Zobacz pełną wersję : D90 - mechaniczna kalibracja AF
Czy ktoś miał okazję zmierzyć się z mechaniczną kalibracją AF w D90 - kiedyś czytałem posty jak forumowicze radzili sobie w ten sposób z puszkami typu D70/D50 - pytanie czy ktoś to już cwiczył z D90 i może się podzielić doświadczeniami ?
Mam permanentny FF ze wszystkimi stałkami jakie testowałem i zastanawiam się czy większym ryzykiem będzie próba samodzielnej kalibracji czy też oddanie puszki magikom na Postępu :)
na necie znalazłem taki opis:
Ustawiasz w menu uniesienie lustra,ściągasz obiektyw, wyjmjesz
akumulatorek.Wtedy migawka zasłania Ci matrycę abyś niechcący jej nie
uszkodził lub zabrudził.Po prawej stronie widać wtedy 2 śrubki.Ta bliżej
matrycy jest właśnie od regulacji FF lub BF.Kiedyś widziałem schemat
regulacji AF w necie ale niestety nie pamiętam już gdzie.Z rysunku widać
ze te 2 śrubki regulacyjne to są mimośrody, więc przekręcenie ich o 360
stopni da punkt wyjściowy..Ja swoją przekręciłem o około 1/5 obrotu i FF
zniknął.Dodam tylko że ta korekcja wtedy dotyczy wszystkich posiadanych
obiektywów, ale z moim drugim nikorem 16-85 nie zauważyłem żadnych
widocznych zmian w ustawianiu ostrości.
Dodam jeszcze ze potrzebny markowy klucz imbus nr 2 (samoróbki
odpadają), mocne nerwy i nie trzęsące się ręce :)
Bawiłem się sporo elektroniką więc dłubania w nawet bardzo delikatnych mechanizmach się nie boję.. i tak się zastanawiam, czy nie spróbować....
pozdrawiam,
Aparat masz pewnie na gwarancji, wiec lepiej oddaj na postepu, tym bardziej ze jestes z Wawy.
Jezeli jednak najdzie Cie ochota na grzebanie w bebechach to opisz co i jak robiles i czy dalo oczekiwany efekt :)
moze sie komus kiedys przyda ;)
Aparat masz pewnie na gwarancji, wiec lepiej oddaj na postepu, tym bardziej ze jestes z Wawy.
Jezeli jednak najdzie Cie ochota na grzebanie w bebechach to opisz co i jak robiles i czy dalo oczekiwany efekt :)
moze sie komus kiedys przyda ;)
Póki co znalazłem trochę wątków na forum dotyczących kalibracji D70, D200 i D50 - wszystkie operacje zakończone sukcesem.
Jest również dużo więcej postów o tym jak to serwis "przestawił AF w drugą stronę", "kalibracja powiększyła tylko wadę" a najwięcej o tym, że "podpięcie referencyjnego szkła nie wykazało żadnych mankamentów puszki". Każdorazowo puszki leżały po kilka tygodni w serwisie. Nie brzmi to szczególnie zachęcająco - prawda ?
W przypadku mojej puszki sprawa wydaje się być prosta - ostrzenie manualne jest w 100% ok, czyli jak mam ostro w wizjerze to i na zdjęciu trafiam ostrością w założony punkt. W przypadku AF - stałe przesunięcie w kierunku FF.
Obstawiam zatem, że powinna wystarczyć mała korekta położenia pomocniczego lustra AF i regulacja załatwi sprawę. Mam świadomość, że mogą mi się rozjechać skrajne pola AF, ale w 90% i tak używam środkowego.
znalazłem dość ciekawy artykuł opisujący doświadczenia z kalibracją AF - poniżej link:
http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm
dam znać czy operacja zakończy się sukcesem :)
Ty się nie wygłupiaj tylko daj do serwisu
Gdybym miał się w to zabawić, zaznaczyłbym np igiełką ryskę na śrubie, aby w razie czego dokładnie wrócić w to samo miejsce. Teoretycznie zmiana ustawienia tego mimośrodu od małego lustra nie powinna być problemem, jeśli masz dwie prawe ręce. Tak czy inaczej życzę powodzenia.
Gdybym miał się w to zabawić, zaznaczyłbym np igiełką ryskę na śrubie, aby w razie czego dokładnie wrócić w to samo miejsce. Teoretycznie zmiana ustawienia tego mimośrodu od małego lustra nie powinna być problemem, jeśli masz dwie prawe ręce. Tak czy inaczej życzę powodzenia.
Delikatnie ruszyłem.. i wróciłem do pierwotnej pozycji... każda zmiana powoduje, że całkowicie rozjeżdżają się górne i dolne pole AF, a sam zakres regulacji jest bardzo mały bo imbusa nie da się przełożyć i kręcić dalej (zbyt wąska komora lustra). Może ktoś osiągnął tą drogą zadowalający efekt - ja niestety nie...
Delikatnie ruszyłem.. i wróciłem do pierwotnej pozycji... każda zmiana powoduje, że całkowicie rozjeżdżają się górne i dolne pole AF, a sam zakres regulacji jest bardzo mały bo imbusa nie da się przełożyć i kręcić dalej (zbyt wąska komora lustra). Może ktoś osiągnął tą drogą zadowalający efekt - ja niestety nie...
Małe uzupełnienie dla zainteresowanych - wczoraj ponownie zabrałem się za kalibrację AF, tym razem robiąc to bardzo dokładnie i nie spiesząc się.... i jednak udało się uzyskać zamierzony efekt - nowa 35-tka trafia idealnie w punkt, pozostałe szkła również (dla ciemnych zoomów efekt regulacji jest praktycznie niezauważalny). Górne i dolne pole AF lekko się przesunęły (na jednym lekki FF, na drugim lekki BF), ale w akceptowalnych granicach.
Gdyby ktoś chciał próbować kilka refleksji:
1. śrubka regulacyjna lustra AF jest pokryta matową warstwą i każde dotknięcie imbusem, nawet bardzo delikatne jest od razu widoczne. Jeśli puszka po takim gmeraniu trafi do serwisu - bezsprzecznie da się ustalić, że ktoś ruszał AF.
2. operacja jest stosunkowo bezpieczna dla pozostałych elementów aparatu - ja robiłem wszystko przy uniesionym na stałe lustrze (żadnego podklejania taśmą itp) i zamkniętej migawce (nie ma obawy o zafajdanie matrycy) - trzeba by być wyjątkowym niezdarą i mieć dwie lewe ręce żeby zajechać imbusem o migawkę.
3. operację najlepiej przeprowadzić małymi kroczkami - przesunięcie o max. 5 stopni, weryfikacja z focus chart itd.
4. przesunięcie śrubki regulacyjnej w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) powoduje zmianę w kierunku FF, odwrotnie w kierunku BF (czyli np. aby skasować FF musiałem delikatnie obrócić w lewo).
Tyle spostrzeżeń z mojej strony - ze względu na duże ryzyko utraty gwarancji (jeśli serwis zauważy i się przyczepi) polecam taką operację tylko dla puszek pogwarancyjnych... z drugiej strony operacja wydaje się być dużo bardziej bezpieczna niż np. samodzielne czyszczenie matrycy...
pozdrawiam,
Hamarama
10-05-2009, 21:16
Ja gmerałem w swojej d80. Dużo stresu i potu ale teraz ostrzy idealnie. Problem w tym ze tylko pod jedno szkło. Prawdobodobnie mam również szkoła z FF/ BF.
Ja ustawiałem AF na oku. Ustawianie z tablicą nie dawało zadowalającego efektu w praktyce. NA tablicy było OK, a na portrecie nieostre oko. Potwierdzam fakt, że jakakolwiek ingerencja pozostawia ślady na śrubie. Z drugiej strony NIKON daje tyko 1 rok gwarancje, więc aparat może tyle spędzić na Postępu.
sokrates
11-05-2009, 07:35
Małe uzupełnienie dla zainteresowanych - wczoraj ponownie zabrałem się za kalibrację AF, tym razem robiąc to bardzo dokładnie i nie spiesząc się.... i jednak udało się uzyskać zamierzony efekt - nowa 35-tka trafia idealnie w punkt, pozostałe szkła również (dla ciemnych zoomów efekt regulacji jest praktycznie niezauważalny). Górne i dolne pole AF lekko się przesunęły (na jednym lekki FF, na drugim lekki BF), ale w akceptowalnych granicach.
Gdyby ktoś chciał próbować kilka refleksji:
1. śrubka regulacyjna lustra AF jest pokryta matową warstwą i każde dotknięcie imbusem, nawet bardzo delikatne jest od razu widoczne. Jeśli puszka po takim gmeraniu trafi do serwisu - bezsprzecznie da się ustalić, że ktoś ruszał AF.
2. operacja jest stosunkowo bezpieczna dla pozostałych elementów aparatu - ja robiłem wszystko przy uniesionym na stałe lustrze (żadnego podklejania taśmą itp) i zamkniętej migawce (nie ma obawy o zafajdanie matrycy) - trzeba by być wyjątkowym niezdarą i mieć dwie lewe ręce żeby zajechać imbusem o migawkę.
3. operację najlepiej przeprowadzić małymi kroczkami - przesunięcie o max. 5 stopni, weryfikacja z focus chart itd.
4. przesunięcie śrubki regulacyjnej w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) powoduje zmianę w kierunku FF, odwrotnie w kierunku BF (czyli np. aby skasować FF musiałem delikatnie obrócić w lewo).
Tyle spostrzeżeń z mojej strony - ze względu na duże ryzyko utraty gwarancji (jeśli serwis zauważy i się przyczepi) polecam taką operację tylko dla puszek pogwarancyjnych... z drugiej strony operacja wydaje się być dużo bardziej bezpieczna niż np. samodzielne czyszczenie matrycy...
pozdrawiam,
proponuję resztę wyczyścić a to podkleić dla potomnych. Dzięki Pawle - oby więcej takich ludzi na forum.
[quote=PawelR;1267983] ...
...quote]
Ten kierunek zależy od początkowego położenia mimośrodowej śrubki. Ma prawo być odwrotnie w innym egzemplarzu puszki.
sztefanek
11-05-2009, 19:51
Chciałbym dodać,iż śrubkę zawsze można dotknąć matową czarną farbą(oczywiście bardzo delikatnie) i już nie rzuci się w oczy gmeranie w komorze lustra.;-)
SlaWasII
11-05-2009, 23:46
A jak w serwisie gmerają to też zamalowują?! Wydaje mi się, że serwisanci nie powinni się złościć. Chyba, że po tej naprawie zostawisz ślady jak słoń w składzie porcelany... :mrgreen:
Wątek już sobie przykleiłem. PawelR, Thx!
W ogóle nie zdawałem sobie sprawy że jest taka możliwość regulacji. Bardzo dziękuję PawelR. Właśnie skalibrowałem sobie minimalnie puchę pod 24-70. W końcu jest żyleta jaka ma być :].
Miałem tak samo z d70s, także z 35/1.8G . Za pierwszym razem byłem zestresowany i po regulacji wszystko sie rozjechało, ale potem za drugim podejściem na spokojnie udało mi sie uzyskać to co chciałem.
A tak na marginesie to regulacja AF w serwisie po gwarancji to 90zł brutto.
A tak na marginesie to regulacja AF w serwisie po gwarancji to 90zł brutto.
A mi to zajęło może 15 min i doprowadziłem AF do perfekcji za darmo!
Tak czytam z ta śrubką i przypomniało mi się że kiedyś na praktykach do strojenia rdzeni używałem plastikowych narzędzi które nie kaleczą metalu.
Metalu się tu nie niszczy. Ta śruba jest pokryta bardzo miękką farbą (chyba specjalnie), na której widać ślady już po pierwszym przyłożeniu imbusa.
... na praktykach do strojenia rdzeni używałem plastikowych narzędzi które nie kaleczą metalu.
Tak dla ścisłości...platikowych narzędzi (czytaj: bezindukcyjnych stroików) używa się podczas strojenia filtrów po to, aby nie wprowadzać dodatkowej indukcyjności do tych filtrów a nie po to, aby ich nie porysować.
teodor2424
08-07-2009, 10:04
Witam.
Mam ten sam problem ze swoim D90 i stalką 35 f1,8G ciągle ostrzy mi przed punktem czyli FF.
Usiadłem wczoraj i pokręciłem śrubką, teraz mam troszkę BF ale bardzo delikatny właściwie pożądany lecz gdy podpiąłem tele 70-300VR coś mi się nie uśmiecha. Tutaj teraz ewidentnie BF. Trzeba będzie jeszcze poustawiać żeby dla jednego i drugiego było ok.
I mam taką dziwną właściwość: otóż płaszczyzna ostrości przebiegając środkiem w punkcie to jednocześnie z lewej strony troszkę w przód a z prawej idzie w tył, idzie to jakoś wyregulować?
Do czego służy druga śrubka ta bliżej bagnetu???
Witam.
Mam ten sam problem ze swoim D90 i stalką 35 f1,8G ciągle ostrzy mi przed punktem czyli FF.
Usiadłem wczoraj i pokręciłem śrubką, teraz mam troszkę BF ale bardzo delikatny właściwie pożądany lecz gdy podpiąłem tele 70-300VR coś mi się nie uśmiecha. Tutaj teraz ewidentnie BF. Trzeba będzie jeszcze poustawiać żeby dla jednego i drugiego było ok.
I mam taką dziwną właściwość: otóż płaszczyzna ostrości przebiegając środkiem w punkcie to jednocześnie z lewej strony troszkę w przód a z prawej idzie w tył, idzie to jakoś wyregulować?
Do czego służy druga śrubka ta bliżej bagnetu???
Na teleobiektywie głębia ostrości jest mniejsza, więc to, czego nie zobaczysz na 35mm wyjdzie na 100 czy 300 mm.
Co do płaszczyzny ostrości, może to być cecha obiektywu, ale raczej wydaje mi się, że robiąc testy poprostu nie ustawiłeś się idealnie w stosunku do tablicy, co nie jest wcale takie łatwe.
teodor2424
08-07-2009, 11:16
No nie wiem czy na tele przy f/5,6 jest mniejsza głębia niż na 35 f/1,8 ?? Oczywiście zależy z jakiej odległości się fotografuje. ale dla najbliższej możliwej to stałka ma mniejsza głębię.
Tak czy inaczej trochę przedobrzyłem i trzeba minimalnie cofnąć tak żeby dogodzić trzeb obiektywom bo jeszcze jest 18-105VR ale ten zachowuje się identyko jak tele.
http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html
Dotyczy to również innych puszek Nikona.
teodor2424
08-07-2009, 14:26
To już przeglądałem, ale po angielsku nie za bardzo :)
Śrubkę już ruszałem i ustawiałem focus tylko że w praktyce wygląda inaczej z celowaniem niż na karcie testowej.
Mi na karcie celuje bardzo ładnie ale już w przyrodzie nie koniecznie.
http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html
Dotyczy to również innych puszek Nikona.
Najfajniejszy ten ampol z gwoździa :D
Bardzo ciekawy wątek. Jako, że sam przyglądam się ostrości swoich zdjęć z manualem SY85 i widzę, że poniżej 2.8 kropa pali się w nieco innym miejscu niż mi się wydaje, że powinna, postanowiłem przetłumaczyć D70_back_focus i dodać trochę swoich komentarzy. Zrobiłem to dla siebie, żeby zrozumieć ideę raczej, niż łapać za klucze.
http://estaszel.pl/_misc_/Kalibracja%20ostrosci%20w%20D70.pdf
Jeśli ktoś chciałby zmienić tłumaczenie (ja mówić anglik słabo) lub dodać swoje notki, proszę o mail wyślę docx-a albo rtf-a (10M).
