Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nikon D70s

Domyślnie Nikon D70s

Niedawno kupilem D70s i mam mały problem. Przyznam, ze dopiero zaczynam z cyfrą, mimo że fotografuję już ładnych parę lat. Zrobiłem ponad 600 zdjęć na weselu znajomego i mam wrażenie, że ww. aparat ma tendencję do niedoświetlania (większość fotek z lampą SB-600). Wiele z tych fotek musiałem poprawiać w Ps.
    Pewien kolega, który fotografuje jakimś Fuji powiedział, że też tak ma.
    Czy to jest normalne dla cyfrowego sprzętu?[/b]

Domyślnie Re: Nikon D70s

Bardzo wiele zalezy do ustawien(własciwie to wszystko). Akurat D70 ma tendencje do niedoswietlania niektorych(wiekszosci) zdjec.Co do ogolniego niedoswietlania aparatów cyfrowych to jest bardzo roznie.Nawet poszczegolne modele z tej samej firmy moga zachowywac sie zupełnie inaczej wiec nie uogolniajmy
    D80 | 17-50 |

Domyślnie

Najczesciej zdjecia z d70s sa niedoswietlone. Polecam +0.3 albo +0.7 i bedzie dobrze. A najlepiej na weselu zrob jedno zdjecie, zobacz co wyjdzie i dodaj EV ile ci bedzie potrzebne. Na weselu czesto swiatlo sie nie zmienia
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Witaj , nie przejmuj sie tak tym "niedoświetlaniem" zawsze to mozna wyciągnąć np w PSie
    Zdjęcie przepalone -nic nie da się zrobic . Jak juz musisz to wgraj sobie krzywą w opcji "custom" ustawienia tonalne . Nie polecam stałej poprawki 0,3 czy tam 0,7 , z lampą napewno przepalisz ... Zacznij bawić się opcją A , dobieraj odrobinę przeswietlenia a efekty napewno Cie zadowolą . Ten Nikon wymaga odrobinę pracy przy foceniu , ale odwzajemnia się i to czasami bardzo
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Właśnie kupiłem Nikona D70s. Jak nim delikatnie potrząsnę przy uchu to słychać brzęczenie (tak jakby latała sprężynka lub coś takiego). Czy wiecie co to może być? Czy jest to normalne?

Domyślnie

ja też posiadam D70s... długo przyzwyczajałam się do tego sprzetu bo przedtem robiłam i robie F80 napisze tyle, że trzeba rozpracować ten sprzet samemu może czasami pytać na forum w końcu kto pyta nie błądzi :P generalnie jestem zadowolona z zakupu D70s!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychu
    ... Czy wiecie co to może być? Czy jest to normalne?
    Ale co normalne? To że potrząsasz nim przy uchu czy to że słychać brzęczenie. Jeśli chodzi ci o to drugie to jest to normalne zachowanie. Pozdrawiam.

Domyślnie

hehe. to dobrze, że jest to normalne bo już myślałem że mam coś ze słuchem . Dzięki za odpowiedź, bo myślałem że coś jest nie tak z aparatem!!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Co do niedoświetlania w D70 to mam wrażenie, że przynejmniej częsciwowo zależy to od obiektywu. Niech mnie ktoś poprawi, jesli żle piszę, ale z kitowym obiektywem zdjęcia były zawsze nieco niedoświetlone do czego już się przyzwyczaiłem, natomiest z dokupionymi obiektywami (N85 f1,8 i N12-24, f4) obraz nie jest niedoświetlony a nawet jest nieco prześwietlony.
    I rzeczywiście - prześwietlnie jest gorsze.

Domyślnie

Naczytałem o tych niedoświetleniach i jak zrobiłem pierwsze zdjęcia stałką 50, to byłem trochę zdziwiony, że nie widzę tego zjawiska. Fakytcznie czasami prześwietla zwłaszcza w jasny, słoneczny dzień przy szeroko otwartej przysłonie. Doszedłem do wniosku, że niedoświetlenie lub prześwietlenie zależy od obiektywu.
    D70s

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów