mam do niego obiektyw 70-200 f.4 L i zwykłego kita w zakresie mniejszej ogniskowej. Kit jak kit zdjęcia takie sobie L bardzo fajne , plastyczne zwłaszcza z odleglości. Ponieważ na rynku pojawiły sie aparaty w cenie do 3500 -4000k nowszej generacji a ostatnio mialem przyjemnośc porobic zdjęcia na Nikonie d80 mojego szwagra i zwróciłem uwagę, że z jego aparatu zdjęcia są jakby żywsze, te kolory zwłaszcza niebieski i zielony...śmieje się, że w moim canonie kolory były naturalne [bardziej szarawe, brązowe], ale osobiście podobały mi się te przerysowane dobajerowane nikonowskie ;) Testowałem na kitach o tym samym praktycznie zakresie i np jeśli chodzi o ostrość nie zauważyłem róznicy.
No i zacząłem chorować na coś lepszego, żeby ciut lepsze zdjęcia robiło niż mój wysłuzony już [4 letni] 350D.
Zacząłem czytac na forum Nikona na forum cannona ...ale to jakzwykle pułapka i czort wie kogo sluchać. Ja chiałbym lepsze zdjęcia robić powiedzmy na tym samym poziomie mojego warsztatu foto [umiejętności]..czyli że te lepsze fotki będą wynikały z samej racji nowego body...Dlatego prośba, może ktoś z Was testował i 500D i 50D i Nikona d5000 lub nikona d90 ale w porównaniu z tymi canonowskimi. Chodzi o decyzję strategiczną bo przechodząc na nikona musze sprzedać trochę sprzętu cannonowskiego w tym dobrą Lkę 70-200 mm.
Mam trójkę dzieciaków - glównie one sa moim obiektem fotografii, ale uwielbiam przyrodę w trakcie wycieczek robię dużo plenerków...mniej czasu na makro poświęcam.
50D to niby polprofesjonalista w porównaniu do canonna 500d ae ta samamatryca ten sam procesor ..wiele rzeczy podobnych a ciut droższy jest....jakieś detale są ale czy mają one znaczenie dyskwalifikujące zdjęcie z jednego bądź drugiego aparatu? Nie intersuje mnie filmowanie aparatem ale jeśli mam płacić za to samo tylko pod inną nazwą, a tylko prestiżu mi doda noszenie 50D to mimo wszytsko wole 500d ze swoimi dodatkami, które nie przeszkodzą w robieniu zdjęć podobnych. Tylko czy tak jest naprawdę???
Bobek1971
20-05-2009, 10:36
nie wspominam już o 5D mark II - takie fotki są marzeniem
Sam kiedyś zastanawiałem się, czy nie wybrać Canona. Stawiałem sobie 450D lub bardziej zaawansowaną 40D. Padło jednak na Nikona D80 - osławioną D-osiemdziesiątkę. Wracając do tematu. Skoro siedzisz już w Canonie i jesteś do niego przyzwyczajony (ergonomia) masz już sprzęt (chociaż Canon po 400D zmienił bagnet!), to po co masz się przenosić na inny system. Jakbyś miał kupować coś lepszego do wyeliminuj sobie C 500D i N D5000. To są zabawki. Uczyłeś się na 350D (bardzo fajny sprzęt - ale to już staruszek - chociaż nadal dobrze chodzący po serwisach aukcyjnych) Przejdźmy do tego, iż D5000 to lustrzanka dla amatora - ma zastąpić D60 - to taka moja własna opinia, ale nie twierdzę, iż profesjonaliści nie mogą go kupować.
Jak chcesz wchodzić do systemu Nikonowskiego, bo wydaje Ci się bardziej prawdziwy, to D90 i 18-105 lub 18-135 albo 18-200VR - chociaż cenowo do 5000-6000zł dojdziemy. Lecz znasz już Canonowską ergonomię (dla mnie to czarna magia!) więc może kup jakąś 50D + ???? (gdzie ? to nazwa obiektywu - nie znam się na obiektywach C).