Sergiusza bardzo przepraszam za naruszenie jego praw autorskich.
teodor2424
08-07-2009, 17:17
Kolego stapa11 bardzo pomogłeś, dziękuję za tłumaczenie.
zabieram się za ponowną korektę bo z FF zrobił mi się BF :) ale myślę że w końcu wyczuję i ustawię dobrze. Ale pokręcając tą śrubka faktycznie trzeba być ostrożnym i kręcić ja praktycznie niewidocznymi, bardzo małymi kroczkami.
I potwierdzam że u mnie w D90 też kręcenie w lewo (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara) daje efekt BF a w prawo to w stronę FF.
dla wszystkich zainteresowanych ...regulujemy tylko śrubą w środku ( bliżej matrycy )...ta śruba odpowiada za kąt mniejszego lustra ( tego pod spodem) pierwsza ma wpływ tylko na to co widzimy w wizjerze ...właściciele aparatu z podglądem na żywo (D90) mają możliwość włączenia funkcji Lv co powoduje ostrzenie na "matrycy " nie za pomocą AF i stwierdzenia czy wina FF BF leży po stronie aparatu czy po stronie obiektywu ..np Sigma i stanowisko producenta http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
SlaWasII
10-07-2009, 17:58
...czy wina FF BF leży po stronie aparatu czy po stronie obiektywu...
W przypadku Teodora, stawiam na obiektyw.
mavricqs
10-07-2009, 23:16
a ja zapytam z innej beczki ktos juz tak regulowal ?? jesli tak to skonczylo sie na serwisie ?? czy dalej macie problemy z bf / ff ?
SlaWasII
10-07-2009, 23:20
Ja nie regulowałem ale uważam, że to się samo nie rozregulowuje i lepiej nie tykać. Chyba, że się faktycznie rozregulowało... :mrgreen: Wtedy warto pomyśleć nad tym, bo wysyłać na Podstępu, to jakby dość ryzykowne... ;)
mavricqs
10-07-2009, 23:38
ok mam nadzieje ze ja nie bede mial takich problemow :) pozdrawiam
teodor2424
11-07-2009, 00:13
Powiem że siedziałem na tym body i z kluczem imbusowym w ręku ze 3 wieczory i chyba udało mi się w końcu ustawić w punkcie na wszystkie 3 obiektywy :)
nie robiłem jeszcze takich fotek rzeczywistych w terenie ale mam nadzieję że wszystko będzie w porządku.
Ps. jak niby sprawdzić w D90 czy wina leży po stronie body czy po stronie obiektywu??
SlaWasII
11-07-2009, 00:38
Jak masz jeden obiektyw z FF, a drugi z BF, to nijak nie ustawisz w body aby oba obiektywy były na zero. W każdym razie nie w D90. Chyba, że czegoś nie wiem...
A sprawdzić można jedynie mając do dyspozycji sprawdzony obiektyw albo puszkę.
aries.mehehe
12-07-2009, 21:18
Ps. jak niby sprawdzić w D90 czy wina leży po stronie body czy po stronie obiektywu??
Jeśli w trybie LV obiektyw ostrzy dobrze, a "normalnie" źle, to winny jest AF w aparacie. Jeśli zaś na LV masz takie same problemy jak normalnie, to wiadomo - obiektyw.
PS. Ja moją D80 wysłałem do serwisu, wróciła i było lepiej... ale nadal źle. Zabrałem się za imbusa - też dwa wieczory siedziałem i za pierwszym podejściem miałem pełne gacie, bo spierniczyłem, ale przy drugim podejściu, na spokojnie, wyregulowałem sobie pod Sigmę 30 1,4 i okazało się, że reszta obiektywów (Nikkor/Tamron) też pracuje lepiej. Po tej regulacji mam wrażenie, że mi się punkty AF przesunęły lekko w dół, ale pamiętam, że mam ostrzyć "dołem ramki", a nie środkiem i jest git ;)
PS. Operację robiłem na wyłączonym aparacie - lustro przytrzymywałem normalnie paluchem. Imbus ma ograniczone pole manewru w puszce - jak dojechałem do końca i nie było jak przełożyć imbusa, żeby załapał dalej, to go sobie zwyczajnie kombinerkami wygiąłem i znów wsadziłem do body (wyginałem tą dłuższą część klucza).
Witam!
Ja w swojej D90 zobaczyłem FF dopiero po zakupie 105/2. Wczesniej używałem sporo szerokiego kąta oraz małego otworu. Poza tym nie robiłem testów tylko fotki.
Jednak za pomocą 105 nie da się zrobić ostrej foty.
Na LV mam tak bardzo w punkt, że widać jak wielką klasę, to szkło prezentuje. Poza tym sprawdziłem je na czterech innych puszkach i jest OK. Nawet na moim wcześniejszym D50 jest OK. Dzwoniłem na Podstępu, ale nawet przy wizycie osobistej nie ma szans, żeby mi to na miejscu zrobili. Jutro sprawdzę jeszcze jednego magika we Wrocławiu i jak nie, to sam będę kręcił.
Co ciekawe miałem od kumpla pożyczone 80-200/2.8 i ono ma chyba jakiś BF, bo z puszką się tak dopełniły, że obrazem się można pociąć. :)
Czy możliwe jest, że na tablicy jest wszystko ok, a przy zwykłym, że tak to określę pstrykaniu pojawia się FF?? Mam wrażenie coś takiego dotyczy mojej puszki.
a zrób test na bateryjkach, u mnie na planszy jest ok, bo ma punkt dla AF, a przy fotkach lub na bateryjkach (przy centralnym punkcie ostrości) ostrzy w punkt, który znajduje się w prawym dolnym rogu obwódki.
U mnie wygląda to tak:
1. Ostrzę na środkową bateryjkę:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img25.imageshack.us/i/dsc0009uys.jpg/)
2. Tak to wygląda w przyrodzie: ostrość ustawiona na środek kwiatka:
źródło (http://img128.imageshack.us/i/dsc0013a.jpg/)
3. Tak na tablicy:
źródło (http://img378.imageshack.us/i/dsc0002vpg.jpg/)
Na tablicy jest ok, na kwiatku nie tak jak powinno być, w punkcie w który ostrzyłem jest ostro ale GO nie rozkłada się tak jak powinna i to samo przy bateryjkach. Co mogę zrobić? Jak myślicie warto wysyłać do Nikona? Czy stwierdzą że wszystko OK!? Na LV ostrzy idealnie w punkt i GO rozkłada się też tak jak powinno być 1/3 przed i 2/3 za punktem w który ostrzę.
teodor2424
14-07-2009, 23:47
ja miałem to samo z D90 i stałką 50 f/1,8d tylko że u mnie ostrość jeszcze bardziej uciekała na FF i punkt był juz poza GO.
Chwyciłem klucz imbusowy 2mm i ustawiłem sobie że teraz jest idealnie na wszystkich obiektywach i GO też rozkłada się tak jak powinna.
Jestem mega zadowolony i aparacik mam cały czas przy sobie, grzebałem w nim chociaż mam go jeszcze do grudnia na gwarancji.
Nie żebym namawiał ale spróbuj delikatnie bardzo małymi ruchami przekręcić śrube imbusową ta bliżej matrycy w lewo (odwrotnie do ruchów wskazówek zegara), tylko bardzo minimalne ruchy takie nawet jak przyłożysz troszkę siły poczujesz lekkie szarpnięcie (poluzowanie śruby) to może już wystarczyć.
SlaWasII
15-07-2009, 02:01
W lewo?! To jest śruba mimośrodowa i w każdym aparacie może być inaczej.
ok, dzisiaj wieczorem spróbuję
jak na razie to spieprzyłem całkiem!!
Opisz co się spierniczyło. I powodzenia w regulacji!
Ok! Najpierw lekko przekręciłem w lewo, FF się powiększył, przekręciłem w prawo ale za mocno i tak w kółko.
Jak udało mi się wyregulować żeby ostrzył w punkt (tak mi się wydawało to przy zwykłych fotkach ostrość była w ogóle rozjechana. W końcu udało mi się tak wyregulować że powinno być ok, a jak nie to wiem już jak to działa. PZDR!
Taki efekt uzyskałem, wygląda że jest idealnie, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Ostrzyłem na 50mm
źródło (http://img40.imageshack.us/i/dsc0001kxq.jpg/)
aries.mehehe
15-07-2009, 22:27
Taki efekt uzyskałem, wygląda że jest idealnie, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Ostrzyłem na 50mm
Idź z tym na dwór i ostrz na obiektach oddalonych o więcej niż metr ;) U mnie w D80 było z bliska niby ok, ale z daleka było... cholera wie gdzie była ostrość. Pobawiłem się i jest ok.
teodor2424
16-07-2009, 00:46
Dokładnie na karcie testowej to sobie daruj, znajdź jakiś piaseczek żwirek z kamyczkiem ok 2cm ostrz z ok 2-3m i wtedy musi być ostrość w punkcie, na karcie u mnie tez niby było ok a w rzeczywistości do kitu ale ustawiłem już sobie i jest ok.
Co do kręcenia lewo prawo mam tego świadomość że jest to śruba mimośrodowa i może być rożnie w różnych egzemplarzach puszek ale jednak u mnie był to ten sam kierunek co autora wątku wiec poparłem go tylko.
OK! Sprawdziłem i jest idealnie!
teodor2424
16-07-2009, 15:03
No to tylko się cieszyć :)
A ja oddałem sprzedawcy moją 50 f1,8d bo myślałem że ma FF, gdybym wcześniej wiedział że idzie to ustawić to bym nie oddawał tego obiektywu, ole kupiłem sobie zamiast 50mm - 35mm 1,8G i fakt faktem ten to na f1,8 ma juz ładna ostrość a nei jak 50 mydło dawała :)
Ta srubka wg. schematu jest raz grubsza raz cieńsza, jak jest BF to trzeba ją w strone lusterka AF ustawic z grubszej czy bardziej cieńszej strony?
Czy wie ktos czemu mi sie dzieje tak ze wyreguluje jest super żyletka a za kilka klapniec ogromny BF lub FF :(
Juz nie mam sił, na dalszych odległosciach ( 2m ) jest idealnie a jak zrobie cos z 0.8m to juz BF :/ Albo na odwrót.
D80 i 50 1.4 AF-S - z tą parą jest taki problem, narazie próbuje tu ustawic, później chce dopiescic pod 70-300 na którym przed kreceniem był porzadny BF. Na 50 tez występował BF. Wiec wydawałoby sie ze wina puszki.
tomek20stencel5
26-07-2009, 21:28
Może ta śruba jest zbyt luźno i po prostu jak lustro kilka razy w nią walnie, to się rozregulowuje. Albo próbować jakoś dokręcić (chociaż wątpię aby było to możliwe), albo wysyłać na postępu....
Raczej nie, śruba stawia dosc konkretny opór przy kręceniu. Takiej śruby nie wiem czy da sie dokręcić.
A przy okazji - jakies sensowne slaskie alternatywy dla 2miesiecznego-drogiego-postępu ?
Witam wszystkich:)
Mam mały problem z duetem D80 & Nikkor 35-70/2.8.
Na obiektywie kitowym z 80ki (18-135mm) autofocus nigdy mnie nie zawodził a w niedawno nabytym Nikkorze mam problem z BF. Skubaniec ostrzy mi trochę za głęboko niż bym sobie tego życzył...
No i teraz się zastanawiam czy warto świrować z regulacją puszki jeśli kitowiec daje bardzo zadowalające efekty, czy raczej stawiać na staruszka Nikkora?
Osobiście obstawiam przy obiektywie bo staruszek z niego (pierwsze egzemplarze pojawiły się w '85 jeśli się nie mylę) a ja mam wersję jeszcze bez "D" na końcu czyli pierwsza wersja.
Szukam potwierdzenia u doświadczonych userów i ewentualnej porady jak skalibrować samodzielnie obiektyw bo kwestię ewentualnej regulacji puszki kilka osób wyjaśniło w bardzo przejrzysty sposób za co im dziękuję bo taki temat może mi się kiedyś przydać;)
Pozdrawiam.
Akurat mam takie szczęście że mój D70s jest wyregulowany fabrycznie bardzo dobrze i z Nikkor 50 1.8 18-55 VR i Sigma 70-300 nie mam żadnego BF FF :)
plusfoto
11-09-2009, 09:39
Tak patrzę na ten test na karcie i się zastanawiam dlaczego piszesz że Go tam jest idealne. Odkąd pamiętam idealne Go to 2/3 za i 1/3 przed a nie równo z przodu i z tyłu.
mad_mark
11-09-2009, 11:46
2/3+ i 1/3- to jest ogólnikowa przyjeta zasada a nie rzeczywista GO. polecam zglebic temat.
plusfoto
11-09-2009, 12:18
Oj zglebiłem i do tej pory nawet na studiach tego uczą.
mad_mark
11-09-2009, 12:45
90% to czysta matematyka....
źródło (http://www.digitaldiver.net/graphs/ddn_dof_x.php?everything=2%7E0%7E7%7E&near=1.95725358177%7E1.94537390086%7E1.93948797517 %7E1.91629618274%7E1.88253012048%7E1.83931724544%7 E1.77809388336%7E1.70706725845%7E1.60051216389%7E1 .48898153663%7E1.33404482391&far=2.04699909932%7E2.06083587503%7E2.06782464847% 7E2.09626027168%7E2.1404109589%7E2.20225510923%7E2 .30202578269%7E2.4402147389%7E2.7114967462%7E3.128 91113892%7E4.20875420875)
zasada 2/3+1/3- jest prawdziwa tylko dla waskiego zakresu przeslony i odleglosci obiektu...
(powyzej dla 50mm i ostrzenie na dystans 2m).
Panowie,
co do kalibracji AF w obiektywach, jak to jest, czy konieczna jest wysylka aparatu razem z obiektywem, czy tez jesli wiemy ze to wina obiektywu to wystarczy sam obiektyw wyslac?
Kupilem T17-50 z FF i serwis kazal wyslac do kalibracji. Czy kalibracja samego obiektywu wystarczy, czy raczej trzeba go zgrac z puszka?
witam.
chciałbym się dowiedzieć czy probował ktoś takiej kalibracji w d300?
wnętrze troche inaczej wygląda i nie chciałbym kręcić czymś czego lepiej nie ruszać.
wg schematu z pdf:
2-mam podobnie
1 [chyba]-w samym rogu przy matrycy i AF detectors
i jeszcze jakieś cóś między 1 a 2
imbus 2mm też wydaje mi się za duży albo mam problemy z trafieniem w dziurkę :mrgreen:
bednario
11-09-2009, 20:59
Panowie,
co do kalibracji AF w obiektywach, jak to jest, czy konieczna jest wysylka aparatu razem z obiektywem, czy tez jesli wiemy ze to wina obiektywu to wystarczy sam obiektyw wyslac?
Kupilem T17-50 z FF i serwis kazal wyslac do kalibracji. Czy kalibracja samego obiektywu wystarczy, czy raczej trzeba go zgrac z puszka?
Jak oddawałem 35/1.8 do serwisu to chcieli jedynie obiektyw - podobno kalibrują do ustawień fabrycznych, czyli w teorii po ustawieniu obiektywu, jeśli nadal będzie FF/BF to winna jest puszka ... w teorii
pewnie maja jakies referencyjne ustawienia do których stroi się puszke jak i obiektywy ... zobaczymy
Jak oddawałem 35/1.8 do serwisu to chcieli jedynie obiektyw - podobno kalibrują do ustawień fabrycznych, czyli w teorii po ustawieniu obiektywu, jeśli nadal będzie FF/BF to winna jest puszka ... w teorii
pewnie maja jakies referencyjne ustawienia do których stroi się puszke jak i obiektywy ... zobaczymy
Dzięki za info @bednario.
