Zobacz pełną wersję : problem z USB
Witam
Mam pewien kłopot ponieważ nie moge zgrać z mojego nikona zdjęć *D70S*.Aparat nie wykrywa że jest podłączony do kompa nie zamienia sie jak dam on na znaczek PC.Komp też nic , zeby było śmieszniej to normalnie bezproblemowo zgrywałem zdjęcia na komputer ten.W przeddzień awarii robiłem zdjęcia na weselu a potem je zgrywałem na kompa u brata i było oki, dograłem do karty jeszcze 10 zdjęć i po przyjeżdzie nie działa.Sprawdzałem na 4 innych komputerach.
prosze o pomoc
w menu usb na mass storage
dałem i tak i PTP i nic
[ Dodano: Pon 11 Wrz, 2006 ]
ale jak wsadzam kabel do aparatu to zaświeca sie zielona dioda
M.Szabelski
11-09-2006, 12:38
Może masz w kompie USB 1.1 a nie 2.0?
sprawdzałem na kompach co mają 2.0 i 1.1 a na swoim już od dawna zdjęcia sciągałem z aparatu i było oki, teraz coś mu sie pokręciło
A na jakim systemie pracujesz?Może masz windowsa XP bez servis pack?
hmm win xp i to jest możliwe ze bez servis packa bo coś ostatnio musiałem odinstalować i moze to to
[ Dodano: Pon 11 Wrz, 2006 ]
mam service pack 1
Hmm, a zainstaluj SP 2 lub poszukaj jakiś sterowników to USB.
co za roznica czy 2.0 czy 1.1
u mnie wszystko zawsze smigalo a mam xp bez zadnych power srakow
Podłączę się pod temat.
Mój problem z USB lub z aparatem:
1. Po pierwszym zainstalowaniu WinXP+SP2:
- przestawiłem w 1 aparacie (D50) zgodnie z instrukcją z Mass Storage na PP
- podłączyłem 1 aparat (D50) kablem z 1 USB
- włączyłem 1 aparat (D50)
- komputer wykrył 1 aparat (D50)
- poprzez "Mój komputer/Nikon D50" rozpocząłem kopiowanie zdjęć na komputer
- w trakcie kopiowania cały czas migało "PC" (tak jak pisze w instrukcji).
2. Podobnie postąpiłem z 2 aparatem (który podłączyłem w trakcje ściągania z 1 aparatu) do 2 USB.
3. Sciąganie z 1 aparatu (D50) zostało przerwane.
4. Podłączyłem ponownie 1 aparat (D50)
- komputer wykrył 1 aparat (D50) i pokazał zawartość Foldera i mogłem dokończyć kopiowanie
- ALE W APARACIE NIE BYŁO MIGAJĄCEGO "PC".
5. Nie wiem czy coś popsułem, czy to wina komputera, czy aparatu. Właściwie wszystko chodzi tak jak powinno, tylko brak migajacego "PC".
Może macie jakieś sugestie.
Miałem podobny problem jak mati87. A podłączasz aparat BEZPOŚREDNIO do komputera? Tzn. z tyłu? Ja mam dodatkowe sloty usb z przodu i przez nie komputer nie wykrywa aparatu. Działa tylko z tyłu.
próbowałem na wszystkich możliwych usb :(
Czy próbowałeś poruszać wtyczką w aparacie.
Znajomy miał podobny problem, komputer nie widział aparatu.
Wtyczka sprawiała wrażenie, że siedzi pewnie w aparacie, a jednak to pomogło.
Teraz już nie podłącza aparatu bezpośrednio do komputera tylko stosuje czytnik.
chyba tak tez zrobie że kupie czytnik widze :evil:
Wstyd mi, że miałem problem z migającym "PC".
Chwilowe 1 dniowe zaciemnienie umysłu.
Może to się komuś przyda.
Przestawiając w D50 ustawienia USB z MS na PP zmienia się spośob "komunikacji" z komputerem.
- MS komputer widzi kartę (Mój komputer pokazuje np. Kingston) i katalogi znajdujące się na niej, i miga "PC".
- PP komputer widzi aparat (Mój komputer pokazuje Nikon D50) i zdjęcia.
u mnie nie ma PC ale są wszystkie parametry jakbym chciał robić zdjęcie i aparat robi zdjęcie :(
Megazordon
14-09-2006, 00:22
Czytałem szybko i pobieżnie ten temat i to może przez to nie zauważyłem słowa BIOS. mati87, jeśli próbowałeś już wszystkiego to spróbuj jeszcze zajrzeć do BIOSU. Może nie masz tam włączonej obsługi USB 2.0.
Przy WinXP w komputerze widoczny jest aparat, a w aparacie NIE miga "PC" tylko widoczne są parametry zdjęcia (tak jest u mnie).
Jeżeli próbowałeś na 4 komputerach, to zostaje tylko:
- aparat,
- aparat i jego gniazdko (nie łączy - poruszaj wtyczką),
- kabel USB (spróbuj na innym, może w sklepie foto podłączą do komputera).
Czy komputer na którym ostatnio działało nie był pod systemem MAC? Kiedyś zawartość mojego pendrive który chodził zawsze na Win XP zgrałem na komputer pod MAC OS i potem u mnie na kompie już nie działał, musieli mi go w serwisie jakoś sformatować, ale nie wiem jak bo mi się nie udało bo niczego system nie wykrywał...
Może sprawdź czy działa na tym kopie, na ktorym ostatnio działało, USB 1.1 czy 2.0 nie ma oczywiście żadnego znaczenia tutaj...
Sprawdź jeszcze inną kartę w tym aparacie...
michal8791
17-09-2006, 22:07
spróbuj PRZYWRACANIE SYSTEMU na ate przeddzien wystapienia problemu, moze to pomoze .