Postaw sobie jasno pytanie, czy na pewno chcesz wpychać się na nowo w system, czy nie lepiej pozostać przy użytkowanym i pobawić się czymś lepszym?
exeKUTAtor
20-05-2009, 11:52
cambridgei, ja bym brał D90, a nawet D60 (bo na początek)
jak przerzuciłem się z D40 na D70 to się w menu połapać nie mogłem
jak dla mnie D5000 to droga amatorska lustrzanka, lepiej kupić D90 ma śrubokręt i jak odkryjesz 50 1.8 to zamiast za śrubokręt 515 zł dasz 1435 zł bo będziesz zmuszony do 1.4.
pozdrawiam
To chyba nawet lepiej, że jasność będzie się równała 1.4! Śrubokręt to nie wszystko - jak sam Cambridgei zaznaczył - nie przeszkadza mu zabawa pierścieniem;p
A ja bym proponował zakupienie Np używanego D70 z obiektywem. Na początek jeżeli nauczysz sie ustawiać wszystkie parametry i liźniesz fotografię to albo złapiesz bakcyla albo porzucisz to zajęcie. Osobiście jak przesiadłem sie z canona 300D a 350D to jeżeli chodzi o zdjęcia nie odczułem znacznej różnicy. A dodatkowo odkryjesz co cie pociąga makro , portret itp
cambridgei
20-05-2009, 14:42
D90 za drogi jest ( D5000 + 18 - 105 VR kosztuje 3369 zł a D90 - 18 - 55 vr kosztuje 3649 zł ) D90 z 18 - 105 VE kosztuje ponad 4000 zł .Więc zostaje przy D5000 do tego starczy mi jeszcze na parę ważnych rzeczy a to że manualnie ustawiać będę ostrość wcale mi nie przeszkadza :) a do niczego nie potrzebuje dodatkowych wyświetlaczy jak w D90 czy tez opcji do wyzwalania lamp jakiś tam...
z tymi dodatkowymi wyświetlaczami to się nie zgodzę. Fakt faktem w D80 dodatkowy wyświetlacz jest bardzo przydatny:D
cambridgei
20-05-2009, 19:59
no nie wiem czy mama mi dołoży 2000 zł do D90 + 18 - 105 <sciana> ale kurde wtedy juz nawet na karte pamieci nie będe miał :D
cambridgei
20-05-2009, 20:01
zauważyłem , że ten D90 ma jakieś problemy techniczne również ...
Blasius.G
20-05-2009, 20:43
cambridgei, ja bym brał D90, a nawet D60 (bo na początek)
jak przerzuciłem się z D40 na D70 to się w menu połapać nie mogłem
jak dla mnie D5000 to droga amatorska lustrzanka, lepiej kupić D90 ma śrubokręt i jak odkryjesz 50 1.8 to zamiast za śrubokręt 515 zł dasz 1435 zł bo będziesz zmuszony do 1.4.
pozdrawiamJa za piecdziesiatke f 1,8 dalem 490zl w zeszlym roku i nadal nie czuje sie zmuszony;) Kwestia upodoban- to zmuszenie:)
jak do krajobrazu to powiadają że Zorka 5 się extra spisuje ;)
cambridgei
21-05-2009, 00:04
Na razie Obiektyw 18 - 105 VR mi wystarczy :) muszę się zdjęcia nauczyć robić i w ogole obsługiwać aparatem hehe :)
a może by zastąpić 18-105vr jakimś innym obiektywem bez VR? trochę się zaoszczędzi?:p
Kraftsman
21-05-2009, 09:56
Ja zawsze namawiam do stałek. Może dlatego, że sam robię zdjęcia praktycznie tylko stałkami. Uczą innego podejścia, dyscypliny, myślenia o kadrze. No ale - trzeba to przyznać - mogą być mniej wygodne.
zauważyłem , że ten D90 ma jakieś problemy techniczne również ...
Tak są o tym na forum 2 wątki jeden nawet b. długi.Warto przeczytać przed podjęciem decyzji.Zebyś potem nie pluł sobie w brodę!!!
cambridgei
21-05-2009, 11:54
ale to we wszystkich D90 tak się dzieje ??
ale to we wszystkich D90 tak się dzieje ??
We wszystkich nie, ale są problemy z kartami i niektórymi obiektywami.... Ja trochę poczekam z zakupem i poobserwuję co się będzie działo :) Do urlopu w lipcu mam czas
W sumie niewiadomo z czym sa problemy,firma Nikon milczy jak zaklęta.Z ankiety przeprowadzonej na tym forum wynika,ze mniej więcj w co trzecim egzemplarzu.
cambridgei
21-05-2009, 12:59
Myślę również nad tym D90 ale boje się o te błędy... :(
W sumie niewiadomo z czym sa problemy,firma Nikon milczy jak zaklęta.Z ankiety przeprowadzonej na tym forum wynika,ze mniej więcj w co trzecim egzemplarzu.