Mam nadzieję że mi łądni skalibrują tego 17-50 bo już trochę mnie zmęczyła sprawa z tym obiektywem.
walczę od kilku dni z kalibracją AF w D90. Linijek nie fotografuję, niemniej chciałbym mieć używalne szkło od 1.4 a nie 2.8 :)
Kręcić i testować dalej czy zostawić tak jak jest. Jak powinna się GO ostrości rozkładać (1/3 na 2/3 czy 50/50)
Szkło N50/1.4G
crop f1.4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/717eog-1.jpg
źródło (http://i37.tinypic.com/717eog.jpg)
crop f4.5
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/35bxdvc-1.jpg
źródło (http://i36.tinypic.com/35bxdvc.jpg)
crop f6.3
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/335f6s5-1.jpg
źródło (http://i38.tinypic.com/335f6s5.jpg)
walczę od kilku dni z kalibracją AF w D90. Linijek nie fotografuję, niemniej chciałbym mieć używalne szkło od 1.4 a nie 2.8 :)
Kręcić i testować dalej czy zostawić tak jak jest. Jak powinna się GO ostrości rozkładać (1/3 na 2/3 czy 50/50)
Szkło N50/1.4G
Dziwne te przykłady. Na 1,4 jest w punkt, a przymknięte zdradza objawy BF. Jak ustawisz, żeby przymknięte było OK, to na 1,4 się rozjeżdża?
Poza tym na pewno ustawiasz tak jak ma być, czyli oś obiektywu skierowana pod katem 45 stopni do tablicy testowej? Aparat na statywie?
Ja po regulacji całą szklarnię mam w punkt, oprócz tej nieszczęsnej 105. Jednak i na to znalazłem sposób albo robię za pomocą LV, albo po złapaniu ostrości delikatnie obracam pierścień od DC, już bez ponownego wyostrzania.
Będę musiał jednak pogadać z serwisem, skoro szkło na gwarancji i mam kwit, choć nie z polskiego sklepu, to czy zrobią na gwarancji, a jak nie to ile taka usługa kosztuje.
no własnie - dziwna sprawka :) Musze jutro sprawdzić, ale podejrzewam że jak skalibruję by przymknięte było w punkt to na 1.4 będę miał solidny FF :) Jutro ciąg dalszy testów.. :)
jak sądzicie - kalibrowac to dalej ?
mad_mark
24-09-2009, 14:13
stock (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=16480), jak masz mozliwosc to sprawdz szklo na innej puszce, albo jakies blizniacze szklo na swoim body. dziwacznie to wyglada...
zrobię dziś test jeszcze na D80. Ze szkłem jest wszystko Ok - było testowane na kilku róznych puszkach wczesniej. Sprawdze i najwyżej będe dalej kręcił :)
SlaWasII
25-09-2009, 15:14
chciałbym się dowiedzieć czy probował ktoś takiej kalibracji w d300?
W D300?!
Jeśli masz obiektywy z procesorem, to może wystarczy precyzyjna korekta AF w menu ustawień aparatu...? Vide manual str. 327.
brak skali dla 35/1,8 :(
z bliska jako tako, ale od 5 metrów szok.
D300 po gwarancji więc chyba wyślę na kalibrację samo szkło.
50/1,8, 24/2,8 lekka korekta jest ale nie to co tam.
18-70 i 70-300 ciemne i jakoś problemu nie widzę:)
MF 85/1,4 przy matówce z klinem trafiam
czyli coś ze szkłami czy z body? 35tek sprawdzałem ze 3 szt i zgłupiałem.
Witam
Mam takie pytanie, czy w D60 tez mozna sobie wykalibrowac kluczem FF lub BF?
andrstac
21-01-2010, 20:19
Da się. Ja regulowałem jak kupiłem 35kę. Z kitem nie było problemu a tu już był FF. Wyregulowałem, tak że 35ka ostrzyła w punkt z każdej odległości, jak kupiłem Sigmę było również w punkt. Wyszło na to że obiektywy były w porządku, a body było fabrycznie źle skalibrowane.
Jest jeszcze jedna rzecz (akurat nie dotyczy D60): w body, które mają punkty AF powyżej i poniżej środkowego mogą się one rozkalibrować w przeciwnych kierunkach i może być problem potem. Ale Ciebie "barto28" akurat to nie dotyczy:)
Da się. Ja regulowałem jak kupiłem 35kę. Z kitem nie było problemu a tu już był FF. Wyregulowałem, tak że 35ka ostrzyła w punkt z każdej odległości, jak kupiłem Sigmę było również w punkt. Wyszło na to że obiektywy były w porządku, a body było fabrycznie źle skalibrowane.
Jest jeszcze jedna rzecz (akurat nie dotyczy D60): w body, które mają punkty AF powyżej i poniżej środkowego mogą się one rozkalibrować w przeciwnych kierunkach i może być problem potem. Ale Ciebie "barto28" akurat to nie dotyczy:)
O to super bo juz sie przestraszylem :) a dosyc latwo sie to robi w D60?
Jest tam jedna czy 2 srubki ktorymi sie kalibruje? Kupilem Sigme 70-300 i byl wyrazny FF , wyslalem do kalibracji i teraz jest ok , ostrzy w punkt , potem za jakis czas kupilem Sigme 17-70 i tez mam FF :( w sumie najbardziej uzywam tego szkla i czy teraz jak uda mi sie wykalibrowac do 17-70 to czy na kicie 18-55 i Sigmie 70-300 bedzie wystepowal FF lub BF?Podejzewam ze ta Sigma 70-300 tesz byla dobra tylko moja pucha ma FF bo z 17-70 tez wystepuje i lekko z kitem.
andrstac
21-01-2010, 21:44
Co do sposobu kalibracji to na początku wątku jest link.
Co do efektu, to może być różnie i na razie to tylko gdybanie. Choć może być tak jak u mnie: miałeś źle skalibrowane body, i wszystkie obiektywy mogą mieć z nim FF. Teraz trzeba by to wszystko doprowadzić do ładu, zaczynając od body. Najlepiej byłoby to zrobić z jakimś jasnym (i pewnym) szkłem, a potem sprawdzić i ew. skalibrować resztę Twoich szkiełek.
Co do sposobu kalibracji to na początku wątku jest link.
Co do efektu, to może być różnie i na razie to tylko gdybanie. Choć może być tak jak u mnie: miałeś źle skalibrowane body, i wszystkie obiektywy mogą mieć z nim FF. Teraz trzeba by to wszystko doprowadzić do ładu, zaczynając od body. Najlepiej byłoby to zrobić z jakimś jasnym (i pewnym) szkłem, a potem sprawdzić i ew. skalibrować resztę Twoich szkiełek.
Hmmm cos w tym musi byc , bo juz mam 2 sigmy i sa z nimi problemy z FF, ostatnio bylem w FJ przymierzalem Nikona 35mm 1.8 i tez bym duzy FF tazke cos w tym jest , raczej napewno jest cos nie tak z body :(
Annihitek
31-01-2010, 21:56
Jeżeli to jest powtarzalne, to można zostawić, wówczas należy pamiętać, aby ostrzyć trochę ,,przed'' obiektem. Ja bym tak robił, bo np. w Tamronie często się zastanawiałem jak się GO rozkłada, gdy AF trafi i nigdy nie byłem tego pewny. ;P
Tak się zastanawiam, czy do stwierdzenia, co jest rozjechane (obiektyw, czy body) można posłużyć się diodą potwierdzającą ustawienie ostrości? Do tej pory stwierdzono: jak źle z AF, a dobrze z LV - to winna puszka (należy wyregulować AF); jeżeli źle z AF i źle z LV - to winny obiektyw. Jak do tych testów ma się dioda potwierdzenia ostrości? Jej działanie jest zależne od ustawienia matówki/pryzmatu?
Do tej pory stwierdzono: jak źle z AF, a dobrze z LV - to winna puszka (należy wyregulować AF); jeżeli źle z AF i źle z LV - to winny obiektyw.
Nie wiem jak potwierdzenie ostrości, ale z ta teoria to trochę nie bardzo.
Mam 105 DC i za pomocą LV, trafia w punkt, za pomocą AF fazowego ma FF, ale mam też kilka innych szkieł i wszystkie trafiają w punkt zarówno za pomocą LV jak i przy AF fazowym. Początkowo myślałem, że to właśnie korpus, ale jak ustawiłem mimośród pod 105, to cała reszta się rozjechała. Wróciłem z ustawieniami do stanu wyjściowego.
Dioda ma się jednak MZ nijak, bo ona się zapala dopiero jak AF fazowy stwierdził, że złapał ostrość. Nawet w przypadku ręcznego ostrzenia 105 nie udawało mi się uzyskać ostrego obrazu. Jeżeli obraz był ostry w wizjerze, co potwierdzała między innymi zielona kropka, to zdjęcie już nie.
rafal0325
12-02-2010, 10:13
A u mnie jest konkretny FF przykładowe zdjęcia :
1 http://rapidshare.com/files/349504833/DSC_2098.JPG.html celowane na oko którymś skrajnym polem ostrości
2 http://rapidshare.com/files/349506186/DSC_2109.JPG.html celowane na lewe oko
3 http://rapidshare.com/files/349507139/DSC_2111.JPG.html celowane tez na oczy
barto28 ja mam D60 i regulowałem, są 2 śrubki, bliżej matrycy to ta od AF. Regulacja jest na początku czasochłonna ale tak to żadnych problemów nie ma.
Moli a czy ostrzy Ci dobrze na skrajnych punktach AF po regulacji? Nic Ci sie nie rozjechalo?
andrstac
12-03-2010, 10:27
W D60 się nic nie rozjedzie, bo punkty są w jednej płaszczyźnie - nie ma punktów powyżej i poniżej centralnego. Takie coś może się zdarzyć w puszkach które mają więcej punktów (D80, D5000...)
Rozmawiałem ze znajomym (w sumie znajomym, znajomego mojego wuja), pracującym niegdyś w serwisie nikona (tak, tym do którego się nie idzie dodzwonić) wytłumaczył mi nie co na jakiej zasadzie to działa, bo sam również w swojej puszce zauważyłem niedoskonałość ostrzenia, ale na szczęście na tyle niewielką, że nie zawracam sobie nią głowy. U osób które regulowały af śrubkami wewnątrz komory lustra i którym teraz zależnie od ogniskowej zmienia się ostrość (np na 20mm mamy bf a na 200mm ff, lub odwrotnie) niemal pewne jest, że puszka przeszła regulację w serwisie, gdzie (dla ułatwienia) regulują af programowo (i dlatego po regulacji śrubki są nadal nie porysowane). W takim wypadku, wymagana by była regulacja śrubkami do tego momentu, aż ostrzenie będzie identyczne na długiej i krótkiej ogniskowej i dopiero wtedy ponowna regulacja programowa. W innym wypadku puszka będzie inaczej ostrzyć z każdym obiektywem zależnie od jego mechaniki i ogniskowej.
lukpiecz
15-03-2010, 00:49
czyli jednak zostaje tylko kalibracja w serwisie w takim przypadku jak podał Endrju1?
Pozwolilem sobie i jak na mala regulacje bf na podstawie tutoriala z jakiejs rosyjskiej stronki www...
Mialem bf na D90 z kitowym 18-105mm, niewielkie ruszenie imbusem (tej sruby blizszej kurtynkom migawki, stresss) w kierunku ruchu wskazowek zegara dalo spodzieway efekt na 18-105... Teraz ilosc niecelnych trafien AF jest zdecyowanie mniejsza... aczkolwiek nie mam pojecia jak bedzie na innych obiektywach. Mam zamiar zakupic 35mm 1.8 to sie dopiero okaze co tez nagrzebalem.
Najdziwniejsze jest to, (odnosze takie wrazenie anlizujac fotki), ze bf zaczal sie pojawiac z czasem... Na poczatku po zakupie aparatu jakos go nie widzialem... Hmmmm
Pozdrawiam ludzi o mocnych nerwach ;-)
Ja zrobiłem w moim D90 minimalną korektę mechaniczną i wszystko jest ok. Cały zakres ogniskowych przesunął się w jedną stronę. Sprawdzałem to na :
stałki 35 i 50 mm, zoom 28-75 i 70-200. Nie jestem jakimś onanistą sprzętowym ale po ostatniej mojej sesji w domu gdzie na 30 fotek może z 5 było idealnie na oczy stwierdziłem , że mam tego dość i wziąłem się do roboty. Teraz jestem zadowolony z celności AF a puszka cały czas jest u mnie w domu.
BartekXXX
16-05-2010, 16:06
ze bf zaczal sie pojawiac z czasem... Na poczatku po zakupie aparatu jakos go nie widzialem... Hmmmm
Pewnie wraz z ilością przeczytanych na forum postów o ff/bf ;)
Przy świetle kitowego obiektywu to chyba raczej efekt psychologiczny. Przy 1.8 będziesz mógł stierdzić bf/ff.
Przy świetle kitowego obiektywu to chyba raczej efekt psychologiczny. Przy 1.8 będziesz mógł stierdzić bf/ff.
Wcale nie, w N18-105 na maksymalnej dziurze i ogniskowej powyżej 50 można wyraźnie zauważyć nawet niewielki ff/bf.
skoro w D90 jest AF na podstawie kontrastu w trybie LV to choćby szkło było nie wiadomo jak rozjechane pod względem AF to aparat i tak ustawi dobrze bo będzie ustawiał aż obraz będzie ostry a nie aż detektor fazowy stwierdzi, iż obraz powinien być ostry ;>
Także sprawdzanie w LV czy winny aparat czy szkło nie jest zbyt dobrym pomysłem bo zawsze wyjdzie, że wina aparatu :)
BartekXXX
17-05-2010, 15:18
Wcale nie, w N18-105 na maksymalnej dziurze i ogniskowej powyżej 50 można wyraźnie zauważyć nawet niewielki ff/bf.
Głębia w przypadku który opisujesz i fotografowaniu z 2 m wynosi 20 cm, przy jednym metrze 5 cm. Moim zdaniem nie ma mowy o wykryciu niewielkiego ff/bf
hehehe :)
problem zaczalem dostrzegac analizujac fotki na cropie 100% z sesji powiedzmy portretowych (obiektyw kitowy 18-105mm). no i sie zaczelo. :-) nie umiem powiedziec na ile wykonanych fotografii wystepowal bf ale stalo sie to frustrujace w pewnym momencie, bo pewnych ujec nie da sie powtorzyc ("latajace" male dziecko). potestuje niedlugo D90 z 35mm 1.8 to sie dopiero okaze :)
Głębia w przypadku który opisujesz i fotografowaniu z 2 m wynosi 20 cm, przy jednym metrze 5 cm. Moim zdaniem nie ma mowy o wykryciu niewielkiego ff/bf
Te 20cm nie jest przecież jednakowo idealnie ostre ostre. Na kilku zdjęciach może tego od razu nie widać, ale po zrobieniu kilkunastu z różnych odległości można wychwycić nawet minimalny. Nie tak dawno sprawdzałem kilka puszek d90 i kilka takich obiektywów, bo miałem z tym problem. No nie wiem, ale z powiedzmy 1m spokojnie można wychwycić 1-2 cm ff/bf.
dzis bylem w sklepie, podpialem 35mm 1.8 i... sie zalamalem... wyglada na to ze teraz mam FF na 35mm :-) super! tak wiec to co bylo BF na 18-105mm po mojej regulacji imbusem przeszlo w FF na 35mm... no nic, kupie 35mm, imbus w lapki i wracam do dawnych ustawien... wyglada mi na to, ze 18-105mm (albo co gorsza D90) po prostu juz tak ma, ze czasami wyskakuje BF, trza sie z tym pogodzic i nauczyc zyc ;-)
pozdrawiam!
ja się kiedys zabrałem do kręcenia. Ustawiałem i regulowałem dobre pół dnia. Stanęło na tym ze jak na 50G miałem perfekcyjnie to ta T12-24 miałem spory rozjazd i na odwrót. Dałem sobie w koncu spokój i zaniosłem aparat do gościa i za 150zł mi wyregulował że mam teraz wrecz perfekcyjnie. Szkoda nerwów panowie i czasu na kręcenie :)
Bo przed kręceniem trzeba jednoznacznie sobie określić czy to wina puszki czy szkła. W D90 łatwo to stwierdzić uzywająć LV. U mnie ewidentnie była wina puszki, dwa podejścia po pół godziny i mam teraz idealnie z wszystkimi szkłami
u mnie winna była puszka. Ale kręcenie nie poszło mi zbyt dobrze chyba i stwierdziłem ze nie mam do tego cierpliwości
skoro w D90 jest AF na podstawie kontrastu w trybie LV to choćby szkło było nie wiadomo jak rozjechane pod względem AF to aparat i tak ustawi dobrze bo będzie ustawiał aż obraz będzie ostry a nie aż detektor fazowy stwierdzi, iż obraz powinien być ostry ;>
Także sprawdzanie w LV czy winny aparat czy szkło nie jest zbyt dobrym pomysłem bo zawsze wyjdzie, że wina aparatu :)
:roll:
Wy znowu swoje. Moim zdaniem jedynym sposobem żeby sprawdzić czy winne szkło czy aparat jest sprawdzenie czy podobny problem występuje z większą ilością szkieł ;)
Witam.Te śrubki służą do stałego ,niejako "płaszczyznowego" wyregulowania AF,(nie mylić z ostrzeniem na brzytwę).Po ustawieniu tego mechanicznego AF,z poziomu systemu operacyjnego ,do wzorca kalibruje się AF aby dobrze ostrzył.Po podpięciu każdego dobrze skalibrowanego szkła powinno być O.K. Tyle teoria.
