Zobacz pełną wersję : Nikon D70s
Niedawno kupilem D70s i mam mały problem. Przyznam, ze dopiero zaczynam z cyfrą, mimo że fotografuję już ładnych parę lat. Zrobiłem ponad 600 zdjęć na weselu znajomego i mam wrażenie, że ww. aparat ma tendencję do niedoświetlania (większość fotek z lampą SB-600). Wiele z tych fotek musiałem poprawiać w Ps.
Pewien kolega, który fotografuje jakimś Fuji powiedział, że też tak ma.
Czy to jest normalne dla cyfrowego sprzętu?[/b]
Bardzo wiele zalezy do ustawien(własciwie to wszystko). Akurat D70 ma tendencje do niedoswietlania niektorych(wiekszosci) zdjec.Co do ogolniego niedoswietlania aparatów cyfrowych to jest bardzo roznie.Nawet poszczegolne modele z tej samej firmy moga zachowywac sie zupełnie inaczej wiec nie uogolniajmy ;)
Najczesciej zdjecia z d70s sa niedoswietlone. Polecam +0.3 albo +0.7 i bedzie dobrze. A najlepiej na weselu zrob jedno zdjecie, zobacz co wyjdzie i dodaj EV ile ci bedzie potrzebne. Na weselu czesto swiatlo sie nie zmienia :)
Witaj , nie przejmuj sie tak tym "niedoświetlaniem" zawsze to mozna wyciągnąć np w PSie
Zdjęcie przepalone -nic nie da się zrobic . Jak juz musisz to wgraj sobie krzywą w opcji "custom" ustawienia tonalne . Nie polecam stałej poprawki 0,3 czy tam 0,7 , z lampą napewno przepalisz ... Zacznij bawić się opcją A , dobieraj odrobinę przeswietlenia a efekty napewno Cie zadowolą . Ten Nikon wymaga odrobinę pracy przy foceniu , ale odwzajemnia się i to czasami bardzo :D
Właśnie kupiłem Nikona D70s. Jak nim delikatnie potrząsnę przy uchu to słychać brzęczenie (tak jakby latała sprężynka lub coś takiego). Czy wiecie co to może być? Czy jest to normalne?
ja też posiadam D70s... długo przyzwyczajałam się do tego sprzetu bo przedtem robiłam i robie F80 napisze tyle, że trzeba rozpracować ten sprzet samemu może czasami pytać na forum w końcu kto pyta nie błądzi :P generalnie jestem zadowolona z zakupu D70s! :D
mariuniu
12-09-2006, 23:58
... Czy wiecie co to może być? Czy jest to normalne?
Ale co normalne? To że potrząsasz nim przy uchu czy to że słychać brzęczenie. Jeśli chodzi ci o to drugie to jest to normalne zachowanie. Pozdrawiam. ;)
hehe. to dobrze, że jest to normalne bo już myślałem że mam coś ze słuchem :). Dzięki za odpowiedź, bo myślałem że coś jest nie tak z aparatem!!
Co do niedoświetlania w D70 to mam wrażenie, że przynejmniej częsciwowo zależy to od obiektywu. Niech mnie ktoś poprawi, jesli żle piszę, ale z kitowym obiektywem zdjęcia były zawsze nieco niedoświetlone do czego już się przyzwyczaiłem, natomiest z dokupionymi obiektywami (N85 f1,8 i N12-24, f4) obraz nie jest niedoświetlony a nawet jest nieco prześwietlony. :?
I rzeczywiście - prześwietlnie jest gorsze. :)
Naczytałem o tych niedoświetleniach i jak zrobiłem pierwsze zdjęcia stałką 50, to byłem trochę zdziwiony, że nie widzę tego zjawiska. Fakytcznie czasami prześwietla zwłaszcza w jasny, słoneczny dzień przy szeroko otwartej przysłonie. Doszedłem do wniosku, że niedoświetlenie lub prześwietlenie zależy od obiektywu.
mariuniu
13-09-2006, 10:16
Czytam poprzednie dwie odpowiedzi i coś w tym jest, tzn. nasuwa mi się może dziwna ale prawdopodobna teoria. Otóż większość uzytkowników D70/D70s nabyła go z obiektywem kitowym czyli 18-70mm a większosć uzytkowników D50 zapewne z obiektywem 18-55. O ile ci pierwsi narekają na niedoświetlanie D70 to w przypadku D50 spotkałem się z wieloma opiniami że często prześwietla. Sytuacja jest o tyle dziwna że ja nabyłem D50 nie z kitem dedykowanym do niego a właśnie z obiektywem 18-70mm i też odnoszę wrażenie że ten zestaw często niedoswietla. Dziwiło mnie to zwłaszcza po przeczytaniu innych opinii o D50 ale teraz zacztna mi się wydawać że może być to powodowane przez obiektyw kitowy z D70. W tym przekonaniu utwierdza mnie jeszcze fakt że niedawno nabyłem sgmę 70-300 APO i nie zdarzyło mi się żeby D50 z tą sigmą niedoświetlił a wręcz przeciwnie - często mam przepały. Może kyoś testował połączenie D70s + 18-55mm - mogło by to sporo wnieśc do tematu. Pozdrawiam.
Jacek Wrzesińsk
13-09-2006, 19:54
ja kupiłem D70s z 28-80 i wydaje mi się że z tym obiektywem też niedoświetla,korekcja +0.3 załatwiła sprawę,ale zgodzę że to półśrodek
Pawełfoto
13-09-2006, 21:07
Czytam poprzednie dwie odpowiedzi i coś w tym jest, tzn. nasuwa mi się może dziwna ale prawdopodobna teoria. Otóż większość uzytkowników D70/D70s nabyła go z obiektywem kitowym czyli 18-70mm a większosć uzytkowników D50 zapewne z obiektywem 18-55. O ile ci pierwsi narekają na niedoświetlanie D70 to w przypadku D50 spotkałem się z wieloma opiniami że często prześwietla. Sytuacja jest o tyle dziwna że ja nabyłem D50 nie z kitem dedykowanym do niego a właśnie z obiektywem 18-70mm i też odnoszę wrażenie że ten zestaw często niedoswietla. Dziwiło mnie to zwłaszcza po przeczytaniu innych opinii o D50 ale teraz zacztna mi się wydawać że może być to powodowane przez obiektyw kitowy z D70. W tym przekonaniu utwierdza mnie jeszcze fakt że niedawno nabyłem sgmę 70-300 APO i nie zdarzyło mi się żeby D50 z tą sigmą niedoświetlił a wręcz przeciwnie - często mam przepały. Może kyoś testował połączenie D70s + 18-55mm - mogło by to sporo wnieśc do tematu. Pozdrawiam.
Powiem szczerze że mam podobne wrażenie a nawet takie same, od kilku miesięcy fociłem kitem 18-55 i teraz po przesiadce na kita 18-70 dostaje żółtej gorączki, niby jasne pomieszczenia a zdjęcia kicha, bardzo mnie to dziwiło bo kitem 18-55 było całkiem inaczej (czytaj lepiej). Najpierw padło podejrzenie na lampę ale okazało się że jest wszystko OK, mam poważne problemy z powtarzalnością naświetlenia w tych samych warunkach, z kitem 18-55 niczego takiego nie było zawsze OK. Może mam walnięty obiektyw? A, mam pytanie czy obiektyw może wpływać na pracę lampy?, już sam nie wiem bo z kitem 18-55 było znacznie lepiej.