Ja bym był ostrożniejszy w szacunkach, warto pamiętać, że wiele ludzi tu trafia nie z powodu pasji poznawczej i potrzeby kontaktu z maniakami, tylko po pomoc. To może mocno fałszować wyniki w stronę zwiększania awaryjności.
Piotr
velaskez
21-05-2009, 18:22
Ja gdy kupowalem swoje graty to zastanawialem sie na D80 i 400D. Padlo na Nikona, maja fajniejszy pasek...;)
Ja gdy kupowalem swoje graty to zastanawialem sie na D80 i 400D. Padlo na Nikona, maja fajniejszy pasek...;)
Bo pasek z napisem "NIKON" przyciąga miliony kobiet, które oglądając seriale widzę pełno fotografów z Nikonami albo aparatami no name:P
???
megane_2004
15-08-2009, 12:28
Bo pasek z napisem "NIKON" przyciąga miliony kobiet, które oglądając seriale widzę pełno fotografów z Nikonami albo aparatami no name:P
???
Tak jak mnie przyciągnął ;)
Od dwóch miesięcy jestem szczęsliwą posiadaczką pierwszej lustrzanki - dostałam w prezencie D60 - choć marzyłam o D90. Kilka dni drążę temat obiektywów czytając różne opinie, ale ostatnio natknęłam się na wątek D60 a D90 i tu zostałam całkiem już rozbita. Może zamiast myśleć o dokupieniu obiektywów sprzedam ten D60 i kupię mój wymarzony D90.
Jestem poczatkująca i nie wiem czy warto.
Brałam też taką ewntualność pod uwagę aby na razie inwestować w obiektywy, gdy zacznę dostrzegać braki w moim D60 wymnienię po prostu sam korpus.
Brałam też taką ewntualność pod uwagę aby na razie inwestować w obiektywy, gdy zacznę dostrzegać braki w moim D60 wymnienię po prostu sam korpus.
No to jest chyba sensowne rozwiązanie.
adolfik9501
15-08-2009, 23:04
Popieram. Póki korpus nie ogranicza to nie ma potrzeby, poza poprawą samopoczucia, go wymieniać.
Patryk Blaut
16-08-2009, 01:36
i D50
mateuszu
16-08-2009, 10:39
to ja sie moze tez podepne,nie bedzie to moja 1 lustrzanka lecz 2.stoje przed trudnym wyborem a mianowicie zaczalem odczuwac pewne braki w moim d40 (LICZYLEM SIE Z TYM ZE KIEDYS TO NASTAPI!)wiem co chce fotografowac,jakich szkielek bede uzywal tylko pozostaje wersia body.mam pewien przyplyw gotowki i zastanawiam sie nad zmiana.mialem w reku d90 i bardzo pozytywne wrazenia,podobal mi sie bardzo wiecej punktow ostrzenia(nie wem jak sie to fachowo nazywa)w moim d40 tylko 3 :(.kilka pomocnych przelacznikow na body,oraz od razu lepiej lezal w rece!!no ale tu na forum widze ze jakies felerne sztuki wychodzily i troche sie zmartwilem!i dalej jestem w kropce!!
megane_2004
16-08-2009, 11:17
Ja miałam już plan aby sprzedać moje D60 - pewnie dostałabym za niego jakieś 1700 zł - i co dalej?
Do D90 trzeba dorzucić jakieś 2500 - fakt obiektyw ciut inny bo 18-105, ale co dalej?
Fotek średnich nawet nie robię, a czy dzieci sfotografuję za te 2500 zł więcej lepiej ?
Chyba też nie, więc zacznę nabywać obiektywy i uczyć się fotografować.
Pierwsze: to ten kit jest ciut za "krótki" - wymienię go na 16-85;
Po drugię dokupię zachwalaną stałkę 50, a z teleobiektywem na razie zaczekam.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
rozsądna decyzja. tak trzymać!
"Ja miałam już plan aby sprzedać moje D60 - pewnie dostałabym za niego jakieś 1700 zł - i co dalej?
Do D90 trzeba dorzucić jakieś 2500 - fakt obiektyw ciut inny bo 18-105, ale co dalej?
Fotek średnich nawet nie robię, a czy dzieci sfotografuję za te 2500 zł więcej lepiej ?
Chyba też nie, więc zacznę nabywać obiektywy i uczyć się fotografować.
Pierwsze: to ten kit jest ciut za "krótki" - wymienię go na 16-85;
Po drugię dokupię zachwalaną stałkę 50, a z teleobiektywem na razie zaczekam.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów."