Tymi mimośrodowymi śrubkami nie radzę kręcić zbyt często bo się rozjadą.
music2000
22-05-2010, 09:56
to ja tez sie wypowiem krotko w temacie,
mam d90 okolo pol roku. pierwsze szklo N18-70, spore mydlo na 18mm bylo(niezaleznie od woielkosci przeslony) , potem T17-50 tu juz bylo calkiem przyzwoicie ale pozbylem sie szkla
ze wzgledu na kiepski-wolny i pudlujacy AF i body czasem mi sie wieszalo z tym szklem - wtedy mosialem wylaczyc/wlaczyc body i znow bylo ok na jakies 10, 20 pstrykow,,,
potem drugi N18-70 i znow problem mydla (nie pamietam juz czy FF czy BF) to mi dalo do myslenia
w koncu przyszla pora na N17-55. okazalo sie ze jest mydelko, wyczytalem wtedy iz nalezy zrobic zdjecie na trybie LV zeby zobaczyc czy to wina szkla czy puszki.
No i na LV bylo idealnie! mimo ze puszka jest na gwrancji kupilem kluczyk i postanowilem sam to wykalibrowac. nie jest to wcale takie trudne., wystarczy w opcjach
wybrac uniesienie lustra i po prawej stronie widoczne beda 2 srubki. jako ze stewierdzilem u siebie BF, przekrecilem srubke w prawo o kilka stopni (te srubke blizej matrycy)
efekt widoczny na zdjeciu
źródło (http://marek505.republika.pl/test1.jpg)
ostrosc ustawiana na amola
music2000
22-05-2010, 09:58
ps
nie wiem czy nie rozregulowalem bocznych punktow AF,, ale uzywam w 99% centralnego wiec sie tym nie martwie
iron idem
08-06-2010, 20:33
Dzieki wlasnie sobie wyregulowałem FUJI S2
A mi się niestety nie udało w pierwszym podejściu :(
Jak bym nie kręcił to jest FF, tylko mniejszy lub większy.
Obiektyw jest nowy, aparat jeszcze na gwarancji,
byłem dwa razy w serwisie Nikona, ale nic nie pomogło.
Teraz sam zacząłem kombinować, ale coś mi to kiepsko idzie.
http://www.panoramio.com/photo/38642232
Z lewej po podwójnej kalibracji w serwisie Nikona (50mm 1.4G, D3000).
Z prawej jak sam pokręciłem śrubką.
Odległość 3m, wycinek w powiększeniu 100%
Moim zdaniem jest wyraźnie lepiej.
Tylko ostrość nie rozkłada się jak należy.
Tzn. za obiektem jest tylko ciut a przed zdecydowana większość.
Po prostu jakbym nie kręcił to nie dało się bardziej w tył.
Ale i tak jest super w porównaniu do tego co było.
Szkoda, że w serwisie nie potrafili/ nie chciało im się zrobić tego jak należy
na pewno mogliby to zrobić 2x lepiej jak ja.
Ten obiektyw 50mm 1.4G po ich kalibracji to fotki były strasznie mydlane.
A to wcale nie jest chyba zły obiektyw tylko musi być dobrze zgrany z body.
lisekluk1
31-08-2010, 12:27
Wczoraj odważyłem się wyregulować. UDAŁO SIĘ. Cztery wizyty w serwisie nie dały takiego dobrego efektu.
Tak więc przy okazji pytanie do Panów serwisantów: po co Wy tam siedzicie? Za co się płaci 90zł. Wstyd.
Za to że wezma puszkę do ręki, obejrzą i uśmiechną się uzmysławiajac sobie fakt że za obejrzenie Twojego sprzętu na zapleczu wezmą 90 zł
panowie , w takim razie szukam kogoś w Warszawy lub okolic kto by zerknął na moją D90 bo wydaje mi się że ta ostroś też jest nie w punkcie AF,
Czy jest ktoś chętny do pomocy?
wolfdeus
03-09-2010, 12:39
Potwierdzam całkowitą skuteczność metody w d60, zabieg jest prosty i jakby co zawsze można poprawić. Z czasem nabiera się wprawy;)
Może nie do końca o regulacji AF, a raczej o regulacji MF, w D5000.
Miałem problemy z trafianiem z ostrością w manualnych szkłach, Samyangu 85/1,4 i Heliosie 44-2 na pełnych dziurach. Kupiłem matówkę z rastrem i klinem, ale dalej punkt idealnej ostrości był gdzieś "pomiędzy" momentem w którym raster staje się gładki i linie na klinie zbiegają, a momentem kiedy raster staje się "chropowaty" a linie rozbiegają. I ciężko było znaleźć moment, ale w sumie prawie zawsze ostrość wypadała mi za obiektem. Przekręciłem więc śrubkę z przodu w prawo o parę stopni i po 3 poprawkach mam tak, że ostrość jest dokładnie w momencie gdy raster staje się gładki, a linie się zbiegają. I dobrze działa na obu obiektywach i przy różnych odległościach.
Reasumując - polecam zabieg.
Dołączam do grona usatysfakcjonowanych: d90 ostrzy z 35mm jak złoto, na każdym punkcie (było to dla mnie b.ważne) . Naprawdę nie ma się czego bać. Całe szczęście, że nie wysłałem sprzętu do serwisu... jedyny koszt to piwo przed pracą, obowiązkowo! ;-)
no mi też się udało :) choć przyznam że trzeba anielskiej cierpliwości.
ps. taka mała sugestia : af trzeba testować na obiekcie oddalonym co najmniej 2 metry bo na karcie prawie zawsze wychodzi dobrze a w rzeczywistości tak nie jest
lukpiecz
07-12-2010, 00:14
szkoda, że polska wersja zniknęła z internetu...
napiszcie proszę którą śrubką trzeba kręcić?
tą bliżej mnie (opisaną na zdjęciu jak "calibrate here") czy głębiej?
DonChristopherus
08-12-2010, 19:26
A grzebał ktoś może przy śrubkach w D200?
Lukpiecz , trzeba kręcić śrubką osadzoną głębiej - w pobliżu matrycy. Masz na 1-wszej stronie...
lukpiecz
10-12-2010, 00:30
Lukpiecz , trzeba kręcić śrubką osadzoną głębiej - w pobliżu matrycy. Masz na 1-wszej stronie...
ok
wolałem się upewnić
niestety jak ustawię środkowy punkt to reszta nie trafia :( im dalej od środka tym gorzej...
wyrwiflak
21-12-2010, 14:29
ok
wolałem się upewnić
niestety jak ustawię środkowy punkt to reszta nie trafia :( im dalej od środka tym gorzej...
Czyli trafia najważniejszy. Można się w praktyce ograniczyć wyłącznie do używania środkowego a o bocznych spokojnie zapomnieć.
lukpiecz
22-12-2010, 22:17
Można się w praktyce ograniczyć wyłącznie do używania środkowego a o bocznych spokojnie zapomnieć.
ja jednak taki pewien nie jestem
biorąc pod uwagę 50mm 1,8 i odległość 0.5 m to głębia ostrości wychodzi 0.005 m (czyli 0,5 cm)
czasami przekadrowując może żądany obiekt uciec z tak płytkiej głębi ostrości
P.S. Idąc za poradami kolegów i kalibrując inny punkt AF (ja testowałem lewy górny) to środkowy okazał się też OK :)
więc można mnie dopisać do kolejnego posiadacza skalibrowanego aparatu :)
wyrwiflak
23-12-2010, 10:20
Posłuchajcie, mam problem z moją D90-tką. I nie tylko moją, bo ten sam problem widzę na zdjęciach zamieszczanych przez innych forumowiczów. Chodzi mi o to, że zdjęcia wykonane tym aparatem są na ogół permanentnie nieostre. Ja już prawie w ciemno mogę orzec: "D90", kiedy otwiera mi się zdjęcie na forum, jeszcze zanim sprawdzę EXIF. A szczególnie to widać, gdy jest mało światła.
Nie ch ktoś mu wreszcie da banana bo ten post mnie prześladuje chyba w kilkunastu wątkach...
http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=4530475
radziolebork
25-01-2011, 22:43
Zachęcony powyższymi postami jutro skoro świt z imbusem w ręku +d90+tamron 17-50 2.8 vc+n50 1.4d rozpoczynam walkę z BF. Ale mam zagwostkę ponieważ na 17-50/2.8 jest idealnie w punkt a na 50/1.4 jest BF!?
Co proponujecie??
Czy kompromis jest możliwy?
Miał ktoś podobne doświadczenia z jasnymi szkłami?
Jeszcze jedno na karcie kontrolnej BF jest akceptowalny, w praktyce na "oku" jest nieakceptowalny focus wychodzi gdzieś na uchu przy odległości już 1,5m.
Zachęcony powyższymi postami jutro skoro świt z imbusem w ręku +d90+tamron 17-50 2.8 vc+n50 1.4d rozpoczynam walkę z BF. Ale mam zagwostkę ponieważ na 17-50/2.8 jest idealnie w punkt a na 50/1.4 jest BF!?
Co proponujecie??
Jeszcze jedno na karcie kontrolnej BF jest akceptowalny, w praktyce na "oku" jest nieakceptowalny focus wychodzi gdzieś na uchu przy odległości już 1,5m.
A kolega wie czy ma do kalibracji BF w body czy w obiektywie ??. Bo od tego chyba zacząć trzeba.
wyrwiflak
26-01-2011, 12:05
Co proponujecie??
BF może nie występować z bliska ale np. uwalać każde zdjęcie robione z odległosci conajmniej 2-3m. Sprawdz najpierw jak szkła ostrzą na LV - jeśli poprawnie to kwestia kalibracji puchy. Może być tak że tamron ostrzy dobrze a 50tka na f<2,8 ma BF ponieważ głębia ostrości jest znacznie mniejsza i wszelkie niedokładności AF się potęgują. Przeważnie z dobrze wykalibrowaną puszką wszystkie sprawne obiektywy ostrzą poprawnie.
radziolebork
26-01-2011, 23:35
Problem rozwiązany-poniżej metoda jaką doszedłem do kompromisu 50/1.4 vs 17-50/2.8
-Jako wzorca użyłem bateryjek. Ustawione ok 1,5 m od obiektywu,
-Wszystkie fotki na maksymalnej dziurze,
-Celowo nie używałem karty(focus chart) ponieważ wg mnie nie dawała zadowalających rezultatów w przełożeniu na focenie "na żywo", portrety, ludzie itp. Wg karty było ok a jak zabierałem się do robienia żonie strzału to znów porażka, musiałem celować w czubek nosa(nos mojej żony jest normalnych rozmiarów).
-najpierw 17-50, tryb LV,50mm środkowa bateryjka i spust. Potem drugi. efekt idealnie, środkowa ostra skrajne tak samo rozmazane na obu fotkach, teraz przez pryzmat, efekt-zdziwienie jednak mam tutaj też minimalny BF nie jest w punkt tak jak myślałem. Podejrzenie padło na body konkretnie na lustro AF(nie znam fachowej nazwy).
-teraz ogniskowa 17mm taka sama procedura i ten sam efekt w choć w innej skali.
-teraz czas na 50/1.4, tryb LV taka sama procedura. Efekt- idealnie ostro i równomiernie. Teraz przez pryzmat, efekt BF większy niż w przypadku 17-50.
Czas na regulację, imbus 2mm, śrubka bliższa matrycy, i kręcimy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po kilku próbach udało jest kompromis. Kompromis ponieważ na 17-50 jest mały BF kosztem 50/1.4, ale to mój świadomy wybór.
Dziękuję wszystkim za wcześniejsze wskazówki
Problem rozwiązany-poniżej metoda jaką doszedłem do kompromisu 50/1.4 vs 17-50/2.8
-Jako wzorca użyłem bateryjek. Ustawione ok 1,5 m od obiektywu,
-Wszystkie fotki na maksymalnej dziurze,
-Celowo nie używałem karty(focus chart) ponieważ wg mnie nie dawała zadowalających rezultatów w przełożeniu na focenie "na żywo", portrety, ludzie itp. Wg karty było ok a jak zabierałem się do robienia żonie strzału to znów porażka, musiałem celować w czubek nosa(nos mojej żony jest normalnych rozmiarów).
-najpierw 17-50, tryb LV,50mm środkowa bateryjka i spust. Potem drugi. efekt idealnie, środkowa ostra skrajne tak samo rozmazane na obu fotkach, teraz przez pryzmat, efekt-zdziwienie jednak mam tutaj też minimalny BF nie jest w punkt tak jak myślałem. Podejrzenie padło na body konkretnie na lustro AF(nie znam fachowej nazwy).
-teraz ogniskowa 17mm taka sama procedura i ten sam efekt w choć w innej skali.
-teraz czas na 50/1.4, tryb LV taka sama procedura. Efekt- idealnie ostro i równomiernie. Teraz przez pryzmat, efekt BF większy niż w przypadku 17-50.
Czas na regulację, imbus 2mm, śrubka bliższa matrycy, i kręcimy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po kilku próbach udało jest kompromis. Kompromis ponieważ na 17-50 jest mały BF kosztem 50/1.4, ale to mój świadomy wybór.
Dziękuję wszystkim za wcześniejsze wskazówki
Zaczynam żałować że sam się nie zabrałem za kalibrację. Status mojego aparatu nadal oczekuje..... ;(. A i nie wiadomo jak skalibrują. Ehhh.
Zaczynam żałować że sam się nie zabrałem za kalibrację. Status mojego aparatu nadal oczekuje..... ;(. A i nie wiadomo jak skalibrują. Ehhh.
