PDA

Zobacz pełną wersję : D700 do ślubów

Strony : [1] 2

wuqa
06-05-2009, 11:14
Witam
Jakieś 3 miesiące temu zmieniałem system z canona /30D, 40D, 5D/ na nikona d700. Spotkałem się wtedy z opinią, że kolory z D700 trudne, że mając tylko CS3 i ACR to same problemy mnie czekają z kolorami - głównie skóry. Opinie te wygłaszali uznani fotografowie ślubni. Rady szukałem też na tym forum - wątek gdzieś przepadł - ale głównie słyszałem, że jak mam wątpliwości, to może lepiej pozostać przy 5D. Nie pozostałem i nie żałuję. Z perspektywy czasu i kilku ślubów muszę stwierdzić, że ja problemu nie zauważyłem. Natomiast aparat D700 to "Samo DOBRO" ;) Głównie AF i szumy i klika rozwiązań technicznych i ergonomicznych, których w canonie po prostu nie ma. Jak radzi sobie z kolorami? Jak NEF-y poddają się obróbce w ACR i PS CS3 można zerknąć tu (http://www.renart.pl/nowefotki) Każdy może wyciągnąć własne wnioski. Ja osobiście jestem BARDZO zadowolony ze zmiany.

R
06-05-2009, 11:28
no wlasnie na tych zdjeciach widac samo zlo z nikona... pomaranczowa skorka jak po zoltaczce, kanal czerwony, ktory przytlacza wszystkie pozostale... :) dobra reklama.

prz3mo
06-05-2009, 11:28
Witam
Jakieś 3 miesiące temu zmieniałem system z canona /30D, 40D, 5D/ na nikona d700. Spotkałem się wtedy z opinią, że kolory z D700 trudne, że mając tylko CS3 i ACR to same problemy mnie czekają z kolorami - głównie skóry. Opinie te wygłaszali uznani fotografowie ślubni. Rady szukałem też na tym forum - wątek gdzieś przepadł - ale głównie słyszałem, że jak mam wątpliwości, to może lepiej pozostać przy 5D. Nie pozostałem i nie żałuję. Z perspektywy czasu i kilku ślubów muszę stwierdzić, że ja problemu nie zauważyłem. Natomiast aparat D700 to "Samo DOBRO" ;) Głównie AF i szumy i klika rozwiązań technicznych i ergonomicznych, których w canonie po prostu nie ma. Jak radzi sobie z kolorami? Jak NEF-y poddają się obróbce w ACR i PS CS3 można zerknąć tu (http://www.renart.pl/nowefotki) Każdy może wyciągnąć własne wnioski. Ja osobiście jestem BARDZO zadowolony ze zmiany.

No i gites, że jesteś zadowolony .

Aczkolwiek ja na niektórych zdjęciach "zdjąłbym" z twarzy jeszcze trochę pomarańczowego w ACR.
Profili w ACRze używasz?

wuqa
06-05-2009, 11:48
Problem w tym, że faktycznie w webie kolory są za bardzo nasycone o ok 15-20% w stosunku do tego co na papierze i przy podglądzie profilu labu w PS. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Na papierze i w PS odbitki wyglądają bardzo dobrze - intensywnie ale pomarańcze nie walą po oczach. Jak wy sobie z tym radzicie? Do weba obrabiacie inaczej a na papier inaczej?

A w ACR używam czasem profilu - portret ew na standard jadę...

messer
06-05-2009, 12:08
Z tym nie trzeba sobie radzić, to trzeba pokochać.

Przesada z tymi zafarbami. Przyjemne, ciepłe w barwie zdjęcia i już.
Ile monitorów, tyle zdjęć.
Można by nawet kiedyś zrobić ankietę z pytaniem czy Twój monitor jest skalibrowany - ciekawe, jakie byłyby wyniki...

Jeśli na papierze wyglądają tak, jak Ci sie podoba - to ja problemu zupełnie nie widzę.

prz3mo
06-05-2009, 12:10
A w ACR używam czasem profilu - portret ew na standard jadę...

Sporo osób (ja także) używa profilu D2x mode 2.

robin102
06-05-2009, 12:17
Generalnie ładne zdjęcia masz na stronie, w sensie kadru i chwycenia "momentu" , ale patrząc na kolory od razu widać, że z D700 wyskoczyły :) jakby ludzie mieli w przodkach Indian i Chińczyków. Natury się nie da oszukać ;)
Czyli masz ten sam problem co ja :-D ale ja już podobnie jak TY pitole to i nie biorę do głowy bo czasu nie mam. Na dziś dla mnie ważne jest, że jak ostrze na obrączki swoją 35 mm to na 6 strzałów mam SZEŚĆ trafionych w punkt :-D w D200 miałbym co prawda 7 :)
(na razie pitole te kolory :) )
Miło by było gdyby się wypowiedzieli w tym temacie fachowcy pierwszej wody w tym temacie.

prz3mo
06-05-2009, 12:31
Generalnie ładne zdjęcia masz na stronie, w sensie kadru i chwycenia "momentu" , ale patrząc na kolory od razu widać, że z D700 wyskoczyły :) jakby ludzie mieli w przodkach Indian i Chińczyków. Natury się nie da oszukać ;)
Czyli masz ten sam problem co ja :-D ale ja już podobnie jak TY pitole to i nie biorę do głowy bo czasu nie mam. Na dziś dla mnie ważne jest, że jak ostrze na obrączki swoją 35 mm to na 6 strzałów mam SZEŚĆ trafionych w punkt :-D w D200 miałbym co prawda 7 :)
(na razie pitole :) )
Milo by było gdyby się wypowiedzieli w tym temacie fachowcy pierwszej wody w tym temacie.

No, ale przecież w ACR są odpowiednie suwaki, którymi odejmuje się dany kolor i po krzyku. W czym problem?
Poza tym tak jak ktoś wyżej wspomniał.. ilu z nas ma monitory które można porządnie (sprzętowo) skalibrować? 1 % ?

Adam Trzcionka
06-05-2009, 13:26
No, ale przecież w ACR są odpowiednie suwaki, którymi odejmuje się dany kolor i po krzyku. W czym problem?

hmm, coś mi ta genialna w swej prostocie metoda nie przynosi efektów w każdych warunkach i takich, jakbym chciał :) a Tobie?
muszę szukać zdecydowanie innymi tropami.

Poza tym tak jak ktoś wyżej wspomniał.. ilu z nas ma monitory które można porządnie (sprzętowo) skalibrować? 1 % ?

+1

Na dziś dla mnie ważne jest, że jak ostrze na obrączki swoją 35 mm to na 6 strzałów mam SZEŚĆ trafionych w punkt :-D w D200 miałbym co prawda 7 :)
(na razie pitole te kolory :) )

dokładnie tak mam z 5d2. powtarzalność tego układu jest fantastyczna.

prz3mo
06-05-2009, 13:32
hmm, coś mi ta genialna w swej prostocie metoda nie przynosi efektów w każdych warunkach i takich, jakbym chciał :) a Tobie?

Ja jestem dopiero na etapie nauki obrabiania zdjęć z D700, bo kolorystyka jest na pewno inna niż ta, z którą miałem do czynienia wcześniej w D80. Na razie eksperymentuję :)
Monitor mam raczej słaby do zastosować graficznych, niestety...

Zdradź jak Ty sobie z tym radzisz :)

messer
06-05-2009, 13:44

Po takim zdaniu nie pozostaje już nic innego, jak tylko zamienić się w słuch. :)
Adamie, do boju!
Wielu z nas się pewnie sporo nauczy...

jacek.gold
06-05-2009, 13:44

hihihi
zapisz się na kurs

tak naprawdę te róznice kolorystyczne które sa widzimy my (choć nie wszyscy widzą a niektórzy nie chcą widzieć) a dla ślubnego klienta końcowego są to dalekie i marginalne zazwyczaj kwestie
cała ta historia to woda na młyn fotografujących którzy prześcigają się w odcieniach skóry i barwach sepii

kichu
06-05-2009, 13:47
hmm, coś mi ta genialna w swej prostocie metoda nie przynosi efektów w każdych warunkach i takich, jakbym chciał :) a Tobie? muszę szukać zdecydowanie innymi tropami.

bo moze generalnie pies jest w innym miejscu pogrzebany, moze wieloletnie przyzwyczajenia obrobkowe zwiazane z softem i calym workflow opartym na obrazku Canona nie sprawdzaja
sie w obrazku z Nikona...

z innej beczki, probowales moze blizej zaprzyjaznic sie z Capture NX - chociazby jesli chodzo o etap wolania RAWa... juz wielokrotnie wypowiadano sie, ze interpretacja NEF wypluwana przez niego rozni kolorystycznie od tego co pokazuje ACR...

messer
06-05-2009, 13:49
cała ta historia to woda na młyn fotografujących którzy prześcigają się w odcieniach skóry i barwach sepii

Naturalnie, tak jest.

Tyle, że gdyby inżynierowie w fabrykach wolkswagena czy innego forda nie główkowali nad doprecyzowaniem działania ukłądu hamulcowego czy przekładni skrzyni biegów, my - prości użytkownicy - nie jeździlibyśmy takimi samochodami jakimi jeździmy.

Chociaż dla większości z nas prawdopodobnie różnice we wspomaganiu kierownicy pomiędzy jednym a drugim modelem są pomijalne i niezauważalne, to mimo wszystko są i nie są bez znaczenia (nawet, jeśli nie uświadamiamy sobie tego wprost)

R
06-05-2009, 14:08
Po takim zdaniu nie pozostaje już nic innego, jak tylko zamienić się w słuch. :)
Adamie, do boju!
Wielu z nas się pewnie sporo nauczy...

a myslisz ze wielu jest chetnych do "sprzedania" czegos nad czym pracowal wiele godzin?
dopracowanie koloru z nikona to praca na wiele godzin... tygodni... zawsze jest cos do poprawienia...

prz3mo
06-05-2009, 14:13
a myslisz ze wielu jest chetnych do "sprzedania" czegos nad czym pracowal wiele godzin?

Idąc tym tropem powinniśmy zamknąć to forum.... jak każde inne dotyczące np. aut danej marki, aparatów itd...itd...
Na szczęście jest jednak gro ludzi, którzy dzielą się chętnie swoją wiedzą. Więc darujmy sobie w tym temacie dywagacje na temat czy ktoś coś "sprzeda" czy nie, bo nie o to w tym temacie chodzi.

R
06-05-2009, 14:25
Idąc tym tropem powinniśmy zamknąć to forum.... jak każde inne dotyczące np. aut danej marki, aparatów itd...itd...
Na szczęście jest jednak gro ludzi, którzy dzielą się chętnie swoją wiedzą. Więc darujmy sobie w tym temacie dywagacje na temat czy ktoś coś "sprzeda" czy nie, bo nie o to w tym temacie chodzi.

sprzeda bylo w cudzyslowie. mialem bardziej na mysli podzieli sie wlasnym doswiadczeniem, ktore wypracowal przez dlugi czas. pomijajac nawet to - kwestia koloru z matryc nikona nie jest do opowiedzenia w 3 zdaniach. w zasadzie kazde zrodlo swiatla wiaze sie z szeregiem innych czynnosci i manewrow okreslonymi suwaczkami by uzyskac w miare przyzwoity pastelowy efekt. (uzyskanie pasteli z N to osobna kwestia). kanal czerwony w N zabija wszystko co nie jest zrobione przy swietle dziennym. nawet i przy takim trzeba mocno posciagac wszystko co z nim zwiazane, zeby uzyskac kolor skory zblizony do naturalnego. z reszta, odsylam na blog michala (chyba dobrze pamietam imie) korybuta. napisal w jednym zdaniu jak sobie poradzic z kolorem z nikona... komu sie nie chce zagladac to zacytuje w skrocie - chcesz miec kolor i nie sleczec nad tym milion pincet sto dziewincet godzin? - kup sobie 5d.

Adam Trzcionka
06-05-2009, 14:30

profile - ale te nie zawsze są skuteczne. po wielu próbach różnych technik, skręciłem sobie miłą akcję w PS na skórę. to wreszcie przynosi nie najgorsze efekty, co ważniejsze - w miarę powtarzalne.

tak naprawdę te róznice kolorystyczne które sa widzimy my (choć nie wszyscy widzą a niektórzy nie chcą widzieć) a dla ślubnego klienta końcowego są to dalekie i marginalne zazwyczaj kwestie

pozwolę się nie zgodzić Jacku. dla klienta są one marginalne jedynie w kontekście drogi prowadzącej do danego efektu - innymi słowy nie obchodzi go zwykle czy to NX czy ACR. natomiast sam efekt Twojej pracy - m.in. kolory, składają się na Twój wizerunek twórcy, na Twoje portfolio, są istotną składową Twojego "dzieła", mającego zadowolić klienta i przede wszystkim Ciebie, no i na podstawie którego wybierają Cię kolejni klienci. oczywiście za najważniejszy temat fotograficzny zdjęcia uważam kadr, wydarzenie, pomysł, ale od strony estetycznej sprawa kolorów jest dla mnie podstawą.

probowales moze blizej zaprzyjaznic sie z Capture NX - chociazby jesli chodzo o etap wolania RAWa... juz wielokrotnie wypowiadano sie, ze interpretacja NEF wypluwana przez niego rozni kolorystycznie od tego co pokazuje ACR...

tak, jest nieco inaczej, byc może lepiej. ale generalnie ACR i presety do niego dają mi wikęsze pole działań.

sprzeda bylo w cudzyslowie. mialem bardziej na mysli podzieli sie wlasnym doswiadczeniem, ktore wypracowal przez dlugi czas. pomijajac nawet to - kwestia koloru z matryc nikona nie jest do opowiedzenia w 3 zdaniach. w zasadzie kazde zrodlo swiatla wiaze sie z szeregiem innych czynnosci i manewrow okreslonymi suwaczkami by uzyskac w miare przyzwoity pastelowy efekt.

to prawda - to jest temat na kilka godzin. do tego jeszcze kręcenie w PS.

verus
06-05-2009, 14:32
było gdzieś na forum info, jakoby Czornyj, Niedźwiedź i ktoś tam jeszcze :mrgreen: rozpracowali D3 tak, że wychodziły kolorki idealne

Adam Trzcionka
06-05-2009, 14:35
było gdzieś na forum info, jakoby Czornyj, Mariusz Spruch i ktoś tam jeszcze :mrgreen: rozpracowali D3 tak, że wychodziły kolorki idealne

:mrgreen:

nic im nie ujmując - to świetni fachowcy, ale co znaczy idealne? :)

R
06-05-2009, 14:37
:mrgreen:

nic im nie ujmując - to świetni fachowcy, ale co znaczy idealne? :)

no takie jak z 5d :mrgreen:

wuqa
06-05-2009, 14:48
Wprawdzie nie mam jakiegoś specjalnego ciśnienia na kolorki z 5D, póki co d700 mnie zadowala, jednak pod wpływem forum ;) spróbowałem w ligtroomie wywołać nieco bardziej pastelowo... Czy się udało, nie wiem. Ja w każdym bądź razie nie potrafię dostrzec jakichś większych różnic w kolorach 5D - d700.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.renart.pl/kolorki.jpg)

źródło (http://www.renart.pl/kolorki,jpg)

Adam Trzcionka
06-05-2009, 14:55
ten przykład jest pod względem kolorów całkiem ok, nie wow, ale absolutnie akceptowalny - zdaje się jednak, że warunki wyjściowe były sprzyjające, miękkie światło. problem jest jednak niemożność osiągania zadowalających i regularnych efektów w większości warunków, szczególnie przy trudniejszym, mieszanym świetle. z tym, że jak pisałem na blogu i zdaje się w którymś wątku, ja obrabiam dość mocno i problem i dla mnie powoli traci na znaczeniu. to jednak, co z 5d, nawet z 5d2 wyciskam kilkoma ruchami, w d3 kosztuje sporo czasu i wysiłku, a i efekt nie do końca ten sam, aczkolwiek da się lepiej, niż myślałem jeszcze miesiąc roku temu.

myślę, że lepszym przykładem od naszych prób mogą być zdjęcia Susan Stripling - jeśli nic się nie zmieniło, używa z powodzeniem d3

http://www.susanstriplingblog.com/

prz3mo
06-05-2009, 15:00
Mam "pomysła", myślę, że przyda się nam wszystkim.
Otóż niech ktoś wrzuci zdjęcie (NEF), z tą słynną żółto-pomarańczową dominatą skóry, wyplute przez D300/700/3.
Po czym każdy kto będzie miał ochotę pobawi się ze zdjęciem i pokaże jaki efekt osiągnął, oraz co najważniejsze opisze jakimi metodami do tych efektów doszedł.
Miejsce na plik mogę udostępnić na serwerze.
Są chętni?

life
06-05-2009, 15:03
Wszystko sprawa gustu ja też jestem ciekaw tego co 5D wypluwa na starcie i co potem z tym się dzieje. Zazwyczaj widzimy efekt końcowy a naiwne było by myśleć że to prosto z puszki wychodzi :)

Widziałem sporo zdjęć z 5D (prosto z puszki) dostępne w necie i nijak się one mają do tego co pokazuje Adam, Kalina czy inni ze sporym dorobkiem w dziedzinie "wedding-u" :)

Ja chwalić nie mam się czym ale dopracowałem sobie warsztat na tyle ile mogłem na bazie prób i błędów, godzin eksperymentów i doświadczeń spędzanych przed monitorem. Coś tam sobie wypracowałem a to jakieś akcje w PS a to profil do ACR itp. ale idealnego panaceum nie ma!! Tak samo jak idealnego koloru :)

prz3mo
06-05-2009, 15:13
Ja jestem ciekaw czy sprawa kolorów z CMOSów nowych Nikonów jest obecna także na zagranicznych forach?

Al Bundy
06-05-2009, 15:42
Mam "pomysła", myślę, że przyda się nam wszystkim.
Otóż niech ktoś wrzuci zdjęcie (NEF), z tą słynną żółto-pomarańczową dominatą skóry, wyplute przez D300/700/3.
Po czym każdy kto będzie miał ochotę pobawi się ze zdjęciem i pokaże jaki efekt osiągnął, oraz co najważniejsze opisze jakimi metodami do tych efektów doszedł.
Miejsce na plik mogę udostępnić na serwerze.
Są chętni?