Myslenie jak najbardziej słuszne, ale z tym 16-85 to może nie bardzo. Za te pieniazki moim zdaniem nie warto, lepiej kup 18-105VR (ten z kitu od D90), ostry i z bardziej funkcjonalnym zakresem. Te 2 mm na szerokim, to też żaden wypas, na dobrą sprawę nawet nie do zauważenia. Jedyna wada to, że jest plastikowy, ale jak nie rzucasz sprzętem i nie fotografujesz w sytuacjach ekstremalnych to w niczym to nie przeszkadza, a cena to połowa 16-85. Fotografowałem w takich warunkach że niejednemu włos by się zjeżył, używajac nawet profesjonalnego sprzętu z uszczelnieniami, a dysponowałem jedynie D50 i kitem 18-55 i działa.
Co do 50 1.8, czy 1.4 to zdecydowanie popieram, swietny obiektyw, a przy tym wiele mozna się nauczyć o fotografi. Osobiscie wolę plastykę z 1.8 niż z 1.4, ale to juz pojęcie względne, a róznica w jasności jednak spora, niestety w cenie też.
megane_2004
17-08-2009, 12:57
[QUOTE=lechb;1423124 Myslenie jak najbardziej słuszne, ale z tym 16-85 to może nie bardzo. Za te pieniazki moim zdaniem nie warto, lepiej kup 18-105VR (ten z kitu od D90), ostry i z bardziej funkcjonalnym zakresem. Te 2 mm na szerokim, to też żaden wypas, na dobrą sprawę nawet nie do zauważenia. Jedyna wada to, że jest plastikowy, ale jak nie rzucasz sprzętem i nie fotografujesz w sytuacjach ekstremalnych to w niczym to nie przeszkadza, a cena to połowa 16-85.[/QUOTE]
Właśnie czytałam testy na www.optyczne.pl i tam też właśnie jest o tym że obiektyw jest relatywnie drogi.
Z końca 18 mm bardzo rzadko korzystam , bardziej użyteczne są dla mnie ogniskowe pow. 35 do ( tak myślę ) 100mm. Jak w innym poście pisałam chciałam dokupić 55-200 VR za radą sprzedwcy , ale to już odpadło , wolałabym kupić właśnie jakiś obiektyw "spacerowy" i do tego w miarę dobry teleobiektyw ( myslę o 70-300 VR ).
pieczarek
17-08-2009, 18:01
Myslenie jak najbardziej słuszne, ale z tym 16-85 to może nie bardzo. Za te pieniazki moim zdaniem nie warto, lepiej kup 18-105VR (ten z kitu od D90), ostry i z bardziej funkcjonalnym zakresem. Te 2 mm na szerokim, to też żaden wypas, na dobrą sprawę nawet nie do zauważenia.
Opinia mocno dyskusyjna, wg mnie akurat na szerokim końcu 2 milimetry, to bardzo dużo. Różnicę zauważa się od razu. Przynajmniej ja ją wyraźnie widzę.
No to masz świetny wzrok, tylko pozazdrościć.
pieczarek
18-08-2009, 06:17
Tu nie trzeba świetnego wzroku. Po prostu albo coś się w kadrze mieści, albo nie, myślę, że będziesz to w stanie zauważyć. A odejść do tyłu najczęściej nie można. Jak dla mnie, dla mojego zakresu fotograficznych zainteresowań, to 50 mm na dłuższym końcu jest nieistotną różnicą. Mimo, że różnicę kadru od razu dostrzegam.
Sam widzisz, że sprawa faktycznie dyskusyjna. 2mm na szerokim dostrzegasz, a 50 mm nie stanowi dla Ciebie róznicy. Kwestia zatem lezy w zainteresowaniach, a ja ze swojej strony zainteresowanym proponuje zrobić zdjęcia na 16 mm i 18mm i porównać ;)
pieczarek
19-08-2009, 21:01
Jest pewna fundamentalna różnica w porównywaniu ogniskowych 16 i 18 mm, a 200 i np. 250 mm.
Ze zdjęcia zrobionego obiektywem 18 mm w żaden sposób nie "wykadrujesz" obrazka zrobionego obiektywem 16 mm. A ze zdjęcia zrobionego obiektywem 200 mm jak najbardziej wykadruję to, co otrzymam przy 250 mm (oczywiście pamiętając o wszystkich ograniczeniach takiego rozwiązania).