I jeszcze troche poczekasz :)
I jeszcze troche poczekasz :)
I tu cie zmartwię ;) bo dziś status się zmienił na naprawa zakończona. Pewno w poniedziałek puszeczka do mnie dojdzie. Pozostaje mieć nadzieję że regulacja pomyślnie ukończona ;)
radziolebork
12-02-2011, 11:30
Niestety znów zabrałem się za kalibrację i okazało się, że body było trafione(tak jak niektórzy forumowicze sugerowali). Po kalibracji body 50/1.4 ostrzy ładnie ale T 17-50/2.8 pudłuje, na szczęście jest na gwarancji więc pojechał do Foto-Techniki.(oddany w piątek we wtorek był u mnie). Tu parę słów podziękowania dla serwisu.Chłopaki chcieli wszystko zrobić od ręki bo mieli trochę wolnego czasu, w oczekiwaniu na body i szkło miałem przyjemność rozmawiać z właścicielem serwisu i jego serwisantami(dzięki za parę sugestii) no i oczywiście oblookałem kolekcję aparatów(podobno ponad 2tyś-nie liczyłem). Okazało się, że zajmie to trochę więcej czasu więc zdecydowałem aby przysłano mi graty do domu. Szkła chodzą nareszcie jak należy.
bambo1983
23-02-2011, 13:28
Witam,
Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami z kalibracji D90...
O ile z obiektywami N18-135, S70-210 nie zauważałem żadnych tendencji FF/BF, byłem więcej niż zdziwiony gdy po założeniu 50/1.8 nagle zauważyłem spory FF, na tyle spory, że trafiłem na wasze forum :)
Poczytałem, pooglądałem obrazki ;) zweryfikowałem wyniki z LV z detekcją fazową i okazało się, że rzeczywiście jest spory 'rozjazd'.
Zabrałem się do kalibracji..troszkę trzęsącymi dłońmi (przechoszło przy 2 kalibracji ;). Przy ustawieniu 50/1.8 na "tak jak powinno być" 1/3 przed, 2/3 za, okazało się, że N18-135 ma BF :/ yyy... ponowna kalibracja... ustawiłem świadomie 50/1.8 tak żeby GO rozkładała się 1/2 - 1/2 i powiem szczerze, że to dało najlepsze efekty. Co prawda N18-135 ma teraz mniej więcej: 1/5 przed i 4/5 za (co najlepsze na LV dokładnie tak samo, co wskazywałoby na winę obiektywu - albo fotografa;) ale przy tym obiektywie GO jest taka, że nie przeszkadza mnie to kompletnie.
Co ciekawe, podpiąłem później S 50/1.4 i okazało się, że niewiele brakuje mu do ideału (1/3 przed - 2/3 za), tak się teraz zastanawiam... czy ja mam wszystkie szkła strzelone ? ;)
Mała rada dla tych którzy chcą kalibrować: warto sprawdzać też pola AF "górne" i "dolne" bez upewnienia się, że na tych polach trafia tak samo jak w centralnym, nie ma pewności, że jest ustawione tak jak być powinno.. oprócz tego delikatność i cierpliwość :))
Będę jeszcze w najbliższym czasie podpinał N105/2.8 oraz 300/4, zobaczymy czy na tych szkłach ostrzy poprawnie (podzielę się spostrzeżeniami oczywiście)
darkmajin
28-02-2011, 08:33
nie obraź się ale to co napisałeś to powinien wiedzieć każdy przed kalibracją ,a to że regulujesz śrubką nastawienia wszystkich obiektywów to już oczywista oczywistość ;)
ale opisać micro nikkora nie zapomni tam jest taka mała GO że powinny się cuda dziać ;)
ehh, wy dalej swoje z tym sprawdzaniem w LV.
W LV aparat będzie ostrzył dopóki obraz nie będzie ostry! W przypadku detektora fazowego problem pojawia się gdy zmienia się droga światła od ostatniej soczewki obiektywu do detektora lub gdy obiektyw źle hamuje. I tyle.
Nie sprawdzajcie przez LV bo w tym trybie aparat ustawia ostrość aż obraz będzie ostry, w trybie fazowym aparat ustawia ostrość aż detektor ją potwierdzi.
No i koleny forumowicz z tym samym problemem.
z kitem 18-105 bylo ok. z 35. 1.8 juz nie - wystepuje FF.
Testowalem obiektyw nie nia karcie ani na bateryjkach, tylko na tasmie mierniczej - tzn rozwinalem ja na metr, polozylem na stole i celowalem w 60cm.
Zastanawiam czy posylac do serwisu czy samemu sie bawic... co prawda mam gwarancje, ale to tydzien bez aparatu i sam nie wiem...
poza tym, to czy ktos juz probowal tak sprawdzac ostrosc?
tzn tasma na stol / podloge i celowanie w okreslona dzialke?
wg mnie jest to lepsze od szablonow i bateryjek ale moze sie myle?
fotouser
28-02-2011, 16:23
ja jak sprawdzam body szkla to najwieksza powtarzalnosc mam na pudelkach od zapalek
wieksze od bateryjek i wiem ze caly punkt miesci mi sie na tej samej plaszczyznie
tasma mierniczka/karta tam wazny jest kat i z reki jest duzy rozrzut
fotouser - jak je ustawiasz?
fotouser
03-03-2011, 22:28
kodami kreskowymi do apratu (na literach od razu widac)
3 sztuki w takie schodki
[___1___]
....................[___2___]
.......................................[___3___]
Zostawiam odstepy zeby nie zachodzily na siebie, aby pole ostrosci bylo albo na pudelku, albo nigdzie.
trafiam kazdym polem w 2 i widze czy ok/bf/ff.
Jak wyniki sa nijake to biore wiekszy odstep od 1 2 i 3 wtedy roznice w GO sa znacznie lepiej widoczne.
Oczywiscie trzeba pamietac aby bylo dobre swiatlo i kat 180 stopni.
Czasami wszystko jest ok jak sie mierzy z 1m, a problemy sa gdy sie mierzy z 5m.
No to zapalki zastepuje np.: ksiazka.
A najfajniej to widac gdy ma sie drugie body pod reka i przekladasz szkielka i wtedy widac jak na dloni.
Witam
Mam problem z AF w D90 . przeczytałem wątek ale i tak prosiłbym o pomoc. Wygląda to tak . Nikkor AF-S 60/2,8 ostrzy w punkt. Tamron 24-135 przy długiej ogniskowej jest OK a przy 24 występuje BF . Przeprowadzałem regulację śrubką bliżej matrycy.
darkmajin
04-04-2011, 07:49
ale co mamy cie poklepać po ramieniu,przytulić czy złożyć się na nową puszkę ?
pokaż jakieś foty ,kręcąc śrubką przestawiłeś cały "mechanizm" przy wszystkich obiektywach jeżeli jest jak mówisz i tylko tamron przy 24 nie trafia to i tak nikt ci nie pomoże bo niby jak
hipcio_stg
06-04-2011, 00:15
Naczytałem się dzisiaj wątku i też chciałem powalczyć z kalibracją. Problem pojawił się z 50 1.8 Ostro zaczyna się robić w granicach 2.5-2.8 a nie o to chodzi. Jedyne z czym nie mogę sobie poradzić to jak po podniesieniu lustra zamknąć migawkę? W body jak ustawię opcję podniesienia lustra to po wciśnięciu spustu podnosi się lustro, ale matryca cały czas otwarta i narażona.
TO mam tylko jedno pytanie. Śrubka bardziej oddalona od matrycy- dokładnie co reguluje?
Hipcio_stg jak podniesiesz lustro, wyłącz na chwilę baterię, migawka CI się zamknie i zasłoni matrycę. Później po naciśnięciu spustu wszytko się przeładuje.
hipcio_stg
07-04-2011, 07:25
Faktycznie tak się stało. Jednak cały czas mam obawy czy kręcić tą śrubą. Chodzi mi o kalibrowanie D90 z 50 1.8D. Wydaje mi się, że raczej więcej nieostrości produkuje ze śrubokręta niż na prawdę jest minięty. Jak robię bateryjki/pudełka/inne statyczne bywa prawie idealnie, zrobię oko z ok 1m i mydło. od 2.5 robi się nieźle. A czasami (jak się pomyli?) to na 1.8 jest baardzo akceptowalnie, jednak ten odsetek procentów to może 20-30% strzałów, a reszta za okiem.
D-90 sprzedawany z kitem 18-105 kalibrowany ( jak w moim przypadku) był jako zestaw dość niedbale. Działał bezproblemowo ponieważ obiektyw ma dużą GO i ona tuszowała te niedostatki. Zapiąłem Sigmę 18-50 F:2,8 z makro i szydło wyszło z worka. Pomimo ze aparat mam niecałe pół roku i na gwarancji postanowiłem sam dokonać korekty. Po korekcie Sigma ostrzy znakomicie a i kit też się w ostrości poprawił. Chociaż poprzednio też do niego uwag nie miałem kit to kit. Wykonując domowym sposobem test aparatu należy zatem użyć obiektywu o dużym otworze i małej ogniskowej. Korpus to podstawa i do niego należy przystosować obiektyw. Specjalny kluczyk do kalibracji, opis http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178009
cocolino41
21-04-2011, 22:26
dodam do tego taka mała sugestię z poprzedniego systemu , ze na wplyw ostrosci ma nie tylko położenie matowki ale rowniez odleglosc miedzy matowka a szybka AF . tylko ze to bylo w soniaczu .przed kalibracja miałem dwie podkladki (tak jak w ksiazkach pisza ) a po juz tylko jedną
Przy tym zagadnieniu ostrość na matówce nie ma wpływu na jakość obrazu. Należy wykonać dwie fotografie, jedną z ostrzeniem AF i jedną z ostrzeniem przez LV i je porównać. Po ewentualnym osiągnięciu konsensusu tych dwu porównań można skonfrontować to z abrazem na matówce. Wzorcem jest tu obraz uzyskany z LV. Jezeli obraz z LV nie pokrywa się z obrazem z matowki to ostrzenie manualne przy pomocy matówki jest niecelowe.
D-90 sprzedawany z kitem 18-105 kalibrowany ( jak w moim przypadku) był jako zestaw dość niedbale. Działał bezproblemowo ponieważ obiektyw ma dużą GO i ona tuszowała te niedostatki. Zapiąłem Sigmę 18-50 F:2,8 z makro i szydło wyszło z worka. Pomimo ze aparat mam niecałe pół roku i na gwarancji postanowiłem sam dokonać korekty. Po korekcie Sigma ostrzy znakomicie a i kit też się w ostrości poprawił. Chociaż poprzednio też do niego uwag nie miałem kit to kit. Wykonując domowym sposobem test aparatu należy zatem użyć obiektywu o dużym otworze i małej ogniskowej. Korpus to podstawa i do niego należy przystosować obiektyw. Specjalny kluczyk do kalibracji, opis http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178009
Mógłbyś zamieścić zdjęcia tego kluczyka? Czy ostrzy Ci dobrze też na bocznych czy tylko na centralnym? Sam musiałbym spróbować wyregulować, ale mam obawy, że skrajne punkty rozjadą się.
Fotka jest w poście. kalibracja FF/BF
W D5100 też jest ta regulacja.
Mógłbyś zamieścić zdjęcia tego kluczyka? Czy ostrzy Ci dobrze też na bocznych czy tylko na centralnym? Sam musiałbym spróbować wyregulować, ale mam obawy, że skrajne punkty rozjadą się.
Rozjadą się. Nie polecam. Lepiej za stówkę oddać do serwisu, sprawdzone.
U mnie jest z kolei inny problem - D90 ze wszystkimi szkłami ma FF, a kręcenie imbusem w jedno ani w drugą stronę nie zmienia sytuacji... :(
U mnie jest z kolei inny problem - D90 ze wszystkimi szkłami ma FF, a kręcenie imbusem w jedno ani w drugą stronę nie zmienia sytuacji... :(
Podszedłem do tematu drugi raz - kręcenie imbusem faktycznie daje efekt i udało mi się podregulować działanie AFu.
Po tych wszystkich eksperymentach jestem jednak skłonny uwierzyć, że AF w D90 to jakieś magiczny mechanizm. Jak ustawię na tablicę to w rzeczywistych sytuacjach zdjęciowych totalnie do bani, jak z kolei ustawię tak żeby na zdjęciach było mniej-więcej OK, to wtedy na tablicy testowej jest źle. No cóż, zdecydowanie wolę tę drugą opcję.
Podsumowując, po dzisiejszych zabawach wydaje mi się, że udało mi się polepszyć celność AFu (czyli dość skutecznie wyeliminować FF), ale też straciłem zaufanie do AFu w D90. Zastanawia mnie jak to jest z tym D7000, skoro wszyscy piszą, że ma skopany AF w porównaniu do D90...
A ja znowu: oddaj do serwisu. Też tak miałem, wkurzało mnie, że af jest taki mało powtarzalny. Nawet przy świetle dziennym i żarowym widziałem różnicę na karcie. A po kalibracji za stówę problem magicznie minął.
Też tak miałem, wkurzało mnie, że af jest taki mało powtarzalny. Nawet przy świetle dziennym i żarowym widziałem różnicę na karcie. A po kalibracji za stówę problem magicznie minął.
Doslownie minal ?:D
Ja tez mialem problemy z AF nawet w warunkach dziennych , body poszlo do kalibracji - aktualnie czekam az wysla mi body - bo jest juz zrobione.
Gdzie wysyłacie? Do serwisu Nikona czy innego? Ile teraz kosztuje kalibracja w D90?
Na Postepu , koszt lacznie z przesylka wyniesie mnie 120zł.
Ok napisalem do serwisu - szok ze tak szybko w ogole odpisali :) dzis mi wysla body , a mieli wczoraj , pewnie gdybym nie napisal to lezal by u nich dalej :/
120 zł to całkiem rozsądnie, martwi mnie tylko inna rzecz. Z tego co mi wiadomo, serwis Nikona kalibruje AF programowo, a to z kolei nie rozwiązuje wszystkich problemów. Wykonałem wczoraj telefon do www.naprawaaparatow.pl (na ul. Tamka 34 w Warszawie) i tam Pan mi powiedział, że powinno się sprawdzić cały tor optyczny, począwszy od pozycji płaszczyzny (fachowo chyba 'bieżni") matrycy, na samym końcu dopiero, o ile jest to potrzebne, wykonuje się kalibrację programową. Mam wrażenie, że to właśnie jest właściwa droga, która może dać najlepsze rezultaty.
Jeżeli ktoś ma doświadczenia z kalibracją AFu w serwisie Nikona lub innym, będę wdzięczny za pomoc i opinię :).
Doslownie minal ?:D
Dosłownie. Nie kombinujecie, oddajcie do serwisu. Mój poszedł, wrócił i żadnego podstępu się nie dopatrzyłem.
Dosłownie. Nie kombinujecie, oddajcie do serwisu. Mój poszedł, wrócił i żadnego podstępu się nie dopatrzyłem.
Pocieszajace jest to co piszesz :) wszystko okaże sie jutro jak dostane body - zobaczymy czy teraz na mojej sigmie bedzie powtarzalny AF i celny.
Mam d90 1 dzień, miałem d80 i niby moduł AF ten sam ale mam nieodparte wrażenie, że w d90 działa sprawniej, w tych samych warunkach d80 potrafił przejechać fokusem kilka razy i nic nie złapał a d90 łapie od razu. Obiektyw nikkor 50mm f1.8.
aries.mehehe
17-06-2011, 11:39
W moim przypadku serwis nie stwierdził ff/bf i odesłał mi body z komentarzem, że sprawdzone i wszystko w granicach normy (D80, ale co za różnica) - w ramach gwarancji się to odbyło. Normalnie mnie to załamało, wziąłem imbusa, lekko wygiąłem i jedziemy z koksem. Wolałem utratę gwarancji niż utratę przyjemności fotografowania.