Chętnie zapodam wam zaraz po 17-ej. To co kolega widzi to fakt i mnie w D300 też irytuje. Nie chodzi o to że te kolory są nie teges - problem był by mniejszy gdyby nie dziwnie niska rozpiętość tonalna kolorów właśnie o odcieniach twarzy - tak przynajmniej to wygląda. Ogólnie jest tak że ciepłe zachodzącego słońca światło wychodzi na twarzy jak żarówa i naprawdę ciężko jest z tym cokolwiek zrobić. Podeślę NEFA - zrobimy zawody - chyba że ktoś mnie uprzedzi ;)

robin102
06-05-2009, 15:43
dokładnie tak mam z 5d2. powtarzalność tego układu jest fantastyczna.
Czyli jako jeden z nielicznych miałem racyyje, ze 5DMKll to jednak porządny aparat jest.
--------------
Wracając do kolorów, już nie mówmy o kolorze skóry bo tu tyle kolorów co ludzi na świecie :) ale generalnie o kolorystyce z cemosów Nikona to marnym pocieszeniem jest, że sporym nakładem czasu da się to opanować. Jakieś nagrywane akcje w PS czy pierdzielenie sie zabawowe w profile :) ja lubie w życiu rzeczy proste i logiczne - chyba przez zawod kiedyś uprawiany TECHNO LOGOS :) jeśli coś nie jest tak proste jak mogło by być to znaczy, że jest niepotrzebnie skomplikowane, czyli nie dopracowane :(. Jeśli otwieram 600 rawów w porządnym profesjonalnym programie do ich wywoływania czyli w LR2.0 i jeśli przy podejściu do każdego muszę wiecej korblować suwakami niż 10-20 sekund na sztukę to jest coś na rzeczy z tą kolorystyką. Nakładem czasu, myśli ludzkie i wielkiej kasy ludzie w kosmos latają. Ja oczekuje tylko żeby zgrubnie akceptowalnie dało sie wyprowadzić WB na pliku w kilka sekund. Już dwa śluby od nowa wywoływałem bo dnia następnego jak rzuciłem okiem to mi sie nie podobało :(
A co jak ja jeszcze lubię sobie pobłyskać, choć delikatnie, ale lubię bo i klient lubi :) to wtedy w ogóle w krzaki idą kolory z tych cemosów, dopiero jest jazda.

tak naprawdę te różnice kolorystyczne które sa widzimy my (choć nie wszyscy widzą a niektórzy nie chcą widzieć) a dla ślubnego klienta końcowego są to dalekie i marginalne zazwyczaj kwestie.
To też prawda, ale jakoś chciało by się przynajmniej jak się na tych ludzi patrzy przy wywoływniu plików mieć choć trochę satysfakcji, każdy na swoje możliwości, choć druga prawda jest taka, ze na czym Ci ludzie potem te zdjecia oglądają to normalnie masakra jakaś. Dzwonią że wszystko na zielono mają na laptopie z biedronki a u pana bylo wszystko dobrze :mrgreen: Dla tego nauczyłem się oddawac material na monitorze przy którym pracuje choć to bardzo zwykly monitor jest.

R
06-05-2009, 15:50
Czyli jako jeden z nielicznych miałem racyyje, ze 5DMKll to jednak porządny aparat jest.
--------------
Wracając do kolorów, już nie mówmy o kolorze skóry bo tu tyle kolorów co ludzi na świecie :) ale generalnie o kolorystyce z cemosów Nikona to marnym pocieszeniem jest, że sporym nakładme czasu da się to opnować. Jakieś nagrywane akcje w PS czy pierdzielenie sie zaboawowe w profile :) ja lubie w życiu rzeczy proste i logiczne - chyba przez zawod kiedyś uprawiany TECHNO LOGOS :) jeśli coś nie jest tak proste jak mogło by być to znaczy, że jest niepotrzebnie skomplikowane, czyli nie dopracowane :(. Jeśli otwieram 600 rawów w porządnym profesjonalnym programie do ich wywoływania czyli w LR2.0 i jeśli przy podejściu do każdego muszę wiecej korblować suwakami niż 10-20 sekund na sztukę to jest coś na rzeczy z tą kolorystyką. Nakładem czasu, myśli ludzkie i wielkiej kasy ludzie w kosmos latają. Ja oczekuje tylko żeby zgrubnie akceptowalnie dało sie wyprowadzić WB na pliku w kilka sekund. Już dwa śluby od nowa wywoływałem bo dnia następnego jak rzuciłem okiem to mi sie nie podobało :(
A co jak ja jeszcze lubię sobie pobłyskać, choć delikatnie, ale lubię bo i klient lubi :) to wtedy w ogóle w krzaki idą kolory z tych cemosów, dopiero jest jazda.

To też prawda, ale jakoś chciało by się przynajmniej jak się na tych ludzi patrzy przy wywoływniu plików mieć choć trochę satysfakcji, każdy na swoje możliwości, choć druga prawda jest taka, ze na czym Ci ludzie potem te zdjecia oglądają to normalnie masakra jakaś. Dzwonią że wszystko na zielono mają na laptopie z biedronki a u pana bylo wszystko dobrze :mrgreen: Dla tego nauczyłem się oddawac material na monitorze przy którym pracuje choć to bardzo zwykly monitor jest.

he he... ale fajnie... wszyscy maja takie same odczucia, ale jakos nie specjalnie chetnie dziela sie nimi. generalnie najgorsze co jest w N to matryca. wszsytko inne jest naprawde rewelacja. szkoda tylko, ze to wlasnie ten element bo jakby nie bylo jest dosc istotny.

robin102
06-05-2009, 15:59
Ja w sumie dalej jestem zachwycony korpusami Nikona, kolorami ostatnio jakby bardziej mniej. Podejrzewam, że to przez to iż zdarza mi sie patrzeć na kolory i elastyczność pliku RAF jaki wyskakuje z Fujiksa. Po co ja go kupiłem :confused:
Optymistycznym akcentem jest to, że się jednak da ładnie to zrobić co widać na zdjęciach w galeriach choćby na naszym forum. Podejrzewam też, że userzy D3 mają w tym temacie łatwiej, raz, że to zazwyczaj bardziej doświadczeni fotografowie, dwa, że algorytmy softu odpowiadające za pracę nad kolorem w D3 czy D3x są na pewno bardziej zaawansowane niż w D700, bo czemu miały by być takie same :(

wuqa
06-05-2009, 16:04
myślę, że lepszym przykładem od naszych prób mogą być zdjęcia Susan Stripling - jeśli nic się nie zmieniło, używa z powodzeniem d3

Zajrzałem do linku, który podałeś, konkretnie do jej blogu ślubnego... bardzo fajne foty, mimo że nie widzę, aby starała się uciekać od kolorystki nikonowych cmosów:) Często na zdjęciach ma bardzo nasycone, nasycono-buraste, nasycono-pomarańczowe twarze, a jednak foty świetne. Może ta cała tematyka "złych" kolorów to tylko temat bardzo zastepczy. W każdym bądź razie ja nie zauważyłem, żebym przy obróce ślubów robionych canonami spędzał mniej czasu niż obecnie z d700.

A co do obóbki "żółtych nefów" chętnie się przyłaczę :)

life
06-05-2009, 16:09
żeby uściślić, mi w matrycy i kolorach jakie wypluwa puszka Nikona nic nie przeszkadza a to że sobie w nich gmeram to tylko dlatego że mam taki kaprys i lubię go mieć :) tym bardziej chyba nikt nie oczekuje że puszka sama będzie wypluwała cross-a czy inne "manipulacje".

R
06-05-2009, 16:19
hmmm... ja to oczekuje, ze on wlasnie crossy przestanie wypluwac.... :D :D

robin102
06-05-2009, 16:21
Zamieszczone zdjecie kolegi Wuga jest ewidentnym przykładem na skuchę kolorystyczną. Popatrzcie na gajerek PM przecież ten gajer na zdjęciu jest w kolorze węgla brunatnego, a to był pewnie garniak w kolorze grafitowym lub jakiś ciemny granat czy ciemny szary w jasne prążnki. Nikt dziś w brązowym garniaku w moich stronach ślubować nie chodzi :) O ile kolor skóry można sobie odpuścić bo ile ludzi tyle skórek ;) to kolor garniaka nie jest OKi DOki :(

R
06-05-2009, 16:24
zdejmij troche kanalu czerwonego i garniak wroci na miejsce... :) moze i buzia bedzie przyjemniejsza...

robin102
06-05-2009, 16:40
Dodatkowo z moich obserwacji wynika, że wielu z nas popełnia ten sam błąd starając się ciągnąć suwakami pod kolor skóry. Tylko jakiej skóry, a często skórę niby ustawimy,a całe zdjęcie idzie w pindu. Skóra ludzka poza tym jak widzę jest chba najbardziej podatna na zmiany barwy od swiateł, cieni, półcieni. diety, humory i gorzały :) no i ect. :) Trzba chyba kręcić na ogólny klimat- barwę zdjecia, a nie na czubek nosa czy policzek.

ps.
no dawać mi tu jakiś plik to się przyłącze do kręcenia, oby tylko Stiga nie było :)

KS
06-05-2009, 16:41
Kiedyś ktoś z szanownych Forumowiczów, wrzucił ustawienie do D300 (którego używam też do D200) mający na celu usunięcie żółtego zafarbu. Jeśli ktoś z Was ma inne ustawienie do CNX, które by ten efekt usuwały, to może się podzieli... ;)

Mi w ACR wychodziło wszystko za brązowo, dlatego wolę wywoływać w CNX, a dalszą obróbkę przeprowadzać w PSE.

Linki:
http://rapidshare.com/files/229828576/yellow_do_d300.set.html
http://www.sendspace.pl/file/kVvZ3Y7S/

Wgrywać do (tu Vista):
C:\Users\xxxx\Documents\Capture NX\Settings Files\Base Adjustments

redrumdanyboy
06-05-2009, 17:02
Przyłączam się do akcji, "Żółty Nef" gdzie każdy go obrabia i mówi co i jak. Ślęczę nad ps'em żeby znaleźć szybką i dosyć powtarzalną metodę na te kolory i jak na razie skutki są...jakie są. Apeluje też do tych, którzy cokolwiek wiedzą co jest na rzeczy i mają pojęcie. Panie Adamie! To przecież chyba nie jest jakaś wielka tajemnica ani odkrywanie swojego całego warsztatu. Rozumiem godziny spędzone nad wymyśleniem sposobu i dochodzeniem metodą prób i błędów ale na Boga podzielmy się tym albo wskażmy kierunek i korona naprawdę nikomu z głowy nie spadnie. Od siebie dodam, że wydaje mi się, że pies pogrzebany w takich narzędziach jak hue saturation, chanel mixer, color balance i selective color. Przy okazji może podam szybką aczkolwiek skuteczną metodę na uzyskanie bieli i naturalniejszych kolorów. Tworzymy nową warstę. Warstę wypełniamy kolorem z eydroppera przedmiotu, który powinien być biały, a nie jest. (Koszula, obrus, suknia panny młodej) Odwaracamy warstwę ( (ctr+I ) zmieniamy blending na color dodge) i wszystko. Można też zejść z kryciem na jakieś 70-50%. Popróbujcie : )

redrumdanyboy
06-05-2009, 17:08
Dodatkowo z moich obserwacji wynika, że wielu z nas popełnia ten sam błąd starając się ciągnąć suwakami pod kolor skóry. Tylko jakiej skóry, a często skórę niby ustawimy,a całe zdjęcie idzie w pindu. Skóra ludzka poza tym jak widzę jest chba najbardziej podatna na zmiany barwy od swiateł, cieni, półcieni. diety, humory i gorzały :) no i ect. :) Trzba chyba kręcić na ogólny klimat- barwę zdjecia, a nie na czubek nosa czy policzek.

Robin102 ale to można przecież wszystko selektywnie w szopie. Być może mówisz o etapie wołania rawa... to tak, ale zdarzało mi się też czasami wołać na dwa razy i później sklejka bo efekty były niezadowalające : )

Al Bundy
06-05-2009, 17:25
Zerknijcie na twarz mojej żony - jak bym nie kombinował by dobrać barwę to twarz jak żarnik... Można to korygować selektywnie ale czy o to chodzi? Podaję NEFa - możecie śmiało naginać... To fota wywołana w ACR i wyostrzona bez szperania w kolorach...

źródło (http://www.iv.pl/images/xn59r6lx8ccqtp5mknqr.jpg)

NEF : http://www.compus.pulawy.pl/cosby/galeria/_NIK3472.NEF (http://www.compus.pulawy.pl/cosby/galeria/_NIK3472.NEF)

redrumdanyboy
06-05-2009, 18:03
źródło (http://img147.imageshack.us/img147/3507/42189338.jpg) Niestety wszystko selektywnie no. Ale trwało to 2 minuty. Najpierw obniżyłem reds w hue saturation, później yellow, a następnie rozjaśniłem twarz curves. Bawiłem się też selective color. Wszystko w ps3.

--Arkadia--
06-05-2009, 18:09
to co z tymi neffami :)

--Arkadia--
06-05-2009, 18:19

Bardzo ładne zdjęcia - bardzo "czyste" i świetnie nasycone, super zatrzymane uchwycone chwile...

Niedzwiedz
06-05-2009, 18:45
d3 od d700 mało sie różnią kolorami , nie umiem rozpoznać plików które sa które, 5d ma pewne cechy in plus w doborze kolorów skory to matryca z potencjałem :)
ja pracuje na nikonie i bardzo jestem zadowolony , choć w planach mam canona ;)

JK
06-05-2009, 18:53
Zerknijcie na twarz mojej żony - jak bym nie kombinował by dobrać barwę to twarz jak żarnik... Można to korygować selektywnie ale czy o to chodzi? Podaję NEFa - możecie śmiało naginać... To fota wywołana w ACR i wyostrzona bez szperania w kolorach...

źródło (http://www.iv.pl/images/xn59r6lx8ccqtp5mknqr.jpg)

NEF : http://www.compus.pulawy.pl/cosby/galeria/_NIK3472.NEF

Otworzyłem zdjęcie w NX2 i natychmiast wyszło kilka drobiazgów:

Po pierwsze, zdjęcie robiłeś w słoneczny dzień, ale o godz. 17.24, więc słońce zbierało się powoli do zachodzenia i w konsekwencji pojwiła się czerwona dominanta. Przeanalizuj sobie histogramy RGB tego NEFa, a szczególnie histogram kanału czerwonego. Dwa najwyższe stopnie EV na tym zdjęciu to praktycznie tylko kanał czerwony. Na dodatek częściowo przepalony na twarzy i trzeba to korygować.

Po drugie, słońce oświetlało twarz poprzez gałęzie i liście. Część twarzy jest oświetlona bezpośrednio (jak lampą), ale część pozostaje w mniejszym lub większym cieniu. W tych warunkach idealnego koloru skóry na całej twarzy nie uzyskasz, bo każdy taki "placek" musi mieć inny kolor - jest inaczej oświetlony.

Można z tym oczywiście powalczyć i w konsekwencji otrzymać coś w miarę sensownego, ale cudu oczekiwać raczej trudno. I tylko pozostaje pytanie, czy to wszystko jest winą aparatu?

robin102
06-05-2009, 18:58
Robin102 ale to można przecież wszystko selektywnie w szopie. Być może mówisz o etapie wołania rawa... to tak, ale zdarzało mi się też czasami wołać na dwa razy i później sklejka bo efekty były niezadowalające : )
Pewnie i można w PS z tym powalczyć, ale ja używam LR bo na PS mnie nie stać jeszcze, pomocniczo Asee Dese :)
Dynks właśnie tkwi w wołaniu rawa tu na tym etapie powinienem mieć możliwość dojścia do akceptowalnej kolorystyki, a nie zawsze tak jest. No nic, ale walczę dalej :) tzn. nie poddaje się :)
-------------------------------------------

..ja pracuje na nikonie i bardzo jestem zadowolony, choć w planach mam canona ;)
Czyli jak zawsze :)
-------------------------------------------------------

... I tylko pozostaje pytanie, czy to wszystko jest winą aparatu?
Czyli jak zawsze :(
-----------------------------------------------------
No to czółko bo przenoszę się na drugi komp. strugać 600 rawów leżących od soboty do których zebrać się nie mogę bo co rusz zaglądajam na forum psia mać, a tam ludzie czekają :(

ps.
Al Bundy piękne westernowe zdjęcie.

Franeq
06-05-2009, 19:21
źródło (http://images39.fotosik.pl/115/e1dfae434542901c.jpg)

prz3mo
06-05-2009, 19:23
http://www.photo-markowski.net/_NIK3472.jpg

Pytanie tylko czy tak rzeczywiście twarz modelki wtedy wyglądała (czyli tak trupio-blado).
Bardziej skłaniałbym się tu ku opinii JK, że wtedy ta twarz po prostu była w tonacji czerwono-pomarańczowej przez słońce itd.

Al Bundy
06-05-2009, 19:29
JK - pewnie że wina leży częściowo po mojej stronie. To był spacer i przy okazji focenie ale jedno nie zmieniło się - aparat. Ogólnie tak jak powiedziałeś. Zauważyłem że D300 ma tendencje do przepalania skóry i o tym właśnie pisałem. D70 też nie był ideałem ale miałem wrażenie że klatkę naświetlał bardziej równomiernie. W D300 chcąc poprawnie naświetlić twarz muszę niedoświetlać pozostałe elementy w klatce. To samo wynika jak pisałeś z histogramu... Miałem nadzieję że nowy soft to poprawi ale zauważyłem tylko poprawę balansu bieli. Kolor cery nie uległ poprawie... W studio zauważyłem ten sam efekt - ogólnie twarze są żarówiaste...i trzeba mieszać kanałami... Porównanie z D200 mi to udowodniło - ta pucha znacznie lepiej oddaje kolory cery...

wakeford
06-05-2009, 19:33
... obejrzałem tę galerię ślubną na początku wątku, a że też robię śluby, to powiem tylko, że taka kolorystyka w ogóle nie wchodzi w grę, to chyba jakiś żart konstruktorów z Nikona, czyli kolor skóry nie do zaakceptowania, a rozumien że autor tej galerii to jeszcze swoje na obróbce wysiedział, póki w necie udostepnił. Na jutro mam umówionego dystrybutora z D700, ale mogę się jeszcze się rozmyślić, bo sprowadza większą partię. Mam jeszcze opcję na Canon Mark DS II w podobnej cenie w super stanie. I tu pytanie do Pana Trzcionki: D700 czy DS II - szkoda mi tego iso w D700, ale kolorystyka D700 jest NIE-DO-ZAAKCEPTOWANIA - poza tym wyznaję zasadę jak Pan Trzcionka - to ja podpisuję się pod tym co robię i nawet jeżeli klient nie widzi tej gumowej gęby, jaką robi D700/D3, to ja to widzę i kropka.

messer
06-05-2009, 19:34
prz3mo - no zabiłeś na tym zdjęciu przecież całkiem "klimat" słońca. Szaro-buro-burzowo to wygląda.
To chyba jednak nie najlepszy sposób. :)

Mi pasuje najbardziej z zaproponowanych praca kolegi Franeq. Fajnie wyszło. Chociaż nie wiem, czy nie nazbyt kontrastowo jednak - ale to pewnie wina mojego gów***ego LCD w laptoku.