W dawnych, analogowych czasach miałem do Pentaxa obiektyw 28 mm. Później miałem dodatkowo obiektyw 24 mm. Różnica w kącie widzenia była naprawdę spora i obiektyw 28 mm poszedł w odstawkę. Wiem, o czym piszę porównując ogniskowe 16 i 18 mm w cyfrowym Nikonie, bo to odpowiedniki 24 i 27 mm z czasów "kliszowych".
andrzej_suse10
19-08-2009, 21:41
a oprócz tego, dodanie 2 mm do ogniskowej 10 mm to jest BARDZO duża różnica w kadrze, a dodanie 2 mm do 100 mm ogniskowej to bardzo mała różnica w kadrze
Kup sobie D60 i jakieś dobre szkło na D5000 szkoda kasy ma tylko więcej pól AF a poza tym to chłam i pomyłka technologiczna.
Robsonek
21-08-2009, 13:03
Właśnie czytałam testy na www.optyczne.pl i tam też właśnie jest o tym że obiektyw jest relatywnie drogi.
Z końca 18 mm bardzo rzadko korzystam , bardziej użyteczne są dla mnie ogniskowe pow. 35 do ( tak myślę ) 100mm. Jak w innym poście pisałam chciałam dokupić 55-200 VR za radą sprzedwcy , ale to już odpadło , wolałabym kupić właśnie jakiś obiektyw "spacerowy" i do tego w miarę dobry teleobiektyw ( myslę o 70-300 VR ).
A ja proponuje zamienic swojego KITa na Sigme 17-70 f 2,8-4,5. Cena tego obiektywu jest taka jak Nikkora 18-105 ale Sigma jest o wiele lepiej wykonana i ma lepsze swiatlo.
Pozdrawiam
megane_2004
21-08-2009, 14:21
Też ten obiektyw rozważałam :)
A ja proponuje zamienic swojego KITa na Sigme 17-70 f 2,8-4,5. Cena tego obiektywu jest taka jak Nikkora 18-105 ale Sigma jest o wiele lepiej wykonana i ma lepsze swiatlo.
Pozdrawiam
Popieram, świetne szkło warte swej ceny.
Jak czytam powyższe posty to głupieje,sam nie wiem jaką mam kupić pierwszą lustrzankę.Kraftsman ( brat) polecił mi D5000 i jestem na niego zdecydowany,ale jak czytam posty to chwilami wątpię i myślę czy nie kupić czegoś z niższej półki.Chociaż z drugiej strony lepiej kupić coś lepszego aby dłużej posłużyło i nie trzeba będzie szybko zmieniać.
Hmmmm ciężki wybór.
Dobre szkło to podstawa. Body to sprawa drugorzędna dla początkującego. Mam D80 (pierwsza lustrzanka), ale sądzę że gdybym miał D200 czy nawet D3X nie robiłbym lepszych zdjęć, bo generalnie nie wiedziałbym jak skorzystać z możliwości, które daje. I tak 99% sukcesu to dobry pomysł na kadr.
adolfik9501
21-08-2009, 19:53
Lepsza puszka daje potencjalnie większe możliwości. Od Ciebie będzie zależało czy wykorzystasz je w 5, 40 czy 100%. Jeśli o mnie chodzi to gdyby nie kaska to dalej bym się bujał z Prakticą BX20 :)
Lepsza puszka daje potencjalnie większe możliwości. Od Ciebie będzie zależało czy wykorzystasz je w 5, 40 czy 100%. Jeśli o mnie chodzi to gdyby nie kaska to dalej bym się bujał z Prakticą BX20 :)
"Potencjalnie" to jest właściwe określenie. Gdyby nie kaska to bym sobie kupił Hasselblad'a H3D-50. Tylko pytanie po co? Za kilka czy lat być może będę wiedział co "potencjalnie" zrobić z D3X (czy już wtedy D4X)... Ja jestem zdania że jeżeli jest się przeciętnym użytkownikiem małpki i lustrzanka ma tylko zapewnić lepsze zdjęcia, to wystarczy D5000 i jakieś dwa podstawowe zoomy... Jeżeli jest się zapalonym hobbystą, to przyda się coś co ma śrubokręt (może być to D50, D70, D80 lub nawet D90).