Problem usunąłem, ale... ostatnio znów coś ostrość idzie w siną dal - chyba ta śrubka się lekko obraca po każdym kłapnięciu lustra i trzeba by było po ponownej kalibracji unieruchomić ją jakimś lakierem (takim, co to bez osadzających się dookoła oparów wyschnie). Właśnie - wie ktoś czym to zalakować? Super Glue za względu na swoje właściwości odpada (zawsze wszystko dookoła pokrywa się nalotem).
Wiec tak , body po kalibracji po testach - wstepnie jest ok , widze poprawe , jest powtarzalnie , tylko co zauwazylismy z kumplem , na bocznych punktach ostrzy mi lepiej niz na centralnym :/ a przeciez centralny to krzyzowy i powinno byc lepiej.
Przed kalibracja moja 50 byla powiedzmy bardzo dobra , po kalibracji body tez jest hmm ok ale na dalsze odleglosci wystepuje kosmiczny FF - czego nie mialem przed kalibracja body.
Na kicie 18-55 z ktorym mialem problemy FF/BF teraz jest mega celnie w calym zakresie - az nie do uwierzenia :)
Takze ogolnie jest ok ale cos jest nie tak z tym centralnym punktem - jak to kolega nazwal tak jakby ten centralny nie lezal w jednej osi z lewym i prawym punktem AF.
Jutro jestem umowiony z kolega z forum to bedziemy testowac :) ale ogolnie jestem zadowolony z zabiegu :D warto bylo dac te 120zł.
Może i ja podzielę się swoimi doświadczeniami z kalibracją mojego D90.
Kupilem sobie niedawno stare szkiełko 50/1.8 AF bez D , G , stara stałeczka z japoni ale w pięknym stanie.
Radość nie trwała dlugo ponieważ po podłączeniu okazało się że ma dyskfalifikujacy FF . Telefon do serwisu i dowiedzialem się że takie szkielka się nie kalibruje błąd ostrzenia jest po stronie body.
Więc sprubowałem samemu według wskazuwek tego postu. Niestety kręcenie śrubką przy matrycy nie dawalo żadnych rezultatów oprócz rozjeżdżania się górnego i dolnego punktu AF . FF pozostawał niezmienny. Przestudiowałem rysunek z linku z początku tego postu http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm i doszedłem do wniosku że ta druga śrubka służąca do regulacji części światła padającego na matówkę pomoże mi w ustabilizowaniu rozjeżdżających się punktów AF - górnego i dolnego.
I rzeczywiście .
Kręcąc tą śrubką doprowadzilem do sytuacji gdy na górze i dole miałem BF a pośrodku lekki FF nastepnie śrubką bliżej matrycy wykalibrowałem środkowy punkt . Automatycznie górny i dolny zrównał mi się z środkowym i teraz mam idealnie na wszystkich punktach.
Wnisek nasuwa mi się taki że kręcenie śrubką bliżej bagnetu zmienia kąt padania światła na matówkę na której przecież są punkty AF co wpływa na skrajne punkty pomiaru ostrości .
Ci którzy mają ostrość tylko w środkowym punkcie a na skrajnych im ucieka powinni wyregulować to ową śrubką.
Pozdrawiam. :)
Wnisek nasuwa mi się taki że kręcenie śrubką bliżej bagnetu zmienia kąt padania światła na matówkę na której przecież są punkty AF co wpływa na skrajne punkty pomiaru ostrości .
Punkty AF co prawda są NANIESIONE na matówkę dla informacji użytkownika, ale fizycznie sensory są poniżej lustra, w spodzie komory. Grunt, że pomogło ;)
aries.mehehe
24-06-2011, 06:25
Ja pierniczę... przez ten wątek znów zacząłem dostrzegać (tym razem BF) problem i znów będę z imbusem wchodził do środka aparatu. Serdeczne dzięki :P
Punkty AF co prawda są NANIESIONE na matówkę dla informacji użytkownika, ale fizycznie sensory są poniżej lustra, w spodzie komory. Grunt, że pomogło ;)
Tak ,ale kadrowanie - położenie ich ustalasz własnie w wizjerze według matówki , jeżeli będą przestawione będzie FF lub BF , bo nie bedziesz kadrowal w miejscu faktycznych punktów .
Odnośnie punktów na matówce to jest tak jak napisał "reggy" Ustawiając lustro główne możemy doprowadzić do prawidłowej obserwacji ostrości ale nie ma to przełożenia do uzyskania ostrego obrazu na matrycy. Jednak podczas ustawiania lustra pomocniczego musimy uwzględnić pozycję lustra głównego jako punktu mocowania lustra pomocniczego. Ustawianie lustra pomocniczego musi być wykonane z dużą precyzją. Obraz na teście papierowym pod kątem 45 st. Nie musi gwarantować wyników w terenie. Z logicznego punktu myślenia w D-90 kalibracja programowa może być wykonana dla konkretnego wadliwego obiektywu. Była by ona właściwa gdyby w programie powstał zapis dla tego obiektywu, a chyba D-90 takiej opcji nie posiada. Prawidłowo skorygowane parametry optyczne w korpusie powinny gwarantować pracę z dobrymi obiektywami. To obiektyw jest podrzędny dla korpusu. Po prawidłowej kalibracji obraz ustalony przez AF widoczny po przejściu na widok LV ( widoczny np.na teście Skibka ) i po dodatkowym ustaleniu w trybie LV powinien nie ulegać zmianie. W przypadku próby z obiektywem z ruchomą skalą odległości właściwa kalibracja po ustaleniu przez AF i ponownej korekcji przez LV powinna zachować identyczną pozycję położenia pierscienia.
Dzień dobry.
Dziękuję wszystkim za informacje, które tutaj znalazłem.
Właśnie skalibrowałem swojego D80 - kierunek regulacji AF był odwrotny niż ten opisany w pierwszym poście - BF regulowałem kręcąc w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek.
Radzę zaopatrzyć się w dwa imbusy - jeden wykrzywiłem kombinerkami i w ten sposób nie nie brakowało mi pola manewru śrubą.
Aktualnie body ostrzy w punkt z moim AF 85mm D a z ciemnymi zoomami nie zauważyłem żadnych zmian i AF pracuje prawidłowo.
Pozdrawiam
Witam wszystkich,
dziś w trakcie pakowania mojego d5000 do wysyłki do serwisu postanowiłem jednak spróbować (a co tam, i tak body po gwarancji) i zakupiłem odpowiedni klucz, po kilku próbach kręcenia jest dużo lepiej, teraz na 35 1.8 i f2.0 ostrość minimalnie różni się od Live View - efekt mnie zadowala na tyle że rezygnuje na razie z serwisu. Dzięki za ten wątek i polecam innym - jeśli body po gwarancji to nie bać się i próbować samemu pokręcić.
pozdrawiam
I ja coś dodam od siebie, długo zwlekałem z wysyłką D90 + 35/1.8 do serwisu (miałem FF) jak sobie pooglądałem zdjęcia z forum robione 35 decyzja zapadła, spakowałem i kurier poszedł (na szczęście na gwarancji) razem z 18-105, ponieważ był to chyba IX mieli dużo zleceń po wakacjach i trwało to dłuuugo ~2,5tyg. jak zadzwoniłem i ich trochę ponagliłem okazało się że przesyłka przyszła w ciągu 2 dni :) i wg protokołów D90 kalibracja wg wzorca fabrycznego czy jakoś tam, o dziwo 18-105 kalibracja wg wzorca fabrycznego a 35/1.8 NIC?:-( kalibracja kita trochę mnie zaskoczyła...
Trochę testów i 35/1.8 dalej FF - szkło ponownie do serwisu - tym razem opisałem, zrobiłem fotki testowe (+CD) i poszło po raz drugi. Z tym ,że zaznaczyłem na zgłoszeniu że podczas sprawdzania bardzo proszę o telefon z serwisu celem wyjaśnienia problemu. Jakie było moje zdziwienie jak po niecałym tygodniu rozmawiałem z serwisantem i wytłumaczył mi że takie szkła mają fabryczną tolerancję +/- 30 działek (choć nie powiedział mi ile ta działka wynosiła) i wystarczy przymknąć lekko przysłonę 2.0 i jest ok. Na to ja to po co kupować 1.8 aby przymykać dla ostrego zdjęcia? Powiedział mi że szkło mieści się w granicach +/- 30dz. Moja sztuka miała bodaj -10działek. Poprosiłem aby jak może to szkło zjechał o te 10działek a puszki nie ruszał (tak na wypadek kupowania kiedyś innych szkieł). Po dwóch dniach paczka w domu, testy D90+35/1.8 i widoczna poprawa, wreszcie ostry cel. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak więc trochę się bałem serwisu, po lekturze formu - niektórych przypadków - ale nie taki straszny diabeł jak go malują ...... :-)
Generlnie jestem zadowolony tylko trochę szkoda że za drugim razem (no ale może i trochę mojej winy że poganiałem serwis {zależało mi na puszce na wrześniowy wyjazd} :-)
Trochę szkoda że mikroregulacja AF w puszce jest tylko w D300s, D7k :-| (tam o ile dobrze wyczytałem jest chyba +/- 20 więc większość szkieł można wyregulować samemu....)
Dodam, ze po regulacji D90 doszedł T 90 macro i podczas testów od razu ostro w punkt... :-) :-)
Nie byłem tak odważny aby samemu kręcić imbusem w puszce.....
PS. co do różnić pomiędzy celnością AF przez wizjer i LV to serwisant tłumaczył to faktem że LV jak ostrzy to trwa to dłużej i szkło jeździ raz do przodu raz do tyłu i może lepiej najechać na punkt AF, jeżeli strzelamy przez wizjer dojazd AF dochodzi tylko z jednej strony i stąd wydaje się większa lecność na LV niż strzelając normalnie. W sumie sprawdziłem i prawda na LV jeździ przód i tył niemiosiernie długoooo. Ja przed wysłaniem gratów do serwisu też miałem takie wrażenie że na LV coś to lepiej wygląda...
Było minęło, teraz cieszę się foceniem i już prawie zapomniałem o kłopotach....
BialyBST
06-11-2011, 22:39
A ile kosztuje kalibracja do wzorca ? Mam d 90 i problem z 50 1.8 D na live view jest w punkt a przez wizjer back focus. Puszka jest po gwarancji kombinowac samemu z imbusami czy wysylac?
A ile kosztuje kalibracja do wzorca ? Mam d 90 i problem z 50 1.8 D na live view jest w punkt a przez wizjer back focus. Puszka jest po gwarancji kombinowac samemu z imbusami czy wysylac?
Kalibracja AF w D5000 kosztuje 104 zł małym z ogonkiem.
Wszystko zależy od Twojej sytuacji tj. czy możesz sobie pozwolić (finansowo i nerwowo) na wysyłkę do serwisu i czy możesz pozbyć się sprzętu na parę tygodni...
Ja wczoraj zabrałem się za samodzielną kalibrację D90 pod 35/1.8, z którym miałem spory BF.
Muszę przyznać, że trzeba mieć anielską cierpliwość do tego zajęcia:) Jak już AF idealnie trafiał z bliska to na obiekty oddalone o ponad 2-3 metry mylił się drugie tyle;) Jak uporałem się również z tym to kitowy 18-105 nie był w stanie wyostrzyć na bocznych...:cry:
Pół nocy później udało mi się zgrać cały sprzęt (albo już ze zmęczenia tak mi się przynajmniej wydawało:) ) ale jeszcze nie miałem okazji poważnie go przetestować.
Reasumując: jeśli czujesz się na siłach, sam ustawisz sobie tak jak będzie Ci najbardziej odpowiadało (niektórzy wolą delikatny FF lub BF, drudzy wolą w punkt). Jeśli nie masz cierpliwości i choć trochę wprawy w takim majsterkowaniu - odpuść sobie lepiej.
Pzdr
BialyBST
06-11-2011, 23:19
Kit 105 smiga dobrze ale wiadomo ciemniejsze szkło. 50 trafia na male odległosci ale tak powyzej 2,5 metra jest kiepsko. Papen dzieki za odpowiedz
Witam,
zawsze wkurzał mnie ewidentny FF z moim D60 i N35. Wczoraj przypadkiem trafiłem na ten watek. Dzisiaj 20 minut ostrożnej zabawy i jest znacznie lepiej. Musiałem przekręcić w lewo tą śrubkę bliżej matrycy o jakąś 1/7 obrotu w lewo (przeciwnie do wskazówek zegara dla tych co mają problemy z kierunkami :)
Oczywiście nie poprawiło to powtarzalności ostrzenia bo jednak D60 to najniższa półka i podzespoły są pewnie najsłabsze możliwe w DSLR, ale teraz większość zdjęc jest OK a FF i BF zdarzają się równie często/rzadko.
Jedna rada dla D60. Nie ma tu opcji podnoszenia lustra więc lepiej samemu podnieść to lustro ręką niż włączyć opcję czyszczenia matrycy bo wtedy otwiera się migawka i jeden fałszywy ruch.....
Ale ogólnie cieszę się, że znalazłem ten wątek.
Testowałem też z N18-105, i teraz wszystko wygląda dobrze, tym bardziej, że głebia ostrości nawet przy
[email protected] nie jest taka mała jak przy
[email protected].
Przemek80
13-01-2012, 22:20
Witam!
Wczoraj zakupiłem 35 1.8G. Kupowałem w ciemno,aparatu ze sobą nie wziąłem. Po przyjściu do domu i założeniu obiektywu do body lekko się załamałem. Nie trafiał w punkt.Po serii testów na linijkach i bateryjkach doszedłem do wniosku że jest BF. Dzięki,że ten wątek powstał.Wczoraj trochę pogrzebałem i dzisiaj i udało mi się wyregulować.Jestem zadowolony.
Kilka rad:
-lepiej niech matryca będzie zasłonieta przez migawkę,tak dla bezpieczeństwa;
-dla BF kręcimy śrubką zgodnie z ruchem wskazówek zegara,tak jak ktoś wcześniej napisał,bardzo małymi kroczkami.
Pozdrawiam!
darkmajin
16-01-2012, 08:08
no brawo właśnie przestawiłeś cały układ więc jak inny obiektyw będzie nie trafiał w punkt wiesz gdzie szukać ;)
aries.mehehe
18-01-2012, 18:27
...dla BF kręcimy śrubką zgodnie z ruchem wskazówek zegara...
Wszystko zależy od początkowego ustawienia śruby.
wyrwiflak
19-01-2012, 14:28
jakiś czas temu (jakieś 2 mies) już miałem się zabierać do kręcenia śrubkami kiedy przyszedł mi do glowy jeszcze pomysł by wcześniej porządnie przedmuchać czujniki AF - i bomba! Nagle układ AF zaczął chwytać poprawnie ostrość nawet na bocznych czujnikach, 35/1,8 przeżywa drugą młodość.. stary patent z 5D ;)
Gwynbleidd
19-01-2012, 18:22
jakiś czas temu (jakieś 2 mies) już miałem się zabierać do kręcenia śrubkami kiedy przyszedł mi do glowy jeszcze pomysł by wcześniej porządnie przedmuchać czujniki AF - i bomba! Nagle układ AF zaczął chwytać poprawnie ostrość nawet na bocznych czujnikach, 35/1,8 przeżywa drugą młodość.. stary patent z 5D ;)
Hmmm... czyli dokładnie gdzie dmuchać?
wyrwiflak
19-01-2012, 18:45
przy podniesionym lustrze trzeba dokładnie przedmuchać "podłogę" komory lustra, aczkolwiek lepiej tego nie robić gębą ;)
Gwynbleidd
19-01-2012, 18:58
przy podniesionym lustrze trzeba dokładnie przedmuchać "podłogę" komory lustra, aczkolwiek lepiej tego nie robić gębą ;)
Hehe... no nie wpadł bym na to aby aby aparatem gębowym ślinić matrycę :D
Wyregulowałem właśnie D90, wyleczyłem go z lekkiego BF :)
Wyregulowałem właśnie D90, wyleczyłem go z lekkiego BF :)
I na wszystkich punktach AF jest oki? :D
Na 4 najbliższych dookoła jest OK, na 2 tych najbardziej zewnętrznych jakoś kaprysi, ale szczerze mówiąc nie zamierzam z nich korzystać, więc w ogóle się nie przejmuję. Generalnie jest niebo a ziemia do tego , co było przed kalibracją. Zresztą ja używam wyłącznie środkowego pola AF, więc nawet jeśli pozostałe byłyby źle ustawione, to by mi to nie robiło róznicy.