PS.
Ja się z tym nawet nie zmierzę, niedawno obrabiałem swoje foty dokładnie w takich samych warunkach i poległem na kolorach skóry.
Godząc się z tym póki co zresztą.

PS2.
Jakim to zdjęcie było zrobione lensem?

prz3mo
06-05-2009, 19:35
Porównanie z D200 mi to udowodniło - ta pucha znacznie lepiej oddaje kolory cery...

Tak, moim zdaniem bez dwóch zdań CCD obrazuje lepiej niż CMOS. Chcieliśmy wysokiego używalnego ISO... ? To mamy ;)

JK
06-05-2009, 19:35
Al. Jest tam jeszcze jedna mała "wpadka", ale jeśli nie używasz softu Nikona, to nie jest zbytnio istotna. Użyłeś profilu D2XMODE1. Ja bym użył PORTRAIT lub D2XMODE2, ale to czyta tylko soft Nikona. I nie Auto WB, bo w takich warunkach może się pomylić.

yakoop
06-05-2009, 19:38
i ja sobie pozwolilem:

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/9851/nik3472copy.jpg)

messer
06-05-2009, 19:40
i ja sobie pozwolilem:

Opiszesz jak czarowałeś w skrócie?

prz3mo
06-05-2009, 19:43
prz3mo - no zabiłeś na tym zdjęciu przecież całkiem "klimat" słońca. Szaro-buro-burzowo to wygląda.
To chyba jednak nie najlepszy sposób. :)

A widzisz ! :) I tu Cię mam. Czyli chciałbyś ocalić klimat zdjęcia w słońcu, a jednocześnie zrobić twarz taką jakby nie była wystawiona na słońce. Trochę to się kłóci ze sobą, nie uważasz? :)

yakoop
06-05-2009, 19:44
wywolalem rawa w ACR, z lekka desaturacja i presetsami (np. contrast, blacks, fill light, itd) na 0.
Lekka desaturacja, poniewaz podczas dodawania kontrastu zwieksza sie.
Color balance selektywnie na twarz, na las.
Tak samo levels.
Ogolnie to 2minuty roboty.

messer
06-05-2009, 19:49
No dobra.
BibblePro wypluwa coś takiego (tylko wołanie NEF'a, bez Gimpa/PS'a):

źródło (http://galeryjka.net/_NIK3472.jpg)

Cudów nie ma.

Jacek_Z
06-05-2009, 19:50
Kiedyś ktoś z szanownych Forumowiczów, wrzucił ustawienie do D300 (którego używam też do D200) mający na celu usunięcie żółtego zafarbu.
to był Erie

NEF : http://www.compus.pulawy.pl/cosby/galeria/_NIK3472.NEF (http://www.compus.pulawy.pl/cosby/galeria/_NIK3472.NEF)
za JK - zdjęcie zrobione o zachodzie słońca.
Al - nie dojdziesz do "idealnych kolorów", także gdybyś to robił 5D.

Na pocieszenie - nikon się poprawia z kolorami w CMOSach. W D3x dobry kolor skóry jest łatwiej osiągalny, niz w D700 :evil: o czym zresztą wiedziałem kupując te body.

messer
06-05-2009, 19:51
A widzisz ! :) I tu Cię mam. Czyli chciałbyś ocalić klimat zdjęcia w słońcu, a jednocześnie zrobić twarz taką jakby nie była wystawiona na słońce. Trochę to się kłóci ze sobą, nie uważasz? :)

Uważam, uważam.

Trochę ciężko pracować nad tym zdjęciem nie wiedząc, jak tam dokładnie było - jak wyglądała twarz w świecie rzeczywistym.
Być może tak jak ktoś wyżej sugerował - ona _była_ taka pomarańczowata i tyle. Zabijanie tego w postprocessingu nie jest rzeczywiście dobrym planem.

prz3mo
06-05-2009, 19:54
Uważam, uważam.

Trochę ciężko pracować nad tym zdjęciem nie wiedząc, jak tam dokładnie było - jak wyglądała twarz w świecie rzeczywistym.
Być może tak jak ktoś wyżej sugerował - ona _była_ taka pomarańczowata i tyle. Zabijanie tego w postprocessingu nie jest rzeczywiście dobrym planem.

Otóz to.
Zwróć uwagę na rękę pod twarzą. Ma całkiem inny kolor, przecież to nie jest tak, że Nikon źle oddaje kolor twarzy, a ręki już OK :) Mam nadzieję, że wiesz co chcę przez to powiedzieć :)

messer
06-05-2009, 19:57
Otóz to.
Zwróć uwagę na rękę pod twarzą. Ma całkiem inny kolor, przecież to nie jest tak, że Nikon źle oddaje kolor twarzy, a ręki już OK :) Mam nadzieję, że wiesz co chcę przez to powiedzieć :)

Jasne, rozumiem.
Widać to zresztą również na mojej "próbie" wywołania tego nefa - ręka trupio-sina, twarz ciągle zbyt pomarańczowa (jak na naturalny kolor skóry)

robin102
06-05-2009, 19:59
Ciekawość u mnie droższa od piniądza :)
Chooopy czy Wy nie widzicie, że te zdjęcie mimo, że ładne do takiej zabawy się nie nadaje. Po prostu twarzy w nim za mało. Niech ktoś wstawi większy kadr bardziej człowiekiem wypełniony, niech bedzie w słońcu zachodzacym.

Otóz to.
Zwróć uwagę na skórę na lewej nodze :)

prz3mo
06-05-2009, 20:00
Ciekawość droższa od piniądza :)
Chooopy czy Wy nie widzicie, że te zdjęcie mimo, że ładne do takiej zabawy się nie nadaje. Po prostu twarzy w nim za mało. Niech ktoś wstawi większy kadr bardziej człowiekiem wypełniony, niech bedzie w słońcu zachodzacym.

Robin, miałeś NEFY obrabiać, a nie forum czytać :mrgreen:
Nie wytrzymałeś ! heheheh :)

Cały czas punktem odniesienia są kolory z 5D tak? To moim zdaniem cała zabawa jest chyba jednak bez sensu. Należałoby iść w plener z D700 i 5D, ustawić modelkę, strzelić obydwoma korpusami taki sam kadr i wtedy kombinować.
Robił ktoś coś takiego?

Robin, w zachodzącym słońcu twarz nie jest w kolorze czerwonym lub pomarańczowym? Bo moim zdaniem jest, więc bez sensu "naprawiać" takie zdjęcie.

TristisAnima
06-05-2009, 20:04
Widzę, że się zabawa rozkręca, to i ja coś wstawię :)

źródło (http://img407.imageshack.us/my.php?image=16121238.jpg)

artko
06-05-2009, 20:11
Ta fota to faktycznie chyba nie za specjalnie stworzona do takich testów. Jak już zauważył JK są plamy różnie zabarwionego światła. Najpierw by trzeba wyrównać koloryt skóry dłoni a dopiero potem się bawić w korektę całościowo kolorytu skóry - bo tak to wychodzą szopki różne .

A czy przypadkiem nie zauważyliście że D300 czasem nie radzi sobie z WB na auto w warunkach zachodzącego słońca, może tu należało by się doszukiwać podstaw rozwiązania problemu kolorów skóry .

Al Bundy
06-05-2009, 20:29
Al. Jest tam jeszcze jedna mała "wpadka", ale jeśli nie używasz softu Nikona, to nie jest zbytnio istotna. Użyłeś profilu D2XMODE1. Ja bym użył PORTRAIT lub D2XMODE2, ale to czyta tylko soft Nikona. I nie Auto WB, bo w takich warunkach może się pomylić.

Ma to znaczenie gdy robię w RAWach? Powiadasz że ACR nie trybi z profilami w puszce? Długo mnie tu nie było więc naprowadźcie mnie ;)

prz3mo
06-05-2009, 20:34
Ma to znaczenie gdy robię w RAWach? Powiadasz że ACR nie trybi z profilami w puszce? Długo mnie tu nie było więc naprowadźcie mnie ;)

Profil do jpg wczytujesz do puszki i masz w puszce ustawiony, a do NEF ustawiasz w ACR. To dwie osobne kwestie.

Al Bundy
A czy przypadkiem nie zauważyliście że D300 czasem nie radzi sobie z WB na auto w warunkach zachodzącego słońca, może tu należało by się doszukiwać podstaw rozwiązania problemu kolorów skóry .

hmmm... a jakie to ma znaczenie gdy mam NEFa?

JK
Większego znaczenia dla RAWów to nie ma, choć w NXie RAW otwiera się z tymi ustawieniami, co jest wygodne. Problemem może być jednak ustawienie WB i działanie pomiaru ekspozycji, a w konsekwencji ewentualne przepalanie jednego z kanałów.

Al Bundy
06-05-2009, 20:35
Profil do jpg wczytujesz do puszki i masz w puszce ustawiony, a do NEF ustawiasz w ACR. To dwie osobne kwestie.

Kurza twarz - muszę lacieć ale jeszcze dziś to sprawdzę. Tyle lat tkwiłem w błędzie ?

messer
06-05-2009, 20:40
A może to będzie lepszym przykładem do takiej zabawy?
Ja jestem bardzo ciekawy co z tym wyczarujecie.

Ten .jpg bez żadnej manipulacji z BibblePro wyszedł.

Dodam tylko, że światło mieszane: dość ostre słońce + doświetlenie lampą na twarzy.

źródło (http://galeryjka.net/forum_nikon.jpg)

NEF: http://galeryjka.net/forum_nikon.nef

artko
06-05-2009, 20:50
Większego znaczenia dla RAWów to nie ma, choć w NXie RAW otwiera się z tymi ustawieniami, co jest wygodne. Problemem może być jednak ustawienie WB i działanie pomiaru ekspozycji, a w konsekwencji ewentualne przepalanie jednego z kanałów.

No właśnie może to jest właśnie sedno sprawy . W takich zdjęciach z ciepłym światłem zawsze zauważam już na lcd aparatu, że czerwony kanał jest przepalany a histogram tego kanału ma bardzo wyraźny pik . Ta sama scena sfotografowana z balansem bieli dobranym przez pomiar już tak nie przepala czerwonego kanału. Ciekawi mnie czy to cecha mojej puszki czy ogólna tendencja ?

prz3mo
06-05-2009, 20:50
messer, nieśmiało tylko wspomnę, że AWB w D700 działa naprawdę słabo. To podstawa do odpowiedniej kolorystyki ustawić prawidłowo balans bieli :)

messer
06-05-2009, 20:54
messer, nieśmiało tylko wspomnę, że AWB w D700 działa naprawdę słabo. To podstawa do odpowiedniej kolorystyki ustawić prawidłowo balans bieli :)

Trafne spostrzeżenie i warto, że o tym wspominasz.
Szukałem właśnie takiego zdjęcia, na którym również to będzie widoczne.

Co nie zmienia faktu, że to zdjęcie nawet ze skorygowanym WB dalekie jest od ideału w sensie kolorystyki (bo nie o kadrach teraz rozmawiamy).

prz3mo
06-05-2009, 21:02
Moim zdaniem tendencja D700/300 do żółtego zafarbu objawia się w wysokim ISO, przy bardzo trudnym świetle, a głównym źródłem "problemów" jest zły WB.

Te zdjęcia, które są w tym temacie wstawiane mają się chyba nijak do tego o co nam chodzi.
Ten temat utwierdza mnie w przekonaniu, że chyba szukamy dziury w całym :-D

Jurek Ż
06-05-2009, 21:03
To ja może pokażę fotkę bez obróbki, przepraszam ale wstawiam fotkę pierwszy raz i może być różnie.

http://img408.imageshack.us/img408/481/dsc1849.jpg

[tak będzie lepiej]

messer
06-05-2009, 21:04
Jurek Ż - to teraz wyrzuć to zdjęcie i wklej ale _ZMNIEJSZONE_. :/

robin102
06-05-2009, 21:05
Te zdjęcia, które są w tym temacie wstawiane mają się chyba nijak do tego o co nam chodzi.
Chyba masz rację, trzeba jakieś szczególne zdjęcie i wtedy pokombinujemy :)
Coś sie z forum stało. Nie widzę Was, halo ciemność.
Chyba to znak, że te rawy muszę jednak wystrugać :)

messer
06-05-2009, 21:08

Hm. Czyli zdjęcie Uli da się poprawić wyłącznie suwaczkiem WB?

Ja już wcześniej próbowałem. A naturalnego koloru skóry i tak nie udało mi się osiągnąć.
Poświęcisz chwilę na próbę? Szczerze będę wdzięczny (w szczególności, że sam posiadasz D700 więc masz odpowiednie doświadczenie)

prz3mo
06-05-2009, 21:20
Poświęcisz chwilę na próbę? Szczerze będę wdzięczny (w szczególności, że sam posiadasz D700 więc masz odpowiednie doświadczenie)

Bez bicia przyznaję, że doświadczenie w obrabianiu plików z D700 mam małe.
Po pierwsze od dawna do wołania nefów z mojego starszego korpusu D80 używałem C1 v3.7 i byłem bardzo zadowolony z efektów.
Niestety ta wersja nie obsługuje jednak nefów z D700, a wersja 4 nie wiedzieć czemu (nawet support Phase One nie wie) bardzo wolno chodzi na moim wcale nie słabym kompie.
Więc od jakiegoś czasu uczę się ACR. Niestety czasu mam mało, bo syn (właśnie skończył roczek) absorbuje nam tyle czasu, że szok. Nawet teraz siedząc na forum co chwilę biegałem go usypiać, bo nie chciał zasnąć cwaniaczek :)
Niedługo będę miał jakiś ślub to wtedy przy obróbce wyjdzie jak to naprawdę jest z tymi kolorami. Z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że głownym winowajcą dziwnych kolorów jest AWB przy wyższym ISO i trudnym (np. mieszanym świetle). W słońcu różnie - czasem AWB ustawi mi idealnie kolorki, czasem lepiej zrobię to ręcznie.

Al Bundy
06-05-2009, 21:23
Trochę mi się rozjaśnił temat w głowie ale dam jak chcecie jeszcze jedno w pełnym słońcu. Trzy twarze, trzy odcienie... Efekt chyba mniej widoczny ale stawiam na kolory bluz płci męskiej - szkoda że nie mam na szybko z czym porównać by to pokazać...

http://www.compus.pulawy.pl/cosby/galeria/_NIK4865.NEF

źródło (http://www.iv.pl/images/3bwh6wzonn1ig171gmmr.jpg)

artko
06-05-2009, 21:26
Ja bym twoje zdjęcie ustawił kolorystycznie w ten sposób :

źródło (http://img149.imageshack.us/my.php?image=forumnikon.jpg)

prz3mo
06-05-2009, 21:32
Kolor ludzkiej skóry (szczególnie twarzy) jest tak bardzo rózny u ludzi, że my tego nie zauważamy. Matryca i owszem i tu może być problem :) Może po prostu matryce w N są za dobre, a my za cieńcy? ;)

Jurek Ż
06-05-2009, 21:33
D700 i 24-70 zdjęcie bezpoośrednio z aparatu. ISO 1600.

źródło (http://img19.imageshack.us/img19/2030/dsc1849psy.jpg)

artko
06-05-2009, 21:35
No i tu są ok kolory. Lekko saturację podnieść i do albumu :-) .

--Arkadia--
06-05-2009, 21:37
u mnie takie cos wyszlo
źródło (http://blog.fotoskarb.pl/1as1.jpg)

sokrates
06-05-2009, 21:37
Trochę mi się rozjaśnił temat w głowie ale dam jak chcecie jeszcze jedno w pełnym słońcu. Trzy twarze, trzy odcienie... Efekt chyba mniej widoczny ale stawiam na kolory bluz płci męskiej - szkoda że nie mam na szybko z czym porównać by to pokazać...

a czy w naturze wszysy mamy za przeproszeniem ten sam odcień "gęby"? ;-) chyba nie - weź poprawkę na ten aspekt. pomijam oczywiście błędy w oddaniu kolorów przez D700.

Jurek Ż
06-05-2009, 21:40
Jak już wcześniej pisałem, miałem Canona 5D z L24-105, jednak Nikon mi bardziej odpowiada.

messer
06-05-2009, 21:41
W kwestii tego zdjęcia - IMO takie ciepłe kolory skóry akurat fajnie wyglądają.
Ja bym tak zostawił.