Znam ludzi, którzy kupili sprzęt z najwyższej półki a pozostali przy zdjęciach "do kotleta". Teraz nastawiają się na nowy sprzęt za jakieś grube tysiące PLN po to żeby focić kotlety...
jackrabbit
21-08-2009, 20:20
ale jak tak patrze na d5000 to ergonomia jest chyba na poziomie d40, czy moze sie myle?
adolfik9501
21-08-2009, 20:21
Tylko np. jak kto by chciał się manualami pobawić to albo tańsze puszki i full manual, albo Dxxx i pomiar światła - co nie oszukujmy przydatną rzeczą jest. No i tu Nikon niestety leci w ch... znaczy kulki. Dlatego dobrze jest wiedzieć czego się oczekuje od aparatu, a raczej do czego się tego aparatu będzie używać poza zdjęciami u cioci na imieninach ;)
clueless
21-08-2009, 20:25
polukaj po sklepach typu media expert, media markt, saturn, electro world i innych takich. w czasie wakacji mają wiele promocji (typu: o 20% taniej, albo bez vatu!) w związku z taka promocją kupiłam mojego d5000 za 2880(niestety ta promocja już się skoczyła).
ale sprawdzaj i szukaj okazji bo zawsze trochę kasy w suchym(u mnie ponad 600 zł ;) )
Tylko np. jak kto by chciał się manualami pobawić to albo tańsze puszki i full manual, albo Dxxx i pomiar światła - co nie oszukujmy przydatną rzeczą jest. No i tu Nikon niestety leci w ch... znaczy kulki. Dlatego dobrze jest wiedzieć czego się oczekuje od aparatu, a raczej do czego się tego aparatu będzie używać poza zdjęciami u cioci na imieninach ;)
To jest dobre podejście do kupna aparatu. Ja np nie wiedziałem, że będę lubił manualne stałki (mam 3 sztuki) i D80 bez pomiaru światła jest trochę upierdliwy... Przydałaby się funkcjonalność D200. Ale z drugiej strony często z nich nie korzystam, więc dobieranie ekspozycji na oko nie jest aż tak problematyczne jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
polukaj po sklepach typu media expert, media markt, saturn, electro world i innych takich. w czasie wakacji mają wiele promocji (typu: o 20% taniej, albo bez vatu!) w związku z taka promocją kupiłam mojego d5000 za 2880(niestety ta promocja już się skoczyła).
Czytałem ostatnio fajny test D5000. Funkcjonalność dla przeciętnego zjadacza małpek jest wystarczająca. Jednakowoż cena blisko 3000 PLN za samo body jest na razie dość wysoką ceną.
adolfik9501
21-08-2009, 20:57
To jest dobre podejście do kupna aparatu. Ja np nie wiedziałem, że będę lubił manualne stałki (mam 3 sztuki) i D80 bez pomiaru światła jest trochę upierdliwy... Przydałaby się funkcjonalność D200. Ale z drugiej strony często z nich nie korzystam, więc dobieranie ekspozycji na oko nie jest aż tak problematyczne jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
Zwłaszcza biorąc pod uwagę różnicę w cenie... za którą można kupić szkiełko lub lampę, albo szkiełko i lampę :) Za to wymieniając puszkę wypadałoby zakupić model z wyżej pólki (Dxx -> DXX) a starą zostawić sobie jako zapas.
Zwłaszcza biorąc pod uwagę różnicę w cenie...
Ja kupiłem D80 + 18-55VR w momencie gdy w sklepach były ostatnie sztuki D200. Chciałem się załapać na promo w saturnie, ale nie zdążyłem. Kosztowałoby mnie to tylko 500 PLN drożej za body w stosunku do tego co dałem za D80 + kit. Narazie jakaś szalona promoca w postaci wejścia na rynek D400 się nie szykuje, więc chyba trzeba kupować co jest ;)
Myślę iż warto poczekać do września lub października to może też pojawią się jakieś obniżki cenowe.Teraz jeszcze trwa okres wakacyjny i wiadomo iż aparaty mają większe zainteresowanie więc nie będzie dużych rabatów.
Myślę iż warto poczekać do września lub października to może też pojawią się jakieś obniżki cenowe.Teraz jeszcze trwa okres wakacyjny i wiadomo iż aparaty mają większe zainteresowanie więc nie będzie dużych rabatów.
Tutaj trzeba uważać. Był czas kiedy bardziej interesowałem się promocjami. Często była stosowana praktyka znacznego podnoszenia cen na kilka tygodni przed promocją. Potem w gazetce pojawia się jakaś duża obniżka, która w stosunku do ceny przed obniżką jest bardzo atrakcyjna. Jednak gdy porównywało się ceny sprzed kilku tygodni, to cena była zbliżona a nawet wyższa (raz takie coś widziałem).
Poza tym jest kilka dobrych sklepów internetowych, które mają konkurencyjne ceny w stosunku do wielkich sieci AGD-RTV.