Gwynbleidd
06-02-2012, 19:33
Zresztą ja używam wyłącznie środkowego pola AF, więc nawet jeśli pozostałe byłyby źle ustawione, to by mi to nie robiło róznicy.
Pozostałe punkty zaczynają być potrzebne i to bardzo jak postanowisz zacząć robić zdjęcia ze statywu :d
Po tylu latach z 5d nie są zupełnie potrzebne :D A jak będę robił ze statywu to żaden AF nie zastąpi Live View...
Gwynbleidd
06-02-2012, 20:17
"Z łapy" też używam tylko środkowego punktu, ale do live view jakoś się przekonać nie mogę :/
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jaki jest komfort korzystania z LV w Nikonie, ale w Canonie jest całkiem całkiem.
BialyBST
22-03-2012, 08:20
Sory za odgrzebanie starego tematu ;)
Mam problem ! otóż jakis czas temu wyslalem swoje body d90 do czyszczenia i kalibracji do wzorca ukladu AF. Kalibracja wykonywana byla w serwisie nikona , niestety nie za bardzo widziałem rożnice front focus z 50 1,8 jaki był taki był, wiec pełen obaw postanowiłem sam rozwiązać ten problem za pomocą imbusa. Doszedłem do etapu w którym na srodkowym, skrajnych lewym prawym oraz górym polu af trafia w punkt natomiast na dolnym niebardzo. Męcze sie juz 2 dzien zeby to ustawic znalesc złoty środek. Tak sie zastanawiam czy komus udała sie ta sztuka po mechanicznej kalibracji? Kilka postów wczesniej ktos pisał ze wpływ na skrajne pola ma ta druga srubka co ustawia to co widzimy w wizjerze, moze warto nią spróbowac poregulować?
Czekam na wasze relacje z mechanicznej kalibracji jak to u was wygląda?
Z góry dzieki
Lustro główne rzucające obraz na matówkę ma dwa mimośrody regulacyjne. Jeden ustawia lustro lewo prawo a drugi góra dół. Mimośród góra dół ustawia ostrość obrazu na matówce. Ocenę tej ostrości dokonujemy zazwyczaj indywidualnie na podstawie możliwości naszego wzroku. W tej sytuacji różnica w ustawieniu lewo, prawo jest prawie niezauważalna. Ponieważ lustro pomocnicze ma oś obrotu przymocowaną do lustra głównego przy czym obie osie są od siebie oddalone. Zmiana pochylenia lustra głównego powoduje jednocześnie zmianę położenia lustra pomocniczego. Niedokładność ustawienia mimośrodu ustawiającego lustro główne w płaszczyźnie horyzontalnej ma wpływ na pomiar ostrości przez punkty boczne ostrości. Konstrukcja aparatu umożliwia takie ustawienie luster ażeby uzyskać ostrość w punkcie centralnym. Kalibracja mechaniczna powinna dać potwierdzenia ostrości dla obiektywu bez procesora. Obiektywy z procesorem też powinny podporządkować się żądaniom korpusu tak jak to ma miejsce przy ostrzeniu metodą kontrastu. Ale często mają odchylenia od doskonałości i stąd kalibracja programowa. Dobra jeżeli dotyczy tylko konkretnego obiektywu.
BialyBST
22-03-2012, 11:33
eee.. to ruszac ta druga srubkę ??
mad_mark
22-03-2012, 11:39
hmmm, do tej pory wydawalo mi sie ze jeden mimosrod reguluje pozycje gora/dol lustra glownego, drugi mimosrod reguluje pozycje gora/dol lustra malego (lutro male opiera sie bezposrednio o ten mimosrod). nie ma regulacji lewo/prawo.
D-90 ma jeszcze jeden mimośród lustra głównego a jego ustawienie lewo prawo z racji powiązania obu luster ma wpływ na pomiar ostrości przez punkty skrajne. Piszę jak jest a nie to co mi się wydaje.
mad_mark
22-03-2012, 12:17
no wlasnie, dziwi mnie ze nie wspomniales o mimosrodzie regulujacym polezenie tylko malego lustra.
BialyBST
22-03-2012, 14:33
Dobra chłopaki za bardzo nie rozumiem tego o czym piszecie ;) Ale nikt nie odpowidzial na moje pytanie czy ruszac tą druga srubke i czy wogole da rade dojsc do ładu z tym zeby na kazdym z pol bylo w punkt?
O mimośrodzie małego lustra i jego roli w poprzednich postach napisano wystarczająco dużo. Mam zwyczaj od czasu do czasu odpowiadać na temat rzeczowo.
BialyBST
22-03-2012, 16:08
AAAa no dobra a ktos jeszcze sie podzieli wrazeniami z kalibracji d90 ?
BialyBST
23-03-2012, 13:42
Znacie moze jakies spoko serwis w bydgoszczy/toruniu/poznaniu? ktory dalby rade to zrobic?
Znacie moze jakies spoko serwis w bydgoszczy/toruniu/poznaniu? ktory dalby rade to zrobic?
W Warszawie pytałem w kilku serwisach wszyscy zgodnie odsyłali do serwisu Nikona.
BialyBST
23-03-2012, 18:01
No ja dzownilem do jednego w Bydgoszczy i to samo mi powiedzieli ze tylko sewis nikona:/ no chyba ze dam rade sam to jakos ustawic:shock:
Witam!
W ofercie serwisowej Nikona jest jeszcze taki typ usługi jak: regulacja geometrii aparatu. Coś mi się wydaje że to ma silny związek z regulacją AF a dalej czyli regulacja która powoduje trafność na wszystkich pkt. AF. Prawdopodobnie wykonuje się to w parze z regulacją AF po naprawach, wymianach mechanizmu lustra, migawki....
Jeśli się mylę to przepraszam...
Pozdrawiam!
Witajcie, ja przed chwilą, korzystając z chwili przerwy w pracy pokręciłem tym mimosrodem, jest git, na razie był test tylko na bateriach ale jest na każdym z pól o niebo lepiej niż było. AF trafia zarówno na Nikkorze 18-70 jak i na Sigmie 70-300. Aparat Nikon D90.
Pozdrowienia
Michał
DarekK D5000
06-06-2012, 22:18
Którą śrubą kręciłeś (czytając podobne wątki zgłupiałem) tą bliżej matrycy czy tą od zewnątrz?
Witam
Przepraszam, że odgrzewam stary temat kupiłem używany D90 z 18-105 w styczniu br. miał OK 5200 zdjęć w chwili obecnej ma 16213 no cóż lamerstwo kosztuje
a pstryki szybko się dodają. Zainteresowany tematem kalibracji przymierzałem się już kilkakrotnie do niej. Kiedyś robiłem to w Zenitach ale to inna bajka.
Jednak jest problem w moim D90 w zasadzie każdy punkt AF inaczej ostrzy, jedne FF drugie BF. Już nie bawiłem się w podziałki tylko wziąłem kawałek tekstu
i pstrykałem na poszczególnych punktach w ten sam wyraz, ku mojemu zdumieniu na 18-105/przy 4,5 i ogniskowej 50 trochę mniej jest odczuwalne,
ale na 35/1.8G, który kupiłem tydzień temu w FJ to on robi co chce, Jest szansa programowo to jakoś okiełznać w serwisie.
Czy to na tyle AF jest niedokładny, że lepiej nie będzie? W zasadzie tylko lewy górny ostrzy w punk i LV reszta to loteria z centralny to całkiem BF
serwis sobie z tym poradzi.
LordRamzes
08-08-2012, 07:36
serwis sobie z tym poradzi.
hehe optymista ;) pewnie mu przyślą z notką obiektyw spełnia wszystkie kryteria czy coś w tym stylu udając ,że nic nie robili a zrobią,. Na poważnie a spróbuj w mocno kontrastowych scenach porobić parę zdjęć , sprawdz też różne tryby AF
U znajomego w d5000 właśnie z czymś takim sobie poradzili, stąd wniosek że i tu pewnie dali by radę (i problem leżał w puszce, nie obiektywie).
Mam kolejny dylemat a pierwszy z AF nadal nie rozwiązany.
Chciałem się jakoś dodzwonić do serwisu aby dowiedzieć się:
- Gdzie dokładnie to wysłać (D90 + nowy 35mm + 18-105... może jakiś manual)
- Jak zapakować (czy w oryginalne kartony i duże pudło, blablabla)
- jak szacunkowa cena i jak to logistycznie wygląda.
Niestety ku mojemu zdziwieniu przez 3 dni i chyba z 10 telefonów nikt nie podniósł słuchawki
Pisałem email bez odzewu. Oni tam są czy ja mam takie zezowate szczęście
Czy jest jakiś inny telefon prócz tego ze strony co mam zrobić z tym kramem?
Mariusz
LordRamzes
15-08-2012, 06:11
Mam kolejny dylemat a pierwszy z AF nadal nie rozwiązany.
Chciałem się jakoś dodzwonić do serwisu aby dowiedzieć się:
Niestety ku mojemu zdziwieniu przez 3 dni i chyba z 10 telefonów nikt nie podniósł słuchawki
Pisałem email bez odzewu. Oni tam są czy ja mam takie zezowate szczęście
Czy jest jakiś inny telefon prócz tego ze strony co mam zrobić z tym kramem?
Mariusz
Własnie poznajesz nasz kochany serwis i sposób podejścia do klienta :)
Czytałem że różowo nie ma, ale nie sądziłem że to aż taka zlewka
Gdyby mógł to zrobić kto inny to wybrałbym się w inne miejsce
Rossi_PL
15-08-2012, 11:15
Pech?;-) Sumarycznie gdzies na 6-8 maili, które do nich wysyłałem mialem odpowiedź telefoniczną max w ciągu 24h;-)Może napisz w mailu imię, nazwisko i numer telefonu, może też będziesz miał tyle szczęścia co ja. Pozdrawiam:-)
Robiłem to kilka miesięcy temu koszt był 80zł brutto od każdej zabawki co wymagała regulacji.
Oryginalne pudło możesz sobie odpuścić, ale oczywiście porządnie zapakuj.
Ogólnie oni sprawdzają obiektywy przy przesłonie 2.8 nawet gdy masz szkło 1.4.
(serwis Canona/Sony zawsze kalibruje przy pełnej dziurze)
W efekcie z jasnymi szkłami to daje często kiepskie efekty (ja zaliczyłem serwis chyba ze 4-5x i za każdym razem porażka).
Za to z kitem zrobili wszystko ok gdy miałem problem.
Jeśli chodzi o te kalibracje to bardzo zraziłem się do Nikona.
Wszystkie jasne szkła jakie miałem dobrze mi działały tylko na D700 bo tam mogłem sam ustawić.
BialyBST
15-08-2012, 12:39
ja kaliborwalem d90 najpierw w serwisie potem mechanicznie ( nie udalo mi sie uzyskac jednakowych wynikow na wszystkich polach) potem 3 razy w serwisie i wkoncu wyslalem do niemiec. Polski serwis twierdzil ze wszystko ok z puszka natomiast niemiecki skalibrowal body. Obecenie czekam na paczke o wynikach kalibracji niemieckiego serwisu napisze
arkadiuk
15-08-2012, 16:17
Moje D90 wraz z N50 1,8D są właśnie na Łopuszańskiej. Lada dzień powinienem mieć je u siebie. Także po otrzymaniu sprzętu podzielę się opinią. Z informacji jakie otrzymałem od serwisu przed wysłaniem paczki, koszt kalibracji body to kwota do 100zł + wysyłka powrotna. Sprzęt wysłałem w oryginalnym pudełku + dodatkowo napchane ile wlezie folii bąbelkowej. Paczka dotarła nie naruszona- wysyłka GLS'em.
Więc bardzo proszę o opinie bo może faktycznie wyśle qmplowi do Hamburga
Przy okazji wyjazdu do Wawy zawiozłem do serwisu, ale pospiech maja niesamowity,
może na Boże Narodzenie zrobią.
Pytanie czy obiektyw 18-105 nie reguluje się? Bo tak mi oświadczył Pan z serwisu.
Natomiast body ledwie mu wcisnąłem a chciał tylko słoik 35mm jak usłyszał, że to z FJ
kurczaczek
01-09-2012, 17:59
Tydzien temu przesiadlam sie z Nikona D40 + kit na D90 i S24-70. Moje doswiadczenie nie jest zbyt dlugie bo D40 kupilam raptem w lutym, ale zdjecia lubie robic i chce sie rozwijac hobbystycznie. Obiektyw kupilam na allegro jako uzywke. Pan, ktory go mial kalibrowal go do D700. Body natomiast kupilam z jeszcze 6 miesieczna gwarancja. Napalona opiniami w internecie zaczelam strzelac fotki,a tu rozczarowanie.... Zdjecia wychodza nieostre... Zaczelam grzebac w necie i wyczytalam, ze ten obiektyw robi mydlo na 2.8 ale bez przesady... Zaczelam czytac dalej i trafilam na ten watek... Dzis postanowilam sprobowac swoich sil bo tez szkoda mi czasu na serwis Nikonaa, ktory moze mi wcale nie pomoc. Po testach okazalo sie, ze mam Front Focus, oto zdjecie:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/14188813/_DSC0405.jpg)
Po zabawie w przekrecanie srubki, efekt na kartce testowej jest lepszy, nawet zachodzu juz BF, natomiast na bateriach raz jest dobrze, raz jest zle! Jaki robie blad?
źródło (https://dl.dropbox.com/u/14188813/1-_DSC0506.jpg)
Ostrosc ustawiona na czarna baterie:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/14188813/1-_DSC0523.jpg)
Wszystkie zdjecia robione byly na 70mm i f2.8.
Dodam, ze na LV ostrzy wzorowo...
Prosze o pomoc bo trace cierpliwosc :(
wasilewk
01-09-2012, 19:28
Tydzien temu przesiadlam sie z Nikona D40 + kit na D90 i S24-70... ... Dzis postanowilam sprobowac swoich sil bo tez szkoda mi czasu na serwis Nikonaa, ktory moze mi wcale nie pomoc. Po testach okazalo sie, ze mam Front Focus
To masz problem:
- serwis ustawi aparat z obiektywem testowym ( N50/1.4 ),
- Sigma ( serwis w Trójmieście) ustawia obiektywy na gwarancji - nie wiem czy pogwarancyjne się podejmą.
Aparat moze być ok., obiektyw (Sigma) też - a razem nie chcą współpracować --> ten typ tak ma.
Pożycz ten (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs2470.jpg) obiektyw od kogoś (albo z wypożyczalni) i sprawdź - może sam aparat jest ok.
Wtedy czeka Cię kalibracja obiektywu pod aparat (chyba w Gdyni).
Pzdr.
kurczaczek
01-09-2012, 22:10
Pokrecilam i jest lepiej. Nie robilam juz testow, a jutro porobie troche zdjec w terenie i podepne kita 18-55...
Ostrosc na oczy:
źródło (https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/564598_3710719851318_815822085_n.jpg)
kurczaczek
04-09-2012, 22:24
Podpinalam Nikkora 24-70. Objawy te same. Wyregulowalam sama do poziomu akceptowalnego...