źródło (http://galeryjka.net/_NIK4865.jpg)

Dzięki za obróbkę zdjęcia Uli kolegom powyżej. Jak widać... ile ludzi, tyle spojrzeń na jeden i ten sam nef. A jak już przemek wspomniał - ile "gęb", tyle odcieniów skóry.
Ja chyba przy takim podejściu pozostanę na dłużej nie zgłębiając tajników CMOSów nowych nikonów.
Czego i Państwu życzę ;)

Edit:
Odcieni? :)

spn
06-05-2009, 21:44
pobawcie sie jakims nefem zrobionym we wnetrzu i ze sztucznym swiatlem. wtedy bywa duzo 'zabawniej' :twisted:

prz3mo
06-05-2009, 21:46
W kwestii jpg to u mnie sprawdza się D2x mode 2 (pstryk z puszki)
http://www.photo-markowski.net/DSC_4096.JPG

tylko tak jak juz wcześniej wspomniałem - takie przykłady mają się nijak do tego o czym chcieliśmy tu dyskutować :)

redrumdanyboy
06-05-2009, 21:46
To dowodzi tylko tego, że kolor ludzkiej skóry (szczególnie twarzy) jest tak bardzo rózny u ludzi, że my tego nie zauważamy. Matryca i owszem i tu może być problem :) Może po prostu matryce w N są za dobre, a my za cieńcy? ;)

No ja to jestem jeszcze cienki jak barszcz ale dostrzegam różnicę po pół roku katowania ps'a. Naprawdę. Siedzę i walczę i przysięgam! że kiedyś dojdę do sedna sprawy tych Nikonowskich kolorów : ) Kiepsko bo sezon mi się już zaczął i próbkuję na żywej tkance, że tak powiem : ) A D700 nie sprzedam, bo widywałem z tej matrycy cuda więc wiem, że się da i basta. Kwestia determinacji.

messer
06-05-2009, 21:56
W kwestii jpg to u mnie sprawdza się D2x mode 2 (pstryk z puszki)
http://www.photo-markowski.net/DSC_4096.JPG

tylko tak jak juz wcześniej wspomniałem - takie przykłady mają się nijak do tego o czym chcieliśmy tu dyskutować :)

Wszystko fajnie, ale ja JPG z puszki nie akceptuje i nigdy nie zaakceptuję.
NEF jest nadwyraz sensownym formatem, nawet dla zdjęć z imienin u cioci.

Te profile - znowu - fajnie, tylko, że nie ma dla Linuksa programu, który by je rozumiał. Nawet te nowe niby profile dla ACRa.
Dlatego pozostaje walka "wręcz" z suwaczkami.

Anyway - fajnie byłoby, gdyby informacje o profilach kolorystycznych były jakoś inaczej zaszywane w plikach NEF tak, żeby jakikolwiek program obsługujący daną wersję NEF'a je rozumiał. Cóż, może kiedyś...

prz3mo
06-05-2009, 22:06
Na prośbę Robina usunąłem zdjęcie, które wstawił w tym temacie oraz inne posty innych, które tyczyły się tego zdjęcia.
Ostatni raz robię Robin taki numer (następnym razem nie usunę), w przyszłości przemyśl 100 razy jak jakieś zdjęcie wstawiasz, cierpi na tym całość dyskusji, gdy kolejne osoby odnoszą się do danego zdjęcia/posta, a Ty nagle chcesz by je usunięto. Nie pierwszy to już raz...

messer
06-05-2009, 22:12
A już knułem jakąs sabotażową akcję zakrojoną na szeroką skalę... hm.

Adam Trzcionka
06-05-2009, 23:18
zdjęcie Ala, a właściwie żony, to jest faktycznie ciężki przykład w temacie - raz oświetlenie, a dwa, niewiele tu skóry.
gdyby jednak przyszło mi się z nim gimnastykować, na szybko - bez jakis obróbkowych ekstrawagancji, typu pojechany pastel lub dominanty szedłbym w tę stronę:

źródło (http://img16.imageshack.us/img16/952/zonaala.jpg)

przykład to o tyle nieszczęśliwy, że właśnie - całość tonie w zachodzącym słońcu, więc z definicji jest pomarańczowo. a my pomarańczowo - z definicji ;) - nie chcemy :)

JK
06-05-2009, 23:20

Przecież oświetlenie to nie tylko słońce, ale również światło słoneczne odbite od różnych elementów sceny. Te sweterki, a sciślej odbite od nich światło, też powodują "dziwne" zabarwienie skóry. Tak to niestety wygląda i nic nie poradzimy na to, że oświetlona część twarzy wygląda inaczej, niż część twarzy będąca w cieniu. Idealny kolor skóry to pojęcie, o którym można ewentualnie mówić w fotografii studyjnej, ale w ogólnym przypadku nie ma czegoś takiego. Jeśli pomiesza się kolorowe światło, to i kolory skóry będą bardzo różne. Co więcej, "ujednolicenie" tego na siłę będziemy odbierali jako sztuczne i nieprawdziwe.

prz3mo
06-05-2009, 23:22
przykład to o tyle nieszczęśliwy, że właśnie - całość tonie w zachodzącym słońcu, więc z definicji jest pomarańczowo. a my pomarańczowo - z definicji ;) - nie chcemy :)

No właśnie to wcześniej napisałem :)

robin102
06-05-2009, 23:22
Na prośbę Robina usunąłem zdjęcie, które wstawił w tym temacie oraz inne posty innych, które tyczyły się tego zdjęcia.
Ostatni raz robię Robin taki numer (następnym razem nie usunę), w przyszłości przemyśl 100 razy jak jakieś zdjęcie wstawiasz, cierpi na tym całość dyskusji, gdy kolejne osoby odnoszą się do danego zdjęcia/posta, a Ty nagle chcesz by je usunięto. Nie pierwszy to już raz...
Sorki wszystkich, ale zdjęcie które pochopnie wkleiłem niestety nie było takim do przerabiania.
Za karę zrobię 102 przysiady przed snem :)

prz3mo
06-05-2009, 23:29
http://www.pbase.com/wmlarso/image/109597839

Pierwsze lepsze zdjęcie z hiper 5Dmk2... jest żółto? Jest ! :-P
;)

messer
06-05-2009, 23:32
Może i żółto, ale... co za plastyka!

life
06-05-2009, 23:36
z zabawy suwakami to wyszło mi tak (może być trochę "kopnięte" bo nie mam zwyczaju obrabiać na LCD w laptopie a nie mam teraz nic innego pod ręką). Jutro ewentualnie skoryguję działania

PS. wolał bym jednak coś z D700 bo tam jakoś bardziej swojsko się czuję :)

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/4608/tralalalqp.jpg)

Władca Pixeli
07-05-2009, 05:05
1 oryginał

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/4949/allfte.jpg)

tomtytus
07-05-2009, 08:35
Władca Pixeli, zdjęcie, w którym trochę podłubałeś to typowo albumowy strzał a takie zawsze fajnie się ogląda, jak są po prostu kolorowe i ciepłe.
Ja wybrałbym 1, 7 i 8. Reszta nie do przyjecia.

ps: coraz dogłębniej zastanawiam się nad Twoją stopką a dokładniej nad jej pierwszą częścią :-)

R
07-05-2009, 09:35
z zabawy suwakami to wyszło mi tak (może być trochę "kopnięte" bo nie mam zwyczaju obrabiać na LCD w laptopie a nie mam teraz nic innego pod ręką). Jutro ewentualnie skoryguję działania

PS. wolał bym jednak coś z D700 bo tam jakoś bardziej swojsko się czuję :)

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/4608/tralalalqp.jpg)

B - jak b. zolto.

wuqa
07-05-2009, 09:36

No i z zachodzącego słońca sprytnie zrobiłeś "wschodzący poranek" ;)

No to i ja tak na szybko coś wyprodukowałem...

źródło (http://www.renart.pl/_NIK3472.jpg)

R
07-05-2009, 09:36
1 oryginał

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/4949/allfte.jpg)

chyba ani jedno... :)

life
07-05-2009, 09:55
B - jak b. zolto.

w takim razie to co wypluwa nikon jest dla mnie trafione bo ja lubię "bardziej" żółte niż świńsko-magentowe czy róże w skórze :)

i jak już było pisane nie raz idealnego środka nie ma a to ze względu na percepcje i gusta każdego z nas :)

prz3mo
07-05-2009, 10:24
i jak już było pisane nie raz idealnego środka nie ma a to ze względu na percepcje i gusta każdego z nas :)

... że o różnych monitorach, na których to oglądamy, nie wspomnę :)

venice
07-05-2009, 10:27
Ja mam na razie (może będzie więcej) taką zagwozdkę (bom zielony w temacie)... niezależnie od tego w jakich warunkach robię zdjęcie (zachód, poranek, środek dnia, światło żarowe, mieszane etc) to powinienem dążyć do wyrównywania ich do przyjętego (jakoś) poziomu "neutralności"?
Bo tak sobie kombinuję: nie po to zabieram ludzi na zachód, żeby w tym ciepłym miękkim świetle robić im zdjęcia, po to tylko, żeby potem w obróbce płukać to do "koloru neutralnego" Idać dalej: robiąc zdjęcia przy słabym oświetleniu żarowym gdzie skóra będzie automatycznie bardziej nasycona też mam potem w obróbce robić z tego kolor taki, żeby to wyglądało jakby tam w ogóle nie było żarówek? Czy robiąc zdjęcia w sosnowym lasku przy wpadającym doń zachodzącym słońcu i dosłownie "złotym świetle" mam potem dążyć do tego aby trawa nie miała tej złotej poświaty, żeby skóra nie była bardziej zółtawa niż zazwyczaj?

Proszę te pytania potraktować poważnie bo naprawdę zgłupiałem lekko po czytaniu tego wątku. Czasami tak bardzo podoba mi się "charakter" danego zdjęcia (wposmniane zachody), że dążąc potem do "naturalnego" wyglądu często ten charakter gdzieś ucieka...

Może trochę zagmatwałem ale chyba wiecie o co mi chodzi. Mam nadzieję, że jak wpadne wieczorem an forum to rozwiejecie moje wątpliwości.

pozdr.

JK
07-05-2009, 10:37
No co Ty? Żarty sobie stroisz? :wink: Jest jeden, jedyny, idealny, niepowtarzalny kolor skóry - ten z 5D. Reszta to skóra nie idealna, żeby nie powiedzieć mocno zafałszowana. :mrgreen:
I zastanów się chwilę. Kto normalny robi zdjęcia o zachodzie słońca? Kto normalny robi zdjęcia przy żarówce? Chyba, że to żarówka błyskowa - wtedy się da. :lol:

adrian
07-05-2009, 10:39
Tak na serio to nie chodzi tutaj o to, żeby sprowadzać wszystko do "neutralności", światła słonecznego w południe itp.

Nikon (FX) ma faktycznie inne kolory niż stara piątka - problem w tym, że te canonowe wydają się ładniejsze. Druga sprawa jest taka, że nikon wydaje się być wrażliwy na niezbalansowane światło (z różnych źródeł) i rożne inne niestandardowe warunki (wschód, zachód słońca, kolorowe ściany itp.). W canonie wygląda to jakby lepiej.

Pisząc nikon i canon miałem na myśli D700/D3 i 5D.

R
07-05-2009, 10:41
No co Ty? Żarty sobie stroisz? :wink: Jest jeden, jedyny, idealny, niepowtarzalny kolor skóry - ten z 5D. Reszta to skóra nie idealna, żeby nie powiedzieć mocno zafałszowana. :mrgreen:
I zastanów się chwilę. Kto normalny robi zdjęcia o zachodzie słońca? Kto normalny robi zdjęcia przy żarówce? Chyba, że to żarówka błyskowa - wtedy się da. :lol:

JK, nie dramatyzuj... jest jeszcze s5pro :mrgreen: chyba nawet lepszy niz 5D pod tym wzgledem...

JK
07-05-2009, 10:49
JK, nie dramatyzuj... jest jeszcze s5pro :mrgreen: chyba nawet lepszy niz 5D pod tym wzgledem...
Nie wierzę. I on zawsze tak samo tę skórę "koloruje"? Nawet o zachodzie słońca? Jeśli tak, to rewelacja. :-D

A rózne pryszcze, zmarszczki i czerwone plamy po przepiciu też sam likwiduje?

yakoop
07-05-2009, 10:51
To ja pozwolę sobie wrócić do tematu ślubów ze zdjęciami. D700.
http://www.twoj-slub.pl/test.NEF
Zapraszam do obrobkowych potyczek :)

JK
07-05-2009, 11:20
To ja pozwolę sobie wrócić do tematu ślubów ze zdjęciami. D700.
http://www.twoj-slub.pl/test.NEF
Zapraszam do obrobkowych potyczek :)

Mam jedno proste pytanie. Czy miałeś założony na lampę filtr barwny? Pewnie nie.

Robisz zdjęcie w pomieszczeniu oświetlonym światłem zastanym i na dodatek doświetlasz plan lampą. Jeśli nie użyjesz odpowiedniego filtra, który dostosuje (choć by w przybliżeniu) temeperaturę błysku do temperatury światła zastanego, to prawidłowe ustawienie lub prawidłowa korekta WB dla całego kadru jest praktycznie niemożliwa. Masz tu kilka różnych rodzajów światła, czyli na zdjęciu muszą być "rozjechane" kolory. Użyłeś Auto WB, więc aparat sam sobie dobrał jakiś "uśredniony" balans bieli i w konsekwencji lekko przepalił czerwony kanał. To chyba dość oczywiste. Problemu pewnie nie będzie, jeśli lampa będzie światłem mocno dominującym, ale jeśli chcesz łapać światło zastane, to trzeba o tym wszystkim pomyśleć zawczasu. Można to oczywiście próbować jakoś korygować podczas wołania RAWa, ale może warto zaczynać całą zabawę od prawidłowego oświetlenia sceny.

R
07-05-2009, 11:22
Nie wierzę. I on zawsze tak samo tę skórę "koloruje"? Nawet o zachodzie słońca? Jeśli tak, to rewelacja. :-D

A rózne pryszcze, zmarszczki i czerwone plamy po przepiciu też sam likwiduje?

eee no usterek to tam jest sporo do poprawiania, ale jakby nie poprawiac to w 95% przypadkow japa wyglada jak japa. :)

spn
07-05-2009, 11:29
http://www.pbase.com/wmlarso/image/109597839

Pierwsze lepsze zdjęcie z hiper 5Dmk2... jest żółto? Jest ! :-P
;)

Jest jeden, jedyny, idealny, niepowtarzalny kolor skóry - ten z 5D. Reszta to skóra nie idealna, żeby nie powiedzieć mocno zafałszowana. :mrgreen:

:lol: widac administracja mocno dba by poziom konwersacji nie utrzymywal sie na normalnym, bezwojenkowym poziomie - jak sie nie ma co powiedziec to zawsze mozna poszydzic z canon'a :roll:

JK
07-05-2009, 11:32
Przecież nikt tu nie szydzi z Canona. Jeśli już, to prędzej z niektórych fanatyków Canona. :wink:

adrian
07-05-2009, 11:33
:lol: widac administracja mocno dba by poziom konwersacji nie utrzymywal sie na normalnym, bezwojenkowym poziomie - jak sie nie ma co powiedziec to zawsze mozna poszydzic z canon'a :roll:

No niestety JK znowu zniżył lot :(

messer
07-05-2009, 11:38
I potencjał wątku się rozszedł po kościach.
Szkoda.

A może jednak wrócimy do meritum? Z pominięciem porównań do canonów czy fuji - bo jakby fotografujemy nikonem, zdaje się.

robin102
07-05-2009, 11:41
Jeśli można to ja zupełnie na szybkiego w 10 sekund zrobił bym to zdjęcie w ten sposób i na płytę CD :). Światło mieszane, bardzo cieple klimatycznie i niech tak zostanie, kolory skóry akceptowalne. No właśnie nie walczmy tak o te skóry bo sensu nie ma. Nie na ludzia się powinno WB ustawiać. Chciałbym aby tak wszystkie foty z D700 mik-sryk i na płytę czy na papier :)
No może trochę na Canona wyszło :) ;)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/test.jpg)

adrian
07-05-2009, 11:42
Kolorystycznie bardzo fajnie :)

yakoop
07-05-2009, 11:44
Mam jedno proste pytanie. Czy miałeś założony na lampę filtr barwny? Pewnie nie.

Robisz zdjęcie w pomieszczeniu oświetlonym światłem zastanym i na dodatek doświetlasz plan lampą. Jeśli nie użyjesz odpowiedniego filtra, który dostosuje (choć by w przybliżeniu) temeperaturę błysku do temperatury światła zastanego, to prawidłowe ustawienie lub prawidłowa korekta WB dla całego kadru jest praktycznie niemożliwa. Masz tu kilka różnych rodzajów światła, czyli na zdjęciu muszą być "rozjechane" kolory. Użyłeś Auto WB, więc aparat sam sobie dobrał jakiś "uśredniony" balans bieli i w konsekwencji lekko przepalił czerwony kanał. To chyba dość oczywiste. Problemu pewnie nie będzie, jeśli lampa będzie światłem mocno dominującym, ale jeśli chcesz łapać światło zastane, to trzeba o tym wszystkim pomyśleć zawczasu. Można to oczywiście próbować jakoś korygować podczas wołania RAWa, ale może warto zaczynać całą zabawę od prawidłowego oświetlenia sceny.

Oczywiście że nie miałem założonych żadnych filtrów barwnych. Nie wyobrażam sobie tego kiedy w dyskotekowym oświetleniu sali kalkuluje z jakiego by tu filtra skorzystać, bo to reportaż i nie ma na to czasu. Po to robię w nefach, żebym później takie rozbieżności mógł korygować software'owo. Nie chciałem błyskać więcej, żeby nie spłaszczać, żeby zachować jakąś kostkę klimatu, jaka w tym pomieszczeniu była. Co za różnica czy WB auto, czy też nie, skoro i tak wiem że będę w tym grzebał i pewnie przelecę całą działkę WB 2 razy w tą i z powrotem zanim znajdę jakiś złoty środek...

yakoop
07-05-2009, 11:46
Ja po kolejnej walce z tym zdjęciem, zrobiłbym to tak...

źródło (http://twoj-slub.pl/061208/wesele%20out/DSC_0537.jpg)

papajpo
07-05-2009, 11:48
mi bardziej podchodzi obróbka robina102, a u ciebie troche za duży szum z tyłu i troszke przepał ja to tak widze

messer
07-05-2009, 11:50
Jeśli można to ja zupełnie na szybkiego w 10 sekund zrobił bym to zdjęcie w ten sposób i na płytę CD :).

Ciekawe jak długo to zdjęcie tutaj powisi...
;-)

Robin - to zostanie na dłużej dla odmiany?

yakoop
07-05-2009, 11:52
Z mojej strony mogę powiedzieć, że dopóty dopóki obróbka nie będzie urażała osób na zdjęciu jakimiś fotomontażami, to może wisieć.

Dla mnie w obróbce robina kolor skóry jest zbyt żółty :)

robin102
07-05-2009, 11:56
Co monitor, co operator-regulator to inaczej wychodzi. Ważne żeby oglądaczom się podobało :)
Ale zdradzę Wam małą pożyteczna tajemnicę ;). Nigdy nie zostawiam WB na AUTo. Zawsze wszystkie zdjęcia robię na tej samej temperaturze barwowej, a no po to, że wzrok ludzki to zmysł bardzo łatwo oszukiwalny, łatwo się męczy i omylny więc jak otwieram sobie biblioteke z kikkuset rawami to jeśli mam spierdzielony WB to dokładnie na wszystkch 600 zdjęciach tak prawie samo, czyli mam ten sam punkt wyjścia do dalszej regulacji. Na prawdę bardzo to upraszcza ustawianie względnie poprwanego pod siebie WB na wielu zdjeciach, a nie na każdym zaczyma od innego punku wyjścia. Wolę mieć wszystkie kilkaset sztuk w filecie czy zieleni niż kazde inaczej. No dobra mała rozgrzewka była, wracam do swoich już tylko 555 rawów :)

ps 1
Yakoop Twoja obróbka jest GIT jak Ci się podoba i na Twoim monitorze jest OKi, ale widzę, że coś jeszcze trochę gmernąłeś w pliku, bo ja tylko wywołałem do jpga.
ps 2

Ciekawe jak długo to zdjęcie tutaj powisi...
;-)
Robin - to zostanie na dłużej dla odmiany?
To nie moje zdjęcie, właściciel decyduje ile powisi. Jak da cynk to zdejmę.
Ja wczoraj zdjąć musiałem bo to nasz forumowy kolega był na zdjęciu i poprosił żeby zdjąć fote. Cały powód zamieszania.

wuqa
07-05-2009, 11:56
ja po kolejnej walce z tym zdjęciem, zrobiłbym to tak...

źródło (http://twoj-slub.pl/061208/wesele%20out/dsc_0537.jpg)
wykapane 5d! ;)

JK
07-05-2009, 11:58
Oczywiście że nie miałem założonych żadnych filtrów barwnych. Nie wyobrażam sobie tego kiedy w dyskotekowym oświetleniu sali kalkuluje z jakiego by tu filtra skorzystać, bo to reportaż i nie ma na to czasu. Po to robię w nefach, żebym później takie rozbieżności mógł korygować software'owo. Nie chciałem błyskać więcej, żeby nie spłaszczać, żeby zachować jakąś kostkę klimatu, jaka w tym pomieszczeniu była. ...

No to jak chcesz w takich warunkach uzyskać naturalny kolor skóry? Przecież byłeś kiedyś w dyskotece i widziałeś, że kolor ludzkich twarzy zmienia się tak, jak zmienia się oświetlenie. Tego się nie koryguje. Trzeba się zdecydować, czy chcemy mieć na zdjęciu jakiś wyimaginowany naturalny kolor skóry, czy chcemy oddać nastrój chwili. To są dwie zupełnie różne sprawy, bo jeśli ma to oddać nastrój, to biały kolor sukni wcale nie musi być biały, a kolor skóry wcale nie musi być "idealny".

..... Co za różnica czy WB auto, czy też nie, skoro i tak wiem że będę w tym grzebał i pewnie przelecę całą działkę WB 2 razy w tą i z powrotem zanim znajdę jakiś złoty środek...

Niby żadna, o ile nie przepalisz żadnego kanału RGB, a o takie przepalenie jest dużo łatwiej, jeśli WB jest źle ustawiony podczas pomiaru ekspozycji.

prz3mo
07-05-2009, 12:00

Wyluzuj trochę, łatwiej się żyje. Nie ma tu żadnej wojenki i nie będzie.

yakoop
07-05-2009, 12:02
No to jak chcesz w takich warunkach uzyskać naturalny kolor skóry? Przecież byłeś kiedyś w dyskotece i widziałeś, że kolor ludzkich twarzy zmienia się tak, jak zmienia się oświetlenie. Tego się nie koryguje. Trzeba się zdecydować, czy chcemy mieć na zdjęciu jakiś wyimaginowany naturalny kolor skóry, czy chcemy oddać nastrój chwili. To są dwie zupełnie różne sprawy, bo jeśli ma to oddać nastrój, to biały kolor sukni wcale nie musi być biały, a kolor skóry wcale nie musi być "idealny".

Chodzi o to żeby było trochę tak, trochę tak, wspólny mianownik światła zastanego, dyskotekowego klimatu i jakiegoś takiego glamour jakiego oczekuje PM...

JK
07-05-2009, 12:05
Chodzi o to żeby było trochę tak, trochę tak, wspólny mianownik światła zastanego, dyskotekowego klimatu i jakiegoś takiego glamour jakiego oczekuje PM...

No to trzeba było mówić od razu, że nie chodzi Ci o żaden kolor skóry, tylko o jakiegoś efektownego digarta. :wink:

yakoop
07-05-2009, 12:07
No to trzeba było mówić od razu, że nie chodzi Ci o żaden kolor skóry, tylko o jakiegoś efektownego digarta. :wink:
Czy ja wiem czy on efektowny jest... Chciałem żeby dyskusja wróciła na podłoże ślubów z d700, jak nazwa tematu wskazuje. To dobry przykład do polemizowania i szukania tego jedynego słusznego koloru... :)

JK
07-05-2009, 12:15
Czy ja wiem czy on efektowny jest... Chciałem żeby dyskusja wróciła na podłoże ślubów z d700, jak nazwa tematu wskazuje. To dobry przykład do polemizowania i szukania tego jedynego słusznego koloru... :)

No właśnie nie. Przy takich zdjęciach, tego jedynie słusznego koloru skóry praktycznie nie uzyskasz, jeśli nie chcesz "zabić" całej reszty zdjęcia. Mówimy oczywiscie o przetwarzaniu zdjęcia jako całości - bez masek, i innych Control Pointów, bo jak tych cudów użyjemy, to już nie mówimy o kolorach z matrycy, tylko o umiejętności PSucia.

Czornyj
07-05-2009, 12:22
Po pierwsze - w ACR mamy do dyspozycji z 10 standardowych profili dla Nikona.
Po drugie - jak żaden z gotowych profili nie będzie nam odpowiadał kolorystyką, to mamy suwaczki HSL, którymi możemy modyfikować spektrum barw podzielone na 8 podstawowych walorów - zmieniając ton, jasność i nasycenie.
Po trzecie - jeśli komuś dalej będzie mało, to ma DNG profile editor, gdzie można superprecyzyjnie zmieniać dowolnie wybrany ze zdjęcia walor barwny i robić z nim co się komu podoba:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/dng1.jpg)

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/dng2.jpg)

Al Bundy
07-05-2009, 12:33
To właśnie co pokazałeś przespałem. Dziś nadrobię zaległości - może nie taki ten Nikon straszny jak nam maluje...

giziol
07-05-2009, 12:38
yakoop odpalilem RAWa jak dla mnie takaskorka mogla by nawet zostac, ale jak mialbym marudzic to zdjalbym vibrance-17 i mi pasi.

imo moje 3 grosze:

źródło (http://phmojstyl.nazwa.pl/files/yakoop.jpg)

spn
07-05-2009, 12:39
Ja po kolejnej walce z tym zdjęciem, zrobiłbym to tak...
http://twoj-slub.pl/061208/wesele%20out/DSC_0537.jpg

mi tez zdecydowanie bardziej lezy Twoja wersja nizli Robina.
nizej 2 moje proby na szybko - samo wywolanie z NEf'a:

1.

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/5287/tylkowyw.jpg)
2.

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/3445/wywdes10.jpg)

heh, ja znowu za duzo w magente cisne :P

Krzysiek82
07-05-2009, 12:40
Bo tak sobie kombinuję: nie po to zabieram ludzi na zachód, żeby w tym ciepłym miękkim świetle robić im zdjęcia, po to tylko, żeby potem w obróbce płukać to do "koloru neutralnego" Idać dalej: robiąc zdjęcia przy słabym oświetleniu żarowym gdzie skóra będzie automatycznie bardziej nasycona też mam potem w obróbce robić z tego kolor taki, żeby to wyglądało jakby tam w ogóle nie było żarówek? Czy robiąc zdjęcia w sosnowym lasku przy wpadającym doń zachodzącym słońcu i dosłownie "złotym świetle" mam potem dążyć do tego aby trawa nie miała tej złotej poświaty, żeby skóra nie była bardziej zółtawa niż zazwyczaj?

Dokładnie. Zgadzam się w 100%. Przecież inaczej będzie wyglądało ujęcie wykonane pod wieczór niż identyczne, ale wykonane rano. Oczywiście, że kombinując z kolorami uzyskamy w obu przypadkach poprawny balans bieli i odwzorowanie kolorów, ale to nie będzie rzeczywista sytuacja. Przecież nasze oko także widzi inaczej świat przy zachodzącym świetle niż rano. Są zupełnie inne kolory, inne odcienie, jest inny kolor i światła, od ostrego do miękkiego. Skoro robimy zdjęcie pod wieczór dlaczego nie zostawić kolorów typowych dla wieczoru? Kiedy małe turystyczne miasteczka mają ten swój urok? Właśnie pod wieczór kiedy się spaceruje uliczkami, bo wtedy słońce nadaje jakiegoś uroku zabudowie i mamy urokliwe miejsca.

adrian
07-05-2009, 12:45
Wieczorem foci się też z innego powodu niż kolory - chodzi o cienie jakie daje ostre (po)południowe światło.

Krzysiek82
07-05-2009, 12:51
Wieczorem foci się też z innego powodu niż kolory - chodzi o cienie jakie daje ostre (po)południowe światło.

Oczywiście, racja. Tylko świat ma wtedy inne kolory i dla mnie dziwne jest, że wszyscy chcą go korygować do jakiegoś prawidłowego nie wiadomo jakiego.

messer
07-05-2009, 12:53

Tak, bez wątpienia chodzi o te cienie.
Szczególnie, jak widzę fotografujących w popołudniowym słońcu obkładających swoje modelki blendami z każdej strony i parasolkami, coby te cienie likwidować :)

siedemczwartych
07-05-2009, 13:03
okzauje się, że jest zainteresowanie UFRaw.

Więc tylko przypominam o tym wątku.
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1188557

messer
07-05-2009, 13:10
okzauje się, że jest zainteresowanie UFRaw.

A ja potwierdzam, że to, o czym wspomina kolega siedemczwartych działa również w Linuksie.

sejmajnejm
07-05-2009, 13:11
Dodatkowo dla tych, ktorzy uzywaja NXa i maja 'problemy' z kolorami, moga sprobowac takze tego:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=29091000

pzdr.
Andrzej

life
07-05-2009, 13:41
ja bym to widział chyba tak (tak tak żółtaczka, no cóż lubię takie :))

źródło (http://img6.imageshack.us/img6/5087/testnyd.jpg)

Czornyj
07-05-2009, 13:43
Dodatkowo dla tych, ktorzy uzywaja NXa i maja 'problemy' z kolorami, moga sprobowac takze tego:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=29091000

pzdr.
Andrzej

Nie radzę, chyba że ktoś naprawdę wie co i po co to robi. To nie służy do zmiany kolorystyki, tylko do dobrania się do pewnych bardzo wysyconych walorów rejestrowanych przez aparat, a przy okazji jest spreparowane na krzywej gradacyjnej L-star, która użytkownikom nieobeznanym z zaawansowanym zarządzaniem barwą może nieźle wybrać jaja. W praktyce jest to technika, która może być przydatna osobom drukującym na high-endowych drukarkach atramentowych o b. dużym gamucie, jak najnowsze epsonki na pigmentach K3 Ultrachrome HDR.

ZbychuO
07-05-2009, 13:46
Jakie to szczęście, że jestem daltonistą. Dla mnie wszystkie te wersje weselne są jednakowe :)

JK
07-05-2009, 13:50
No to już jest podsumowanie wątku. :mrgreen:

Jacek_Z
07-05-2009, 14:12
Oczywiście że nie miałem założonych żadnych filtrów barwnych...... Po to robię w nefach, żebym później takie rozbieżności mógł korygować software'owo. ..
nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że to co napisałeś jest niemożliwe. Jesli jest więcej źródeł światła, o różnej temp barwowej, to nie da się zmienić suwakiem barwy tylko jednego ze źródeł światła. Suwaczkiem wpływa się na całe zdjęcie. Należy kombinować przed zrobieniem zdjęcia. To czy to jest reporterka, czy nie, to nie ma znaczenia dla matrycy :-D, ona zarejestruje takie światło jakie na nią padnie.

Z tego co różne osoby piszą zdecydowanie wynika, że o kolorach myślą podczas obróbki. Podczas gdy ci naprawdę zaawansowani fotografowie, zawodowcy czy jak ich tam zwał, zwracają dużą uwagę na światło i na warunki w jakich im przyszło fotografować. Fotografują o odpowiednich godzinach, ustawiają ludzi w stosunku do światła i do otoczenia, ustawiają się sami od innej strony, używają czegoś do doświetlania (ekran, lampa), odbijają od ścian/sufitu, ustawiają dodatkową lampę, rozpraszają dyfuzorami, nakładają (gdy trzeba) folie do zmiany koloru błysku itp.
Parę lat ciągłego focenia i przychodzi ocena oświetlenia niektórym fotografom dość naturalnie. Wiedzą bez zastanawiania co robić i tylko chwilka zajmuje im wykonanie tego. Nie nadrobi się tego gmerając w RAWach.

siedemczwartych
07-05-2009, 14:17
tu się z jackiem zgdazam.
Nie po to do SB-900 dołączają nasadki, folijki by sobie leżały w torbie.
Polecam spróbować.
czasem mamy dwa różne źródła światła do tego błyśniemy lampa o jeszcze inne temperaturze a potem "zonk".
Pozostaje B&W :)

Czornyj
07-05-2009, 14:32
było gdzieś na forum info, jakoby Czornyj, Niedźwiedź i ktoś tam jeszcze :mrgreen: rozpracowali D3 tak, że wychodziły kolorki idealne

Rozpracować jest cholernie prosto - gorzej, że na razie nie mam pomysłu jak to zautomatyzować...

Nikon D3 + 24-70/2.8 i Canon 5D + 85/1.2L

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/c5-d3b.jpg)

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/c5-d3a.jpg)

Nikon D3 + 24-70/2.8 + CZORNYJ ULTIMATE PRO WEDDING PROFILE BETA 13 i Canon 5D + 85/1.2L

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/c5-d3c.jpg)

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/c5-d3a.jpg)

yakoop
07-05-2009, 14:47
Pisze z telefonu więc proszę o wyrozumiałość. Jacku, obróbka o jakiej mówiłem jest obróbka selektywną zdjęcia nie globalna, więc takie poprawki wchodzą w grę. Na pewno trzeba kombinować przed zrobieniem zdjęcia, ale nie zawsze to wystarcza. I niech tutaj ta cyfrowa ciemnoa będzie pomocą.

kichu
07-05-2009, 15:00
Pisze z telefonu więc proszę o wyrozumiałość. Jacku, obróbka o jakiej mówiłem jest obróbka selektywną zdjęcia nie globalna, więc takie poprawki wchodzą w grę. Na pewno trzeba kombinować przed zrobieniem zdjęcia, ale nie zawsze to wystarcza. I niech tutaj ta cyfrowa ciemnoa będzie pomocą.

Tylko jak nie bedziesz mimo wszystko pilnowal temp barwowej swiatla przed zrobieniem zdjecia, to czasem najwymylniejsza obrobka wiele nie wymyslisz albo bedziesz mial bardzo mocno ograniczone pole manewru.
Jesli takie rzeczy o ktorych piszesz Jacek przypilnujesz w czasie zrobienia zdjecia, bedziesz mial o polowe
mniej roboty w obrobce, albo pewnych rzeczy w obroce nie bedziesz mogl w ogole zrobic.

Czasem nawet z lokalna obrobka mozesz miec problem, jak Ci na twarzy naloza sie np. swiatlo blyskowe,
z zarowym i jakims innym. I co... pozniej np. polowa kiecki bedzie zalatywala zolcia, a druga polowa
zielonym ?

Gdybys na tej fotce zarzucil na lampe filtr, niekoniecznie firmowy pelne cto, ale chociaby 1/2 cto, mialbys
mimo wszystko mniejsze roznice w temp barwowe obu scen (mlodzi/tlo, z ktorego robi sie przy wybielaniu
mlodych zoltaczka zakazna) i tym samym wieksze pole manewru w obrobce.

Argument ze filtry zajmuja czas... jak okleisz sobie lame rzepami i przygotujesz kilka filtrow naklejanych
na rzepy, to zalozenie/zdjecie czegos takiego i schowanie do kieszeni zajmuje sekunde.

Dobre swiatlo, pilnowane przed robieniem fotki odwdziecza sie w obrobce, zle sie tylko msci.

Pobaw sie ze swoimi fotkami robiac dosc mocna obrobke, np. pojechane crossy. Od razu bedziesz
widzial, ktore robi sie latwo, a ktore zle... przy takiej zabawie roznica miedzy dobrym a zlym swiatlem
wychodzi od razu.

altrey
07-05-2009, 15:01
Witam

Na wstepie napisze iz nie posiadam ani D700 ani D3 ale czym dluzej siedzie w PS dochodze do tego samego wniosku co Jacek_Z. Zdjecia z 'wysokiej polki' nie obrabia sie w takim rozumowaniu jak my tutaj dyskutujemy. Tam, przy uzyciu tych wszystkich dostepnych narzedzi, ludzi, zdjecia wychodza niemal idealne juz na poziomie strzalu.... i tu widze sedno sprawy. A tak rozne pory dnia, roku, rozne oswietlenie --- idealny odcien skory --- rzecz wzgledna, nie mylic z plastyka.

POzdrawiam,
Pawel

Czornyj
07-05-2009, 15:06
Zapomniałem dodać - w warunkach bojowych:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/c5-d3d.jpg)

R
07-05-2009, 15:09
Zapomniałem dodać - w warunkach bojowych:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/c5-d3d.jpg)

moim zdaniem kanal czerwony w dol. krzywa opusc.