Kurcze a ja mam inny problem z nowym szkłem Tamrona 70-200 2.8. Z tego co po 1 dniu jego testowania widzę to ma cholerny FF. Tłumaczę co i jak, ze statywu ustawiam 200mm, F2.8, cel 1metr ode mnie, fotka, FF jakieś 5mm przed. Na dalszych planach ok. 10m FF jakieś 10-20cm tak na oko, bo na sąsiedni budynek nie będę się przecież wspinał. I teraz mam problem co zrobić, bo tak : KITowe szkło 18-70 brak FF, tak samo na sigma 70-300mm APO, nawet w trybie makro jest ok i przy szkle Sigma 30mm1.4 również zadowalająco.
Więc czy to ewidentnie świadczy że ten Tamron ma z tym problem ? Nie chcę kręcić śrubą ani odsyłać D70 z całym kompletem szkieł nie wiadomo gdzie ? co radzicie, czy serwis Tamrona powinien wyregulować to szkło samodzielnie czy razem z body ? Jeśli ustawi body pod to szkło to znowu na innych może być problem. Czy oni potrafią dokonać korekty w samy tele tylko ? No bo skąd biorą się ostre i nieostre sztuki w takim razie ?
Co robić ?
wasilewk
05-09-2012, 18:29
Czy oni potrafią dokonać korekty w samy tele tylko ?
Tak - pod Twój aparat (trzeba komplet do Gdyni).
Kręcić należy tą śrubką jak zaznaczoną na obrazku poniżej (dotyczy D70)?
źródło (http://leongoodman.com/sergei/d70-mirror-stoppers.jpg)
... czyli bliżej zewnątrz, czy tą bardziej w środku, czyli bliżej matrycy, bo już się pogubiłem.
Kręcić należy tą śrubką jak zaznaczoną na obrazku poniżej (dotyczy D70)?
... czyli bliżej zewnątrz, czy tą bardziej w środku, czyli bliżej matrycy, bo już się pogubiłem.
Tą bliżej matrycy, AF Stopper.
Dzięki, zaraz pod wrzuceniu wcześniejszego komentarza, przebrnąłem przez cały wątek raz jeszcze i zacząłem kręcić dalszą śrubą.
Było tak, że na wszystkich posiadanych przeze mnie szkłach, czyli: 50/1,8D, 85/1,8D i Tamron 17-50 2,8 ostrzyły przed punktem. Najbardziej irytowało mnie to na 85, gdzie nawet przy przesłonie 2,5-2,8, z odległości ok. 10 m nie było ostro. Gdy był czas, mierzyłem trochę za punkt, który chciałem mieć ostry i przekadrowywałem. Ale nie zawsze był na to czas.
Na Tamronie front też był potężny, bardzo widoczny przy ogniskowej 50 mm i przesłonie 2,8.
W końcu dziś postanowiłem okiełznać mojego D90. Pierwsze podejście i niewielki ruch w lewą stronę - efektu raczej brak. Więc ponownie zabrałem się za przekręcenie - efekt: wreszcie ostrość tam gdzie celuję, nawet przy f1,8 i odległości ok. 25 m :). Sprawdzam na 50/1,8D - również poprawnie. Podpinam Tamrona - masakra, gorzej, niż było :D. Więc demontuję szkło i raz jeszcze kręcę. Najpierw był mega front, później back, aż udało mi się go ustawić. Niestety, gdy na Tamronie jest OK, to na stałkach jest BF. Myślę, że skoro głównie działam na stałkach, a Tamrona używam do zakresu 17-35 mm, ustawię pod stałki. Tym razem wyregulowanie zajęło mi więcej czasu. Po ok. 20 min udało mi się ustawić body pod stałki, zaś na Tamronie jest front, ale ciut mniejszy, niż przed operacją.
Jestem zadowolony. Cała operacja jest łatwa, a w moim przypadku, nawet nie musiałem wyginać imbusa.
kurczaczek
06-09-2012, 21:01
U mnie nie jest tak koloroo. Aparat tak jak dobrze ostrzyl z bliska, tak powyzej 3 metrow pojawil sie BF... Poza tym, ciezko mi nim zrobic zdjecia w ruchu(af ostrzy nie tam gdzie powinien albo wcale), a zdjecia pod swiatlo sa dramatyczne...
No więc ja jednak również przystąpiłem do kręcenia ;-) Wcześniej pisałem że tylko Tamron źle ostrzy, ale tak nie było. Wczoraj test na 4 szkłach i wszędzie FF, bardzo duży na Tamronie przy 200m i F2.8. Dziś na 4 próby kręcenie w lewo minimalnie, na pomiarowym chart'sie pod kątem 45st jest prawie idealnie, leciutki FF. Musze jutro zobaczyć w praktyce na dworze jakieś ujęcia porobić. Jedno co mnie zastanawia a pewnie zależy to tego jaki duży jest FF lub BF, to to że poprzednicy kręcili minimalnie, ja jedna musiałem sumarycznie prawie o 1/4 obrotu... Jutro test w przyrodzie wykaże czy zostawić jak jest czy dalej się bawić.
Czy Waszym zdaniem na tablicy pomiarowej poprawnie jest 1/3 FF z przodu i 2/3 BF z tyłu ? Ja ustawiłem 1/2 FF i 1/2 na tekst na który ostrzyłem...
Aparat tak jak dobrze ostrzyl z bliska, tak powyzej 3 metrow pojawil sie BF...
chcesz powiedzieć że wyszło Ci to po regulacji ? miałaś na początku FF czy BF ?
kurczaczek
06-09-2012, 21:19
chcesz powiedzieć że wyszło Ci to po regulacji ? miałaś na początku FF czy BF ?
Mialam FF... Po regulacji na wiekszych odleglosciach mam BF... Zdjecia w ruchu sa nieostre... Wczesniej tez tak bbylo... Nawet przy doswietlaniu lampa...
Zastanawialam sie czy to nie ja robie jakis blad no ale w koncu na D40 mi zdjecia wychodzily zylety w trybnie manualnym wiec wnioskuje, ze na D90 powinno byc tylko lepiej!
Ja korekcji dokonywałem na dworze i przy użyciu statywu. Po regulacji wykonałem aparat w dłoń i nastrzelałem ze 100 fotek na 85/1,8 i 50/1,8, przy różnych przesłonach oraz różnych odległościach. Na razie jest znaczna poprawa. W sobotę idę na sesję więc sprzęt sprawdzę w bojowych warunkach.
kurczaczek
06-09-2012, 22:38
Ja mam problem z prawdlowym ustawieniem srubki, bo mam imbusika, ktorym przekrecilam srubke tak, ze uchwyt dotyka juz lustra... Niestety nie mam fizycznej mozliwosci przekrecic tego dalej, a od "drugiej strony" nie chce sie zmeiscic :/
Mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi...
Kup najtańszy z imbusów, którego nie będzie szkoda wygiąć :). Wtedy podejdzie.
Dokładnie ja 2 razy wyginałem.
Rano testy na dworze potwierdziły że jest znacznie lepiej na Tamronie 200 2.8, prawie idealnie. Ale jak na razie potwierdza się że tak jak na tablicy pomiarowej minimalny FF to na dalszych planach 10-20m i dalej również podobnie. Po południu testy na pozostałych szkłach. Jedynie martwi mnie że KITowe szkło było przed regulacją idealnie zestrojone, oby się nie rozjechało po regulacji....
kurczaczek
07-09-2012, 09:19
Jak wy wyginacie tego imbusa?
Ja mam juz zgiety "firmowo", problem w tym, ze jest dosc dlugi i opiera sie na sciankach komory w ktorej sa srubki i matryca. Niestety nie idzie ani od jednej ani od drugiej strony... Moze zrobcie prosze jakies zdjecie takiego imbusa.
A ja jutro chyba pojde do sklepu w ktorym kupilam ten badziew i porobie tam testy szkla i korpusu... Wysle body na kalibracj, a jesli nadal bede niezadowolona to sprzedam i chyba kupie d90 z kitem, tym razem nowy... Jasniejszy obiektyw kupi sie z czasem... :/
Pierwszy raz zdarza mi sie cos takiego przy kupowaniu uzywanych rzeczy. Chociaz chyba zasada zeby kupowac u prywaciazy tu si eby sprawdzila i moglabym nie miec takich problemow :(
[edit] Juz wiem, w ktora strone go wygiac :) Rano w pracy jeszcze spie... Sprobuje po powrocie do domu
Myslicie, ze jest sens jeszcze robic test na kicie 18-55? To jest jedyny obiektyw jaki mam jeszcze pod reka
Swoaj droga, naczytalam sie sporo o problemach AF w D90 i zastanawiam sie czy to po prostu nie jest taki bubel... Czy mam po prostu pecha? Czy zdarza sie to tez w innych modelach?
Kurczaczku, testy powinno się robić na szkłach których używasz, jeśli masz tylko 18-55 to na nim, ale jak masz jaśniejsze to ono "obnaży" niedoskonałość FF/BF w puszce. 18-55 ma dużą głebię ostrości, więc nie wychwycisz mankamentu. klucz zakupiony jest w kształcie litery L, wyginasz go tak aby mogła po włożeniu w mimośród dokonać obrotu, czyli wyginasz dłuższe ramię....
kurczaczek
07-09-2012, 09:48
18-55 ma moj chlopak bo jemu dalam moje d40. Ja uzywam tego co mam w podpisie. Przymierzalam tez nikkora 2.8 i na tyle ile mozna cos wywnioskowac ze zdjec z reki uwazam, ze problem byl ten sam.
Czyli zachodzi prawdopodobieństwo że z puszką jest coś nie tak, no bo jak tłumaczyć na dłuższych ogniskowych BF skoro na bliższych był FF lub jest ok ? Może ktoś mądrzejszy się wypowie... a jak jest na 24-70 ?
kurczaczek
07-09-2012, 10:35
Jeszcze raz:
D40 wraz z kitem dalam mojemu chlopakowi a sama kupilam sigme 24-70 i body d90. Problemy zauwazylam na nowym zestawie: sigmie i d90. Rozmyte twarze na prawie kazdym zdjeciu. Zrobilam testy i wyszedl ff. Zaczelam krecic i jest jeszcze lekki ff ale na odleglosciach wiekszych niz 3metry pojawil sie bf. To samo, choc z reki zostalo stwierdzone na nikkorze 24-70, jednak w.odleglosci do 3metrow. Zdjecia w ruchu nie wychodza mi wcale, af celuje w ogon, grzbiet itd.
Jeśli masz body nowe lub na gwarancji, to po kręceniu śrubką tracisz gwarancję (zostają ślady po kluczyku). Moja puszka już jest dawno po gwarancji, stąd jej nie odsyłałem na kalibrację, tylko zabrałem się za to sam.
No akurat tutaj koleżanka ma tę świadomość, problem jest dlaczego jest BF na dłuższych ogniskowych ? Również mnie to męczy...
kurczaczek
07-09-2012, 11:09
A czemu ma nie byc gwarancji skoro sladow.nie widac bo srubka jest w tulei?
Być może ktoś miał jakiś zafarb (pokrycie lakierem śruby), stąd te temat. Ja wczoraj na swoim body na śrubce nie widzę śladów kręcenia, no ale ja mam już daaawno po gwarancji...
kurczaczek
08-09-2012, 10:39
Wczoraj troche pokombinowalam, dzis porobilam zdjecia i jest lepiej... Na wiekszych odleglosciach na przydomoym podworku rowniez... Zobaczymy co sie bedzie dzialo "w terenie"
Ja niestety po zestrojeniu punktu AF dla tele Tamrona, musiałem wrócić z punktem AF na KITowego Nikkora, który się rozjechał zupełnie. Ten sam miałem przypadek co Ty na pewnych ogniskowych BF, lub mydło. W sumie spędziłem chyba łącznie 5h na zestrojeniu jak przed "grzebaniem". Tele Tamrona dziś pojechało z moim body do kalibracji, tzn. musza ustawić tele do body, innej opcji nie ma.
Taka rada dla pozostałych ! Kręcenie ma sens pod stałki, ale nie pod zoomy Nikkora, które również są kalibrowane programowo, rozjedzie Wam się wówczas każde szkło na maxa. Szkoda czasu, nerwów i wracania do punktu wyjścia ! Jeśli jedna ktoś uwaza inaczej, to albo nie zrobił testów w terenie labo ma stałki, moje przypuszczenia dziś potwierdził również serwis...
Taka kalibracja ma sens tylko pod jeden obiektyw, w przypadku używania kilku obiektywów kręcenie śrubką rozreguluje pozostałe. Powinno się kalibrować body do wzorca, a później obiektywy które niepoprawnie ostrzą. Kalibracja programowa w serwisie Nikona także nie zawsze daje oczekiwane rezultaty. Dwukrotnie kalibrowałem D5000, fabrycznie miał BF, po dwukrotnej kalibracji ciągle był FF, a serwis twierdził że według ich testów jest minimalny BF. Druga kalibracja była wykonana na moje życzenie, aby przesunęli punkt ostrości w kierunku BF, po powrocie z serwisu nadal FF. Trzeci raz już nie wysyłałem, szkoda nerwów i czasu, sprzedałem D5000, kupiłem D90 i nie robię już testów, przez to jestem zdrowszy.
Odnośnie tego zjawiska polecam ciekawy artykuł:http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110
Zgera, artykuł jest kwintesencją tego do czego sam doszedłem, szkoda że tyle czasu i nerwów mi to zabrało ;-(
I na 100% jest tak, jeśli jest zestaw body i KIT to są razem jak najlepiej zestrojone...
I na 100% jest tak, jeśli jest zestaw body i KIT to są razem jak najlepiej zestrojone...Ależ to wiadomo od dawna - Ameryki nie odkryłeś. Na pocieszenie dodam, że nie tylko Ty. :)
no cóż człowiek na własnych błędach się uczy ;-) czasami trzeba dać zarobić fachowcom ;-)
kurczaczek
09-09-2012, 21:31
Testowalam aparat na rodzinnej imprezie. Zdjecia wyszly super, ostre bez bledow FF i BF. Jedynym bledem bylo zbyt duze nasycenie kolorow w body ale to sobie skoryguje przy obrobce :)
Mam ten jeden obiektyw ale gdzies znalazlam info, ze obiektywy z silnikiem maja problem z BF i FF,a takie ktore nie maja silnika nie moge sie rozregulowac... Prawda to?
Poza tym, zastanawiam sie jak to bedzie z innymi szklami. Chodzi mi po glowie sprzedaz i kupno nowej sztuki
ale gdzies znalazlam info, ze obiektywy z silnikiem maja problem z BF i FF,a takie ktore nie maja silnika nie moge sie rozregulowac... Prawda to?
Totalna bzdura. Wszystkie się kalibruje i nie ma to nic wspólnego z silnikiem z obiektywie. BF/FF powstaje gdy obiektyw jest zamontowany w złej odległości.
Przy zmianie obiektywu może się znowu okazać, że źle ostrzy. Problem mogłeś mieć ze szkłem, a nie z body.
GonzoG i po raz kolejny piszesz jakies bzdury wyssane z palca. Szkła bez napędu sie nie kalibruje
siwyozzman
09-09-2012, 23:01
Totalna bzdura. Wszystkie się kalibruje i nie ma to nic wspólnego z silnikiem z obiektywie. BF/FF powstaje gdy obiektyw jest zamontowany w złej odległości.
Przy zmianie obiektywu może się znowu okazać, że źle ostrzy. Problem mogłeś mieć ze szkłem, a nie z body.
Właśnie, że kolega dobrze zasłyszał...obiektywów bez silnika nie kalibruje się... można tylko dostroić korpus...
W obiektywach z wbudowanym silnikiem można wprowadzić programową korekcję...
Potwierdzam. Ostatnio usłyszałem to również w serwisie Nikona. Szkła bez silnika nie kalibrują.