Al Bundy
07-05-2009, 15:10
Proponuję wam strzelić w twarz o zachodzie słońca prostym kompaktem Canona czy Sony i porównać efekty. Zobaczycie o co chodzi z kolorem twarzy i przepalaniem kanału czerwonego. Jasne że można stosować te wszystkie gadżety ale jaki ma to cel gdy mamy tylko jedno źródło światła czyli słońce? Naprawdę na oko widać że matryce CMOS nie radzą sobie w Nikonie z tym tak dobrze (matryce lub soft) - przynajmniej w D300. Dlatego do portretów coraz bardziej skłaniam się ku D200 bo na nic droższego mnie nie stać. D300 w reporterce się sprawdza doskonale i chyba jako taki został stworzony ale w pewnych warunkach focenie ludzi to poraźka... przynajmniej zanim opanuję postprocessing...

Uprzedzam że na kompakty się nie przesiądę bo nie wyglądają tak dobrze :mrgreen:

Czornyj
07-05-2009, 15:26
Ja tam nie widzę najmniejszego przepalenia czegokolwiek:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/albundy.jpg)

messer
07-05-2009, 15:28
Czornyj - przejedz proszę tym swoim magicznym cudem mojego NEF'a kilka stron wcześniej i wrzuć, ok?

Jestem straszliwie ciekawy efektu.
Z góry many thanks!

O tu : http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1263486&postcount=72 :-)

Edit2 (nie mnożyć postów):
Dzięki.

Czornyj
07-05-2009, 15:37
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/cót.jpg)

Pawel Pawlak
07-05-2009, 15:38
trudno nie zauważyć, że DSLRy Canona i Nikona dają standardowo inne kolory. Moim zdaniem, matryce Canona ze wzgędu na chyba słabsze filtry AA dają także lepsze mikrokontrasty, która także mają pozytywny wpływ na obrazowanie (choć nie widzę tego specjalnie na powiększeniach obrobionego obrazu). Ale jak to jest, że w galeriach fotografów ślubnych robiących Canonami, tam gdzie światło nie jest "łatwe", widzimy najczęściej albo BW albo jakieś "celowe" kombinacje barwne, nie oddające naturalnie barwy skóry już z założenia?

Al Bundy
07-05-2009, 15:44
Fota messera wygląda ładnie w Twoim wydaniu ale moja żona wygląda jak indianin po zmroku - czerwoooonnnaaa ! :) Tłumaczę to firmowym monitorem. Tylko skoro tutaj moja fota wygląda źle a messera dobrze to w domu będzie odwrotnie jak mniemam :D

Nie rozstrzygniemy tego sporu bo każdy inaczej postrzega barwy, każdy ma inny monitor i najważniejsze gust. Kupiłem D300 i jestem bardziej zadowolony niż mniej ale przyznam szczerze po porównaniu do D200 nie jest on już tak rewelacyjny jak mogło mi się wydawać. Jak będzie kasa - będzie FX - jak nie będzie to przynajmniej opanuję lepiej obróbkę...;)

...jak to jest, że w galeriach fotografów ślubnych robiących Canonami, tam gdzie światło nie jest "łatwe", widzimy najczęściej albo BW albo jakieś "celowe" kombinacje barwne, nie oddające naturalnie barwy skóry już z założenia?

Nie chcę obrażać Canoniarzy bo ten etap mam za sobą ale z tych których znam osobiście odsetek potrafiących otworzyć i obrobić fotę w PS jest znikomy - pewnie stąd Twoja celna uwaga. Choćby kilka dni temu znów toczyłem spór z Canoniarką o to z której puchy wychodzą lepsze foty. Wyszło na jaw że jak 10 lat foci śluby tak tylko kilka razy dotykała zdjęcia PSem... to sporo tłumaczy... Canon poprostu obrabia za nią...

messer
07-05-2009, 15:48
FX? No, to jeśli w postaci D700 - to z podobnym "rozżaleniem" będziesz wspominał D200 :)
Kolorystyka D300 i D700 jest bardzo, bardzo podobna.
Wiem co piszę - miałem 300, mam 700.

Chyba, że piszesz o D3X - tutaj jest podobno inaczej (i podobno lepiej).

wuqa
07-05-2009, 15:53
moim zdaniem kanal czerwony w dol. krzywa opusc.
Zauważyłem, że na wielu fotografiach dostrzegasz zbyt wiele czerowonego... Mógłbyś powiedzieć na jakim monitorze oglądasze te fotogrfie? Ew. czym kalibrowany... Broń Boże nie czepiam się, z ciekawosci pytam.
Pozdr.

Al Bundy
07-05-2009, 15:56
FX? No, to jeśli w postaci D700 - to z podobnym "rozżaleniem" będziesz wspominał D200 :)
Kolorystyka D300 i D700 jest bardzo, bardzo podobna.
Wiem co piszę - miałem 300, mam 700.

Chyba, że piszesz o D3X - tutaj jest podobno inaczej (i podobno lepiej).

Zanim kasa wpadnie wyjdzie D900 po tym jak będzie na topie D800 :D

Czornyj
07-05-2009, 16:02
Fota messera wygląda ładnie w Twoim wydaniu ale moja żona wygląda jak indianin po zmroku - czerwoooonnnaaa ! :) Tłumaczę to firmowym monitorem. Tylko skoro tutaj moja fota wygląda źle a messera dobrze to w domu będzie odwrotnie jak mniemam :D

Nie rozstrzygniemy tego sporu bo każdy inaczej postrzega barwy, każdy ma inny monitor i najważniejsze gust. Kupiłem D300 i jestem bardziej zadowolony niż mniej ale przyznam szczerze po porównaniu do D200 nie jest on już tak rewelacyjny jak mogło mi się wydawać. Jak będzie kasa - będzie FX - jak nie będzie to przynajmniej opanuję lepiej obróbkę...;)

Twarz na twoim zdjęciu jest oświetlona ciepłym światłem i mz. tak powinno to wyglądać, ale nie ma problemu - można to zgasić:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/albundy2.jpg)

spn
07-05-2009, 16:05
wyglada calkiem dobrze. zdecydowanie lepszy efekt niz przy poprzedniej fotce, Czornyj

messer
07-05-2009, 16:05
No. Na moim laptokowym LCD to powyżej wygląda idealnie w temacie koloru skóry.
Magia Czornyj'a rzeczywiście kicks ass.

Tylko gdzie jest klimat ciepłego, zachodzącego słoneczka... znikł był.
I czy warto? IMO - nie warto.

Kosher
07-05-2009, 19:10
Witam, może i ja się dołożę do tematu. To moja wersja jednego ze zdjęć:

źródło (http://oly.goorange.pl/nf/NIK4865.jpg)

sejmajnejm
07-05-2009, 22:12
Nie radzę, chyba że ktoś naprawdę wie co i po co to robi. To nie służy do zmiany kolorystyki, tylko do dobrania się do pewnych bardzo wysyconych walorów rejestrowanych przez aparat, a przy okazji jest spreparowane na krzywej gradacyjnej L-star, która użytkownikom nieobeznanym z zaawansowanym zarządzaniem barwą może nieźle wybrać jaja. W praktyce jest to technika, która może być przydatna osobom drukującym na high-endowych drukarkach atramentowych o b. dużym gamucie, jak najnowsze epsonki na pigmentach K3 Ultrachrome HDR.

zgadzam sie, ze trzeba wiedziec co sie robi. Moze slowo wyjasnienia. Bardziej chodzilo mi o wypalenia w kanalach m.in. w czerwonym. Podczas uzywania szerszej przestrzeni kolorow i potem konwersji do np. sRGB uwazam, ze jest mniejsze prawdopodobienstwo wypalenia (utraty info w kanale) - wystepuje ono np pozniej - oczywiscie jest to pewien skrot myslowy. wystarczy otworzyc sobie to samo zdjecie ze wspomniana przestrzenia barw i porownac histogram, i porownac Shift + H - wypalone swiatla. Ale zgadzam sie, ze trzeba uwazac. Takie lekkie przemyslenai - jestem otwarty na inne zdanie i nie uwazam sie za eksperta :-) a rozmowa o kolorach w internecie, to troche bicie piany ;-)

pzdr.
Andrzej

robin102
07-05-2009, 22:51
Czornyj mała uwaga. Ty coś musisz mieć z monitorem, albo z okularami ;) zazwyczaj Twoje foty które wklejasz są na zimno podawane. Kiedyś nawet sprawdzałem na kilku przyzwoitych monitorach, albo tak lubisz ?

tomtytus
07-05-2009, 23:16
Zimnym mówimy stanowczo nie...a potencjalni klienci-odbiorcy fotek ślubno-weselnych tym bardziej :)

Jurek Ż
07-05-2009, 23:19
Nikon D700 w pełnym słońcu.
źródło (http://img136.imageshack.us/img136/2354/33614668.jpg)

mpwt
07-05-2009, 23:55
Hmmm... taka jeszcze mała dygresja co do ślubów. Weźcie pod uwagę, że wiele panien młodych ma "pojechane na maxa" makijaże. Raz tak mi się trafiło, że nijak poprawić twarz. Po prostu taki makijaż i porażka do kwadratu. Nie da się poprawić. No chyba, że godzina nad jednym zdjęciem...

Aha, zastanawia mnie to o czym mówicie (np. JK), że istotne jest ustawienie poprawnego balansu bieli przed zrobieniem zdjęcia nawet jeśli robimy w RAW... Że niby dlaczego? WB ma wpływ na ekspozycję?

artko
08-05-2009, 00:04
Hmmm... taka jeszcze mała dygresja co do ślubów. Weźcie pod uwagę, że wiele panien młodych ma "pojechane na maxa" makijaże. Raz tak mi się trafiło, że nijak poprawić twarz. Po prostu taki makijaż i porażka do kwadratu. Nie da się poprawić. No chyba, że godzina nad jednym zdjęciem...

Aha, zastanawia mnie to o czym mówicie (np. JK), że istotne jest ustawienie poprawnego balansu bieli przed zrobieniem zdjęcia nawet jeśli robimy w RAW... Że niby dlaczego? WB ma wpływ na ekspozycję?

Raczej ma . Ekspozycja jest ustalana przez elektronikę nie inaczej jak przez pomiar wartości RGB w poszczególnych kanałach . A balans bieli to jakiś tam wzajemny stosunek tych kanałów względem siebie. Jeśli jeden kanał za mocno "wyjedzie" (np. balans bieli za ciepły) to uśredniony pomiar z trzech kanałów da ci taki efekt że kanał który dominuje zostanie ucięty. To taka moja teoria- być może słuszna, być może nie , musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany w tej materii, ale na mój rozum to sprawa wygląda mniej więcej tak.

kichu
08-05-2009, 00:12

Tam bylo o balansie bieli w kontekscie temperatury barwowej roznych zrodel swiatla na fotografowanej scenie, czyli np. swiecenie lampa bez filtrow (temp swiatla dziennego) + zastane zarowe.

Czornyj
08-05-2009, 01:02
zgadzam sie, ze trzeba wiedziec co sie robi. Moze slowo wyjasnienia. Bardziej chodzilo mi o wypalenia w kanalach m.in. w czerwonym. Podczas uzywania szerszej przestrzeni kolorow i potem konwersji do np. sRGB uwazam, ze jest mniejsze prawdopodobienstwo wypalenia (utraty info w kanale) - wystepuje ono np pozniej - oczywiscie jest to pewien skrot myslowy. wystarczy otworzyc sobie to samo zdjecie ze wspomniana przestrzenia barw i porownac histogram, i porownac Shift + H - wypalone swiatla. Ale zgadzam sie, ze trzeba uwazac. Takie lekkie przemyslenai - jestem otwarty na inne zdanie i nie uwazam sie za eksperta :-) a rozmowa o kolorach w internecie, to troche bicie piany ;-)

pzdr.
Andrzej

Podczas konwersji z szerszej przestrzeni do standardowej sRGB i tak wszystko jest urąbywane - chyba, że korzystamy z profilu sRGB wg. specyfikacji ICC v.4 i stosujemy odwzorowanie percepcyjne, ale z kolei odwzorowanie percepcyjne powoduje utratę nasycenia i ryzyko powstawania nieliniowości - tak czy owak bezpieczniej nad tym zapanować w konwerterze, np. ACR natywnie pracuje na wariancie ProPhoto z gradacją gamma 1. Należy też brać poprawkę na fakt, że histogram w kowerterze generowany jest dla danych linearnych, czyli światła będą jeszcze podbite.

Oczywiście - renderowanie zdjęć do przestrzeni szerokogamutowych o gradacjach innych niż gamma 2,2 samo w sobie nie jest niczym złym, ale po pierwsze - nie należy po tym oczekiwać cudów, po drugie - osoby bez wiedzy do czego to służy mogą czuć się zagubione, gdy takie zdjęcie dlaczegoś zacznie się wyświetlać w zupełnie zwariowany sposób w różnych aplikacjach, nie zawsze też jest dobrym pomysłem zaniesienie czegoś takiego do minilabu.

Czornyj mała uwaga. Ty coś musisz mieć z monitorem, albo z okularami ;) zazwyczaj Twoje foty które wklejasz są na zimno podawane. Kiedyś nawet sprawdzałem na kilku przyzwoitych monitorach, albo tak lubisz ?

To racja - mój monitor jest skalibrowany na potrzeby poligrafii do 5500K przez co jest cieplejszy niż typowy monitor CRT lub LCD, które zwykle mają temperaturę pkt. bieli pow. 6500K - moje zdjęcia mogą się zatem wydawać chłodnawe.

ekonet
08-05-2009, 08:06
Nikon D700 w pełnym słońcu.
źródło (http://img136.imageshack.us/img136/2354/33614668.jpg)
A jakież to "pełne słońce"? Jesteś pewien?
Może sam aparat był w pełnym słońcu, ale obiekt zdjęcia na pewno nie.

prz3mo
08-05-2009, 08:46
A jakież to "pełne słońce"? Jesteś pewien?
Może sam aparat był w pełnym słońcu, ale obiekt zdjęcia na pewno nie.

No właśnie też mi się wydaje, że m.in. twarze młodych są jednak w cieniu.
Słońce widać na sukni młodej oraz kawałku jej dekoltu :)

slav1973
08-05-2009, 10:48
źródło (http://img513.imageshack.us/img513/2929/mixsmall.jpg)

Ja lubię, kiedy zastana barwa światła przenika do moich zdjęć. W ogóle cała różnorodność światła - nie tylko jego barwa, to dla mnie czysta magia fotografii. Niepowtarzalność. Jedyne światło, którego naprawdę nie lubię to ostre światło w środku słonecznego dnia. No może nie jedyne. Pewnie jakbym się zastanowił to bym jeszcze kilka wyjątków znalazł. :)

Powyższe zdjęcia - wszystko wywołane w Capturze NX2 - pierwsze dwa i ostatnie: tryb Portrait plus WB dzienny [czyli 5200K], trzecie tryb Standard i WB 6000K. Zdjęcia 1,3 - obniżony pozion ADL do Low, 4 - ADL wyłaczony.
Dodatkowo w 1,3,4 bardzo bardzo leciutko wygięta krzywa w Quick Fix.

Al Bundy
08-05-2009, 10:53
Poprawię więc i ja pytanie kolegi bo jednoznacznie nie odpowiedział nikt. Czy balans bieli ma wpływ na efekt końcowy zdjęcia jeśli walimy w RAWach? Przez kilka lat żyłem w przekonaniu że tak nie jest... A jeżeli się mylę to wdzięczny był bym za info w tej sprawie. Swoją drogą nowy soft poprawił tę sprawę znacznie i foty przy mieszanym świetle z mojej puszki wyglądają z miejsca lepiej ale nie zmieniło się nic w kwestii cery... więc to na oko znaczenia nie ma...

Pawel Pawlak
08-05-2009, 11:02
Z praktyki wiem (najbardziej dotkliwie to się odczuwało na d2x), że pporawne nastawinie WB przed zrobiniem zdjęcia ma bardzo duże znaczenie w możliwościach wyciągania RAWa. Im wyższe iso - czyli mniejszy zapas DR, tym poprawne nastawienie WB jest bardziej wskazane.

slav1973; w pełni się z Tobą zgadzam - dążenie do neutralnego WB w każdej sytuacji jest dla mnie całkowicie nie zrozumiałe.

messer
08-05-2009, 11:05
Co do przepalania poszczególnych kanałów RGB to w ogóle ciekawa sprawa jest.
Jak nad tym panować? Jak sobie z tym radzić?

Choćby wczoraj - miałem okazję fotografować przedstaiwnie w Krakowskiej Operze.
Na scenie panowały... warunki sceniczne. Czyli dużo kolorowych świateł, trochę dymu, wiele tancerzy baletowych.
Większość z nich poubierana w różnokolorowe ubrania, a jedna z tancerek cała w czerwonym "kombinezonie".

Zdjęcia robiłem w pełni na manualnych ustawieniach tak, żeby nie przepalać szczegółów ubioru, godząc się nawet na lekkie niedoświetlenia zacienionych partii sceny.
Jednak za każdym razem czerwone, dobrze oświetlone "wdzianko" było bardzo mocno przepalone na kanale czerwonym. Pomimo, iż histogram "ogólny" zdjęcia nie wskazywał przepaleń (również nie mrugało na LCD).
Co w takiej sytuacji? Ma ktoś jakieś lekarstwo?

robin102
08-05-2009, 11:09
Poprawię więc i ja pytanie kolegi bo jednoznacznie nie odpowiedział nikt. Czy balans bieli ma wpływ na efekt końcowy zdjęcia jeśli walimy w RAWach? Przez kilka lat żyłem w przekonaniu że tak nie jest... A jeżeli się mylę to wdzięczny był bym za info w tej sprawie. Swoją drogą nowy soft poprawił tę sprawę znacznie i foty przy mieszanym świetle z mojej puszki wyglądają z miejsca lepiej ale nie zmieniło się nic w kwestii cery... więc to na oko znaczenia nie ma...
Na pewno ma. Wystarczy popatrzeć co się dzieje z histogramem jak kręcisz suwakiem od temperatury. Małe skuchy mały wpływ, duży rozjazd duży wpływ. Dla tego ja staram się WB trzymać na wodzy i zawsze w tym samym punkcie nie przesadzając jednak i nie bawiąc się w szare czy białe karty i ustawianie idealnego koloru skóry który zawsze zależy od oświetlenia jak i od diety :). Idealnie było by tak jak Jacek pisał na 100% zapanować nad oświetleniem przed zrobieniem zdjęcia, a tym samym panujemy nad kolorystyką, ale w reporterce ślubnej (mojej :) ) trwającej często 14-16 godzin w wielu miejscach, w różnym światle jest to nie wykonalne, albo prawie nie wykonalne, bo to chyba najcięższa reporterka jest, no ale z pomocą przychodzi nam RAF, RAW, NEF czy ORF :)
No i pamiętajmy, że nie ma tego jedynego prawidłowego, właściwego koloru skóry :( tym samym pierwszy raz zgodziłem się z kolegą JK , o Matko Boska co to będzie ;)

Al Bundy
08-05-2009, 11:12
Jednak za każdym razem czerwone, dobrze oświetlone "wdzianko" było bardzo mocno przepalone na kanale czerwonym. Pomimo, iż histogram "ogólny" zdjęcia nie wskazywał przepaleń (również nie mrugało na LCD).

I to jest sedno sprawy - cały czas to wałkujemy. Tak mają już Nikusie z CMOSem i z tym staramy się walczyć. Najgorsze że poprawienie WB na własną rękę kończy się sporym przekłamaniem innych barw - zwłaszcza znaczym ochłodzeniem zieleni...

Jacek_Z
08-05-2009, 11:12
. no ale z pomocą przychodzi nam RAF, RAW, NEF czy ORF :)

albo 2CR :mrgreen:

messer
08-05-2009, 11:17
I to jest sedno sprawy - cały czas to wałkujemy. Tak mają już Nikusie z CMOSem i z tym staramy się walczyć. Najgorsze że poprawienie WB na własną rękę kończy się sporym przekłamaniem innych barw - zwłaszcza znaczym ochłodzeniem zieleni...

No więc właśnie - indeed.
Tak wczoraj próbowałem walczyć - zmiany WB poprawiały sytuację dziewczyny w czerwonym, natomiast naturalnie powodowały straszną dramaturgię pozostałej części kadru.
Nie wyobrażam sobie później zmieniać tego przy wywoływaniu NEF'a - raz, że roboty sporo, a dwa, że efekt i tak byłby fatalny ze względu na dużą różnicę pomiędzy prawidłowym a ustawionym WB - wyszło by ziarno, kochać by się poszedł DR itd o czym wszyscy wiemy.

Fatalnie, panie, fatalnie.

Kryhu
08-05-2009, 11:17
No dobra, mały teścik - Nikon czy Canon? ISO 640:
źródło (http://www.krystian.witryna.pl/tescik.jpg)

Al Bundy
08-05-2009, 11:23
Rozumiem że jedna połowa kadru zrobiona Canonem a druga Nikonem i to mamy porównać ? :)

Kryhu
08-05-2009, 11:27
heh, nie, tak ogólnie na oko po kolorze :)
A co do przepalania czerwonego kanału to ja ustawiam sobie w aparacie do podglądu przepaleń właśnie kanał czerwony i jakoś z tym żyję ;)

adrian
08-05-2009, 11:53
nikon :]

Kryhu
08-05-2009, 12:29
no dobra ale po czy coś jest nie tak z kolorem skóry? Ja jakoś tego nie widzę :)
A warunki były raczej słabe w sztucznym świetle.

Al Bundy
08-05-2009, 12:41
Słabe warunki? To zdjęcie z targów foto lub innej tego typu imprezy. Tam nie ma słabego światła - może słabej mocy ale nie są to warunki w których widać to o czym pisano w wątku...

adrian
08-05-2009, 12:49
no dobra ale po czy coś jest nie tak z kolorem skóry?

Czyż nie jest żółta? ;) ;) ;)

robin102
08-05-2009, 12:53
Przy tej walce o niby prawidłowe kolory zwróćcie uwagę na jeszcze jedną rzecz. Otóż często ten sam plik otwiera się w paru programach. Ja na ten przykład w LR, czasem przyjdzie poprawić coś w PS, a częściej coś grzebnę w ASeee Desee. Mimo, że profil barwny będzie zgodny to każda oglądarka pokaże odcień skóry deczko inaczej. Na przykład oglądarka pod PS pokaże z minimalnym dodatkiem magenty. Jak sobie z tym radzicie i czy dostrzegacie te zagadnienie? A na koniec oglądacz końcowy-powiedzmy klientowy ;) ogląda to w oglądarce spod Łyndołsa :) który wszystko kaszani :(

R
08-05-2009, 13:00
Na przykład oglądarka pod PS pokaże z minimalnym dodatkiem magnety. Jak sobie z tym radzicie i czy dostrzegacie te zagadnienie ?

a myslalem ze tylko ja mam cos popsute... :) owszem PS jakby nieco dodaje/zmienia kanal czerwony. Tak czy inaczej tylko wersja dopracowana pod PS jest moim zdaniem wiarygodna. Sprawdza sie to przy przeniesieniu na papier.

Kryhu
08-05-2009, 13:22
Słabe warunki? To zdjęcie z targów foto lub innej tego typu imprezy. Tam nie ma słabego światła - może słabej mocy ale nie są to warunki w których widać to o czym pisano w wątku...

Dobra, dziś wieczorem podrzucę jakieś ślubne z D700 i ISO1600-3200

robin102
08-05-2009, 13:52
a myslalem ze tylko ja mam cos popsute... :)
Wszyscy tak mają, tylko może nie wszyscy widzą :( najlepiej ma kolega daltonista który wcześniej się wypowiadal :)
podsumowując pitolić tą kolorystkę w zakresie super hiper biper dokładności, oczywiście są zastosowania gdzie nie można sobie popuścić, ale tak generalnie dać na luz i robić zdjęcia nawet Nikonem ;), bo to co się często dzieje z tymi zdjęciami to o pomstę do niebios woła. 5 labów testowałem w swoim mieście na 5 ładnych-łatwych zdjęciach. Z każdego przywiozłem na papierze z każdego labu zupełnie inne kolorystycznie powiększenia, potem powtórzyłem to za miesiąc czy dwa. Następne próbki były już całkiem inne z tych samych plików. Wybrałem jeden lab w który mi się podobały kolory i obsługa, oraz cena. No i to jest miedzy innymi jeden z powodów z których nie zmieniam Nikona na Canona choć nasuwać się czasem trzeba nie mało tymi suwakami.

ps
Ale 35mm f1,4 by się przydało :)

messer
08-05-2009, 14:27
ps

No by sie.
Tak samo, jak 135 2.8 w nie-az-tak-wysokiej cenie :)

adrian
08-05-2009, 14:41
podsumowując pitolić tą kolorystkę w zakresie super hiper biper dokładności, oczywiście są zastosowania gdzie nie można sobie popuścić, ale tak generalnie dać na luz i robić zdjęcia nawet Nikonem ;), bo to co się często dzieje z tymi zdjęciami to o pomstę do niebios woła. 5 labów testowałem w swoim mieście na 5 ładnych-łatwych zdjęciach. Z każdego przywiozłem na papierze z każdego labu zupełnie inne kolorystycznie powiększenia

No więc właśnie. Poza tym najlepiej mieć własnego (zaufanego) laboludka.

R
08-05-2009, 14:59
No i to jest miedzy innymi jeden z powodów z których nie zmieniam Nikona na Canona choć nasuwać się czasem trzeba nie mało tymi suwakami.

ps

moim zdaniem wymieniles jeden posredni powod zeby nie zmieniac i dwa bardzo konkretne, zeby zmienic.

i znow pozostaje mi napisac jedno... nie Ty jeden.

Valwit
08-05-2009, 15:05
Raczej ma . Ekspozycja jest ustalana przez elektronikę nie inaczej jak przez pomiar wartości RGB w poszczególnych kanałach . A balans bieli to jakiś tam wzajemny stosunek tych kanałów względem siebie. Jeśli jeden kanał za mocno "wyjedzie" (np. balans bieli za ciepły) to uśredniony pomiar z trzech kanałów da ci taki efekt że kanał który dominuje zostanie ucięty. To taka moja teoria- być może słuszna, być może nie , musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany w tej materii, ale na mój rozum to sprawa wygląda mniej więcej tak.

tyle ze D300 czy 700 do pomiaru WB przed ekspozucja uzywaja innego czujnika, tego od pomiaru swiatla konkretnie. po ekspozycji i przed konwersja do jpeg oczywiscie brane pod uwage sa tez dane z glownej matrycy. w nefie iwb nie ma znaczenia bo matryca i tak widzi co na nia pada i tak to zapisuje, WB to tylko wartiosc liczbowa.

ciekawie sie robi jak konwertujesz nefa. CNX czyta zapisana wartosc i uzywa jej, jesli potem dlubiewsz w WB to zmieniasz ja w tym samaym miejscu. PS czy LR aplikuja jakas wartosc WB (czy z profilu, czy z jakiegos wlasniego automatu) i pokazuja ci obrazek. i jesli teraz dlubiesz w tych danych to ponownie przesuwasz kanaly wzgledem siebie, ale juz nie wzgledem oryginalnej wartosci jak w nefie, tylko wartosci "po pierwszym wolaniu". i dlatego sie robi kaszana.
jesli sie myle co do tego jak dziala LR i CR to niech ktos sprostuje :)

JK
08-05-2009, 15:08
...... No i pamiętajmy, że nie ma tego jedynego prawidłowego, właściwego koloru skóry :( tym samym pierwszy raz zgodziłem się z kolegą JK , o Matko Boska co to będzie ;)

:mrgreen: No przecież wiadomo. Rozwijasz się. :wink: Ja już kilka lat to piszę i widzę, że z pewnym pozytywnym skutkiem, jeśli Ty zaczynasz się z tym zgadzać. :-D

A tak na serio. Jak powstają te kanały RGB?

Przed matryca jest filtr Bayera i w efekcie poszczególne (identyczne) sensory matrycy rejestrują składowe R, G i B obrazu. Ale w różnych aparatach są to nieco inne składowe. Wszystko zależy od wykonania tego filtra i od tego, jakie światło jest ostatecznie przez te filtry przepuszczane i w efekcie rejestrowane przez sensory matrycy. Wszyscy wiemy, że czerwony czerwonemu nie równy, więc i to co rejestrują różne matryce może być nieco różne. W zależności od tego, co taki filtr RGB (konkretnego producenta) przepuszcza, elektronika i soft aparatu muszą wprowadzać odpowiednie korekty. Gdyby te filtry były zawsze takie same, to kolory ze wszystkich puszek byłyby pewnie identyczne, ale filtry są różne, przepuszczają trochę różne częstotliwości światła, więc i zapisy obrazu rejestrowanego przez matryce też są różne. W konsekwencji, różne są też parametry interpolacji Bayera. Bardzo ważną sprawą jest to, że niezależnie od ustawionego WB, kolory filtru RGB są zawsze takie same - nie zmieniają się. Można więc powiedzeć, że ustawienie WB nie może mieć wpływu na obraz rejestrowany przez matrycę. Jest to oczywiście prawda. Ale jak zawsze są różne ale. Różna barwa światła powoduje to, że poszczególne składowe RGB rejestrowane są w różnych częściach przestrzeni rejestracyjnej sensorów matrycy. Wynika z tego, że jeden z kanałów (u Nikona zapewne kanał R) może być bardziej narażony na przepalenia, niż inne. Nie mamy wpływu na to jak będą się rejestrowały na matrycy poszczególne kanały, ale ze względu na możliwe przepalenia, trzeba dobierać ekspozycję dla kanału, który daje największą jasność. Jeśli tego nie zrobimy, to jakiś kanał może zostać przepalony i zdjęcie będzie do bani, pomimo, że dwa inne kanały będą OK.

Nigdy nie oglądamy obrazu rejestrowanego bezpośrednio przez matrycę, tylko obraz już przetworzony. Oglądamy obraz, który uwzględnia takie, czy inne ustawione WB. Jeśli prawidłowo ustawimy WB, to na podstawie zbiorczego histogramu możemy w znacznym stopniu ocenić poprawność naświetlenia i brak przepaleń, czyli dobór parametrów ekspozycji. Jeśli WB jest "rozjechane", to trzeba oceniać poprawność naswietlania dla każdego kanału RGB niezależnie. Nowsze i droższe puszki mają takie kolorowe histogramy, ale te starsze tego nie miały. W tych starszych puszkach rozjechany WB mógł powodować to, że nie była możliwa prawidłowa ocena tego, czy zdjęcie jest przepalone, czy nie jest. Wszystko wyłaziło dopiero po otwarciu NEFa.

Można z tego wysnuć jeszcze inne wnioski. Na przykład taki, że poszczególne aparaty mogą być lepiej lub gorzej dostosowane do robienia zdjęć w określonym oświetleniu. Zdjęcie będzie najlepsze jakościowo, jeśli matryca zarejestruje wszystkie trzy kanały RGB mniej wiecej w podobnym przedziale rejestracyjnym sensorów. Dlaczego? Ano dlatego, że korekta WB zazwyczaj polega na "wzmacnianiu" i "osłabianiu" kanałów R i B, tak, żeby współgrały z kanałem G. To "osłabianie" zazwyczaj nie powoduje pogorszenia jakości, ale taki "osłabiany" kanał jest bardziej narażony na przepalenia. Dużo gorzej może być z kanałem "wzmacnianym", bo jest to pośrednio wyciąganiem szumu i tym samym utratą ciągłości tonalnej. Czasem mówimy, że taki aparat bardziej szumi w kanale czerwonym, inny w kanale niebieskim i to właśnie może być związane ze znacznym "wzmacnianiem" takiego kanału. Ideałem by było, żeby nie trzeba było niczego ani wzmacniać, ani osłabiać. Jest to jednak tylko teoria, bo jeśli zmienia się rodzaj oświetlenia, to zmieniają się proporcje składowych RGB. Każdy aparat może być "dopasowany" tylko do jednego rodzaju światła, a przy innych musi wprowadzać jakieś korekty. Wniosek z tego taki, że aparaty różnych producentów, z różnymi matrycami, mogą się różnie zachowywać w różnych warunkach oświetleniowych. Jeden może być lepszy w świetle dziennym, inny w świetle żarowym, albo sodowym. Wiele zależy od doboru filtra RGB przed matrycą oraz od sposobu realizacji korekt podczas doprowadzania obrazu do zadanego WB.

Mam nadzieje, że to jest jasne.

sejmajnejm
08-05-2009, 15:58
a czy ktos probowal tego:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=31582853
http://www.guillermoluijk.com/tutorial/uniwb/index_en.htm

celem biezacego sprawdzenia na LCD jak naprawde wygladaja kanaly w NEFie i unikniecia przepalen?

pzdr.
Andrzej

robin102
08-05-2009, 16:51
:mrgreen: No przecież wiadomo. Rozwijasz się. :wink: Ja już kilka lat to piszę i widzę, że z pewnym pozytywnym skutkiem, jeśli Ty zaczynasz się z tym zgadzać. :-D

A tak na serio. Jak powstają te kanały RGB?
Przed matryca ..............................................
Mam nadzieje, że to jest jasne.
tylko, że ja to wiedziałem dawno dawno przed tobą, zanim ty pomyślałeś żeby się o tym dowiedzieć :mrgreen:
masakra Jacku z tobą jest, normalnie masakra, znów używasz tej popsutej klawiatury od Canona, cały czas cię nie lubię :)

Czornyj
08-05-2009, 16:57
a czy ktos probowal tego:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=31582853
http://www.guillermoluijk.com/tutorial/uniwb/index_en.htm

celem biezacego sprawdzenia na LCD jak naprawde wygladaja kanaly w NEFie i unikniecia przepalen?

pzdr.
Andrzej

Pewnie - jestem wielkim fanem pomysłów tych zwariowanych hiszpanów :D

Wymyślili też bardzo zmyślną technikę zeronoise - wariacja HDR będąca rozwinięciem idei ETTR.

adrian
08-05-2009, 17:39
Pewnie - jestem wielkim fanem pomysłów tych zwariowanych hiszpanów :D

Wymyślili też bardzo zmyślną technikę zeronoise - wariacja HDR będąca rozwinięciem idei ETTR.

Niezłe jaja, że ludziom się chce :mrgreen:

Kryhu
08-05-2009, 20:07
Dopsz, raz jeszcze albo nie wiem co Wam się w kolorch skóry nie podoba, widocznie jestem daltonistą :)
ISO 2500

źródło (http://www.krystian.witryna.pl/DSC_3888.jpg)

Kryhu
08-05-2009, 20:09
Inna sprawa jest taka że prawdopodobnie każdy ma inaczej ustawiony monitor, jeden będzie widział żółte, a drugi róż :)
Mnie to najabrdziej pasuje przy kalibracji na 6500K

loki_p
08-05-2009, 20:12
Jak komuś D700 nie pasuje to proponuję przeczekać. Za chwilę wyjdzie następca i automatycznie 700-tka przestanie robić zdjęcia no i problem z kolorami się rozwiąże :)

Jolania
08-05-2009, 20:42
Dopsz, raz jeszcze albo nie wiem co Wam się w kolorch skóry nie podoba, widocznie jestem daltonistą :)
ISO 2500

O ile panna młoda wypadła dobrze, to juz pan młody jakiś taki rózowojakiś. Zwykle u mnie róznica w kolorze skóry młodych jest dość wraźna. Ostatnio pan młody miał z natury czerwonawą skórę. Gdybym go w miare poprawnie ustawił kolorowo , to panna młoda wadłaby w zieleń. Oczywiście można bawić sie w selektywne zmiany balansu ale trzeba (w moim przypadku) umieć zrobić to praktycznie oraz poswięcić tem sporo czasu. Zwykle ratuje się zmniejszeniem saturacji, ale i to wiele nie pomaga. Najwygodniej iść w czerń i biel, ale czy o to chodzi?
Z drugiej strony niektóre kobitki przesadzają z solarium i wtedy bądź tu mądry...

Kryhu
08-05-2009, 20:46
Z drugiej strony niektóre kobitki przesadzają z solarium i wtedy bądź tu mądry...

Wtedy nie pomoże ani 5D ani BW ;P

robin102
08-05-2009, 21:35
No dobrze nie jest, ludzie jacyś tacy jakby z kąpieli wyskoczyli, z gorącej kąpieli, ale to normalne w D700 :) na wysokich czułościach oparzeń dostają ;) dla tego u mnie wysoka użyteczna czułość to ISO 800, a już jak coś przyciśnie to max ISO1600.

Zwykle ratuje się zmniejszeniem saturacji, ale i to wiele nie pomaga. Najwygodniej iść w czerń i biel, ale czy o to chodzi?
Jak używasz LR to na zakładce oznaczonej HSL masz 7 powiedzmy wiodących kształtujących obrazek barw. Można sobie wtedy taką poparzoną skórę selektywnie dla danej lub zbliżonej barwy desaturować, bądź zmienić jej odcień, ładnie to dziala, bardzo selektywnie do pewnego poziomu. Korzystam z tego zwalczając zażółcenia. No i jest narzędzie pozwalające punktowo w dany miejscu zmniejszyć saturacje. W ACR pewnie jest podobnie bo podobno to wywoływarki na tym samym silniku :) podobno

Kryhu
08-05-2009, 21:59
No dobrze nie jest, ludzie jacyś tacy jakby z kąpieli wyskoczyli, z gorącej kąpieli, ale to normalne w D700 :) na wysokich czułościach oparzeń dostają ;) dla tego u mnie wysoka użyteczna czułość to ISO 800, a już jak coś przyciśnie to max ISO1600.

Możesz to zilustrować jakiemś przykładem właściwego tonu skóry w opozycji do tego co pokazałem? Bo teoretyzować o kolorach to sobie możemy godzinami.

wlopis
08-05-2009, 22:09
Nie mam żadnych uwag do kolorów, ładna biel, przestrzeń, według mnie jest dobrze.

robin102
08-05-2009, 22:14
Nie mam żadnych uwag do kolorów, ładna biel, przestrzeń, według mnie jest dobrze.
Biel typu C, rzeczywiscie ładna.

Możesz to zilustrować jakiemś przykładem właściwego tonu skóry w opozycji do tego co pokazałem? Bo teoretyzować o kolorach to sobie możemy godzinami.
Mogę :) a poza tym subiektywnie to określiłem przez swoje okulary, swoimi oczami na swoim monitorze.
Poniżej zdjęcie na którym jest tak oddadny kolor skory jak ja akceptuje czy lubię, czyli na ciepło. Można się czepnąć, ze za żółto, ale `pan ksiądz aż swiecił zółtym wdziankiem, przez okienko wpadało ciepłe popołudniowe słoneczko to czemu miałbym to regulować na zimno. jest jedyny powód, to żółć często dominująca i jak widzę koledzy żeby tą żółć zgasić dowalają magnety lub niebieskości.
Garniak Pana Młodego w realu był w kolorze grafitowym z połyskiem, a na moim zdjęciu niestety tak nie wyszedł, bo jak bym skręcil kolory na garniak to łapki młodych były by jak nóżki w galerecie :) sine i trzęsące się.
Modnych i podobno niezbędnych winiet i crosów celowo nie dodawałem, tylko wywołany raw w LR

TO JAK NA WASZYCH MONITORACH ?

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSC_1532.jpg)

marius_m
08-05-2009, 22:20
To ja trochę zbaczając może z głównego toru, a poruszając chyba lekko inną kwestię, bo na kolory to i tak narazie patrzę po trochę po omacku czekając już niebawem na monitor, który będzie kłamać trochę mniej :) Otóż zobaczyłem całkiem przyjemną stronkę założyciela wątku ( jakiś tylko błąd że się galerie nie ładują) ale widzieliśmy przykładowe zdjęcia w innym linku. I chciałem powiedzieć że jak już się ma d700 i takie umiejętności to chyba nawet z lekko innym kolorem skóry cena 1300zł za full pakiet z odbitkami i albumem to trochę za mało i skąd tu jeszcze podatek zapłacić czy paliwo na dojazd? Tyle to biorą znacznie cieńsi no i ja co nie ma d700 :) Nie chcę się wtrącać w niczyją politykę cenową...ale obserwując inne galerie, taka cena to powala chyba konurencję na łopatki .... nie to żebym jakoś się sam obawiał... bo region skrajnie inny.... i już można wracać sporotem do ulubionych kolorów :)

wuqa
08-05-2009, 22:47
KRYHU bardzo fajne kolorki. U ROBINA na ostatniej focie jakby za blado, za jasno na łapkach, pan M to już ma prawie przejrzyste wodniste:)

Kryhu
08-05-2009, 22:51
Garniak Pana Młodego w realu był w kolorze grafitowym z połyskiem, a na moim zdjęciu niestety tak nie wyszedł, bo jak bym skręcil kolory na garniak to łapki młodych były by jak nóżki w galerecie :) sine i trzęsące się.
Modnych i podobno niezbędnych winiet i crosów celowo nie dodawałem, tylko wywołany raw w LR

A nie masz czasem w tym LR suwaczka Shadow tint? Tym mógłbyś poprawić garniak bez ruszania jasnych tonów.

TO JAK NA WASZYCH MONITORACH ?

Szczerze? Moim zdaniem szkoda klawiatury na takie niuanse, każdy ma inną wizję właściwego koloru. A jeśli ktoś chce to może sobie na upartego wg. recepty Czornyj'a "odrawiać" profilami z C5D
Idę lepiej przed jutrzejszą robotą zaznajomić się z wypożyczonym NPSowym D3+85/1.4 :)

wuqa
08-05-2009, 22:52
Marius_M Początkujący jestem wielce;) Dopiero się rozkręcam, mam nadzieję, że w 2010 będę na tyle dobry, że będę ceny mógł nieco podnieść. A żebyś ty wiedział ile jeszcze czasu zajmuje mi skład fotoksiążki ;)

downunder
08-05-2009, 23:46
KRYHU bardzo fajne kolorki.
Też na to zwróciłem uwagę. :)

fafniak
09-05-2009, 08:30
wiecie co? Obserwuje dyskusje od dluzszego czasu - podobny watek juz byl. Tam tez to napisalem - to co daje 5D w studio - jest dla mnie nieakceptowalne , a ta ciagla "walka" z domniemanymi zolciami nikona to jakas "urban legend" w wiekszosci spowodowana zlym dobraniem balansu bieli. W ukochanym widze temacie kotletowym miejsce zdjeciowe takie jak kosciol to przedziwan mieszanina swiatel dziennego/sztucznego(czasem energooszczednego)/"witrazowego" - jak na to nalozymy rozne widzenie osobnicze barw + monitory nieskalibrowane w 95% przypadkow to taka dyskusja nei prowadzi do niczego.
Kolory z d700 srednio mi sie podobaja (pentax K10D byl wedlug mnie nie do pobicia), ale bez przesady.
Swoja droga ciekawe ze temat kotletowy momentalnie rozrasta sie na dziesiatki postow - a jak zadalem pytanie o jak najbardziej neutralne ustawienia + soft do packshotow to dostalem moze z 2 odpowiedzi :D

robin102
09-05-2009, 11:59
KRYHU bardzo fajne kolorki. U ROBINA na ostatniej focie jakby za blado, za jasno na łapkach, pan M to już ma prawie przejrzyste wodniste:)
Łapka się w GO nie załapała stąd taka miękka na zdjęciu, a poza tym Pan Młody to urzędnik więc łapki delikatne ma :)

Swoja droga ciekawe ze temat kotletowy momentalnie rozrasta sie na dziesiatki postow :D
No wiesz potrawa narodowa ten schabowy to gdzie podają tam nas dużo :mrgreen:

wywar
09-05-2009, 17:33
Mi ślub robiono Canonami i napisze jedno: Canony też chorują na żółtaczkę :D

Ja tak zwalczam żółtaczkę:

Po prawej z żółtaczką, a po lewej po szczepionce :D
klik (http://foto007.nazwa.pl/pastele/3.jpg)

Tu mąż po kuracji.
klik (http://foto007.nazwa.pl/pastele/2.jpg)

Razem.
klik (http://foto007.nazwa.pl/pastele/1.jpg)

Kryhu
09-05-2009, 21:14
Podsumowując to jest tak, że niestety coraz więcej jest różnej maści żarówek energooszczędnych w których widmo jest strasznie dziurawe. Za każdym razem można trafić coś innego i walka o kolor na zdjęciach może wyglądać zupełnie inaczej.

robin102
10-05-2009, 13:56
Podsumowując to jest tak, że niestety coraz więcej jest różnej maści żarówek energooszczędnych w których widmo jest strasznie dziurawe. Za każdym razem można trafić coś innego i walka o kolor na zdjęciach może wyglądać zupełnie inaczej.
No i dla tego nie ma co za mocno walczyć, choć problem ewidentnie istnieje. Robić zdjęcia Nikonem i ...., a jak się trafi coś trudnego to na B&W. Choć z drugiej strony Fuji jakoś sobie z tym lepiej poradziło.
------------------
dot 35mm f1,4

No by sie.
Tak samo, jak 135 2.8 w nie-az-tak-wysokiej cenie :)
Tylko ilu z nas - narzekaczy by takie szkło od Nikona 35mm f1,4 kupiło ? bo pewnie z 6000zł by je sobie wycenili.
Ja bym nie kupił, co najwyżej 2999zł bym za coś takiego zapłacił :). Ale nie jest źle mamy 35mm f2.0 które w sumie całkiem przyzwoite jest, oraz 35mm f1,8 które podobno ma twór 1,6 :), a u Canona w budżetówce ich 35mm f2 to podobno jakaś lipa jest totalna.
co na to Canonierzy ?

prz3mo
10-05-2009, 14:35
Mi ślub robiono Canonami i napisze jedno: Canony też chorują na żółtaczkę :D

Ja tak zwalczam żółtaczkę:

Po prawej z żółtaczką, a po lewej po szczepionce :D
klik (http://foto007.nazwa.pl/pastele/3.jpg)

Tu mąż po kuracji.
klik (http://foto007.nazwa.pl/pastele/2.jpg)

Razem.
klik (http://foto007.nazwa.pl/pastele/1.jpg)

No ok, to napisz jeszcze w jaki sposób to skorygowałeś :)

yggdrassill
10-05-2009, 14:36
a u Canona w budżetówce ich 35mm f2 to podobno jakaś lipa jest totalna.
co na to Canonierzy ?

ja uwazam, ze 35/2 od canona to calkiem udany obiektyw i jesli komus szkoda pieniedzy na 35 L to jest niezla alternatywa
(probowane na 5d i 20d oraz 40d)

adrian
12-05-2009, 09:32
Wymodził ktoś coś konkretnego z kolorami? ;)

redrumdanyboy
13-05-2009, 00:14
Kierunek Kamash chyba :D

adrian
13-05-2009, 12:53
Siedziałem wczoraj znowu w ACR i ostro kręciłem suwakami. Cały czas próbuję jednak nie jestem do końca zadowolony z efektów.

Bardzo mi się za to podoba co z D3 wyciska Fatman, jednak mnie się jeszcze nie udało takich efektów osiągnąć...

raider
13-05-2009, 13:30
Zdaje się, że oprócz Nikon Capture tylko Bibble Pro ( http://bibblelabs.com/ ) potrafi dobrze odczytać nikonowskie NEFy.

piom
13-05-2009, 13:33
mi to się zdaje że jak się tak naczytałem to wogóle zdjęć się nieda robić :) a zwłaszcza d700

R
13-05-2009, 13:33
juz niedlugo acr bedize czytal lepiej niz NX...

adrian
13-05-2009, 14:02
Etam, ACR też się da - Fatman akurat tego używa, podobnie Niedźwiedź i Adam Trzcionka

juz niedlugo acr bedize czytal lepiej niz NX...

W sensie? ;-)

R
13-05-2009, 14:29
adobe weszlo w jakis mezalians z nikonem wlasnie w tym celu. myslalem ze bylo o tym wystarczajaco glosno zeby wszyscy wiedzieli. nie pamietam gdzie to czytalem, ale chyba fotopolis.pl albo fotografuj.pl byc moze byla to dopiero zapowiedz jakichs dzialan, ale warto miec nadzieje.

do momentu jak scott kelby foci nikonem mozna sie czegos takiego spodziewac...

messer
13-05-2009, 15:58
Zdaje się, że oprócz Nikon Capture tylko Bibble Pro ( http://bibblelabs.com/ ) potrafi dobrze odczytać nikonowskie NEFy.

Co to znaczy "dobrze odczytać"?

A co do bibblepro - używam na codzień i potwierdzam, że NEF'y z D700 otwierają się poprawnie.
Oczywiście bez interpretacji ustawień z puszki :)

Tzuba
13-05-2009, 17:09
Wymodził ktoś coś konkretnego z kolorami? ;)

Tak sobie czytam ten temat i sie zaczalem zastanawiac o co tutaj chodzi z tymi kolorami.
Zdjecie na ktorym dziewczyna siedzi przy zachodzie slonca, skóra chyba ma troche prawo byc zółta bo inaczej nikt nie bedzie wiedzial ze to zachod slońca. zastanawiam sie jaki jest cel tego "wybielania" skory???

Kazdy ma inny kolor skóry wiec te bladosci, ktore niektorzy tutaj pokazuja wcale nie musza byc ok. Bo np jesli kobieta sie nameczy, chodzi na solarium, robi sobie makijaz i podkresla swoje czerwone policzki, my tutaj zastanawiamy sie jak to wszystko wybielic. a moze powinnismy pomyslec jak to przedstawic w sposob naturalny??? czyli zapamietac jakie bylo oswietlenie wtedy gdy bylo robione zdjecie i to starac sie odwzorowac???

oczywiscie kazdy ma inny cel i nie wydaje mi sie zeby mozna bylo znalezc jakis wspolny mianownik. kolory skory to chyba cos bardzo indywidualnego i zdaje mi sie ze chyba troche bez sensu jest sie licytowac kto odwzorowal to lepiej bo ilu nas tutaj jest tyle bedzie opinii. jak tak dalej pojdzie to moze wrzuce na forum zdjecie murzyna i sie pobawimy kto go lepiej wybieli :-D

to chyba tyle na razie jesli chodzi o moją refleksje na ten temat...

pozdrawiam

Inkognito
13-05-2009, 17:34
a moze powinnismy pomyslec jak to przedstawic w sposob naturalny???

Dokładnie o to chodzi, żeby nie było zafarbów tam gdzie ich być nie powinno.

Pawel Pawlak
13-05-2009, 17:38
to może warto żeby ktoś zapodał jakiś odpowiedni przykład. Bo portrety przy zachodzącym słońcu chyba nie są do tego najlepsze i rzeczywiści można zwątpić o co naprawdę chodzi ?

MARTINK
13-05-2009, 17:47
mi to się zdaje że jak się tak naczytałem to wogóle zdjęć się nieda robić :) a zwłaszcza d700

Wiele prawdy w tym co napisales. Trzeba robic zdjecia i sie nie przejmowac "drobiazgami" ;)

Inkognito
13-05-2009, 17:51
Wiele prawdy w tym co napisales. Trzeba robic zdjecia i sie nie przejmowac "drobiazgami" ;)

A z drugiej strony, jak znajdą się osoby, które to denerwuje (w moim d300 znalazłem kilka i słabych w dodatku przykładów tegoż zjawiska, ale ja portretów niewiele robię), to warto dojść do konsensusu jakiegoś. W końcu lepsze to niż dyskusja nad plastyką 5d ;)

raider
13-05-2009, 22:18
"Napisał raider
Zdaje się, że oprócz Nikon Capture tylko Bibble Pro ( http://bibblelabs.com/ ) potrafi dobrze odczytać nikonowskie NEFy."

Co to znaczy "dobrze odczytać"?

Nikon szyfruje dane dotyczące ustawień balansu bieli, tak że odczytuje je tylko firmowy program Nikona. W Bibble podobno "zhackowali" to szyfrowanie :)

robin102
13-05-2009, 23:31
A z drugiej strony, jak znajdą się osoby, które to denerwuje (w moim d300 znalazłem kilka i słabych w dodatku przykładów tegoż zjawiska, ale ja portretów niewiele robię), to warto dojść do konsensusu jakiegoś. W końcu lepsze to niż dyskusja nad plastyką 5d ;)
Najlepszy konsensu to chyba zrozumienie, że niestety życie się składa z szeregu kompromisów i jak to Emes nasz forumowy kolega rzekł ( co mi się spodobało), że Nikonem robi się łatwiej zdjęcia przy ich robieniu, a Canonem przy ich obrabianiu :)
Na obrabianie zazwyczaj jest sporo czasu, a na same zrobienie może być tylko 1 sekunda, albo i pół ;)
Dziś miałem test akceptacji. Poszedłem w miasto jak za dawnych czasów z aparatem i strzeliłem kadr życia, normalnie zdjęcie niesamowite. Pokazało mi się na LCD, ale w aparacie karty nie miałem. Drugi raz mi się to zdarzyło. SKLEROZA mnie zaczyna pokonywać :( , a może w Canonie by się w akumulatorze zapisało :mrgreen: była by to jakaś znacząca wyższość tego systemu poza plastiką oczywiście ;)

Valwit
13-05-2009, 23:42
Nikon szyfruje dane dotyczące ustawień balansu bieli, tak że odczytuje je tylko firmowy program Nikona. W Bibble podobno "zhackowali" to szyfrowanie :)

1. hackowac nie musisz zbyt wiele, bo akurat balans bieli mozna dosc latwo automatycznie obliczyc, to zajmnie mniej czasu niz hackowanie
2. abstrahujac od 1. nikonowski SDK zawiera procedury deszyfrujace, nie ma problemu aby ich uzyc, co bibble zapewne robi.

raider
14-05-2009, 00:17
1. hackowac nie musisz zbyt wiele, bo akurat balans bieli mozna dosc latwo automatycznie obliczyc, to zajmnie mniej czasu niz hackowanie
2. abstrahujac od 1. nikonowski SDK zawiera procedury deszyfrujace, nie ma problemu aby ich uzyc, co bibble zapewne robi.

Właśnie nie bardzo, hmm chyba że coś się zmieniło w nowszych modelach typu D300,D3, D700 itd.

http://www.dpreview.com/news/0504/05041901nikon_encryptnef.asp